ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Червень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Статтi

22/6/2016

Предстоятель про життя в Церкві

Предстоятель про життя в Церкві

До Дня Ангела Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія пропонуємо деякі думки, які він висловив у своїх проповідях та під час інтерв’ю минулого року.

ПРО МОЛИТВУ

«У світі багато суєти і нам важко проводити таке життя, як проводять іноки в монастирях на святій Горі Афон. Але ми повинні все-одно трудитися і привчати себе до молитви. Тому що молитва — той скарб, за який людина може все купити. Молитвою можна у Бога випросити собі прощення гріхів, молитвою собі можна випросити у Бога зцілення для душі і тіла, молитвою можна випросити у Бога здоров’я, благословення для рідних, для близьких, для дітей, для знайомих, молитвою можна випросити собі у Бога допомоги на всі наші земні справи. Якщо людина має молитву — вона має духовне золото, за яке може купити собі все, чого потребує для нормального земного життя. І найголовніше — молитвою можна вимолити у Бога собі дар вічного спасіння».

ПРО ВІРУ

«Віра людини укріплюється тільки тоді, коли вона намагається жити по заповідям Христовим. Це єдиний шлях, на якому християнин вступає в тісний контакт з Богом, в тісне спілкування зі своїм Творцем. На цьому шляху боротьби з вітхою людиною в собі, у цьому намаганні поставити себе в рамки Божественного Закону, людина починає відчувати Божественну благодать. Так поступово вона зростає у вірі, і її віра стає такою, що з часом її ніщо не може похитнути».

ПРО БОГОПІЗНАННЯ

«Свята Православна Церква зберігає правильне поняття про Бога. Не маючи правильних понять про Бога, людина не може догодити Йому і, внаслідок цього, наблизитися до Нього. Якщо ми хочемо комусь зробити приємне, ми дізнаємося звичаї цієї людини, дізнаємося її бажання, звички і тоді намагаємося зробити те, що їй приємно, і тільки після цього про щось просимо (якщо це вищестоящий начальник), таким чином розташовуючи начальника до себе. Чому ж людина не намагається привернути до себе свого Творця? Того, Хто дав все — і тіло, і душу, і всі сили, які є, тілесні і духовні? Чому ж людина не хоче постаратися правильно пізнати Того, Хто їй все дав? Без цього людина ніколи не зможе бути щасливою по-справжньому».

ПРО САМОПІЗНАННЯ

«Бог нас всіх терпить, хоч часом ми буваємо дуже грішні, часто цього не знаючи, не помічаючи. Гріховність людини визначається моральним станом, в якому вона знаходиться. Це стан у кожній людині бачить Бог. І коли людина починає на себе дивитися критично і заглиблюватися в себе, це нагадує занурення в помийну яму — чим глибше, тим більше смороду, більше бруду і всякої нечистоти. Але занурюючись у це чоловік не повинен впадати у відчай, а звертатися до Бога смиренно: «Господи, допоможи мені!» І сила Божа очищає людину, Бог це робить. Тільки наша задача, щоб ми чесно до себе ставилися, а ближнього терпіли таким, яким він є. Цьому і навчають нас всі святі».

ПРО АФОН

«Ось вже 1000 років Свята Гора для нашого народу і нашої держави є духовно-аскетичним та культурно-історичним центром, зв’язок з яким є нерозривним. Дякуючи тому, що Афон є живим центром молитви, він був, є і буде хранителем всеправославного спадку для всіх народів, життя яких тісно переплелися із Святою Горою. Тисячі паломників нашої землі протягом цього періоду прямували до Святої Гори Афонської, щоб поклонитися святиням, стати учасниками величного богослужіння, бути свідками духовних процесів, які відбувалися в кожну епоху історичного життя Афону».

ПРО ЧЕРНЕЦТВО

«Чернецтво – це така частина людського суспільства, яку святитель Димитрій Ростовський порівнює з сухим колом. Церква, за словами святителя, – це виноградник, а монахи – це сухі кілки. Той, хто розуміє щось у сільському господарстві, знає – якщо немає цих кілків, то гілки падають на землю і не дають плоду, а гниють. Для того, щоб виноградник приносив плоди, повинні бути опори, які його тримають».

ПРО ВІДНОСИНИ ЦЕРКВИ І ДЕРЖАВИ

«Згідно нашого законодавства Церква відокремлена від Держави, а Держава від Церкви. Втручання деяких депутатів у справи Церкви є прямим порушенням Державного закону. Я б радив таким депутатам краще подумати, як виконувати свої прямі обов’язки, які вони мають по відношенню до нашого народу, а Церковні питання Христос, Який є Главою нашої Церкви, вирішить без них».

ПРО ПАСТИРСЬКЕ СЛУЖІННЯ

«Пастир це той, хто живе тим, що він проповідує і чому вчить, його слово має значення і силу тільки тоді, коли пов’язане з його життям. Якщо життя пастиря глибоко пройнято християнськими ідеалами, він відданий волі Божій та вченню Євангелія, тоді його просте слово матиме більшу силу, аніж красномовство людини, яка у своєму житті далека від християнського ідеалу».

ПРО ЩАСТЯ

«Коли кожен з нас займе свою комірку у цьому житті (а можливо це тільки тоді, коли правильно зрозуміємо Бога, і Бог нам вкаже наше місце в цьому житті), тоді ми будемо щасливі, навіть якщо будемо дуже хворими або дуже бідними. Коли людина цього не пізнала, вона не може бути щасливою, навіть якщо вона буде дуже багатою, навіть якщо займе найвищий пост на землі. Вона буде нещасливою. Тому, дуже важливо знайти свою особисту комірку в нескінченному земному просторі, яку приготував тобі Господь, і намагатися зберігати її, тоді і милість Господня ніколи не залишить тебе».

 ПРО МИР

«Церква говорить про те, що ніякі земні проблеми не вартують життя однієї людини, воно на терезах буття переважає всі проблеми. Завжди на землі залишається шлях і спосіб вирішити проблеми миром. У людини є дар слова, за допомогою якого можна подивитись один одному в очі і знайти порозуміння. Саме цими методами Церква закликає вирішувати всі земні проблеми і молиться, щоб був мир в Україні. Миру треба шукати, а не йти з гординею одному проти одного. Треба змирятись всім: сильнішим і слабим, простим і «власть імущим», багатим і бідним — усім треба шукати мирного шляху для вирішення земних проблем».

ПРО СМИРЕННЯ

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, щоб ми пам'ятали, що шлях до досконалості лежить через смирення. Щоб ми намагалися, скільки можна опиратися своїй власній гордині і упокорювати себе один перед одним, як перед образом Божим. І тоді благодать Божа буде перетворювати наш внутрішній світ, і ми будемо проводити дні свого земного життя в радості, в душевному мирі».

УПЦ вітає свого Предстоятеля з Днем Ангела!

Підготовлено прес-секретарем Предстоятеля архімандритом Пафнутієм (Мусієнком) та Інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ 

За матеріалами сайту УПЦ

/ Патріарх.ua /

Анонси статей

15/2/2017

15 лютого — Стрітення Господа нашого Іісуса Христа

Є християнські свята, про які знають буквально всі. І можуть в двох словах описати, що ж, власне, відзначають віруючі.
детальніше...>>

28/11/2016

Як правильно провести Різдвяний піст?

28 листопада розпочнеться Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня – Різдва Христового.
детальніше...>>

22/6/2016

Предстоятель про життя в Церкві

До Дня Ангела Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія пропонуємо деякі думки, які він висловив у своїх проповідях та під час інтерв’ю минулого року.
детальніше...>>

18/6/2016

Про прикмети, обряди та забобони на Трійцю – архімандрит Полікарп (Линенко)

Що таке забобони і чому ми в них віримо? 19 червня Церква молитовно згадуватиме День народження Церкви – П’ятидесятницю. Трійця в українського народу – одне з найшановніших та улюблених свят.
детальніше...>>

15/6/2016

Митрополит Волоколамський Іларіон: Ідея Всеправославного Собору не може бути знехтувана

В інтерв'ю телеканалу RT голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон розповів про причини, за яким Російська Православна Церква наполягає на перенесенні строків проведення Всеправославного Собору.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.