ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Січень 2020 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Статтi

26/1/2012

Поки є час

Поки є час

Ми кружляємо у вихорі, який морочить голови, заманює, заплутує так, що нічого іншого, крім цього кружляння, ми вже не усвідомлюємо. Людина стає рабом вихору, не розуміючи, що у вихору є своя мета - їй, людині, незрозуміла. Ця мета - зробити так, щоб людина перестала розуміти, хто вона і навіщо існує. Вихор називається "метушня". Як воронка, він поглинає час, відведений нам для отримання вічності. Ні вмовляння, ні благання не допоможуть вирвати людину з цього скаженого виру. Все це просто не діє. Тому що воронка, одного разу захопивши, затягує все далі і далі в порожнечу у прірву, яка до пори до часу непомітна. І коли безодня виявиться у всій своїй безнадійності і порожнечі, буде пізно.

Але милостивий Господь не дозволить вихору обдурити нас до кінця - Він дає нам вже тут скуштувати хворі плоди суєти і надмірних турбот. І тоді на голову людини починають сипатися, як з ящика Пандори, неприємності, проблеми і нещастя. Це сміття, тріски, уламки того доброго життя, яке ми самі дозволили розметати безглуздому вихору. Це знак того, що ми живемо неправильно, не так, як добре, як треба. Погано ми живемо, тому що недооцінюємо що-те головне, без чого наше життя добрим просто бути не може.

І ось коли раптом на голову зі всіх сторін і без видимих причин починають валитися нещастя і невдачі, тоді як-то волею-неволею - людина згадує про Бога і йде в храм. Тут вона зустрічає священика, який першим боргом намагається з'ясувати, чи живе людина у згоді із законом Божим, чи намагається вона дотримуватися елементарних правил здорового, а говорячи церковною мовою - цнотливого, життя. І ось на питання, як давно людина сповідалася, причащалася, чи читає  вона Євангеліє, в переважній кількості випадків чуєш відповідь, яка лякає своєю безглуздістю:

- У мене немає часу!

Так, що ж таке час з точки зору віри, і для чого він нам даний?

Кожен із нас з моменту зачаття вже живе вічним життям. Скасувати або припинити це життя жодна людина не владна. Але є в цьому вічному людському житті крихітний проміжок, майже точка в самому початку, коротка "злітна смуга", розгін з якої визначає, якою буде наша вічність. Цей короткий відрізок ми називаємо земним життям. І найважливіша властивість цього проміжку часу.
Злітна смуга коротка. Але від того, як правильно вибере пілот напрямок, швидкість і наскільки вірно він врахує силу вітру і безліч інших умов, залежить дуже багато. Словом, зліт - це час граничної концентрації уваги, короткий час, від якого залежить, що нас чекає - досягнення вищої мети або страшна катастрофа.

У народі кажуть: "Малий золотник, так дорогий". Малий час людського життя, але цей час нам дано для того, щоб ми зробили свідомий вибір вічності. Самі обрали для себе майбутнє. Відміна від земного польоту лише в тому, що "в повітрі" міняти що-або буде пізно. Так що, якщо "параметри" польоту, задані на землі, виявляться помилковими, то нас неминуче чекає катастрофа. Ось така відповідальність лягає на нас в цьому часі "підготовки до польоту"!

Важливо ще те, що людина не може вигадати для себе якусь "особливу" вічність, але тільки вибрати з того, що пропонує їй реальність. Вибір цей справді безмежний: від неймовірних висот до зяючих прірв. І єдиною дороговказною зіркою, рятівним Маяком у цьому океані вічності є Бог, Його правда, Його закон, Його любов. Це абсолютне і досконале Благо. Чим більше людина прагне до Господа, чим більш прагне пізнати істину і жити у злагоді з нею - тим більше душа її перетворюється, освячується, уподібнюється своєму Творцю. Це відбувається не відразу, не раптом, а саме протягом земного життя. За успіням відбувається лише розвиток того напрямку, який вибрала людина, - тоді розкривається у вічності те, чого людина прагнула, чого шукала, чим дихала і жила у часі. Словом, час нам даний для освячення, для єднання з Богом, і важливіше цього немає нічого.

І ось людина як би говорить мимохідь Богу: "У мене на Тебе немає часу!"

Чи розуміє це людина чи ні, але слова ці страшні. Вони страшні катастрофічними наслідками для самої людини, яка, звичайно, не хоче ніяких катастроф, але своє уявлення про щастя не будує на основі реальності, а на основі власної замороченості. Всеціле поглинення життєвими турботами створює в душі неправильне, мрійливе уявлення про щастя, представлення,  приречене врешті-решт на провал саме тому, що воно не узгоджується з реальністю.

Ще вигукують іноді: "А я про Бога пам'ятаю, я в Нього вірю, просто у мене немає часу на всі ці ритуали: ходіння в храм, молитви, поклони, пости... Адже можна обійтися і без цього. Бог у мене в душі - і досить!"

Та ні, не досить...

Добре і правильно вірити в Бога, але цього мало. Ось що говорить апостол Яків: "Віра без діл мертва" (Як. 2: 26), а в іншому місці говорить ще більш жорстко: "І біси вірують... і тремтять" (Як. 2: 19). Але при тому залишаються бісами. Словом, крім віри в Бога нам потрібне життя згідно з Ним, християнський спосіб життя, який, як мозаїка з шматочків смальти, складається з простих, але важливих речей: вивчення основ православної віри, читання Нового Заповіту, виконання заповідей, молитви домашньої і церковної, дотримання постів... Все це допомагає людині так організувати своє життя, щоб вона могла зберігати і примножувати благодать, зростати у вірі, у смиренності, терпіння і любові.

Іноді людині здається, що вона у загальному добра, і цього цілком достатньо. Але проблема в тому, що порівнює себе людина не з тим, якою вона повинна бути в Божих очах, до чого покликана, а з крайніми проявами гріха, на тлі яких здається собі цілком "нормальним" і "правильним". І тут треба сказати про добро в її звичайному, життєвому розумінні - і про те добро, яке служить виразом справжньої віри.

Господь в одному місці Євангелія говорить учням: "Якщо праведність ваша не перевершить праведності книжників та фарисеїв, то не ввійдете в Царство Небесне" (Мф. 5: 20). Адже фарисеї були дуже акуратні в дотриманні не тільки зовнішніх, але і загальноприйнятих моральних норм. Але в тому то й справа, що ця "людська" праведність дивним чином дозволила фарисеям розіпнути Христа. Якщо хтось стверджує, що він вірить в Бога, і Бог "у нього в душі", то, звичайно, ця людина повинна всіляко прагнути дізнатися волю Бога і намагатися цю волю чинити, як би це не було незручно, важко або невигідно. Ось у чому справа віри - жити в злагоді з Богом.

Сприйняти у всій можливій повноті духовний, моральний вигляд Христа, зодягнутися в Нього, по точному визначенню Церкви. Апостол Павло говорить про це так: "Якщо хто не має Христового Духа, той не Його" (Рим. 8: 9). Але щоб зодягтися в Христа, щоб жити і діяти в справжньому сенсі по-християнські, потрібно до цього свідомо і наполегливо прагнути: більше дізнаватися про Христа, про Його вчення, написане в Євангелії і втілене в Церкві. Церква - це Тіло Христове, "стовп і твердження істини". І якщо людина нехтує досвідом і правилами церковного життя, не намагається бути свідомою частиною Тіла Христового - то ніякий він не християнин, як би він себе називав.

Основний тренд нашого часу - це життя в своє задоволення, насолода гріховним життям, прагнення уникати будь-якими шляхами скорботи і труднощів. Інший настрій нам пропонує Церква: не тікати від утисків, особливо від утисків, пов'язаних з праведним життям в беззаконному світі, а мужньо їх переносити, "бо хто тілом перестає грішити, щоб решту часу в тілі жити вже не для пожадливостей людських, а для Божої волі" (1 Пет. 4: 1-2).

І знову все сходиться на тому, що треба знаходити час дізнаватися, читати, вдумуватися, розпитувати про ту живу і рятівну віру, якої нас навчив Христос. Щоб не просто вірити, але в повному розумінні цього слова жити по-християнські, жити по заповідях Христа.
З чим би порівняти духовне життя? Це щось надзвичайно коштовне, те, про що ми знаємо, що хотіли б мати, але що, саме собою не дається. Можна було б порівняти з багатством, але не цілком, бо багатство набувають часто неправедним шляхом - відносно ж благодаті це немислимо.

Може бути, духовне життя можна порівняти з високою майстерністю в добрій області. Це те, що за гроші не купиш і відсутність чого неможливо довго приховувати. Майстерність будь-яка: у живописі, музиці, в науці і техніці - отримується любов'ю до своєї справи і наполегливою працею, терплячим придбанням навичок і множенням досвіду.

Але, що особливо важливо зрозуміти: досягнення майстерності в науці або мистецтві - це, загалом, приватна справа і ніяк не впливає на духовне, вічне життя людини. Ти можеш бути талановитий і розвивати старанно свій талант, досягаючи вершин майстерності. А можеш нехтувати ним і просто піти працювати на будівництво, щоб годувати сім'ю. З погляду духовного, таке "закопування таланту" навряд чи можна назвати гріхом. Навпаки - людина пожертвувала своїм захопленням, своєю земною прихильністю заради сім'ї, заради близьких.

Але в духовному житті все інакше. Ми всі без винятку покликані до духовного життя, і всі обов'язково повинні попрацювати в досягненні Царства Божого, в стяжанні благодаті. Це питання життя і смерті, причому життя і смерті у вічному їх вимірі. І просто відкинути його, знехтувати цим покликанням без трагічних наслідків для себе ніхто не владний. Ось це важливо зрозуміти. Залог благодаті, даний нам при хрещенні, який ми повинні засвоїти і помножити всім своїм добрим життям, - це і є той самий талант, «закопування» якого в землю тягне за собою найбільш сумні наслідки для людини.

Послухайте, адже від нас не потрібно якихось особливих, крайніх жертв. Просто знаходити в круговерті кожного дня трохи часу для турботи про свою душу, для живого спілкування з Богом. Це саме золотий час, час придбання вічності! І цей час, використаний з мудрістю, не зникне, не пропаде даремно, але обов'язково принесе святий і радісний плід.

Але і в повсякденному потоці життєвих справ людина може і повинна дихати вічністю, жити в усвідомленні присутності Божої, невпинно звіряти свої вчинки, слова і навіть думки з Божою правдою. Прагнути всім серцем і всією душею до Бога. Здійснювати свідомий вибір на користь євангельської правди.

Ніколи не будемо говорити, що у нас немає часу на духовне життя! Поки ми живемо на землі - у нас є час! Питання тільки в тому, що для нас по-справжньому важливо, на що ми готові цей час витрачати. І пам'ятаючи, що час нам дано для покаяння, для зміни життя, будемо намагатися цю щасливу можливість використовувати. Поки є час!

 

Священик Димитрій Шишкін
27 вересня 2011 року

ПРАВОСЛАВІЄ.RU

/ Патріарх.ua /

Анонси статей

10/2/2012

Закоханість і любов

Якщо стати біля РАГСу або біля якого-небудь центрального храму на Червону гору, коли відбувається безліч вінчань, і влаштувати опитування серед чоловіків і жінок, які тільки що створили родину, на тему: "Чому ви вступаєте в шлюб?"
детальніше...>>

26/1/2012

Поки є час

Ми кружляємо у вихорі, який морочить голови, заманює, заплутує так, що нічого іншого, крім цього кружляння, ми вже не усвідомлюємо.
детальніше...>>

18/1/2012

Слово про аборти

Слово ігумена святої великої обителі Ватопед Святої Гори Афон архімандрита Єфрема про аборти було переведено з грецької і зачитано на організаційній нараді
детальніше...>>

5/1/2012

Аскеза в сучасній православній родині

Архімандрит Іустин (Попович ) часто підкреслював, що ставлення християнина до чернецтва свідчить про те, наскільки православний його образ думок: «Характер Православ'я аскетичний, - говорить він у своїй книзі " Людина і Богочоловік ".
детальніше...>>

27/12/2011

Як добре, що Ти є!

Іноді на питання про віру людина відповідає: «Та я хотів би вірити, але...» - і тут настає замішання, пауза. Людина підшукує виправдання своєму невірству, так що можна подумати, що віра - це щось, що не залежить від нашого бажання.
детальніше...>>

© 2010-2020 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.