ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Статтi

11/9/2011

Бездіяльність теж зло

Бездіяльність теж зло

На будь-яких етапах життєвого шляху людина зустрічає безліч перешкод.  Шлях до Царства Небесного тернистиqі вимагає величезних зусиль.  І якщо не проявляти міцності духу і твердості волі, то завжди знайдеться достатньо причин, щоб не ходити до церкви, не молитися, не постити.  Ми не повинні забувати, що голими з'явилися на цей світ і перед Господом завжди залишаємося такими.  Наше вбрання лише Божа благодать.  Якщо не одягнемося нею і не приймемо Христа в своє серце, легко можемо стати жертвою вічного ворога людини – всюди, що  нишпорить диявола.  Ми повинні пам'ятати, що в цьому складному житті ми, християни, немов ягнята серед вовків.

                    

У Євангелії сказано, що хто витерпить до кінця, той спасеться.  Проте терпіння терпінню різниця.  Християнин повинен бути терплячим, але при цьому і діяльним противником будь-якої несправедливості і зла.

 

Християнство - це, насамперед, спосіб життя і мислення.  Якщо ми прагнемо до досконалості, то не повинні озиратися назад.  На жаль, деякі люди ніби й просуваються вперед по дорозі осягнення Христа, але при цьому весь час намагаються зупинитися і як би шукають шляхи для відступу, постійно озираються назад.  Але згадайте дружину старозаповітного Лота, перетворену на соляний стовп!  Господь перетворить на такий же соляний стовп будь-кого, що дивиться назад і відступає від Його шляху - шляху святості і чистоти.  Така сумнівна людина не довіряє Богу, до кінця не довіряє себе духівнику, думає, що, можливо, у всьому цьому криється якась каверза.  Їй важко даються молитва, сповідь, причастя гідне; вона топчеться на місці.  Але треба пам'ятати: якщо вже почав шлях до Господа, не повинен повертатися більше до колишнього життя, бо там зустріне диявол, і доведеться платити йому чималу данину.

 

Часто християни запитують: як же людині позбутися від колишнього життя?  що він повинен для цього робити і що йому допоможе найбільше в цьому?  Відповідь проста: необхідні великий духовний труд і довготерпіння.  Зло, як правило, відбувається само собою; для цього не потрібні особливі зусилля або мудрування.  Ми говоримо тут про зло, яке існує і без нашого втручання і яке породжене хаосом, розпадом.  І тому-то бездіяльність, байдикування саме по собі є великим гріхом і причиною багатьох зол.  На противагу цьому, для творення добра необхідні воля, бажання і прояв душевних сил людини.  Дурниці і гріховні помисли і так, без особливих зусиль, приходять на розум.  Головне для християнина - зібратися душевними силами, щоб з'явилася здатність правильно мислити, думати глибоко, аналізувати, усвідомлювати свої гріхи, заглиблюватися у віру.  Все це, звичайно ж, вимагає певних зусиль.

 

Щодня ми стикаємося з різного характеру злом, багато брудного і нечистого прилипає до нас, і цей бруд ми обов'язково повинні змити, позбутися і звільнитися від нього.  Це відбувається на і за допомогою богослужіння, після якого ми не можемо залишатися такими ж, якими були колись; ми повинні піднятися над самим собою, зміцнитися в прагненні до досконалості.

 

Невже ви думаєте, що тільки той є єретиком, хто відкрито і вперто заперечує Бога, дану Їм істину і благодать?  Єретиком є ​​кожен, який хоч і був хрещений, але живе способом життя язичників.

 

Зауважимо ще, що багато людей, приходячи до церкви, більше звертають увагу на земне, ніж на піднесене.  Трапляється, побачить людина щось, на її думку, негативне, і воно так подіє на неї, що вона впадає в нігілізм, заперечення Бога, безвихідь і скептицизм.  Однак буде краще, якщо в цей момент людина задумається про власні гріхи і суворо спитає себе: хіба сам я досконалий?  Не треба вимагати від інших більшого, ніж вимагаєш від себе.

 

Не осуджуй інших!  Припустимо, хтось із церковних осіб не є досконалим, помиляється і навіть грішить.  Хіба через це можна, узагальнюючи, засуджувати всю Церкву?  Через помилку однієї людини, та хоча б і кількох, навіть якщо вони в священному сані, хіба можна робити висновок, що все в Церкві показне і немає тут нічого піднесеного?  Такі думки приводять людину до богохульства, вона серйозно починає сумніватися в існуванні Бога і в результаті впадає в безвихідь.  Це дуже небезпечно.

 

Люди часто думають, що часу в них ще багато і як-небудь потім, пізніше вони встигнуть покаятися в гріхах, тому вони мало турбуються про щоденні свої численні гріхи.  Це велика омана і помилка.  На жаль, ми не в достатній мірі цінуємо таїнства, дані нам Богом, кажучи: «Нічого, ще встигну, не зараз, трохи пізніше почну жити по-християнськи, потім покаються у всьому, потім спасуся, поки рано, часу ще багато».  Але хто нам дав знання про істинну суть часу і закони його руху?  Ніхто не знає, коли хтось покине цей світ, тому про спасіння душі християнин повинен думати щодня, щохвилини, не втрачаючи ні секунди.  У цьому мінливому і грішному світі тільки невтомною працею і душевним зусиллям досягається порятунок.

 

Для духовного зростання людини величезне значення має богослужіння.  Воно визначає наше життя, зміцнює наші сили.  Під час Божественної літургії людині дається така благодать, яку вона ніде не зможе отримати.  Ось чому для християнина є обов'язковою присутність на богослужінні.  Тільки в церкві ви зможете отримати силу, духовну підтримку, сприяння, яких не знайдете вдома, як би старанно і багато ви не молилися.  Те, що звалить невіруючу людину, віруюча лише злегка зігне, після чого вона знову випрямиться; те, що для невіруючого стає перешкодою і спокусою, для віруючого є засобом духовного зростання і зміцнення, те, що послаблює невіруючого, віруючому додає сили.

 

Ми повинні трудитися, молитися, виконувати Божі заповіді і церковні настанови і правила.  Багатьом ці правила та обряди здаються нудними, бо їх виконання потребує великих зусиль і напруження волі.  Інші кажуть: а чому ми повинні молитися саме зараз?  навіщо потрібно схиляти коліна?  - І посилаються на свою втому, наводять безліч інших виправдань себе.  Але не варто забувати, що говорять про це святі отці.  Вони вчать, що потрібно беззаперечно і безмовно виконувати те, чого зобов'язує Церква, поки це поступово не перетвориться на нашу внутрішню потребу, поки зовнішнє виконання церковних обрядів не стане нашою внутрішньою культурою й способом життя.  Ні на секунду не повинно забувати, що в Церкві ми зустрічаємо наймилостивішого і всесильного Господа, Якому поклоняється весь світ, що перед лицем Його схиляють голови всі істоти в небесах, на землі і під землею.

 

Наша Церква - мати і батько нам.  Ми всі зобов'язані пам'ятати про це.  Однак багато сучасних людей, на жаль, забувають це і свідомо роблять гріх, зовсім не турбуючись про те, що стане з їх душами.  Хіба піклується про спасіння своєї душі і любить себе людина, яка запросто робить такий страшний гріх, як перелюбство?  Людина, якій властиві гординя, користолюбство, заздрість?  Звичайно ж, ні!  Адже в більшості випадків людина прекрасно розуміє, що поступає  погано, грішить; вона усвідомлює, що красти, лаятися, заздрити - погано, але, тим не менш, не зупиняється і усвідомлено робить зло.  Виходить, їй все одно, що стане з її душею, вона махнула рукою на самого себе?  Але ж не може бути, щоб і при вчиненні злої справи внутрішній голос людини не докоряв їй, не протестував, не говорив, що це поганий вчинок!  Яким би лиходієм не була людина, в ній до кінця все ж не знищені образ і подобу Господа.  І це уподібнення Господу суть людини буде мучитися гріхом, мучитися і врешті-решт зможе привести її до каяття.

 

Звичайно, більше спитається з того, хто знає, що той чи інший вчинок є великим злом і гріхом, і все ж робить їх, бо його дії умисні і усвідомлені.  Однак і незнання не звільняє від відповідальності за скоєні гріхи.  Внутрішній голос - совість - підказує кожній людині, що та чи інша конкретна дія є гріхом і не угодна для Господа.  Тому ніхто не повинен думати, що, ось мовляв, я не знав, що цього не можна було робити, і через незнання поступив так.  Внутрішній голос завжди вказує, що є бажаним Господу, а що - дияволу.

 

Протоієрей Георгій Схіртладзе,

Переклав з грузинської Мераб Джикія

ПРАВОСЛАВІЄ.RU

/ Патріарх.ua /

Анонси статей

11/9/2011

Бездіяльність теж зло

На будь-яких етапах життєвого шляху людина зустрічає безліч перешкод. Шлях до Царства Небесного тернистиq і вимагає величезних зусиль. І якщо не проявляти міцності духу і твердості волі, то завжди знайдеться достатньо причин, щоб не ходити до церкви, не молитися, не постити.
детальніше...>>

9/9/2011

Любов вище справедливості

У Православ'ї особливе місце займає любов. Бог є любов, і людину Він створив з любов'ю. Сьогодні, коли навколо стільки зла і несправедливості, значно складніше стало запалювати і зберігати в собі це високе почуття. Важко також зрозуміти, що є справжня любов до ближнього.
детальніше...>>

7/9/2011

Протоієрей Ростислав Ярема. Мертвонароджені «таємниці» живої анафеми

На протязі дев'ятнадцяти років Михайло Антонович Денисенко, нав'язав певній частині українців іменувати себе не інакше як «патріарх» Філарет, і не перестає дивувати громадськість своїми одкровеннями: то він недвозначно розкриває «таємницю» свого земного призначення тим, що «даний Богом українському православ'ю»!
детальніше...>>

5/9/2011

Протоієрей Всеволод Чаплін: Необхідно виключити будь-яку участь держави у виробництві та стимулювання абортів

Голова Відділу Московського Патріархату по взаєминах Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін направив відповіді авторам низки листів, присвячених проблемі абортів.
детальніше...>>

4/9/2011

Погляд неврача на гомеопатію та історію її поширення в Росії

Стаття про принципи гомеопатії, її історії в Росії і про ставлення до неї Руської Православної Церкви.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.