ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Вересень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Статтi

12/12/2014

Бог є любов

Бог є любов

Любов для всіх необхідна,

Від Бога світло її йде.

Вона справді Святиня,

І з нею в Бозі все живе.

Про любов багато говорять, пишуть. Кожен з нас може відчувати цю Божественну благодать, коли вона приходить до нас. Вона буває у наших серцях тільки тоді, коли у нас немає підступу і обману, злості.

Любов - це чистота душі. За свідченням Священного Писання, любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, не величається, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не дратується, не мислить зла, не радіє з неправди, але тішиться правдою. Все покриває, всьому вірить, всього сподівається, все переносить.

Якщо б ми були в житті своєму такими, що не словами чи язиком, а справами, протягом життя виконували пропоноване нам, наше життя для кожного було б радісним. Прикладом всім може послужити життя преподобного Серафима Саровського. У нього до всіх, що приходили було тільки одне привітання: "Радість моя! Христос Воскрес!". І це кожен день і протягом усього життя. Якщо б у нашому житті хоча б хтось був серед нас такий. Думаю, що біля одного такого багато прийшли б до спасіння.

Любов буває чиста, свята, від Бога до нас виходить, і особливо у тих, хто глибоко віруючий. Інша любов буває плотська і пристрасна, від темних сил приходить. Скільки зла і горя вона приносить! Розпалюючи плотські пристрасті, така любов, якщо вчасно не зупинити, призведе до вічної погибелі.

Жила одна бідна вдова, в якої був єдиний син. Дуже любила вона сина, і все гарне, чисте передавала йому. Жили вони хоча і в бідності, але в мирі та злагоді. Підійшли роки, син став дорослим, знайшов собі майбутню дружину. Полюбив її. Одружився. Перші місяці життя були хорошими. Пройшов рік, другий. Мати живе з ними. Невістка освоїлася, стає повною домогосподаркою. Рідна мати чоловіка їй стала не потрібна. Спочатку байдужість, а потім якесь божевілля ревнощів керує жінкою. Мати любить сина, а невістка намагається знищити цю любов. Почала говорити чоловікові, що він її не любить, а більше любить матір. Як не говорив їй чоловік, що і її він любить також, вона стояла на своєму. Дійшло до самого страшного божевілля.

Одного разу дружина каже чоловікові: "Якщо ти мене любиш, доведи на ділі, тоді я повірю. Візьми убий свою матір і принеси мені її серце. Це буде підтвердженням, що ти дійсно любиш мене". І що ж... Син наважується на такий злочин. Убив матір рідну, вирізав її серце і несе його на тарілці своїй дружині. На порозі кімнати він спіткнувся, впав, і серце покотилося по підлозі. Коли він піднявся і взяв з підлоги впавше серце матері, почув її голос, від серця виходячий: "Синочку, ти не забився?" Серце матері заговорило до сина. Що було далі? Любов матері, Божественна любов, перемагає шалену любов до дружини. Цей випадок не вигаданий, а дійсно був. Невіруючі не вірять, а віруючий зрозуміє, що таке Божественна Любов.

Інше оповідання, яке мені довелося чути давно, ще коли я був семінаристом, а архієпископ Лука Кримський і Сімферопольський був ще живий. В даний час він канонізований Українською Православною Церквою до лику святих. Те, що я почув, мені добре запам'яталося.

Архієпископ Лука був не тільки духовне світило Церкви. Він був і великий вчений, лікар-хірург. Його праці по медицині багато доброго зробили в нашій країні. Був він у свій час і правлячим архієреєм Ташкентської і Середньоазіатської єпархії, і завідувачем кафедри медицини при Ташкентському університеті. Лауреат Сталінської премії, доктор медичних наук. Служив у храмах як архієрей і читав лекції з медицини як учений лікар-хірург.

Якось під час лекції в університеті від студента він отримав записку. У ній було написано: "Ви великий вчений, хірург. Як ви поєднуєте свої праці по медицині, свою роботу з вірою в Бога?". Медицина, як вони вважали, не повинна визнавати існування Бога, людської душі і загробне життя. Студенти були невіруючими, але прагнення до пізнання істини у них було. Хотіли дізнатися правду. І ця правда, чиста, свята і Божественна, була простими словами відкрита святителем-хірургом тим, хто до неї прагнув, хто вирішив її пізнати, з нею стикнутися.

"Діти! - простими словами звертається до студентів святитель Лука. - Ви любили коли-небудь кого-небудь? І при тому чисто, без лукавства або плотської пристрасті?". Дійсно, приходить молодість, приходить в життя і любов. "Так, любили", - відповіли студенти. Святитель задає питання: "Скажіть мені, а що таке любов і де вона знаходиться?" Кожен став розповідати свої уявлення про це питання. Зупинилися на тому, що любов виходить від людського серця.

І ось архієпископ Лука став говорити студентам: "Сам я лікар-хірург, багато мені доводилося робити операцій, в тому числі і на серце. Бачив, як воно б'ється в нашому тілесному організмі. Доводилося і вже померлих серце розглядати, окремі місця серця навіть під мікроскопом дивився. Багато чого бачив. Клапани серцеві і судинні канали, серцеву тканину. Все бачив, але не побачив у серці любов, про яку ви сказали, що вона перебуває там".

Потім він почав говорити про любов вже не як хірург, а як людина, яка вірує в Бога, служитель Його біля Престолу. Він сказав: "Бог створив людину за образом і подобою Своєму. Образ і подоба Бога духовні. Бог є Дух. Невидимий, але існуючий. Не бачимо ми совість, але визнаємо, що така духовна сутність в нашому організмі є. До духовної сутності відноситься не тільки совість, але наші думки, свідомість наше людське і головне - душа, від якої виходить все духовне, і вона, як духи запах, випромінює доброту любові. Але звичайним людським оком ми не бачимо запах, тільки нюхом нашим його відчуваємо. Любов вкладена в нас Богом і є частинка Божества!"

Протоієрей Миколай Щелочков

За матеріалами сайту Донбас православний

/ Патріарх.ua/

Анонси статей

3/3/2016

Як правильно поминати покійних

Напередодні поминальної суботи, котра в церковній традиції має назву М’ясопустної, пропонуємо нашим читачам повчання про правильне поминання спочилих.
детальніше...>>

25/12/2015

Причастя

Життя вимагає харчування для своєї підтримки. Господь дарує це харчування в таїнстві причащання або по-грецьки євхаристії, що означає «подяка». У причасті ми вкушає під виглядом хліба і вина Тіло і Кров Самого Господа Іісуса Христа і так Бог стає частиною нас,
детальніше...>>

3/7/2015

ЗАПОРІЖЖЯ. Архієпископ Лука закликав не реєструвати розлучення у день сім’ї

Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука закликав співробітників РАГСів Запорізької області не реєструвати у День любові, сім’ї та вірності (день пам’яті святих Петра і Февронії), 8 липня, розлучення. Про це сказано у посланні правлячого архієрея, опублікованому на сайті Запорізької єпархії.
детальніше...>>

20/3/2015

Будемо постити постом, приємним Богу

Черговий випуск авторської передачі голови Синодального відділу із взаємин Церкви і суспільства протоієрея Всеволода Чапліна «Коментар тижня» вийшов в ефір на телеканалі «Союз» 28 лютого 2015 року.
детальніше...>>

12/12/2014

Бог є любов

Любов для всіх необхідна, Від Бога світло її йде. Вона справді Святиня, І з нею в Бозі все живе.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.