ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Квітень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Статтi

23/4/2014

Будемо говорити про Христа

 Будемо говорити про Христа

Черговий випуск авторської передачі голови Синодального відділу із взаємин Церкви і суспільства протоієрея Всеволода Чапліна «Коментар тижня» вийшов в ефір на телеканалі «Союз» у Велику суботу , 19 квітня.

Возлюблені у Господі брати і сестри , дорогі друзі! Христос Воскрес!

Знову прийшла на нашу землю Пасха . Люди , які часто ходять в храм , а тим більше священики і ченці , напевно , звикають від року до року до цього свята. Це природно , тому що ми його чекаємо , тому що ми знаємо , що саме він підуть за днями Святої Чотиридесятниці і Страсної седмиці . Але Великдень для християнина все-таки повинен бути завжди чимось нез'ясовно новим. Очікуваним , але завжди надзвичайним переживанням . Тим більше чимось новим , чимось що відкриває нове життя Пасха повинна бути для тих наших співвітчизників , які сьогодні приходять в наші храми перший раз - іноді тому , що треба супроводити когось з родичів , іноді просто тому що хочеться подивитися на красиву церемонію або освятити пасхальні страви .

Дуже важливо сьогодні для тих , хто добре знає або принаймні прагне дізнатися сенс християнського життя , відображений в сенсі Пасхального свята , сказати людям , які майже випадково приходять до храмів , про те , чому це свято так значуще для православних християн. Ми часто чуємо в ці дні розповіді про те , як потрібно організовувати пасхальне спілкування , походи в гості. Ми чуємо розповіді про те , як спекти паску або приготувати паску , як пофарбувати яйця , які народні традиції пов'язані з нинішнім святом. Іноді навіть доводиться чути під час Страсної седмиці про те , що якісь роботи по дому треба робити , а якісь ні , що на Благовіщення корисно щось вкрасти .

Іноді , може бути , і непогано , що у ЗМІ , в культурному просторі , у просторі освітніх установ йдеться про народні традиції . І , звичайно, краще говорити про ті традиції , які дійсно пов'язані з християнською культурою , а не про дивні звичаї кшталт « звичаю » вкрасти щось на Благовіщення. Але все-таки потрібно домогтися , щоб у дні свята , яке стало настільки шанованим саме тому, що воно пов'язане з Христом , і ми, і культура , і ЗМІ , і різного роду народні свята говорили більше саме про Христа , про справу порятунку , яке він вчинив. Пасха відзначається в багатьох народах протягом більш ніж двадцяти століть не тому що людям приємно поїсти за загальним столом , не тому що готуються якісь особливі страви , не тому що виникають ті чи інші локальні традиції , а тому що Христос - це наша Пасха . Тому, що Його страждання , і Його смерть , і Його Воскресіння проклали нам шлях у Небо , шлях до вічного життя.

Дуже важливо сьогодні , особливо коли багато людей приходять до храму і просто починають цікавитися тим, що відбувається в ці дні , сказати їм , у чому полягає сенс справжнього торжества і чому цей сенс так прямо , так міцно , так невідємно пов'язаний зі змістом людського життя. З єдиним сенсом , тому що , за великим рахунком , безлічі смислів у людського життя не буває. Не випадково багато людей намагаються обійти стороною той зміст , про який тільки що було сказано , забалакати Великдень і Страсну седмицю , звести все до народних звичаїв , звести все до столу , до походу в гості , до народним гулянням , до побутових подробиць днів Страсної седмиці і Великодня. Напевно , це відбувається не зовсім випадково. Так, з одного боку , можна послатися на те , що багато людей позбавлені релігійного виховання , що вони визискують чогось простого , оповідань про речі , які зрозумілі , таких як святковий стіл , таких як час освячення пасок. Але є , напевно , й інша причина . Деякі люди - і ті , хто боїться слухати , і ті , хто боїться говорити , боїться передати євангельське послання в ці дні - насправді бояться одного : бояться зміни свого життя. Бояться поставити перед своїм внутрішнім поглядом , перед своєю совістю питання: «А як я можу жити колишнім життям , якщо Христос за нас постраждав , був розіп'ятий і воскрес , прокладаючи нам шлях до вічного спасіння ? »

Якщо християнство , якщо Пасха , якщо євангельське оповідання - це тільки щось , що відноситься до давньої історії , тільки привід для милих , дрібних , нічого не значущих , ні до чого не зобов'язують побутових розваг і подробиць побуту , то це дуже зручний погляд на Євангеліє і зручний спосіб відірвати його від власного життя. А якщо раптом в дні Страсної седмиці і Великодня ти і сам розумієш , і іншим говориш , що немає іншого шляху до вічного блаженного життя , ніж шлях віри в Христа ? Саме в Христа , ні в кого іншого . Немає іншого шляху порятунку , як шлях співпричетності до хресної жертви Спасителя і простування за Ним до духовного воскресіння .

Це означає , що доведеться встати обличчям до обличчя з єдиною  істиною , з Христом , і зрозуміти , що в житті не так , що в житті потрібно змінити. Зрозуміти , що не тільки людині , але і всьому народу треба повернутися обличчям до Бога і почати жити в максимально можливій мірі не за законом мирської підлості , не за законом прагнення до матеріальних благ , а за законами Царства Небесного . Якщо почути , якщо сказати , що саме через Таїнства Церкви Господь дає людині досконалість і удостоює Небесних обителей , значить, потрібно до цих Таїнств вдаватися , значить , не потрібно приходити в храм лише від випадку до випадку , щоб освятити ту чи іншу їжу або щоб пом'янути когось із родичів. Значить , потрібно вливатися в життя церковної громади. Значить , потрібно змінюватися . Цього багато намагаються уникнути , але саме до цього потрібно закликати людей в ті дні , коли їхні серця особливо відкриті.

Зараз люди приходять до храмів. Прекрасно , що їм роздаються листівки , в яких пояснюється сенс нинішнього свята , сенс Христових страждань Воскресіння Христового , сенс нашого ставлення до цих священних подій , які вчинені заради нашого спасіння. Прекрасно , що в ці дні часто виступають по телебаченню , по радіо , в інтернеті , на різного роду зборах священики й активні миряни. Прекрасно , що в ці дні нас запрошують у школи, в лікарні , в різні установи , в офіси компаній , в дитячі сади , на різні заходи. Дай Бог , щоб ці запрошення не перетворювалися на порожню формальність. Дай Бог , щоб ми використовували ці моменти спілкування для того , щоб сказати людям про Христа.

Будемо в ці дні частіше говорити про Євангеліє - не про фарбовані яйця , не про паски , не про паски з сиру , хоча це теж , напевно , іноді потрібно . Будемо говорити про Христа тими словами, які Він нам залишив , словами Його Одкровення. Будемо закликати людей до молитви , будемо закликати людей до участі в церковних Таїнствах , насамперед до Причастя Тіла і Крові Христових .

Сьогодні в більшості храмів нашої Церкви звершується - і у Великодню ніч і вранці в перший день Великодня - причащання величезної кількості людей , в тому числі дітей та молоді. Будемо нагадувати їм , що Церква тут не для того , щоб скрасити чийсь побут , а для того , щоб змінити життя і людини , і суспільства. Воскресіння Христове - це шлях , прокладений до справжнього життя для кожної людини. Але спогади Страсної седмиці і Великодня мають відношення не тільки до індивідуального життя християнина , а й до всенародного , громадського вимірюванню тієї місії, яку здійснює Церква Христова в історії.

Людське суспільство не повинно бути атомізованим . Воно об'єднується і в прославлянні Бога , і у виконанні Його волі , якщо в цьому суспільстві реально значиму частину і вже тим більше більшість складають православні християни. Принаймні , так має бути. Людина рятується в церковній громаді - навіть відлюдники в пустелях молитовно спілкувалися з іншими людьми , а багато з них після довгих років самоти виходили на суспільне служіння , на служіння духовного наставництва , а іноді й на служіння пастирства або єпископства . Ми покликані відчувати себе єдиним Тілом Христовим - безліччю людей , які розуміють , що для їх життя значить хрещена жертва Спасителя і Його воскресіння , людей , які йдуть шляхом хреста і воскресіння не тільки у своєму приватному житті , але й в історії свого народу. Саме тому зараз така важлива соборна християнська дія. Важливо , щоб люди , котрі працюють у тій чи іншій сфері життя держави і суспільства , розуміли , що вони повинні жити і діяти як християни , чим би вони не займалися: державним управлінням , військовою справою , економікою , культурою , тими чи іншими видами інтелектуальної творчості , педагогікою , батьківством , лікуванням , чим завгодно ще . Будемо жити як християнські народи , творячи наше буття в світі і в справедливості , на основі Божих заповідей .

Ось що було сказано Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом в посланні до свята Світлого Христового Воскресіння : «Нині, як і колись , Руська Православна Церква з ретельністю здійснює свою спасительну місію , невпинно сповіщаючи правду Божу , стверджуючи неминуще значення євангельських заповідей , закликаючи до миру і згоди , служачи духовному єднанню народів, що проживають в країнах пастирської відповідальності Московського Патріархату ». Нехай весь простір історичної Русі , нехай життя народів , які її складають , буде пройнята Духом Христовим , розумінням того , що в центрі нашого життя повинен бути Господь . Тоді все влаштується , і тоді всі мирські турботи , нехай навіть не сприймаються християнами як щось головне , раптом будуть вирішуватися з Божої волі .

Зі святом Христового Воскресіння , дорогі у Господі брати і сестри , дорогі друзі! Христос Воскрес! Воістину Воскрес Христос !

Синодальний відділ із взаємин Церкви та суспільства / Патріархія.ru

За матеріалами сайту РПЦ

/ Патріарх.ua /

Анонси статей

23/4/2014

Будемо говорити про Христа

Черговий випуск авторської передачі голови Синодального відділу із взаємин Церкви і суспільства протоієрея Всеволода Чапліна «Коментар тижня» вийшов в ефір на телеканалі «Союз» у Велику суботу , 19 квітня.
детальніше...>>

10/3/2014

Протоієрей Всеволод Чаплін. «Немає у нас майбутнього , якщо дозволимо нас розділити »

Стаття голови Синодального відділу із взаємин Церкви і суспільства протоієрея Всеволода Чапліна опублікована в газеті « Русь Державна» (№ 3 , 2014 ) .
детальніше...>>

22/11/2013

Протоієрей Ростислав Ярема, доктор богослов'я, професор. Розкол як гріх роз'єднання.

Церковним розколом або схизмою називається порушення миру і єдності з Церквою з-за відмінностей, не пов'язаних із спотворенням істинного вчення про догмати або таїнства, але в контексті дисциплінарних, обрядових, календарних або юрисдикційних мотивів. У церковній традиції засновники розкольницьких рухів, а також їхні послідовники іменуються розкольниками.
детальніше...>>

10/11/2013

Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Владикіні у Москві

Раніше село Владикіно називалося Вельяминово по прізвищу перших його власників, знатних бояр Вельяминових. У XIV ст. село було передано Богоявленському монастирю.
детальніше...>>

21/10/2013

Немовлята, народжені в результаті використання не благословляємих Церквою біомедичних технологій, вимагають особливої турботи і любові

Голова Синодального інформаційного відділу Руської Православної Церкви В.Р. Легойда у коментарі «Російській газеті» розповів про ставлення Церкви до сурогатного материнства.
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.