ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Квітень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Статтi

29/9/2013

Друже! як ти ввійшов сюди, не маючи одежі весільної?

Друже! як ти ввійшов сюди, не маючи одежі весільної?

- Друже!, - одного разу ці слова почує кожен з нас, дивлячись Христу прямо в очі. А далі ми можемо почути такі слова..

- Друже! як ти ввійшов сюди, не маючи одежі весільної?

Не думаю, що в Царстві Небесному існує дрес-код і для того, щоб відрізнити друзів там не потрібна уніформа. Властивості нашої душі і сьогодні легко читаються по нашому обличчю. Там же душа буде більш відчутна і, отже, більше видно її суть. На нашому обличчі кожен може прочитати чим ми жили.

Ми знаємо, що всі ми воскреснемо. Хтось каже, що тіла нам будуть надані ті ж, що маємо зараз, але тільки молоді й здорові. Але це дивно. Навіщо тоді вмирати, щоб знайти теж саме? Адже якщо і воскреснемо в тому ж тілі, то тимчасове життя після смерті до Суду, взагалі, нісенітниця.

Апостол Павло пише, що: «... не всі ми помремо, але всі ми перемінимось». Значить, все-таки тіла будуть іншими, преображенними, більш легкими і світлими. Справді, навіщо вовкові в Раю зуби, а кішці кігті? Навіщо людині теж черево для важкої їжі і все те, що йому дісталося по спорідненості від звіра?

Ніхто не знає міри тілесності і преображення воскреслого тіла. Буде це тонке ефірне тіло без шкіряних риз або наше тіло отримає тільки косметичний тюнниг, Один Бог знає..

Апостол Фома відмовився випробувати якість плоті Господа і не доторкнувся до його ран. Апостоли бачили Христа в образі людини, але вони не знають як існує це тіло зараз. Адже якщо воно таке ж, то Йому потрібна вода, світло та інші умови існування на землі. Тобто це вознесшеєся тіло повинно перебувати на планеті Земля-2 і чекати повторного десанту до нас . А це нісенітниця. Значить, тут якась таємниця.

Абсолютно логічно, що образ нового тіла буде пов'язаний з особистою мірою святості або, хоча б, благочестя. Очевидно, що шлюбний одяг друзів Христа, які зберуться на Його Пасхальний пір в Небесному Царстві будуть прикрашені нашою особистою чеснотою.

Святість буде визначати те, що там можна буде назвати одягом. Навряд чи це буде етнічний одяг давньої Палестини або одягу греків, в які іконописці одягають святих.

Це умовність іконописців, які дуже сміливо стверджують, що свідчать про спосіб перетвореного буття. Сандалі, хітони, фелони, шапочки у вигляді рюмочки є умовність графіки.

Зрозуміло, що за відсутність весільного халата не викинуть гостя в пітьму зовнішню, що прийшов на пір не у весільній одежі. Хіба Христос дивиться, хто як одягнений? І не за те зв'яжуть ангели душу , що Христу шкода буде Небесних страв або те, що Він честолюбний і вразливий. А за те, що на питання Спасителя:

- Друже! як ти ввійшов сюди, не маючи одежі весільної?

Цей «друг» відповів мовчанням. Так вже було, коли Бог Отець пішов шукати винуватця Адама, а той спершу ховався від Нього, а потім почав виправдовуватися і брехати. Тобто, обман і не бажання бути чесним і люблячим сином, привело праотця на обличчя землі, де смерть і земля у вовчицях.

Це місце в Євангелії можна трактувати трьома способами. Найпопулярніший - докір і повчання на прикладі стародавнього Ізраїлю, що відкинув своє покликання. Але часто, таке тлумачення більше схоже на сюжет підручника історії стародавнього світу. Ті, хто відкинув, давно в землі і від них, в кращому випадку, залишилися тільки зуби або осколки кісток. На Страшному Суді Господь точно не спитає з нас за їхній гріх.

Другий - перенесення притчі на нас. Адже Євангеліє позачасовий потік інформації. Воно - добра звістка для кожного з тих, хто його читає Тут доречно згадати про нових покликаних на Христа - всіх християн усього світу.

Згадуючи антихристиянську революцію в Росії думають, що іноземець-масон обдурив руського мужика і він наламав дров. Але, мені здається, що руські не такі вже й діти, щоб їх можна було обдурити і підбити і спалити свій будинок. Інші впевнені, що революція зламала хребет руського народу остаточно і безповоротно. Вони чекають загибелі імперії і знаходяться в смертній паніці.

Я думаю, що якщо хочеш навчити розуму і пророкувати про своє місто, то спочатку стати як місцевошанований святий. Як наша рязанська блаженна Любов. Якщо хочеш знати що, Бог написав про Росію - стань преподобним Серафимом або Сергієм.

Якщо хочеш знати про чаші, підготовані світу - будь як Іоанн Богослов

Немає в тобі такого духу - внімай собі, як радять святі люди. Це третій спосіб.

Таким чином, приймемо до себе звернення Христа «друг» і подивимося, а що зробив не так цей згадуваний Спасителем євангельський «друг» і «друзі друга».

Ми не знаємо, що накоїв цей «друг» з притчі, але побічно можемо здогадатися про проблеми з реакції озлобившихся законників. Вони взяли докір притчі на свій рахунок і вирішили вбити Христа. Вони засмутилися словами Христа тому, що їх стосунки з Богом були легкими.

Закон простіше любові. Їх закон, з натяжками, але дозволяв їм вбити пророків. Суворість закону завжди компенсується можливістю обійти його хитрощами в параграфах.. Закон взагалі не передбачає любов. Ні до вишніх, ні до нижніх. За законом можна сховати серце. І це зручно.

І ми так чинимо: судимося, живемо по-розрахунках і поняттях того, що не заборонено, то можна. Усунувши зі свого життя любов, а отже і Бога, людина знаходить радість у простих речах: в їжі, автомобілях, грошах, в протилежному полі, у вині і навіть вбивстві. Радість гріха, реально існує. Точніше не радість, а сп'яніння пороком і наступне за ним похмілля.

Спочатку грішити важко, а потім людина привикає і живе від гріха до гріха, прикрашаючи вадами своє життя і виштовхнувши з нього Бога. Гріх як наркотик прив'язує до себе злочинця. Без греза злодію погано. Наскучуючи одним гріхом, злодій переходить до іншого до тих пір, поки неминуче не дійде до ворожнечі на Бога або самогубства.

З Богом порочній людині нудно. Молитися, тобто, розмовляти з Богом не хочеться і нема про що.

Але рано чи пізно ця зустріч відбудеться. Про що ми будемо з Ним говорити? Про спадщину, хвороби, їжі, автомобілі і гроші? На самому ділі, що у мене є сказати Богу? Або про що ми будемо розмовляти з друзями за великоднім столом?

Ось, обняв нас Христос і каже:

- Сідай, сину мій, давай поговоримо.

А говорити і нема про що. Жили різними інтересами, часто плутаючи добро і зло зі своєю примхою.

Ми одночасно і добрі і злі. Дуже рідко буваємо за часами, навіть, святими, але більше нудними і холодні серцем. Але ось і таких Христос любить і чекає. У нас є ще час озирнутися і подивитися, а як так вийшло, що «звичайна» звичайних людей, призвела до того, що їм довелося почути: «...розгнівався цар, і послав своє військо, і вигубив тих вбивць, і їхнє місто спалив».

Нічого немає поганого в тому, що людина любить свою роботу, землю або дружину. Погано те, що дружина, робота, гроші чи здоров'я стає богом. Дружина-бог рано чи пізно задасть перцю. Роботу-бога, все одно, все не переробиш і всіх грошей не заробиш.

Але життя пройде, дружина постаріє, здоров'я, потрібне для роботи, скінчиться і життя втратить сенс. Воно втрачає сенс не тільки на землі, але й небі. Прийде час і стане навколо нас тихо і суворо. І ми поставимо собі прості і важливі питання.

Справді, навіщо тисячі поколінь, як заведені ляльки, невпинно одружуються, орють землю і шукають гроші? Де ці гроші царя Ксеркса і краса Нефертіті? У кращому випадку ломане золото стародавнього світу виставлено в Ермітажі, а мумія єгипетської красуні у вигляді жалюгідної перебинтованої ляльки лежить в скляному ящику на загальному огляді. Крутиться ця карусель історії та сьогодні наша черга недовго покружляти на ній.

Але в руках у нас квиток на Пір Бога. І з цим квитком треба перервати віковічне кружляння і піти в палац Небесного Царя на пір. Цей пір не в достатку їжі і вина. А він у радості. Адже, душа живиться радістю. Прав. Іоанн Кронштадтський писав, що якщо на серці немає радості, значить там приліг ворог Христа.

Поклик Бога ми можемо почути серцем, яке приймає благодать. Ця благодать нам дається не тільки в храмі і в таїнствах, але і за його огорожею. Вона скрізь. Благодать приймається від чесної роботи, від вірності людям, від усього того, що без Бога - губить і веде до гріха і самотності безбожництва.

Кращий спосіб зіпсувати собі настрій - почати думати про себе. Кращий спосіб зіпсувати собі життя - жити тільки для себе. А кращий спосіб піти з головою в пітьму зовнішню - принести на небо свої проблеми.

Дім Божий - це весь світ. У ньому щодня звершується Літургія. Пасха буває не в травні або у квітні. Вона завжди у вічності. І пір, він скрізь. Тільки на небі ми будемо з Богом лицем до лиця, а зараз ми лише відчуваємо Його руку на своєму плечі.

Нехай нас не обманює давня омана і антураж зовнішнього благочестя і помилкова думка, що з Богом можна домовитися як з діловим партнером. Мало просто ходити в храм. Мало читати і вичитувати. Мало сперечатися в блогах.

На цьому вже попалися ті, хто вислухавши притчу хотіли вбити Христа. Треба жити і любити. У цьому випадку Закон всього лише інструмент посилення любові, але ніяк не сенс життя. Хто ж любить інструмент більше діла? Закон сам по собі охолоджує і висушує душу. З холодним і важким серцем, що не чує голосу Христа навіть у храмі можна бути чужим. Чужим можна бути, навіть причащаючись на малому пірі літургії.

Одного разу, людина любляча Бога досягає в своєму розвитку такого етапу, коли вона розуміє і бачить, що світ сповнений радості. Так людина знаходить її скрізь. І їй стає соромно свого щастя серед простих і змучених людей. Не тому щасливий праведник, що все у нього є або він зовсім здоровий.

Ні. Він щасливий тим, що йому не потрібно земне багатство. Він щасливий тим, що до чого він доторкається відкриває йому джерело благодаті. Він щасливий бачити, що на все, на що падає його погляд повно цієї благодаті з надлишком. Все це відбувається тому, що у нього в роботі, і в родині, у сні і пильнуванні на першому місці Бог. І все це земне щастя і небесні дари, і вічне радісне життя дається нам ні за що, а просто даром по любові. Так чому б не взяти?

Так жити добре. Християнину цей світ прекрасний. А за кордоном життя він ще краще.

Священик Костянтин Камишанов

Джерело:http://www.pravmir.ru/drug-kak-ty-voshel-syuda-ne-v-brachnoj-odezhde/

За матеріалами сайту УПЦ

/ Патріарх.ua /

Анонси статей

29/9/2013

Друже! як ти ввійшов сюди, не маючи одежі весільної?

- Друже!, - одного разу ці слова почує кожен з нас, дивлячись Христу прямо в очі. А далі ми можемо почути такі слова..
детальніше...>>

24/8/2013

Троїце-Володимирський храм м. Новосибірська

Прихід в ім'я святого рівноапостольного князя Володимира в Новосибірську був організований у 1997 році. Перша Божественна літургія була здійснена в день пам'яті святителя Миколая Чудотворця - 19 грудня 1997 року.
детальніше...>>

20/8/2013

Ісаковська пустинь Соловецького монастиря

Ісаковська пустинь одна з найдавніших на Великому Соловецькому острові. Деякі дослідники припускають, що виникла вона, можливо, ще в часи ігуменства майбутнього святителя Филипа,
детальніше...>>

3/8/2013

Протоієрей Всеволод Чаплін. Вірність вибору

Стаття голови Синодального відділу із взаємин Церкви і суспільства протоієрея Всеволода Чапліна опублікована в газеті «Русь Державна» (№ 8, 2013).
детальніше...>>

17/4/2013

Єпископ Орєхово-Зуєвський Пантелеімон: Прихожанин бере на себе відповідальність за все, що відбувається в храмі

Про організацію життя сучасної парафіяльної громади порталу «Парафії» розповів голова Синодального відділу з церковної благодійності та соціального служіння, керуючий Східним вікаріатством міста Москви єпископ Орєхово-Зуєвський Пантелеімон.
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.