ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Квітень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Статтi

9/7/2012

Безцінний дар сім'ї

Безцінний дар сім

Виділення якогосьодного дня в році для святкування Дня сім'ї, любові і вірності - це, звичайно, добре. Але і про проблему свідчить таке позначення, як миготливий червоний вогник пожежної сигналізації.

Сенс цієї події зрозумілий - привернути увагу до теми найважливішої і найгострішої, достукатися, докричатися, дотягнутися до тих, хто може бути, ще не усвідомив, що з нами відбувається.

А відбувається ось що: ми деградуємо, ми з катастрофічною швидкістю втрачаємо себе як народ, як нація, втрачаємо свої самобутні і добрі риси. Ось на цьому «добрі» саме і потрібно зупинитися, тому що погані риси чому-то нікуди не зникають, а навпаки, з кожним роком видно все виразніше. Про ці особливості повторюють всі, кому не лінь, але і від того вони не блякнуть, не тушуються, а навпаки, виступають з лякаючою очевидністю.

Це і пияцтво наше непробудне, і розбещеність моралі, і злодійство, але головне, головне, що лякає - це якась приречена втома в народі і душевна і моральна, якийсь-такий тяжкий смуток, з якого вибратися тільки своїми силами неможливо.

Або навпаки - надмірна і гаряча ревність про земне, про життєве, хижість і жадібність в придбанні матеріальних благ у збиток доброті і щирості людських відносин. І в тому, і в іншому випадку людина точно грузне в болоті, і сім'я тоді стає для неї або неприємним тягарем, або зручним прикриттям і виправданням власних амбіцій і амбітних задумів.

Нинішні розмови про родину - це вже майже біблійний плач, тому що розвіяне, розметане, розбазарене саме представлення, поняття про те, якою повинна бути родина, втрачена, як раніше говорили, «в широких верствах населення» основа здорової сімейності - свята віра.

Коли ввібрані з молоком матері духовні, моральні поняття, причетність вищій правді, що відкривається в Церкві, допомагали людині не тільки розумом, але й серцем, духом відчути, усвідомити, що по-справжньому добре і правильно в житті і до чого треба прагнути, навіть якщо це болісно і важко.

Ці поняття про духовну, моральну норму століттями становили саму основу сімейного життя, але тепер в результаті дійсно немислимих найбільших катастроф ХХ століття, і насамперед катастроф духовних, народ наш просто видохся. Його повернення до духовних витоків хоч і відбувається зараз, але так важко, так повільно, що іноді здається, що просвіту не видно.

І все-таки, це не так. Є просвіт, і надія, і відрада незвичайна, коли дивишся на життя очима віри. У нас є Спаситель, Бог тих, і це велике щастя і радість, що незважаючи на всі наші падіння, божевілля і неподобства, Господь ще не відвернувся від нас і дає можливість відновити, повернути втрачену гідність Богосинівства.

Проблема відродження сім'ї - це проблема не демографічна навіть, а духовна, тому що тільки Дух Святий, може допомогти людині всією душею зрозуміти, відчути, що в житті справді важливо і добре. Тільки Дух Святий, просвітлюючий і навчаючий людину, може надихнути її попрацювати відповідально і свідомо на ниві не тільки творення, але й улаштування сім'ї (тому що укладення шлюбу - це тільки застава, початок).

Без цієї благодатної дії Святого Духа ніякі найбільш правильні і мудрі слова не можуть вплинути на життя людини, сформувати правильно її представлення про добро й зло. І наше завдання, завдання не тільки Церкви, але й суспільства і держави - це утворити серце людини, підготувати його, наскільки можливо, до прийняття благодаті Божої «вся немічна, що лікує і оскудіваючих восполняє».

Але що ж нам робити, якщо багато, дуже багато людей не прагнуть і не хочуть звіряти своє життя з Законом Божим, хочуть жити так, як заманеться, прагнути туди, куди тягнуть їхні божевільні пристрасті?

У Церкві Святої є один простий, але ефективний засіб впливати на людей - це проповідь. Але проповідь передбачає не тільки і навіть не стільки вербальний вираз істини, а глибинне занурення самої людини в віру, повсякденне життя, згідно з цією вірою, і ось саме від ступеня цього занурення, від дійсності причастя людини життя Самого Бога і залежить сила і успіх її проповіді.

Більше того, саме добре життя, а в нашому випадку сімейне життя, оскільки ми говоримо про родину, ось саме це життя у всій своїй повноті і може бути справжньою живою і дійсною проповіддю.

Господи, допоможи нам, сумним і безглуздим, допоможи нам, розгубленим і безпутним, знайти, зберегти живий зв'язок з Тобою! Щоб у наших сім'ях завжди панували мир, любов, злагода та радість! Щоб наші серця однодумно були спрямовані до Тебе, до пізнання істини.

Будемо, не замахуючись на зовні великі цілі, зберігати й плекати те мале, що нам дано Богом. Будемо уважно і терпляче працювати над своєю душею, приділяючи увагу своїм близьким, цінуючи кожну мить, даровану Богом. І як же нам важливо не забувати дякувати Його, зупиняючись іноді у своєму устремлінні вперед, у своєму нескінченному циклі, зупиняючись і пильно, чуйно вдивляючись в те, що Бог дав нам, перейматися серцем потребами і турботами наших рідних, близьких...

Не тільки про зовнішні потреби йде мова, але і про глибинні потреби душі, про таємні духовні переживання. Коли ми молимося уважно за своїх рідних з вдячністю і любов'ю - ми милістю Божою духовно проникаємо в їх життя, стаємо з ними одним цілим і залучаємо на нашу родину благословення Боже.

Сім'я - це вираження любові Божої, очевидне і реальне. Якщо ми з любов'ю і пошаною будемо берегти цей дар, зберігаючи його як зіницю ока, і примножуючи  духовний й життєвий добробут родини добрим додатком сил, то й віра, і вдячність і любов в наших сім'ях від такого ставлення будуть тільки рости і множитися.

І тоді ми зрозуміємо, що сім'я - це дійсно мала Церква, мала за розміром, але не за значенням училище благочестя і зростання у вірі. І старанність у цій малій справі облаштуванню сім'ї винагороджується Господом сторицею, винагороджується живим і дієвим розумінням безперервності і вічності життя, його спрямованості до переможної і нескінченною радості, тільки якщо це життя цілком принесено Господу, при всій його зовнішній клопітності і багато турботливості.

Ніщо не може нас відлучити від Божої любові! Ніякі турботи життєві, якщо тільки ми самі не забуваємо про Нього, якщо дякуємо Його, звертаємося з проханням про напоумлення, просвіті серця. А це дуже і дуже важливо! Тому, що без нашої волі, без нашого бажання Бог нас не спасає.

Так що, кому Господь дарував родину, радіймо про велике Його до нас милосердя, дякувати за безцінний дар сім'ї і нести цей дар з терпінням, множачи і власним по Богу доброділанням. Адже багато з нас Господь не запитає. А ось і запитає саме, як ми прийняли і зберегли даний нам дар, у тому числі і дар сім'ї, хто такого дару сподобився.

Ну а хто ще не знайшов свій шлях, нехай взиває до Господа з серцевим болем і довірою: «Скажи мені, Господи шлях, в онь же піду». Кличте невпинно в серці, в душі, і Господь обов'язково відгукнеться, дасть зрозуміти і здійснити Його святу волю, допоможе створити сім'ю, якщо це корисно душі...

Чи дасть сили для ціломудренного життя в миру, та сім'єю вашій нехай тоді стануть всі ті, хто, як і ви, самотній і хто дійсно потребує вас, кому ви можете віддати свої сили і любов... або нехай сподобить вас Господь ангельського, чернечого образу...

А сім'я, діти ченців - це всі, про кого вони моляться, тому що головна справа ченця - це молитва. У будь-якому випадку, нам треба тільки берегти, зберігати цей святий дар - єдність у Христі, нести його гідно і слідувати терпляче за Господом.

Священик Дмитро Шишкін

Православ'я та світ

 /Патріарх.uа/

Анонси статей

9/7/2012

Безцінний дар сім'ї

Виділення якогось одного дня в році для святкування Дня сім'ї, любові і вірності - це, звичайно, добре. Але і про проблему свідчить таке позначення, як миготливий червоний вогник пожежної сигналізації.
детальніше...>>

30/6/2012

«Повернемо Росію в Святу Землю!»

Ці слова стали гаслом сучасного Імператорського Православного Палестинського Суспільства, яке нині відзначає своє 130-річчя.
детальніше...>>

20/6/2012

Любов - розлад

Є така організація, яка повинна охороняти здоров'я у всесвітньому масштабі. ВООЗ називається. Ми б про неї і не знали, і не думали, якщо б вона нас в останні роки не лякала атиповою пневмонією, пташиним грипом та іншими глобальними погрозами.
детальніше...>>

9/5/2012

НА ОСНОВІ ГЕНЕТИЧНОЇ ПАМ'ЯТІ

Нещодавно, під час свого візиту до Болгарії Предстоятель Руської Православної Церкви побував у Софійському університеті культурної спадщини, де йому вручили диплом доктора honoris causa Софійського університету.
детальніше...>>

4/3/2012

ВІДПОВІДІ Блаженнішого Митрополита Володимира на запитання читачів сайту стосовно Великого посту

Блаженніший Митрополит Володимир: Піст - це аскетичний подвиг людини, який потребує поступовості та підготовки. У традиційних церковних сім’ях це питання вирішується поступовим навчанням дитини свідомому посту.
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.