ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Iнтерв'ю Святішого Патріарха Кирила

3/12/2016

«Слово пастиря». Випуск від 3 грудня 2016 року

У черговому випуску програми «Слово пастиря», що вийшов в ефір 3 грудня 2016 року, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відповідає на низку запитань телеглядачів, у тому числі про те, як навчитися не боятися смерті і ознакою чого є поширеність захоплення темою кінця світу.

Доброго ранку, дорогі телеглядачі!

На адресу нашої передачі надійшло запитання від Клокова Василя Олексійовича з Алтайського краю, з села Краснощеково: «Хочу запитати у Вашої Святості: як навчитися не боятися смерті? Адже як кажуть, на смерть, як на сонце, не можна дивитися в упор. Але куди ж від цього подітися? І ще. Чому так по-різному вмирають люди? Іноді бачиш, як побожний і добрий чоловік гине страшною смертю у катастрофі, страшною для християнина — без причастя і благословення. А який-небудь шкідливий тип, який і в храм-то ніколи не ходив, та ще й підсміювався над вірою, дивись, і соборувався, і причастився перед смертю».

Що стосується ставлення до смерті, то ви маєте рацію: якими б аргументами ми не підтримували своє прагнення, своє бажання не боятися смерті, вона завжди викликає у людини в кращому випадку почуття неприйняття, але зазвичай страх і навіть жах. Звичайно, християнські переконання допомагають пом'якшити цей страх і жах. Причому мова йде не стільки про інтелектуальних, розумових переконаннях, скільки про релігійному досвіді життя. Ось святі люди, подвижники благочестя смерті не боялися. І ми знаємо з історії, з досвіду святих людей, що багато хто навіть з радістю готували себе до цього моменту переходу з одного життя в інше. Коли людина живе в спілкуванні з Богом, коли вона живиться Божественною благодаттю, тоді Божественною силою долаються страхи взагалі, в тому числі і страх смерті.

Найстрашніше — коли ми виносимо наш людський суд про те, що приховане від нас. Ось нам здається обурливим, що злочинець чи безбожник, або якийсь чоловік взагалі недостойний — і раптом причастився Святих Христових Таїн, та ще сповідався. А хіба такі події відбуваються випадково? А може бути ця сповідь напередодні смерті і соборування були вінцем його життя? Може бути, він усе життя йшов до цієї події і Господь дав йому скуштувати цієї благодаті на порозі смерті. А святий чоловік, який постійно і причащався, і сповідався, був до Господа узятий в інших обставинах, без сповіді і причастя, тому що був гідний переступити межу, що відокремлює життя від цього, іншого життя без сповіді і причастя.

«У своїх проповідях Ви часто вказуєте людям гріхи, особливо на ті, які вразили наше суспільство в останні роки: жага стягання, егоїзм, байдужість до ближніх. Але мені здається, що самий страшний і поширений зараз гріх — це марнославство. Саме задля його задоволення часто приноситься в жертву все — і доброта, і співчуття, і скромність, і гідність. Як побороти цей гріх?»— запитує Маргарита Олександрівна Ульянова, селище Леоново Володимирської області.

Маргарита Олександрівна, і марнославство, і байдужість, і егоїзм, і всі ті гріхи, які ви перерахували і які не перерахували, мають одну і ту ж природу: гріх виростає на ґрунті зла і впроваджується у свідомість людей через спокуси. І тому все те, що я сказав взагалі про подолання гріховного потягу людини, про духовне зростання, повною мірою можна віднести і до марнославства. Людина, яка контролює саму себе, яка піддає себе об'єктивній критиці перед лицем Божим, перед своєю совістю, вона побачить цей небезпечний гріх. А знайти його не так просто в повсякденному житті, коли марнославство нерідко представляється у свідомості людей якоюсь силою і навіть рушійним фактором успіху. Саме контроль за духовним життям і допомагає нам відокремлювати добро від зла і гріх від чесноти.

Олена Василівна Григор'єва з Санкт-Петербурга пише: «Мені здається, що в Євангелії чимало незрозумілих і загадкових місць. Так, в Євангелії від Луки читаємо про те, що Господь велить своїм учням взяти суму, мішок, продати одежу свою і купити меча або ножа по-слов'янськи. А коли Він почув, що вже два меча є, то загадково сказав: "Досить". Ваша Святосте, хотілося б знати, що це значить і навіщо купувати апостолам мечі».

Ось це питання турбувало не тільки вас, але і дуже багатьох турбувало в минулому і в сьогоденні, напевно, теж турбує. Тут є явне нерозуміння намірів Спасителя. І те, що мова йде не про фізичний меч, зрозуміло з цієї Його трохи роздратованої репліки «Досить!», яку можна перевести так: «Я вам говорив-говорив, навчав вас, навчав, і ось наближається кінець — і ви знову не розумієте! І знову, коли Я кажу про меч не фізичний, а якийсь інший, ви говорите про те, що є два ножа... Досить!..»

Дійсно, мова йде не про фізичний меч, але ці слова Спасителя буквально розумілися в минулому, і, зокрема, надихали хрестоносців, які вважали, що і треба купити меч і вогнем і мечем утверджувати свою правду. Знаємо, до чого призвела ця страшна спроба мечем стверджувати християнство. Вона породила великі страждання людей, і не тільки тих, хто не належав до християнства, але і православних християн, яких хрестоносці перестали вважати своїми. Якщо говорити про те, в який момент реально відбувся поділ єдиної християнської Церкви на Східну Православну і Західну Католицьку, то в першу чергу треба говорити про IV Хрестовий похід, коли хрестоносці захопили Константинополь і тим самим мечем, який вони сприймали як священне знаряддя досягнення правди, стали вбивати православних людей, оскверняти православні храми. Коли пролилася кров, тоді й відбулося реальне розділення Церкви.

Тому дуже небезпечно ці слова Спасителя розуміти буквально. А тоді про що ж йде мова? Наведу чудові слова з Послання апостола Павла до Євреїв: Слово Боже, гостріше від усякого меча двосічного: воно проникає навіть до поділу душі й духа, суглобів та мозків, і спосібне судити думки та наміри серця (див. Євр. 4:12). Мова йде не про фізичний меч, а меч, який буде судити думки та думки сердечні людей, — про меч віри.

А чому Господь використовує цей сильний образ меча? А тому що у відповідь на Його слово людина не може бути байдужа. Слово Боже, дійсно, по силі своїй гостріше від усякого двосічного меча. Воно тягне за собою переосмислення життя, зміна свідомості. Якщо слово Боже сприймається всерйоз, воно нікого не може залишити байдужим. Це грізна зброя, яка допомагає, зрештою, людині винести свій власний суд над своїми думками і помислами.

«Скажіть, будь ласка, Ваше Святосте, чи не є загальне захоплення темою кінця світу показником деградації нашої свідомості? Або це інстинктивне почуття небезпеки, почуття апокаліптичності, яке проникає навіть у мозок обивателя?»З листа Федора Лобанова, селище Семенівське Івановської області.

Апокаліпсис — кінець світу, кінець історії — це той стан суспільства, стан людського роду, яке несумісне з життям. Смерть — це стан людини, її організму, несумісне з життям. Кінець історії — це стан суспільства і людського роду, несумісне з життям. Бог є життя. Бог є джерело життя. І якщо Бог витісняється з людського життя, особистого, сімейного і суспільного, то таке життя перестає бути здатним до того, щоб тривати. І те, що у людей сьогодні виникають апокаліптичні настрої, це невипадково, бо саме в наш час і в нашу епоху відбувається те, що не відбувалося раніше, — коли закон Божий не визнається абсолютною цінністю; коли моральні постулати, вкладені Богом в людську природу, зневажаються і не просто нехтуються, але силою закону в деяких країнах, силою влади затверджуються як норма поведінки. Кінець історії це перемога зла, це перемога гріха, це відмова від Бога. І якщо рід людський піде таким шляхом і далі, то будуть зростати апокаліптичні настрої.

Ми зараз дійсно живемо в дуже відповідальний час. Ми всі повинні зосередитися, зібратися з думками, подумати про минуле, подумати про сьогодення і молитися про майбутнє. І я вірю, що Господь приклонить милість до роду людського, якщо рід людський буде здатний повернути Бога в центр свого життя.

«Ваша Святосте! Я в одній книзі про афонських старців знайшла вираз "совєт предвічний". Що це таке?»З листа Боровлевої Лідії Дмитрівни, Воронезька область, селище Паніно.

Мова йде про совєт вічний. Ці слова вживаються не тільки в книгах про старців, але і в нашій православній гімнографії. «Совєт предвічний відкриваючи Тебе, Отроковице, Гавриїл предста», — це перша стихира на «Господи, возвах», у переддень Благовіщення. Мова йде про раду Святої Трійці, яка предвічна, яка поза всяким часом, яка поза всяким простором, яка існує завжди. Це думка Божа, яка реалізується людською історією. Тому совєтом предвічним називається також і задум Божий про творіння Всесвіту, про створення світу і людини, про втілення Сина Божого Господа нашого Іісуса Христа і багато інші Божественні діяння. Весь світ, всі ми є наслідком Божественного предвічного совєта.

На цьому я закінчую нашу передачу. Нехай благословення Боже перебуває з усіма вами. І до нових зустрічей.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси iнтерв'ю

10/10/2017

Відповіді Святішого Патріарха Кирила на запитання учасників I Міжнародного комунікативного форуму «МедіаПост»

10 жовтня 2017 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Російський державний соціальний університет (РГСУ),
детальніше...>>

3/10/2017

Інтерв'ю Святішого Патріарха Кирила за підсумками візиту в Ташкентську і Узбекистанську єпархію

З 29 вересня по 2 жовтня 2017 року відбувся Першосвятительський візит Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Ташкентську єпархію Середньоазіатського митрополичого округу.
детальніше...>>

27/9/2017

Святіший Патріарх Кирил: Сучасна людина страждає від гострої нестачі справжньої любові ...

В інтерв'ю сербському письменникові Горану Лазовичу Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відповідає на питання про сербсько-російські взаємини,
детальніше...>>

19/5/2017

Відповіді Святішого Патріарха Кирила на запитання газети La Stampa

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відповів на запитання кореспондента італійської газети La Stampa.
детальніше...>>

16/4/2017

Пасхальне телезвернення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила

16 квітня 2017 року, у свято Світлого Христового Воскресіння, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив із Пасхальним зверненням до телеглядачів.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.