ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Листопад 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Iнтерв'ю Святішого Патріарха Кирила

21/10/2015

«Слово пастиря». Випуск від 17 жовтня 2015 року

Черговий випуск авторської програми Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила «Слово пастиря» вийшов в ефір 17 жовтня 2015 року.

Доброго ранку, дорогі телеглядачі!

Продовжуємо відповідати на питання, що надходять на адресу нашої передачі, і серед них ось такий. «Ваша Святосте! Мене часто мучить питання, коли я перебуваю на службі в храмі: невже Богу потрібні ці красиві співи, ці пишні обряди, особливо коли служить архієрей? Адже Йому і так відомі наші помисли, і те, що таїться в самій глибині душі. Можливо, це пережитки язичництва? Або це своєрідний театр, колись необхідний для темних людей, а потім уже так повелося? »З листа Людмили Іванівни Матвієвої, місто Хабаровськ.

Богослужіння, звичайно, не театр. Але в богослужінні людьми віруючими, благочестивими завжди привноситься все краще, як якийсь дар Богу. Саме тому місця богослужіння облаштовувалися особливим чином, і якщо подивитися на шедеври архітектури, будь то на Сході чи на Заході, це в першу чергу не що інше, як храми, місця богослужіння. І будувалися ці храми величними, прекрасними не тому, що людям більше нічим було займатися, - адже треба було і фортеці будувати, і вдома, - а тому що в центрі життя людей був Бог. Прославлення Бога приваблювало всі людські сили, таланти, матеріальні засоби, і таким чином виникло чудове церковне мистецтво і церковна культура.

Тому зовнішня сторона богослужіння найменше ставиться до того, що можна назвати несуттєвим. Як можна назвати несуттєвою жертву людей? Як можна назвати несуттєвими подвиг цілого життя, концентрацію талантів, енергії, сил, коштів? Сьогодні концентрація талантів, сил і засобів лежить зазвичай в матеріальній площині. Коли люди будують величезні будівлі, нікому в голову не прийде назвати це якимсь театром абсурду, - значить, так треба, так повелося, так зручно; адже все це робиться для матеріального життя людини. Коли ж створювався прекрасний, стрункий богослужбовий порядок, коли виникало церковне мистецтво, яке, до речі, не минулося, - в ту епоху люди головною справою свого життя вважали прославляння Бога. Тому церковне мистецтво, яке зберігається, в тому числі, через богослужіння, є прояв людського духу, краси людської душі, людського подвигу і таланту. І як же можна все це взяти і анулювати, сказавши, що воно вже не має значення для сучасної людини? Тоді потрібно анулювати і музеї, і взагалі всю культурну традицію, бо до занепокоєності сучасних людей, вирішенню конкретних прагматичних проблем це також може здатися не маючим відношення.

Користуючись нагодою, що Ви поставили таке питання, я хотів би сказати кілька слів про історію богослужіння. Як взагалі виникло богослужіння? Якщо зосередитися на Божественній літургії, на найголовнішому богослужінні, то можна помітити, що порядок, який виник на самому початку християнської історії, не змінюється досі що на Сході, то на Заході. Обряди різні. Часто наші люди, відвідуючи католицькі храми, вважають, що те, що відбувається там ніяк не пов'язано з нашою літургійною традицією. Насправді це не так, тому що порядок богослужіння, найістотніші елементи Літургії збереглися і на Заході, і на Сході, тільки знайшли різне культурне вираження. Що ж це за порядок? З чого починалася всяка зустріч християн в недільний день? Починалася вона з читання або співу псалмів. У цей час єпископ, який очолював християнську громаду, чи не перебував у храмі, - він приходив дещо пізніше, коли всі вже збиралися, і входив урочисто, вносячи Євангеліє. Йому передували члени громади зі свічками. Можливо, спочатку це було пов'язано з тим, що богослужіння відбувалися в катакомбах, підпільно, і свічки просто освітлювали шлях, але потім це стало частиною дуже суттєвого церемоніалу, вираженням поваги до священного тексту, який єпископ вносив в громаду. Він підходив до місця, де стояв жертовник, повертався, вітав людей і казав їм: «Мир всім». Ось ці елементи збереглися і в нашій традиції. Божественна літургія починається з короткої молитви, великої ектинії, потім спів псалмів, а потім так званий малий вхід, який є відтворенням тієї самої давньої традиції, коли єпископ з Євангелієм входив до храму. Потім вигук «мир всім» і читання Святого Письма, апостольських послань і Євангелія, - що в давнину, що зараз. Потім молитва, яку ми сьогодні називаємо ектинією, а після молитви - ще один вхід, ще одна процесія. У стародавній громаді люди приносили те, що мали, - хліб, вино, інші продукти, фрукти, квіти, - для того щоб зробити святкову недільну трапезу, яка з'єднувалася з Євхаристійною трапезою, з причастям Святих Христових Таїн. Все це після читання Святого Письма приноситься в громаду. Спогад про це приношення ми маємо в великому вході, коли у вівтар приносяться хліб і вино для здійснення Божественної літургії. А після цього - читання Символу віри. Чому? Тому що приймати участь у Євхаристії могли і зараз можуть тільки ті, для кого Символ віри є незаперечним виразом власних релігійних переконань. Ми і зараз читаємо або співаємо Символ віри, а потім починається Євхаристійний канон - власне, дякувати Богу за всі дари, які Він приніс роду людському, і приношення хліба і вина в якості жертви, яка через молитву і зходження Святого Духа перетворюється в справжнє Тіло і Кров Господне. А потім полагається читати молитву Господню, і сьогодні так само: після Євхаристійного канону ми читаємо або співаємо «Отче наш». А потім - причастя.

Ось цей літургійний чин зберігається дві тисячі років, і ніхто ніколи на нього не зазіхав. Але оскільки Літургія відбувається в різних народах, в різних культурах, то зовнішнє культурне обрамлення цього чину, звичайно, різне. Ці відмінності виникли теж у глибокій старовині: Літургія у Візантії відрізнялася від Літургії в Римі, Літургія в Олександрії відрізнялася від Літургії в Антіохії, але це ніколи не було причиною поділу єдиної в той час християнської Церкви. З пливом часу, як я вже сказав, чудові талановиті люди зробили дуже багато для того, щоб Божественна літургія стала святом, торжеством, являючи красу та Божественну, і людську, і ось сьогодні ми маємо нинішній дуже урочистий чин Божественної літургії. Важко уявити, як він може перешкодити людині молитися. Взагалі атмосфера в храмі, ікони, музика - все це в кінцевому підсумку не потрібно для Бога. Але це потрібно для нас, тому що зовнішня культура, якою обрамляється богослужіння, має силу впливу на людську душу.

Нещодавно помер видатний російський актор Лев Костянтинович Дуров. Мені нечасто доводиться дивитися телевізор, але якось я випадково включив передачу, в якій він давав інтерв'ю. Лев Костянтинович був людиною релігійною, хоча, як він сам зізнавався, що не дуже церковний і в храм ходив нечасто. І ось я вперше почув, як він ділився з глядачами своїм розумінням храму і богослужіння. Зворушливі слова віруючої людини про те, що храм ніколи не залишав його байдужим. Входячи в храм, він відчував особливу атмосферу - і від співу, і від споглядання всього того, що відбувається в стінах храму, і навіть від нюху ладану. І він говорив, що покидає храм у зовсім іншому стані, що храм справляє на нього сильне духовне враження. Ну, а що було б, якби в наших храмах не було богослужінь, якби ми не прославляли Бога у співах, якби не було ікон, якби не було нічого, що, як Ви сказали, що не дуже потрібно Господу? Бог вседовольний, Йому всього цього не потрібно, але Йому потрібен наш подвиг, наше служіння і словом, і ділом. І коли ми прикрашаємо храми, коли ми прикрашаємо богослужіння, коли ми присвячуємо цьому свої сили і свої таланти, ми приносимо Господові жертви, на які Він відповідає Своєю милістю.

І таке ще запитання: «На кожній службі я чую, як диякон закликає помолитися про владу та воїнство. Мені здається, це дуже важливо, але іноді закрадаються сумніви. Все-таки скажіть, будь ласка, чому Церква повинна за них молитися? »

Від рішень, які приймає влада, і від здатності воїнства захищати свій народ залежить саме існування держави і народу. Це найвища відповідальність, яка існує в матеріальному, світському світі. Тому з самого початку існування Церкви підносилися молитви про владу та воїнство, навіть про язичницьку владу, навіть про ту владу, яка гнала Церкву, і ніколи ці традиції не припинялась, в тому числі і в нашій Церкві у важкі роки гонінь XX століття, коли всім здавалося, що влада несправедлива, кривава, що вона приносить занадто багато страждань народу, - завжди підносилася молитва про владу та воїнство, щоб Господь врозумив владу, дав їй силу й міць справедливо і чесно відстоювати інтереси людей. Але те ж саме стосується і воїнів. Жодна інша сфера діяльності не вимагає від людини при виконанні його службових та професійних обов'язків йти добровільно на положення свого життя. А військовий подвиг вимагає від людини готовності піти на смерть заради вірності присязі. Без духовної підтримки ці служіння можуть або вироджуватися, що дуже небезпечно і неприємлимо, або втрачати свою силу. Ось для того щоб не відбулося ні те, ні інше, Церква і молиться за кожним богослужінням про владу та воїнство.

На цьому я закінчую нашу передачу. Нехай благословення Боже перебуває з усіма вами.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси iнтерв'ю

21/10/2015

«Слово пастиря». Випуск від 17 жовтня 2015 року

Черговий випуск авторської програми Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила «Слово пастиря» вийшов в ефір 17 жовтня 2015 року.
детальніше...>>

21/9/2015

Інтерв'ю Святішого Патріарха Кирила за підсумками Першосвятительського візиту в єпархії Крайньої Півночі та в Західного Сибіру

21 вересня 2015 року в Барнаулі, на завершення Першосвятительського візиту в єпархії, розташовані в регіонах Крайньої Півночі та в Західного Сибіру, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил в інтерв'ю представникам ЗМІ розповів про підсумки багатоденної поїздки.
детальніше...>>

5/9/2015

«Слово пастиря». Випуск від 5 вересня 2015 року

В черговому випуску авторської програми «Слово пастиря», який вийшов в ефір 5 вересня, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відповів на питання, пов'язані з темою освіти.
детальніше...>>

4/9/2015

Відповіді Святішого Патріарха Кирила на запитання учасників V Загальноцерковного з'їзду із соціального служіння

3 вересня 2015 року в Залі церковних соборів кафедрального соборного Храму Христа Спасителя Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив на пленарному засіданні V Загальноцерковного з'їзду із соціального служіння, а потім відповів на запитання учасників форуму.
детальніше...>>

23/8/2015

«Слово пастиря». Випуск від 22 серпня 2015 року

Черговий випуск авторської програми Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила «Слово пастиря», який вийшов в ефір 22 серпня 2015 року.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.