ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Грудень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Інтерв'ю

26/7/2018

Велике інтерв'ю Блаженнішого Митрополита Онуфрія до Дня Хрещення Русі

До Дня Хрещення Русі та 30-річчю відродження Києво-Печерської Лаври Митрополит Київський і всієї України Онуфрій дав ексклюзивне інтерв'ю телеканалу «Інтер».

Предстоятель розповів про важливість Лаври для Києва та всієї Православної Церкви, про значення Хрещення Русі для всіх християн, а також про необхідність збереження канонічності українського Православ'я.

— Ваше Блаженство, яке значення Києво-Печерська Лавра мала для всієї історії Російської Православної Церкви і для зародження чернецтва на території всієї Київської Русі?

— Свята Успенська Києво-Печерська Лавра є колискою руського чернецтва. Звідси монашество поширилось по всій Русі. Було засновано багато монастирів, було зібрано безліч ченців, які служили Богові і людям постом, молитвою. Києво-Печерська Лавра тісно пов'язана зі Святою Горою Афон: преподобний Антоній (засновник цієї святої обителі) поклав початок свого чернечого життя на Святій Горі Афон, і звідти він приніс цю високу духовну чернечу культуру на нашу землю. Спочатку преподобний Антоній жив один, потім почали збиратися кращі сини нашого народу, які хотіли послужити людям без залишку сил, які любили Бога всією душею, всією силою своєю. І так утворилася ця обитель, яка сьогодні так само служить своєму Богові, своєму народові і порятунку людей, яка сьогодні святкує тридцятиріччя свого відродження з попелу, небуття. У ній знову відбувається все те, що повинно відбуватися в святій обителі для спасіння людської душі.

— Києво-Печерську Лавру назвали в честь Успіння Пресвятої Богородиці, так само назвали і Почаївську та Святогірську Лаври. Звідки ця традиція називати і освячувати лаври на честь Успіння?

— Я вважаю, що причиною цьому — велика любов нашого народу до Матері Божої. Саме це є джерелом того, що всі ці лаври називаються на честь Успіння Пресвятої Богородиці. В принципі, це не є законом. Є Троїце-Сергієва Лавра біля Москви, вона названа в честь Пресвятої Трійці і преподобного Сергія Радонезького. На Афоні лавра названа в честь преподобного Афанасія Афонського. А у нас люди дуже полюбили Божу Матір і особливо — таїнство її Успіння. Так наші лаври нарекли іменем Успіння Божої Матері.

— ХХ століття було дуже важким для Православної Церкви, було багато випробувань — і розстріли, і гоніння. Але вже дивлячись зараз, з висоти років, на цю історію, чи можемо ми говорити про те, що це все-таки було зцілення, що ці випробування не пройшли непоміченими для Бога, і тому ми маємо такий сонм святих новомучеників?

— Ніяка сама незначна для зовнішнього погляду справа не буває без волі Божої або Божого попущення. Є дві речі: Бог дає, тому що Він хоче цього, чи попускає нам, тому що ми це заслужили. І те, що сталося з Лаврою, і взагалі з християнством на початку ХХ століття, було попустом Божим за наші гріхи. На жаль, це правда. Хоча люди себе виправдовують, роблять із себе великих мучеників, але ми заслужили це все. А Києво-Печерська Лавра — святиня. Коли Бог дає випробування людині або карає людину, то він не щадить і святині. Святиня — для людини, людина теж визначає частку святині. І була розорена свята обитель, спустошена. І була закрита в свій час, вже в 1961 році. Все це ми заслужили своїми гріхами. Але святі угодники Божі залишилися святими, і вони не покинули Лавру і її печери. Нас, живих людей, викинули з Лаври, а преподобні не дали себе викинути з її стін. І був парадокс: як це поєднати і зрозуміти, як поставитися до держави, яка тримає у себе мощі святих угодників, які явно звинувачують їх у неправоті? Вони тримали ці мощі, навіть водили до них екскурсії, виставляли на показ (щоправда, зі своїм трактуванням). Люди слухали, кожен по-своєму це розумів, по-своєму все це засуджував. Але наші святі не залишили це місце. А значить була надія, що воно відродиться.

— Ми знаємо, що в ХХ столітті в Києві були знищені практично всі православні храми. Як сталося, що Києво-Печерська Лавра вистояла?

— Думаю, що це Матір Божа покрила свою обитель. Тут людських заслуг немає. Є тільки заслуга Благодаті Божої. Молитва до Пресвятої Богородиці дуже сильна, і молитви Печерських угодників до неї приєдналися. І я думаю, що це плоди великої благородної молитви. Хоча сказати, що абсолютно нічого не постраждало, не можна — було підірвано Успенський собор. Але в цілому все збереглося.

— А чи пам'ятаєте Ви, як в 1988 році готувалися і святкували тисячоліття Хрещення Русі?

— Я пам'ятаю це. Я тоді жив у Троїце-Сергієвій Лаврі. Це святкування було подібно до того, як людину, яка багато років перебував у в'язниці, в кайданах, рoзковали, розв'язали і випустили на свободу. Це була велика духовна радість, піднесення нашого народу, коли з нами почали рахуватися і повернули нам багато святині, з яких найголовніша — Києво-Печерська Лавра. Це була невимовна радість.

— Коли Ви вперше побували в Києво-Печерській Лаврі?

— Ви знаєте, я приїжджав до Києва не один раз. Я — родом із Чернівців. Приїздив ще до вступу в семінарію в Київ, але ніколи не заходив у Лавру. У віруючих людей був такий неписаний закон — ми не йшли в Лавру, тому що вона закрита. Ми не хотіли поранити свої душі баченням полону, в який потрапила свята обитель. Я жив у Троїце-Сергієвій Лаврі 20 років. На території обителі був державний музей, де було зібрано ікони, посуд, інші предмети, пов'язані з життям Києво-Печерської Лаври. Ми ніколи не ходили в цей музей — у нас був такий принцип. Ми стикалися з тією святинею, яка була на волі, а не з тією, яка була в ув'язненні. Так що я не заходив в Києво-Печерську Лавру в той період.

А вже пізніше, коли Лавра відкрилася, то, природно, ми приходили сюди. Але перший день я, на жаль, не пам'ятаю. Більш глибокі враження про цей стародавній монастир я отримав, коли навчався в духовній семінарії і нам розповідали про історію Церкви, про заснування Києво-Печерського монастиря як колиски руського чернецтва, як це все відбувалося, як розвивалося чернецтво, який вигляд воно мало вже в наші часи. Мене дуже вразили історичні відомості про святу обитель.

— Якою Вам запам'яталася Лавра, коли ви приїжджали в 1980-90-х роках?

— Вона була зруйнована, спустошена. Ті будівлі, що ми маємо, збереглися, але це було запустіння, крайнє запустіння. І вже коли Церква повернула Лавру, почалося дійсно відродження внутрішнього, духовного життя, і відродження зовнішнього ансамблю храмів, будівель, житлових корпусів та інших будівель. Зараз, звичайно, обитель дуже упорядкована. І в цьому величезна заслуга і праці намісника обителі митрополита Павла. Він, як людина глибоко церковна, справжній чернець, доклав всі свої старання, зусилля і таланти для того, щоб відродити і внутрішнє життя — у нас зараз більше 200 насельників у Лаврі, — і для того, щоб зовнішні будови привести в порядок. Так що владиці Павлу велика подяка від нас людей, а від Бога — нагорода.

— Ви часто буваєте в печерах? Чи є у вас улюблений преподобний Печерський святий?

— На сором своєму, я мав би бувати в печерах частіше, ніж буваю. Але при першій можливості я намагаюся прийти поклонитися святим угодникам Печерським.

Ми, ченці, ставимося до життя трохи по-іншому, ніж люди, які пов'язані з земним життям багатьма узами. Але ми переживаємо все, з чим до нас приходять люди, все, що нам кажуть, що ми пропускаємо через своє серце, включаємо в свої молитви, і якусь участь в житті світу через це приймаємо. Чим ми можемо допомогти? Тільки порадами і співчуттям. І ось так наслухаєшся горя людського і йдеш напіврозбитий в печери. А приклавшись до мощів святих угодників, звідти отримуєш своє мале воскресіння. Отримуєш зовсім інший душевний настрій, вся печаль йде і в серці повертається мир і радість. Так діють їхні молитви за нас, які відбуваються постійно, день і ніч.

Я люблю всіх Преподобних Печерських. Особливий для мене — преподобний Феодосій. Він був по-своєму дуже яскравою особистістю, для мене він багато в чому служить прикладом, як себе треба вести в цьому житті.

— Ви були свідком обрітення мощів священномученика Володимира (Богоявленського). Розкажіть, як і де це було, за яких обставин?

— Це було при Хрестовоздвиженській церкві, там є поховання митрополитів. І коли святителя зарахували до лику святих, ми вирішили знайти його мощі. Кілька єпископів брали в цьому участь, — владика Аліпій, нинішній схієпископ Краснолиманський, і владика митрополит Сергій Тернопільський, і я грішний. Ми витягували святі мощі з-під спуда. Ми пробили підлогу, зробили отвір, залізли туди всередину — там могила. Це робилося вночі: ввечері ми зайшли туди і вийшли тільки вранці. Ми спустилися і почали шукати, що там. Намацали дерев'яні кулі — думаю: це прикраса гробу. Піднімаємо кришку труни, а там — стружка. Потім з'явилося вже тіло — святі мощі. І ми зрозуміли, що труну виявилося просто перевернули.

З історії я пам'ятаю, що коли ховали святителя Володимира, Митрополита Київського, то дуже поспішали, тому що був небезпечний час, і вони боялися, щоб ніхто не завадив поховання. Вони дуже швидко опускали його в могилу, і коли опускали, щось не вийшло — хтось випустив вірьовку, труна перекинулася, впала. І ніхто вже не став спускатися, просто закрили це все. І так ми знайшли перевернуту труну.

Ми знайшли останки його тіла, деякі частини були нетлінні — рука, яка благословляла вбивць, частина бороди. Деякі частини трошки зотліли. Але мощі повинні обов'язково вдаватися тлінню. Якщо їх зовсім тління не торкнулося, то Церква не приймає такого. Земля в землю повинна відходити. Якщо цього не відбувається — значить щось ненормально. Це може бути навіть покарання Боже.

— Розкажіть детальніше про руку, яка благословляла вбивць...

— Коли святителя взяли збройні революціонери, вони вивели його з Лаври, і ніхто не знав, куди його поведуть. Митрополита Володимира вивели на гору навпроти Лаври і почали готуватися до розстрілу. Він помолився, і, коли революціонери направили на владику свої рушниці, він благословив їх, і пролунали постріли. Та рука, яка благословила вбивць, залишилася абсолютно нетлінною. Пальці були складені у вигляді благословення.

— Що Ви відчували в той момент, коли знайшли святі мощі?

— Ми всі відчували радість. Радість, що Бог явив нам такого святого. Це були непрості роки, коли люди вийшли з атеїстичного заціпеніння, не знали куди себе подіти, кидалися в різні боки. Ми раділи, що Бог явив нам такого святого, який вказує нам шлях, куди ми повинні йти в такий складний час.

Святитель постраждав за те, що був сином Церкви. Ті часи теж були такі, що все, чого хотіли: один хотів автокефалії, інший — автономії, третій — ще чогось. Всі чогось хотіли, а він зберігав Церкву в канонічному полі. Для місії Церкви не важливо, який вона має статус зовнішньої свободи. Для неї важливо, щоб вона була в канонічному полі, в полі Христа. А не там, де Христа немає, або де про Христа мають хибні поняття.

Митрополит Володимир (Богоявленський) зберіг Церкву в цьому Христовому просторі. І через це постраждав.

Для нас це було ще одним підтвердженням, що ми правильний вибір зробили, правильним шляхом пішли. Ми з любов'ю зробили це набуття мощів. Святитель для нас є живим прикладом, наскільки людина повинна цінувати свою причетність до Христа, цінувати своє розуміння Істини, і цінувати те, що він є членом Христової Церкви.

— Чи Правда, що священномученик Володимир за два дні до смерті передчував її, не виходив з Успенської церкви і молився?

— У життєписі це згадується. Я думаю, що так. Людина може іноді розумом не усвідомлювати якісь явища, а душею відчувати те, що має статися. І він, думаю, душею відчув, що Бог його вже закликає з цієї землі у вічність. Я тільки вважаю, що він теж здавав іспит на вірність Богові, і він його успішно здав — прийняв для себе рішення, що краще з Богом постраждати, ніж без Бога отримати уявну свободу.

— У цьому році ми будемо святкувати 1030-річчя Хрещення Русі святим князем Володимиром. Що для Вас означає ця дата?

— Дата Хрещення Русі, вірніше — сама подія Хрещення Русі, для нас значить все. Те, що ми благородні, красиві, світлі в нашому народі, мужні, людяні — це все заслуги Таїнства Хрещення, яке прийняв наш народ. До прийняття Хрещення наші предки були неспокійні, войовничі. Ці війни поширювалися не тільки на зовнішніх ворогів, вони один одного вбивали, нищили, відбирали один у одного землі, престоли.

І святий князь Володимир був одним із яскравих представників того поганського світу — кровожерного, агресивного. А коли прийняв Хрещення, то він абсолютно переродився, люди не впізнавали його. І його назвали Червоним Сонечком. Червоним — не від кольору червоний, а від слова «красивий». Божественна благодать, яку він отримав у Хрещенні, навчила його прощати, любити людей, мудро керувати людьми з їх різними хворобами і недоліками. Він умів робити так, що ці люди жили мирно і з повагою один до одного.

Так що Хрещення Русі для нас принесло все, що ми маємо, — все світле, все красиве. При Хрещенні Русі нашому народу була дарована благодать Святого Духа, яка діє на всіх і на кожного окремо. Це така сила Божа, яка не залишає ніякого творіння. Вона кожну людину переродила і зробила її доброю, зробила її терплячою, наповнила її любов'ю. І люди наші намагалися мужньо зберігати цю благодать. Вони відчули, полюбили її. І це причина того, що вони хотіли цю благодать залишити, зберегти і примножити. І вони засновували монастирі — джерела благодаті, куди приходили люди, обтяжені всілякими турботами, невдачами, трагедіями. Вони там знову відроджувалися, потім поверталися до своїх обов'язків і проводили своє життя, гідне честі такого звання, як людина.

— Незабаром після прийняття християнства заснували Києво-Печерський монастир...

— Так. Прийняття християнства було актом не одного дня, це був період часу. Його почала активно впроваджувати в життя нашого народу свята рівноапостольна княгиня Ольга — бабка святого князя Володимира. І вона багато в чому досягла успіху, просто про це історія не так багато говорить. Але князь Володимир, як реальний правитель, діючий правитель, зібрав людей, зібрав керівну частина народу — їм важливо було бачити приклад свого лідера. І коли він хрестився, то багато наслідували його приклад.

Хрещення Русі стало дозріванням плодів, насіння якого за переказами посіяв святий апостол Андрій, коли прийшов на Київські гори. Насіння віри Христа розп'ятого і воскреслого. Це насіння пролежало в землі майже тисячу років. І через цей період часу воно принесло плід — красивий історичний плід Хрещення нашого народу.

— Яке значення має чернецтво для нашого народу?

— Чернецтво — це зібрання людей, які все своє життя без залишку присвячують служінню Богові. Для людини нецерковної, не має такого освіченого розуму, це здається дивним: чоловік залишив світ. Як він може служити миру, якщо він його залишив, якщо він не бере участь у житті світу? І він не робить ніякого добра. Хтось сіє, хто жне, а чернець молиться Богу. Яка користь для життя народного, для життя країни? Виявляється, дуже велика користь.

Святитель Дмитрій Ростовський говорив, що монах — це суха підпора, на яку затверджуються лози винограду. Виноград — це образ Церкви. Виноград приносить користь, коли він не лежить на землі, а коли він в підвішеному стані. Якщо він лежить на землі, все гниє, пропадає. І ченці — це сухі підпори, які підтримують гілки Церкви, щоб вони плодоносили. Тобто люди приходять у монастир убиті горем, невдачами, внутрішніми неустройствами, вони вже готові загинути, вони — на краю погибелі. І тут вони отримують і молитовну підтримку, і духовну втіху. І знову повертаються у світ, працюють, приносять плоди.

Ось таким чином чернецтво приносить користь для всього людства, для всіх людей. Навіть для тих, які не приходять до них, — бо монахи моляться за весь світ. Є така молитва за мир у всьому світі, яку тільки ченці можуть читати. Люди думають, що вони живуть своїми потугами, своїми талантами, а насправді живуть молитвою, яку здійснюють ченці. В основному ченці. Я не кажу, що тільки ченці. Є багато благочестивих людей, які живуть у світі і які за чистоту свого життя, моральності — як ченці. Але по цій молитві живе весь світ.

— Чи можна сказати, що особливість Києво-Печерської Лаври в тому, що вона знаходиться в центрі великого міста — не так, як Афон, далеко в морі, на горі, куди не так просто може зайти людина. А сюди можуть прийти всі, і сюди несуть свої проблеми...

— Мені здається, що причиною того, що Київ став Києвом, і саме на цьому місці виросло місто, є Лавра. Київ до цього був городишком, але, коли тут почали жити ченці, сюди почали стікатися боголюбиві люди, творчі, здатні трудиться жертовно, які і збудували великий місто. Так Бог дав, що це місто приліпився до Лаври, і Київ робить їй свою послугу — допомагає, реставрує. Але він отримує від Лаври великий дар — молитву, духовну підтримку його жителів, нагадування людині про те, що ми на землі мандрівники, що наша кінцева зупинка — не тут, не на землі, а на Небі. Там нас Бог чекає. І про це нагадує нам Свята Києво-Печерська Лавра.

foma.in.ua

За матеріалами сайту УПЦ

/ Патріарх.ua/

Анонси iнтерв'ю

15/11/2018

Митрополит Антоній: Робити все, щоб наше життя стало проповіддю Істини Христової

Дії, вжиті Константинопольським Патріархатом щодо українських віруючих, шокували весь православний світ.
детальніше...>>

14/11/2018

Атмосфера на Соборі була здоровою, дискусії відкритими, навіть інколи гострими — митрополит Митрофан

Про зустріч із Президентом, яка не відбулася, про те, як проходив Собор єпископів та про деякі домисли навколо цих подій — актуальне інтерв’ю Постійного члена Священного Синоду УПЦ,
детальніше...>>

24/10/2018

Про долю канонічного Православ’я в Україні — Предстоятель Української Православної Церкви

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує інтерв’ю Блаженнішого Митрополита Онуфрія журналу «Пастир і паства».
детальніше...>>

16/10/2018

Митрополит Волоколамський Іларіон: Сьогодні відбулося рішення, якого вимагали церковні канони

По завершенні засідання Священного Синоду Російської Православної Церкви, яке пройшло 15 жовтня 2018 року в Мінську,
детальніше...>>

3/10/2018

Використання Церкви заради задоволення власних корисливих цілей є справжнім цинізмом — інтерв’ю Блаженнішого Митрополита Онуфрія

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує відповіді Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія на актуальні питання щодо церковної ситуації в країні та духовні настанови пастві в цей непростий час.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.