ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Листопад 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Інтерв'ю

17/6/2019

Політики намагаються всістися на церковний трон, тому що не бачать на ньому Христа — інтерв’ю з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм

Бесіда з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм про Церкву Христову та псевдоцеркви. Предстоятель розповів, що для нього особисто означає бути в Церкві та як він приймає важливі рішення, що можуть торкнутися долі багатьох людей.

– Ваше Блаженство, свято Святої Трійці, П’ятидесятниці, називають днем народження Церкви Христової. Але не всі знають чому?

– Людині, християнину, яка живе життям Церкви, тобто дотримується постів, молиться, сповідається, причащається Святих Христових Тайн, робить добрі справи і бореться зі своїми вадами і недоліками, не потрібно пояснювати, що таке Церква і що таке П’ятидесятниця. Все це вона розуміє не тільки розумом, але й душею і серцем. А для нас, які не прийшли в таку духовну міру, Свята Церква з любов’ю нагадує не тільки про народження Церкви, але про весь шлях підготовки до цієї Священної події. Це буквальне нагадування Свята Церква робить протягом всього кола річних свят і богослужінь, особливо починаючи з Великого посту. У період Великого посту Свята Церква буквально веде нас за Христом під час Його суспільного служіння, страждань, вільної Хресної смерті і вільного поховання. На Великдень Свята Церква єднає нас з Воскреслим Спасителем, наповнюючи всіх радістю повернення нам втраченого Раю. Від Великодня до Вознесіння Свята Церква нагадує нам про сорокаденне перебування Воскреслого Христа з апостолами і Його чудесне Вознесіння на Небо. Десять днів по тому, після Вознесіння Спасителя на Небо, коли апостоли зібралися в Сіонській горниці, на них зійшов Дух Святий і у вигляді вогняних язиків спочив на кожному з них. Святий Дух наповнив апостолів чудовою мудрістю і силою, якою вони, спершу прості рибалки, просвітили і навернули від зла до добра весь світ. Ось цей благословенний день, коли на апостолів зійшов Дух Святий, і є днем народження Церкви Христової. Вона – містичне, тобто таємниче Тіло Христове, главою якої є Сам Христос. Церква подарована нам, віруючим у Христа як Сина Божого і Спасителя світу, Вона як духовний корабель, проводить нас через бурхливе море земного життя до того благословенного місця, де Спаситель приготував нам обителі радості миру і вічного блаженства.

Створення Церкви і є виконанням обітниці Спасителя, яке він дав Своїм учням: «І ось Я з вами в усі дні до кінця віку» (Мф. 28:20). Спаситель як Син Божий і Слово Боже, як Творець світу завжди зі своїм творінням, він промишляє і утримує все. Він – наше життя, але в Церкві Спаситель перебуває особливим чином, Він тут – як Боголюдина. У Церкві Христос Спаситель з’єднує нас із Собою через долучення до Церковних Таїнств, особливо через Таїнство Божественної Євхаристії, де ми вживаємо Його Божественне Тіло і п’ємо Його Божественну Кров, які роблять нас здатними вміщати в себе ту Божественну благодать, яка вводить нас у вічне життя і блаженство.

– Ваше Блаженство, ми бачимо, як ворог роду людського і в наші дні воює проти Церкви Христової. Народжуються, не без втручання «сильних світу цього», нові псевдоцеркви, і представникам «ієрархії» цих «церков» передаються наші старовинні храми, розкольники захоплюють їх у селах і містах… Все це відбувалося при повному мовчанні влади, а частіше – з її легкої руки… Як розібратися звичайному, «пересічному громадянину», в який храм можна ходити, а в якій не можна? Адже зараз багато хто відвідує храми розкольників, виходячи виключно з політичних поглядів і настроїв…

– Дійсно, сьогодні з’явилися нові псевдоцеркви. Вони виникли завдяки втручанню деяких політиків у життя Церкви. Політики, що сміють вторгатися в життя Церкви, сприймають Церкву як політичну організацію. В силу недостатності свого особистого духовного рівня вони не бачать в Церкві Христа. Вони не розуміють, що Главою Церкви є Христос. Вони бачать церковний трон, а сидячого на цьому троні Христа не бачать. Особиста гординя спонукає їх всістися на церковний трон, і тут починається трагедія: політик лізе на трон, а трон від нього йде. Політики полюють за церковним майном, до якого вони, до речі, не мають жодного відношення, вони забирають храми, лихословлять віруючих, ображають і гноблять їх, намагаючись таким чином залізти на Церковний трон, але і тут їх чекає невдача…

Але Бог їм суддя, ми молимося, щоб Господь просвітив їх світлом Своєї Істини.

А на питання, в який храм треба ходити, відповім так: ходіть в той храм, де шукають Царства Божого і правди його, в цьому храмі живе Христос, в інших же храмах його немає. Шукайте Христа, живіть з Христом – і будете щасливі і благословенні.

– Як відомо, новостворена «ПЦУ» (з Томосом патріарха Варфоломія) претендує на канонічність і єднання з Помісними Церквами світу.

– Жодна з Помісних Церков не визнала «ПЦУ», деякі з Помісних Церков зробили офіційні заяви про невизнання. Церковна історія свідчить, що жоден розкол не приніс користі, розколи здатні приносити тільки шкоду. Господь створив Церкву, яка є духовним кораблем, веде людину через бурхливе море земного життя до життя вічного. Диявол, знаючи, що Церква є кораблем спасіння, з перших днів створення Церкви Христової воює проти Неї. Але Господь попередив віруючих, сказавши, що ворота пекла Церква його не здолають (Мф. 16:18).

– Ваше Блаженство, дозвольте Вам поставити суто журналістське запитання: що для Вас Церква?

– Пригадую одну книгу нашого світлої пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, яка називалася «Православна Церква… в Ній моє життя». Те ж саме можу сказати і я. Церква – це моє життя. Думаю, і кожен справжній християнин мислить так само.

– У своїх проповідях часто нагадуєте про необхідність молитися, виконувати нехай невелике, але регулярне молитовне правило. Однак буває, що настають важкі життєві обставини, втрачається молитва, навіть віра в допомогу Божу. Як зберегти мирний дух і молитовність?

– Кожне життєве випробування – своєрідний іспит нашої віри. Потрібно завжди пам’ятати, що без волі Божої або попущення Божого нічого не відбувається ані на землі, ані в житті кожної окремої людини. Чим більше ми покладаємося на Його волю, тим легше переживаємо випробування. Але якщо трапиться нам розгубитися, впасти духом, загубити духовні орієнтири, просто кажучи – заблукати в самому собі, як в лісі, то лякатися не треба. Потрібно, як воїн на фронті, проявити мужність, слід змусити себе встати і через покаяння піти або навіть поповзти до Христа, тоді Господь піде нам назустріч, як Батько блудного сина, і знищить у нас зневіру, маловір’я і легкодухість. Потрібно звернутися до Господа, як кричав до Нього пророк Давид у важку хвилину життя: «Гласом моїм до Господа взиваю, і почувши мене від гори святої Своєї. Я заснув (духовно), спав і прокинувся, бо Господь захистить мене» (Пс. 3). Ці слова щодня звучать в храмах Божих, і нам потрібно їх пам’ятати і у важкі хвилини повторювати, як повторював їх пророк Давид. Важливо завжди змушувати себе мужньо повертатися на колишні позиції духовного життя.

– Ваше Блаженство, яким молитвам потрібно віддавати перевагу?

– Усі молитви, пропоновані Церквою, є спасительними. Святі отці завжди віддавали перевагу коротким молитвам, які добре і зручно творити у всякий час. Особливо поширеною є молитва Ісусова: «Господи Іісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене, грішного». Але творити цю молитву потрібно усно, тобто вимовляти її вустами. Якщо ж хто хоче займатися розумною молитвою, це потрібно робити під керівництвом досвідченого духівника.

– Вам часто доводиться приймати важливі рішення, які можуть торкнутися долі багатьох людей. Як ви приймаєте їх, знаючи, що вони доленосні, стосуються мільйонів людей?

– Всякий єпископ, роблячи будь-які заяви або приймаючи рішення, повинен робити це не від себе особисто, а від імені Церкви, керуючись Соборним розумом. Звичайно ж, як всякий християнин, я також молюся, щоб Господь напоумив і управив мене з Його волі відповісти на поставлене мені важливе питання.

– Що б Ви побажали нашим читачам у святі дні П’ятидесятниці?

– Бажаю кожному з нас показати, що ми є справжніми християнами. Адже бути християнином, членом Церкви Христової – велика честь і велика радість для кожної душі. Бажаю собі і всім нашим читачам бути гідними цього високого звання: християнин.

З Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм
розмовляв диякон Сергій Герук

pravlife.org

За матеріалами сайту УПЦ
Патріарх.ua 

Анонси iнтерв'ю

4/11/2019

Інтерв’ю Блаженнішого Митрополита Онуфрія про пастирське служіння, сучасну Церкву та нашу історію

5 листопада 2019 року Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій відзначатиме своє 75-річчя.
детальніше...>>

1/11/2019

Актуальне інтерв’ю Блаженнішого Митрополита Онуфрія про духовне життя, мир та прощення

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує велике інтерв’ю до 75-річчя з Дня народження Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.
детальніше...>>

27/7/2019

Велике інтерв’ю Блаженнішого Митрополита Онуфрія на «Інтері» до Дня Хрещення Русі (відео)

Чи міг би бути вибір святого рівноапостольного князя Володимира іншим, чому на урочистості на честь цієї історичної події до Києва стікається традиційно така велика кількість сучасних християн, що означає канонічність Церкви та чому у розкольницьких угрупуваннях немає благодаті, про новостворену структуру «ПЦУ» і намагання політизувати релігійну тематику, про предстоятельський послух та особливості служіння в Церкві у ці дні, а також, про що особливо молитиметься Архіпастир на Володимирській гірці — про це та багато іншого дивіться в інтерв’ю Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, яке вийшло 27 липня 2019 року на телеканалі «Інтер».
детальніше...>>

24/6/2019

12 запитань до Блаженнішого Митрополита Онуфрія — про красу та свободу, спокуси, розкол та стійкість у вірі

Що таке справжня краса і свобода? Як пережити сучасні спокуси й залишатися стійкими у вірі? Чому люди йдуть у розкол?
детальніше...>>

17/6/2019

Політики намагаються всістися на церковний трон, тому що не бачать на ньому Христа — інтерв’ю з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм

Бесіда з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм про Церкву Христову та псевдоцеркви. Предстоятель розповів, що для нього особисто означає бути в Церкві та як він приймає важливі рішення,
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.