ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Липень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Інтерв'ю

23/4/2014

Страсна седмиця і Великдень - приготування до зустрічі з Христом обличчям до обличчя

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон в інтерв'ю виданню храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» на Великій Ординці , настоятелем якого він є , розповів про сенс майбутньої Страсної седмиці і про те , як православним віруючим слід провести майбутній тиждень і зустріти світле свято Христового Воскресіння.

- Владико , як православний християнин повинен проводити Страсну седмицю і Великдень?

- Бажано якомога частіше бувати у храмі за богослужінням , а починаючи з Літургії Великого Четверга , по можливості , бути на всіх богослужіннях. Служби Страсної седмиці - найбагатші за змістом і духовній глибині богослужіння церковного року.

У Великий четвер ми згадуємо Таємну вечерю : у цей день треба неодмінно причаститися. Увечері того ж дня здійснюється « Послідування святих Страстей » , або служба 12 Євангелій , за якої прочитується 12 євангельських уривків , присвячених стражданням і смерті Спасителя.

У Велику П'ятницю днем здійснюється вечірня з виносом плащаниці , а ввечері того ж дня - Чин поховання Спасителя.

Літургія Великої Суботи носить пасхальний характер: під час цієї служби священнослужителі переоблачаются з чорних одягів в білі , і читається Євангеліє про Воскресіння Христове . У древній Церкві ця Літургія відбувалася увечері і була частиною пасхального богослужіння , що тривав усю ніч. У наш же час після Літургії Великої Суботи віруючі розходяться по домівках , а до нічної службі збираються в храм знову .

На нічну пасхальну службу треба приходити завчасно , і залишатися в храмі треба до кінця служби , а не тільки на перші 15-20 хвилин, як багато хто робить. Деякі  приходять у пасхальну ніч до храму тільки для того , щоб побачити хресний хід , почути « Христос Воскрес! » І негайно розійтися по домівках.

У IV столітті святитель Григорій Ніський говорив у великодній проповіді : «Сьогодні воскрес Христос , Бог безпристрасний і безсмертний ... Сьогодні весь всесвіт , як одне сімейство , що зібралося для однієї справи , залишивши справи звичайні ... звертається до молитви. Немає сьогодні подорожніх на дорогах; не видно мореплавців на морі ; хлібороб , залишивши плуг і заступ , прикрасився святковим одягом ; корчмарки стоять порожніми ; зникли галасливі збіговиська, як зникає зима з появою весни ; занепокоєння , сум'яття і бурі житейські змінилися тишею свята ».

З IV століття світ змінився , і нині Церква живе своїм життям , а світ - своїм. Сьогодні ні на Страсний, ні на Світлій седмиці не припиняється торгівля , не зачиняються ресторани , не зникають галасливі збіговиська , не настає молитовна тиша. І навіть багато з тих , хто вважає себе віруючими , дивляться на Великдень лише як на привід повеселитися .

А між тим Христос воскреслий , якщо ми всерйоз сприймемо Його вчення , може дати нам незмірно більше , ніж тимчасові земні веселощі. Він може наповнити наше життя внутрішнім змістом , так що духовною радістю будуть пронизані всі дні нашого життя . Він може назавжди позбавити нас від скорботи , адже тому, хто живе з Христом , ніякі скорботи не страшні , бо радість у Господі ніколи не убожіє в його душі.

Для багатьох православних християн храм залишається чужим : кажучи, що у них « Бог в душі » , вони не відчувають потреби ходити до церкви. Лише в особливих випадках або коли сталося лихо , вони заходять в храм , щоб поставити свічку , але все в храмі залишається для них чужим і незрозумілим.

Храм може і повинен бути для нас справжнім духовним домом . Церква може допомогти нам у всьому - у духовному житті , в творчій і професійній діяльності , в улаштуванні сім'ї , у вихованні дітей.

- Як зосередитися на тому, що відбувається , як зробити так , щоб хоча б на одному тижні Бог був на першому місці?

 - Весь Великий піст готує до зустрічі Страсної седмиці . Протягом посту в храмі читаються книги Старого Завіту , а в перші три дні Страсної седмиці статут наказує в храмі прочитувати повністю всі чотири Євангелія (на практиці читання починається за тиждень або два до Страсного ) . Багато православних християн прочитують за піст все Євангеліє.

Найголовніше - в дні Страсної седмиці побільше думати про Христа , читати про Нього , розмірковувати про сенс Його страждань і смерті , молитися Йому .

- Як бути тим , хто по роботі або хворобі не зможе бути в храмі ?

- Можна читати тексти Страсних богослужінь дома по « Тріоді остній ». Можна читати страсні Євангелія , як робили Царствені мученики , коли зустрічали свою останню Страсну і останню Пасху в Єкатеринбурзі , в будинку Іпатьєва , навесні 1918 року. У колишні роки Царська сім'я завжди відвідувала довгі страсні служби , але на цей раз вона була позбавлена ​​можливості брати участь у богослужінні. Служби замінялися читанням Євангелія про Страсті Христові .

Зберігся зворушливий запис у щоденнику Государя , датований Великим Четвергом 1918 : « Продовжував читання Біблії ... При звуці дзвонів сумно ставало при думці , що тепер Страсний , і ми позбавлені можливості бути на цих дивовижних службах , і крім того , навіть не можемо поститися ! . . Увечері всі ми , мешканці чотирьох кімнат , зібралися в залі , де Боткін і я прочитали по черзі 12 Євангелій ». У Велику П'ятницю Государ записує: « Вранці і ввечері , як всі ці дні тут , читав відповідні Святі Євангелія вголос в спальні ».

- Що найважливіше в Страсному тижні ?

- Найважливіше в Страсному тижні - це Христос . Взагалі Христос - найважливіше в житті Церкви , в духовному житті християнина. На жаль , про це часто забувають. Є люди , яких у християнстві значно більше цікавить антихрист , ніж Христос , які схиблені на темі ІПН , трьох шісток , штрих- коду , очікування кінця світу. Створюється якесь нездорове православ'я , скоріше навіть сектантство на православному ґрунті .

Христос не до цього нас закликає . Він не закликає йти під землю , лякливо відхрещуватися від навколишньої дійсності. Він закликає нас жити у світі і проповідувати світу Його Воскресіння . І кінця світу потрібно очікувати не зі страхом , а з радістю , бо це буде пришестя Христа у славі .

- « Віруючі печуть паски , фарбують яйця » - так про підготовку до Великодня повідомляють у теленовинах . Що найголовніше у святкуванні Пасхи?

- Найголовніше - досвід співпереживання Воскресінню Христовому . Чому важливе свято Великодня для людини? Не тільки тому , що Христос колись , 2000 років тому , воскрес з мертвих . Як воскрес із мертвих , він відкрив шлях до воскресіння для кожної людини! Найстрашніше в житті людини - смерть. Думка про смерть отруює нам життя. Ми страждаємо , коли помирають близькі , з острахом думаємо про власний смертний час . І якби не було Воскресіння , життя позбулася б вищого сенсу.

Але у Бога всі живі. Христос Своїм Воскресінням дарував людям надію і знання про вічне життя . Ми знаємо : смерть - це перехід до життя вічного і кращого . Вся земне життя є підготовкою до неї. Саме в цьому сенс Пасхи : Христос , воскреснувши з мертвих , смертю смерть подолав і мертвим дарував життя .

- Але люди все одно бояться смерті. Від маловір'я ?

- Боятися смерті природно для людини. Але для віруючої так само природно вірити у Воскресіння і переживати смерть близьких як перехід в інше життя . Бояться не в силу маловір'я , а в силу людського єства. Смерть протиприродна . Смерть - один з наслідків гріха. Людина чинила опір волі Божій , встала на шлях непослуху. Тоді в життя людини були привнесені скорботи , хвороби і смерть. Гріх Адама - непослух волі Божій повторюється з покоління в покоління , всякий раз, коли ми стаємо на шлях гріха.

- Про що православна людина повинна замислюватися на Великдень? Про смерть , про Христа , про надію ?

- Про смерть ми думаємо в Страсну седмицю , особливо у Велику п'ятницю і Велику суботу . Церква дозволяє глибоко пережити нашу власну смертність і ту смерть цілющу і рятівну , яку зазнав на Хресті Іісус Христос . У житті християнина смерть невіддільна від Воскресіння.

- Ну а паски ? Багато ж не постили , а розговлятися будуть . Хіба так годиться ?

- Що стосується пасок , то сенс освячення їх - благословення на завершення посту . Але з цього не випливає , що непостивші не мають права радіти Великодню. У великодньому огласительному слові святого Іоанна Златоуста говориться: « Постивші і непостивші , веселіться сьогодні! » Возвеселитися можуть і ті , хто провів Великий піст гідно , хто приніс плоди покаяння , хто ходив до храму , хто причащався , хто пережив весь досвід Страсної седмиці , і ті , хто з якихось причин не зумів це зробити.

Великоднє огласительне слово побудовано на основі притчі : пан закликав працівників в свій виноградник , одних - рано вранці , інших - після обіду , третій - в вечорі . А потім всі отримали однакову плату. Працювавші з ранку обурилися : «Ми працювали з ранку , а вони всього пару годин , а отримали порівну ! » Пан відповів: «Хіба ми не за таку плату домовлялися ? Що ти заздриш іншим , яким я дав більше? »Ця « несправедливість » Божа полягає в тому , що Господь не нагороджує по заслугах. Господь дає стільки милості , скільки людина здатна вмістити . Великдень - для всіх свято.

- А як православному слід веселитися ?

- Веселість і радість , які дає Бог , - особливої властивості . Радість , яку православні відчувають на пасхальному богослужінні , викликана не розвагами або земними придбаннями . Вона приходить від Бога і живе всередині людини . Але невірно думати , що християнин повинен бути похмурою людиною. Християнин утримується від «радощів життя» , що мають гріховну властивість , швидко проходять і залишають важкий осад.
 

- Якщо на Великдень віруючі повинні бути в храмі , який сенс телевізійних трансляцій великодніх богослужінь ?

- Телетрансляція дає можливість взяти участь у богослужінні тим , хто не може піти в храм. Наприклад , хворим. Трансляції потрібні співвітчизникам за кордоном. Але замінити участь у богослужінні телетрансляція ніяк не може.

- Крім участі в богослужінні , як ще відзначають Великдень ?

- Дуже важливо передати свою радість іншим . Тим , хто в скорботах , хто потребує. Добре б відвідати людей в будинках престарілих , лікарнях , у в'язницях , людей , позбавлених турботи і уваги. Не випадково свято Великодня традиція пов'язує з доброчинністю. На Великдень прийнято ходити в гості , дарувати подарунки. Тут варто врахувати : є багато предметів з пасхальною символікою , але невисокого естетичної якості , і більшість з них - речі даремні . Подарунки повинні бути корисними. Інший раз можна просто подарувати конверт з грошима , і людина купить те , що йому треба.

- Дорогий владика , що б Ви хотіли побажати нашим парафіянам перед зустріччю свята Пасхи?

- Хотів би побажати всім нашим парафіянам ніколи не забувати про кінцеву мету нашого християнського життя і головної мети нашого співробітництва на землі - Царстві Небесному , де кожен гідно пройшовши земний шлях зможе зустрітися з Богом і побачити Його лицем до лиця. Ми проходимо через різні випробування , буваємо в складних життєвих ситуаціях , але не повинні забувати , що Господь кожного з нас веде шляхом до спасіння. Ми повинні намагатися наповнювати вищим духовним змістом своє життя і свою працю , який приносимо Богу як наше скромне приношення . Іноді у нас опускаються руки і здається , що не вистачає людських сил , щоб нести покладені на нас Богом слухняності. Але Господь полегшує наші труди ; Він Сам приходить нам на допомогу , виявляє Свою милість і благість , коли ми , приходячи в храм Божий , зустрічаємося і спілкуємося з Ним , споглядаючи Його лицем до лиця своїми внутрішніми очима.

Хотів би побажати , щоб віра в Господа і Спасителя ніколи не меншала в наших серцях , щоб світ Божий , який всім однаково світить , - як сонце, що висвітлює правих і винуватих , - ніколи не гасло в нас гріховної тьмою , щоб радість про воскреслого Господа завжди осявала наші серця і все наше життя.

За матеріалами сайту РПЦ

/ Патріарх.ua /

Анонси iнтерв'ю

23/4/2014

Страсна седмиця і Великдень - приготування до зустрічі з Христом обличчям до обличчя

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон в інтерв'ю виданню храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» на Великій Ординці ,
детальніше...>>

17/3/2014

Інтерв’ю Містеблюстителя Київської Митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія “Церковній Православній газеті”

Інтерв’ю Містеблюстителя Київської Митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія друкованому офіційному виданню Української Православної Церкви “Церковна Православна газета”.
детальніше...>>

13/3/2014

Митрополит Онуфрій: Те, що відбувається зараз - випробування нашої любові до Бога і ближнього

Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій в ексклюзивному інтерв'ю «Журналу Московської Патріархії» розповів, в чому полягає місія Церкви в кризовій ситуації, як християнин повинен реагувати на події в політичній сфері,
детальніше...>>

12/3/2014

В.Р. Легойда: Церковна єдність на Україні може бути відтворене тільки канонічним шляхом

На минулому тижні в резиденції Константинопольського Патріарха на Фанарі в Стамбулі відбулися збори Предстоятелів Православних Церков , присвячених підготовці до Всеправославного Собору .
детальніше...>>

31/1/2014

«Святіший Патріарх Кирил: священик, монах, проповідник». Бесіда з керівником Патріаршої прес-служби дияконом Олександром Волковим

1 лютого 2014 року виповнюється п'ять років з дня інтронізації Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Напередодні цього дня про служіння Його Святості в інтерв'ю порталу Православ'я.ru розповів керівник Патріаршої прес-служби диякон Олександр Волков.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.