ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Липень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Інтерв'ю

9/4/2015

Блаженніший Митрополит Онуфрій - Про молитву, щастя і дорогу до Царства Небесного

Який має бути настрій християнина сьогодні? Що значить для нас молитва? Як підготуватися до світлого свята Воскресіння Христового? Напередодні Великодня на ці питання для Православіє.ru відповідає Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій

- Ваше Блаженство, що значить молитва у житті сучасної людини, якою вона має бути?

- Молитва - це спілкування душі зі своїм Творцем. Господь створив світ з нічого, тому і ми є ніщо. І коли ми молимося, то повинні про це пам'ятати, це має бути тим стрижнем, навколо якого повинна творитися наша молитва. Ще коли ми молимося, то повинні пригадувати свої злі вчинки, злі справи, коли когось образили, комусь сказали неприємне слово, що не творили добра, і в молитві повинні себе дорікати за це: «Господи Іісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене, грішного. Я такий розпусник, я - п'яниця, я - грошолюб ... »Така молитва виправдовує людину перед Богом, тобто очищає людину від гріховної скверни, - саме такій молитві вчить нас Господь.

- Який правильний життєвий настрій повинен мати християнин сьогодні? Чи можливо для нього земне щастя?

- Людське щастя складається з миру, спокою, внутрішньої радості, яку Господь дає тільки тоді, коли людина звернена обличчям до Бога. Кожна людина має тілесні очі, якими бачить все, що його оточує, і духовні очі, якими бачить милість Бога.

Бог і мамона (уособлення матеріального збагачення) знаходяться на протилежних сторонах. Якщо людина повернеться обличчям до Бога, а спиною до мамони, то на це внутрішнє наше око від Бога падає світло, тому що Бог є Джерело світла. Якщо людина повернуть спиною до Бога, а обличчям до мамони, то Божий світ не падає на око, і людина перебуває у темряві. Тому Господь Бог каже, що ми повинні служити Богу, а не мамоні.

Тим, хто приліпився серцем до земних благ і каже, що не можна жити інакше, Господь нагадує: «Дивіться на птахів небесних, що не сіють, що не жнуть, не збирають у клуні, та Бог їх годує. Подивіться на лілеї польові - вони не трудяться, чи не прядуть - і Бог їх одягає, прикрашає ». Я думаю, що кожен може зробити самоаналіз і визначити, наскільки ми звернені обличчям до Бога і наскільки до мамони. Якщо я бачу себе зверненим до мамони - повинен себе повернути до Бога, бо людське щастя полягає не в земному багатстві.

- Чи здатна сучасна людина співпереживати стражданням Спасителя, переживати Його Воскресіння? Як підготуватися до цього?

- Ми не є тими людьми, які в прямому сенсі засудили Христа на розп'яття. Але коли людина грішить, то він стає співучасником тих, хто розпинає Христа. Тому ми, згадуючи про трагічні події, які сталися на Голгофі - про розп'яття, смерть і поховання Спасителя як Людини, - повинні собі поставити запитання: що нам зробити для того, щоб ми не розпинали Христа в собі? Для цього людина повинна простягнути руку допомоги ближньому, відвернути серце своє від беззаконня і шукати в житті своєї - не особистої правди, а правди Божої. Нехай Господь допомагає нам боротися проти нашого «внутрішньої гріховної людини», проти нашого особистого гріха і йти по нашому житті як по хресній дорозі, тоді наша дорога через Голгофу виведе нас в Царство Небесне, де перебувають всі святі, всі ті, хто проніс свій хрест , хто гідно і з вдячністю Богові прожив своє земне життя.

За матеріалами сайту УПЦ

Патріарх.ua

Анонси iнтерв'ю

9/4/2015

Блаженніший Митрополит Онуфрій - Про молитву, щастя і дорогу до Царства Небесного

Який має бути настрій християнина сьогодні? Що значить для нас молитва? Як підготуватися до світлого свята Воскресіння Христового? Напередодні Великодня на ці питання для Православіє.ru відповідає Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій
детальніше...>>

27/2/2015

Піст - нагадування політикам про відповідальність перед Богом - митрополит Антоній

Про те, які особливості Великого Посту, його зміст, як його слід дотримуватися, і чи є особливі правила посту для українських політиків, розповів керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський, Броварський Антоній в інтерв'ю журналісту видання «Сєгодня» Олені Горській.
детальніше...>>

19/12/2014

Блаженніший Митрополит Онуфрій відповів на запитання редакції сайту Київської Митрополії напередодні дня пам’яті святителя Миколая Чудотворця

Напередодні дня пам’яті святителя Миколая редакція офіційного сайту Київської Митрополії звернулася до Предстоятеля Української Православної Церкви з кількома запитаннями з приводу загальноочікуваного свята.
детальніше...>>

31/10/2014

Митрополит Онуфрій: Настав час показати, наскільки ми християни

На чиєму боці Церква, коли ллється кров, може пастир кидати свою паству, чи припустимий націоналізм? Предстоятель Української Православної Церкви розповів про труднощі, з якими йому довелося зіткнутися, очоливши віруючих охопленої війною країни.
детальніше...>>

10/10/2014

Митрополит Волоколамський Іларіон: Біблія - це книга про взаємини людини з Богом

4 жовтня 2014 року гостем передачі «Церква і світ», яку веде на телеканалі «Вєсті-24» голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, став телеведучий, ведучий програми «Біблійний сюжет» на телеканалі «Культура» Дмитро Менделєєв.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.