ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Листопад 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Інтерв'ю

10/10/2014

Митрополит Волоколамський Іларіон: Біблія - це книга про взаємини людини з Богом

4 жовтня 2014 року гостем передачі «Церква і світ», яку веде на телеканалі «Вєсті-24» голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, став телеведучий, ведучий програми «Біблійний сюжет» на телеканалі «Культура» Дмитро Менделєєв.

Митрополит Іларіон:Здрастуйте, дорогі брати і сестри! Ви дивитесь передачу «Церква і світ». Сьогодні ми поговоримо про Біблію. У мене в гостях - телеведучий, ведучий програми «Біблійний сюжет» на телеканалі «Культура» Дмитро Менделєєв. Доброго Дня, Дмитро!

Д. Менделєєв:Доброго дня, владико! Благословіть! Я як ведучий програми «Біблійний сюжет» хотів з Вами поговорити про Біблію. Останні дванадцять років моє журналістське щастя - вивчати Біблію з точки зору мистецтва. Я давно прийшов до висновку, що неможливо розуміти твори мистецтва, не знаючи Біблію: будь-яка сфера людської творчості - чи то музичний твір, література, архітектура, кіно, - неможливе без розуміння Біблії.

Тим не менш, Біблію як таку, люди знають дуже мало. Цим, з одного боку, обумовлюється певна популярність нашої програми, тому що з передачі люди дізнаються щось про біблійні сюжети, що лежать в основі шедеврів світового мистецтва. З іншого боку, прикро, що люди мало читають Біблію, бо це читання, на жаль, багатьом здається дуже важким, складним, а іноді навіть необов'язковим. Владика, чому це відбувається? Чому люди мало читають Біблію?

Митрополит Іларіон:Якщо людина купує Біблію, то вона, насамперед, звертає увагу на її великий обсяг - у ній більше тисячі сторінок. Зараз люди рідко читають такі великі книги, тим більше, що ця Книга досить складна для сприйняття. Мені здається, що дуже багато роблять поширену помилку - починають читати Біблію з першої сторінки. Спочатку начебто цікаво, але незабаром виникають труднощі, з-за яких більша частина тих, хто цікавиться Біблією перестає її читати. Зазвичай перші труднощі для новачка - це книги Левит, Числа, Второзаконня, де викладаються дуже точні вказівки ритуального та юридичного характеру, що більшості здається нецікавим і нудним. І на цьому багато зупиняються, закривають Біблію і ставлять на полицю, бо зараз не бачать сенсу в тому, щоб читати, наприклад, родовідні списки, перерахування всяких імен.

Треба сказати, що в старозавітній історії багато речей, які можуть здатися сучасній людині шокуючими. В Біблії описуються війни ізраїльтян зі своїми супротивниками (филистимлянами і амаликитянами та ін). Навіть за стандартами стародавнього світу масові вбивства, описані в Біблії, виділяються своєю жорстокістю.

Будучи богодухновенною, Біблія в той же час людське виражена. Це ціла бібліотека різних книг, написаних в різний час і різними особами. Кожна книга Біблії відображає образ епохи, в яку вона була написана, і особливості поглядів автора. Багато новачків або взагалі не справляються з таким об'ємом, або обзаводяться якимись більш спрощеними виданнями. Наприклад, я знаю, що багато дорослих охоче читають дитячу Біблію, бо в ній все набагато простіше, в скороченому варіанті, та до того ж ще й з картинками.

Для людини, яка купила Біблію і не знає, що з нею робити, я б хотів дати таку пораду: найрозумніше, це почати читати Біблію не з початку, а з Нового Завіту. В Біблії є дві нерівних частини: Старий заповіт і Новий Заповіт. Старий Завіт становить за обсягом приблизно чотири п'ятих, а Новий Завіт - тільки одну п'яту. Треба починати з Нового Завіту і прочитати не тільки чотири Євангелія, що описують земне життя Іісуса Христа, але і Діяння апостолів - це розповідь про становлення Церкви, і послання учнів Господа, апостолів, і книгу Одкровення, звану часто по-грецьки «Апокаліпсис». І лише після цього можна повертатися до початку і починати читати Старий Заповіт, вже розуміючи, що старозавітна історія є прообразом новозавітної історії, і що багато подій старозавітної історії можуть бути зрозумілі лише з перспективи Нового Завіту. Як би ми не прагнули осягнути зміст і характер подій Старого Завіту, без знання того, що приніс у світ Іісус Христос, ми не просунемося до нашої мети так, як того хотіли.

Д. Менделєєв:Владико, Ви сказали, що в історії Старого Завіту багато страшних речей. Дійсно, навіть з точки зору сучасного християнина Біблія сповнена жорстокостей, наприклад, завоювання Ханаану. Чи можна те, що відбувалося сприймати тільки образно, а не буквально? Чи справді світ був жорстокий і про це потрібно знати, щоб адекватно сприймати сьогоднішню реальність? І не потрібно відгороджуватися від цих важких сторінок історії, щоб правильно сприймати Біблію?

Митрополит Іларіон:Як я вже сказав, Біблія - не єдина книга, а збірка книг, які писалися в різні епохи на різні теми. В Біблії є книги суто богословського змісту, як, наприклад, пророчі книги. Є книги, які просто представляють собою зібрання молитов, як, наприклад, Псалми, яку християни читають щодня, хоча б по кілька псалмів у день. Але значна частина Біблії - це історичні книги, автори яких ставили перед собою мету описати просто хронологію подій, бо Старий Завіт говорить не стільки про земну правду, хоча тут показана історія людства на планеті Земля, скільки про небесну.

Вся Біблія - про Бога, про Його творіння, Його участь в житті, що відступило від правди людства, про Його турботу про наше спасіння, щоб ми могли, померши, мати вічне життя в Раю. Біблія - це книга про взаємини людини з Богом. Історія цих взаємин розгортається на тлі реальних історичних подій. В основному - це історії царів, полководців, пророків, закарбовані на сторінках такими, якими вони і були. А світ тоді, дійсно, був дуже жорстокий. І навіть моральні стандарти, які закладаються в Старому Завіті суттєво різняться з тими, що потім приніс людству Іісус Христос. Досить згадати простий старозавітний принцип: «око за око, зуб за зуб».

Д. Менделєєв:«Око за Око, зуб за зуб» - це встановлення, має обмежувальну властивість. Вона не закликала людей бути жорстокими, щоб обов'язково вирвати око того, хто пошкодив око своєму ближньому, але означала рівноцінний вплив за завдані збитки. Це, на жаль, був єдиний спосіб припинити вбивство між близькими людьми. Може бути і інші заповіді «зуб за зуб», «око за око» теж носили такий обмежувальний характер. У відповідь на заподіяне зло причинялось точно таке ж зло.

Митрополит Іларіон:В тому сенсі, що не два ока за одне, і не десять зубів за один зуб.

Д. Менделєєв:У всіх народів, У всіх людей на землі є поняття справедливості та справедливої відплати, яка передбачає рівноцінну відповідь за нанесену образу, або будь-яку іншу шкоду. Будь-хто, хто піднімає зброю, повинен знати, якщо він завдасть якесь каліцтво своєму ближньому, і йому точно так само по суду завдадуть каліцтво у відповідь, тобто не могло бути безкарного кровопролиття або якогось злочину. Ніщо не повинно залишитися безкарним.

Митрополит Іларіон: Для християнина, насамперед, читаючи Біблію, дуже важливо сприймати Святе Письмо через Церкву і в Церкві, тобто  наш підхід до Біблії повинен бути церковним. Саме Церква каже нам, з чого складається Священне Писання, що є Святе Письмо, так саме Церква каже нам, як повинно розуміти Святе Письмо. Існують церковні тлумачення на Біблію, в тому числі і тлумачення святих отців. Деякі з них мають алегоричний характер, тобто події старозавітної історії сприймаються виключно як алегорії, прообрази новозавітних реальностей. Але є й буквальні тлумачення морального характеру.

Мірилом розуміння сенсу Святого Письма є розум Церкви, бо до книг Старого Завіту Церква підходить вибірково, використовуючи їх у богослужінні. Є книги Старого Завіту, які в Церкві за богослужінням протягом року читаються повністю. Звичайно, тут мова йде про монастирське богослужіння, коли служба звершується щодня вранці і ввечері. Наприклад, протягом Великого посту прочитуються повністю книга Буття (перша книга Біблії), книга Приповістей Соломона; майже повністю прочитуються книга Вихід і книга пророка Ісаї. Деякі книги прочитуються вибірково, а деякі не читаються взагалі. Звичайно, основою православного богослужіння є старозавітна книга Псалтир, бо без її тексту неможливо здійснювати жодної церковної служби. Псалми - це хвалебні пісні, молитовні прохання, які практично невичерпні для людини. Псалми читаються мирянами з поминанням живих і покійних, з проханнями до Господа в життєвих потребах, нещастях, духовних випробуваннях. За богослужінням протягом тижня Псалми прочитуються цілком.

Д. Менделєєв:Владика, при такому підході не виникає відчуття, що в Біблії щось більш важливе, а щось-менш, що Старий Завіт - дійсно щось таке старе, стародавнє, що вийшло з ужитку, і не обов'язково його вивчати або вивчати тільки з метою історичного ознайомлення, щоб краще розуміти, що відбувається в Новому Завіті? Чи все ж чотири п'ятих Книги книг також для нас важливі, як і остання п'ята частина?

Митрополит Іларіон:В Біблії є більш важливі і менш важливі книги. Ми завжди підкоряємо приватну думку - свою власну чи думку вчених - соборному багатовіковому досвіду Святої Церкви, який вказує, що навіть у Новому Завіті є книги більш важливі і менш важливі. Чотири Євангелія - це основа нашої віри, бо душа Біблії - Христос. Він - єднальна нитка, що проходить через усе Святе Письмо.

Невипадково основним джерелом богослужіння служить Євангеліє, і цю Книгу не просто читають, але поклоняються і лобизають її. А адже це Четвероєвангеліє - не вся Біблія, і навіть не весь Новий Завіт. Воно прочитується особливим чином, з особливою урочистістю, і перед уривком Євангелія завжди читається уривок з Діянь або з послань апостольських. І читається він не дияконом і не священиком, а, як правило, мирянином або читцем в стихарі, - тобто все це вказує на те, що існує певна градація. Наприклад, книга Апокаліпсис не читається в Церкві за богослужінням. Значить, у Церкви було виражено певне ставлення і до цієї книги тим, що вона фактично не звучить за богослужінням.

Напевно, в Церкві мало людей, які прочитали повністю всю Біблію, але Церква завжди говорить про те, що християнину, по можливості треба щодня читати Євангеліє і псалми. Деякі читають по одній кафізмі в день, тобто одну двадцяту частину Псалтиря. Інші прочитують в день кілька псалмів. Псалми ми зазвичай читаємо по-слов'янськи, хоча вдома багато читають і по-російськи. Найголовніше - не треба боятися Біблії, її великого обсягу і того, що деякі сторінки в ній можуть викликати подив. Потрібно просто читати все в правильному порядку.

Д. Менделєєв:Владика, і все ж таки, за якими критеріями Церква визначає важливість тих чи інших книг Святого Письма? Наскільки я розумію, вся Біблія написана Святим Духом. Просто різні автори по-різному пропускали через себе Божественне Одкровення, але в цілому - це Боже Слово. Як Церква визначає, що важливіше?

Митрополит Іларіон:Ми не говоримо, що вся Біблія написана Святим Духом. Ми називаємо Біблію богодухновенною книгою в тому сенсі, що її писали, звичайно, люди, але при цьому вони перебували в благодатному стані присутності Святого Духа, Який керував біблійними авторами. Ось чому ми називаємо ці книги богонатхненними. Але їх автори не були просто пасивним знаряддям, записували чиїсь слова. Кожен автор Священного Писання вносить у свою працю власний людський талант.

Паралельно з божественними аспектами у Священному Писанні є і людський аспект. Кожне з Євангелій, наприклад, при всій схожості трьох перших Євангелій - від Матфія, від Марка і від Луки, має свої характерні особливості і невеликі відмінності, в тому числі навіть в одному і тому ж оповіданні. Один євангеліст говорить, що був один сліпий, другий - два. В Євангелії від Матфія проповідь Христа звучить на горі, а в Євангелії від Луки ту ж проповідь Син Божий говорить на рівнині. Справа в тому, що деякі події повторювалися, тобто Христос одне і те ж говорив дуже багато разів, в різних місцях - і на горі, і на рівнині. Один раз Він говорив, припустимо, «Блаженні вбогі духом, бо їх є Царство Боже», а інший раз Він звертав блаженства до людей, говорив: «Блаженні ви, коли з вами буде відбуватися те або інше...», - тобто єдину суть Він кожен раз вдягав в різні словесні форми. Відповідно, той чи інший з очевидців міг почути Христа, говорючим щось дуже схоже спочатку на горі, потім на рівнині. Інший приклад: спочатку Христос зцілює двох сліпців, а іншого разу - одного сліпця, але в пам'яті авторів ці два випадки можуть злитися воєдино.

Святе Письмо є, таким чином, Словом Божим, переданим на людській мові. Тобто ця Книга написана людьми, але вони писали її під впливом Святого Духа. Крім того, якщо, наприклад, брати пророчі книги, адже пророки описували те, що вони чули від Бога, тобто Сам Бог говорив їм, а вони потім передавали людям. Тому ми чуємо в Священному Писанні не просто звичайні людські слова, що відрізняються більшою чи меншою мірою майстерності і проникливістю, а вічне, нерукотворне Слово Самого Бога, божественне Слово спасіння.

Звичайно, всі слова Христа зафіксовані в Євангеліях - і це теж Слово Боже, тому що Христос Бог, що Втілився. Але Богові було так угодно, щоб жодне слово не було Їм Самим записано на папері. Зрештою, Іісус Христос міг, якби захотів, виділити місяць або два, і що-небудь написати, залишити нащадкам. Він цього не захотів. Він все говорив Своїм учням. І через учнів, через апостолів ми це слово Боже отримали.

Д. Менделєєв:Владика, повертаючись до Ваших слів про те, що багато хто починає читати Біблію з дитячої, адаптованої літератури, в нових перекладах або в простому викладі, де викладається Святе Письмо у кратному варіанті - чи правильно це?

Якщо ж говорити про дітей, то як краще їм читати Біблію? Давати відразу читати текст Священного Писання або пройти якийсь підготовчий період через дитячі, ілюстровані видання? Я намагався читати вголос дітям дитячі Біблії. Але часом їх неможливо читати, бо виклад навіть фактично не завжди відповідає біблійним текстам, до того ж, там викладається все досить просто і досить примітивно. Тоді я відклав дитячі Біблії і відкрив книгу Буття. Вона була прийнята на ура, тому що сповнена всього: детективів, любовних історій, подорожей, погоні, воєн, і читається як захоплююча пригодницька література. Плюс вона ще відповідає на важливе питання про сенс життя. Дитина це відчуває. По своєму досвіду можу сказати, що дітьми з великим інтересом був сприйнятий канонічний текст Священного Писання, ніж дитяча Біблія.

Митрополит Іларіон:Коли Ви читали дітям Біблію, то, звичайно, все їм роз'яснювали. Просто так п'ятирічній дитині дати читати таку книгу абсолютно неможливо. Думаю, тут повинен бути певний синтез: з одного боку, діти чують дорослий біблійний текст в Церкві, вони також можуть чути його в Вашому читанні та переказі; з іншого боку, якщо вони хочуть почитати самостійно, то, звичайно, їм потрібні дитячі Біблії з картинками. Тому, я думаю, що саме правильне для дітей - це поєднання дитячої Біблії з дорослою, яку, звичайно, їм потрібно читати, розповідати і пояснювати.

Спасибі, Вам, Дмитре, за те, що Ви були гостем нашої передачі.

Служба комунікації ВЗЦЗ/Патріархія.ru

Патріарх.ua

Анонси iнтерв'ю

10/10/2014

Митрополит Волоколамський Іларіон: Біблія - це книга про взаємини людини з Богом

4 жовтня 2014 року гостем передачі «Церква і світ», яку веде на телеканалі «Вєсті-24» голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, став телеведучий, ведучий програми «Біблійний сюжет» на телеканалі «Культура» Дмитро Менделєєв.
детальніше...>>

17/9/2014

Блаженніший Митрополит Онуфрій: «Бог покликав мене, і я пішов»

17 вересня виповнився місяць від дня інтронізації нового Предстоятеля Української Православної Церкви, і якраз напередодні цієї дати відбулося його перше велике інтерв’ю церковним ЗМІ.
детальніше...>>

22/8/2014

Блаженніший Митрополит Онуфрій: «За допомогою молитви Церква вирішує майже всі свої питання»

17 серпня відбулася інтронізація новообраного Предстоятеля УПЦ. Наступного дня після такої знаменної події в житті Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій дав інтерв’ю офіційному виданню Української Православної Церкви “Церковній православній газеті”
детальніше...>>

23/4/2014

Страсна седмиця і Великдень - приготування до зустрічі з Христом обличчям до обличчя

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон в інтерв'ю виданню храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» на Великій Ординці ,
детальніше...>>

17/3/2014

Інтерв’ю Містеблюстителя Київської Митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія “Церковній Православній газеті”

Інтерв’ю Містеблюстителя Київської Митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія друкованому офіційному виданню Української Православної Церкви “Церковна Православна газета”.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.