ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Червень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

18/6/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 2-ю після П'ятидесятниці, після Літургії в Храмі Христа Спасителя в Москві

18 червня 2017 року, у Неділю 2-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, що в землі Руській просіяли, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні наша Церква прославляє всіх святих, в землі Руській просіялих, але найпаче ми вшановуємо всіх новомучеників і сповідників нашої Церкви, пам'ятаючи про події 100-річної давності.

В сонмі руських святих були люди різного соціального стану, різних розумових здібностей, різного ступеня матеріального благополуччя. Це були і царі, і князі, і вельможі, і полководці, і прості люди; ченці, священики, єпископи, і навіть ізгої тогочасного суспільства — юродиві. Що ж з'єднує цих настільки різних людей — царя і юродивого, патріарха і послушника в монастирі, людини освіченої, знатної і простолюдина? Поєднує одне — всі святі мали чисте серце, тому що тільки чисті серцем Бога побачать (Мт. 5:8), як сказав Сам Господь. Адже який це святий, якщо він з Богом у житті не стикнувся, якщо не побачив Бога в своїй душі, у своєму житті, в навколишньому світі, в історії свого народу?

У зв'язку з цим люди нерідко запитують, у тому числі священнослужителів: «А що таке серце?» У самій справі, адже йдеться не про орган людського тіла, що перекачує кров по судинах, — це лише символ того, що є серце в біблійному, євангельському сенсі слова. Але між серцем фізичним і серцем, про яке говорить слово Боже, є тісний зв'язок. Якщо зупиняється серце фізичне, то організм вмирає, а якщо зупиняється серце духовне, то людина гине для життя і в цьому світі, і у вічності.

Нерідко під серцем у духовному сенсі розуміють сукупність людських почуттів, і це правильно. Почуття, якими бог нас наділив, багато відображають: любов і ненависть, милосердя і жорстокість, правду і неправду, — цей перелік протилежностей можна продовжувати. Але якщо в розумінні того, що є серце в біблійному сенсі слова, ми обмежимося областю людських почуттів і емоцій, то впадемо в небезпечну помилку.

Що ж собою являє таємниче серце, яким людина може побачити Бога? Про це навчає преподобний Макарій Великий, єгипетський подвижник IV століття, засновник знаменитого монастиря в Нитрийській пустелі. До речі, сьогодні разом з нами молилися настоятелі єгипетських монастирів, які прибули в паломництво на руську землю, — один з них є настоятелем тієї самої обителі святого Макарія Великого. Так от, Макарій Великий сказав, може бути, ключові слова, які допомагають нам зрозуміти, що таке серце в біблійному розумінні цього слова. Він сказав, що потрібно покласти багато праць і бдєній, щоб стали чистими наша совість і наше серце.

Преподобний Макарій пов'язує поняття серця з тією сферою людських почуттів, яка іменується совістю, тобто моральною природою людини, — тією самою природою, Богом зданою, про яку ми сьогодні чули дивні слова з Послання апостола Павла до Римлян (Рим. 2:10-16). Апостол каже, що погани, які не знають закону, Божественних заповідей, єством, тобто за своєю природою, законне творять. Як же так? Не знаючи закону, не знаючи заповідей, не знаючи того, що добре і що погано, ідолопоклонники могли по природі творити добро? Апостол пояснює: «Вони обличаємі своєю совістю і своїми думками, то звинувачують, то виправдовують одна одну». Іншими словами, моральна природа людини не залежить ні від чого, в тому числі релігійності: можна бути віруючим або невіруючим, християнином чи язичником, а моральне почуття, моральна природа присутня і пізнається людиною в голосі совісті.

Так от, усі святі були чисті серцем — тим самим духовним серцем. Вони мали чисту моральну природу, моральне єство. І не тому що творили одні лише добрі справи, але тому що боролися з тим, що руйнує моральну природу, боролися з гріхом і стали чисті серцем і, по слову преподобного Макарія Великого, також і совістю.

А тепер нам треба перенестися з далеких часів євангельських, святоотецьких — в нашу реальність. Дуже часто, чуючи слова Євангелія «чисті серцем Бога побачать», ми до кінця не розуміємо, про що йде мова. Ми не розуміємо, що людина, що руйнує свою моральну природу, поступає проти Богом зданої реальності, вкладеної Творцем в його істоту, виступає не проти якогось писаного закону, але проти Бога і проти самого себе. Тому що іншої природи Бог людині не дав — Він дав їй тільки одну природу, з вродженим моральним почуттям, з совістю, з тим, що ми називаємо «серцем». І коли ми гріхом руйнуємо цю природу, ми руйнуємо самих себе, а якщо говорити глобально, руйнуємо людську цивілізацію, підриваємо життєві сили людства, прирікаємо її на загибель.

Як відомо, ті, хто здійснює військові злочини, не вибачаються навіть після багатьох років. Вони не прощаються ніколи, тому що завдали людству непоправної шкоди. Але наскільки страшніше може бути прихований, але реальний збиток, який підриває життєві сили людського роду, який руйнує особистість, а значить, і суспільство, який заганяє людську історію в глухий кут, ставить на краю прірви, куди вже не можна не зірватися! Руйнування людського серця означає смерть. І руйнування серця, про яке говорив Господь, моральної природи людини — теж смерть, духовна смерть, яка тягне за собою смерть фізичну.

Святі угодники нашої Церкви, особливо новомученики і сповідники XX століття, стверджували непорушність Божественної закономірності: руйнується людське серце — настає духовна смерть. Для того, щоб ствердити цю істину, їм треба було багато робити у своєму житті. Преподобний Макарій говорить про бдіння і подвиги, і багато з них і бдіння, та подвиги здійснювали вдень і вночі. У кого-то в силу положення такої можливості не було, але вони напружували свої сили, може бути, не менше, ніж монах, який здійснює бдіння і молитовний подвиг. Вони зберегли в чистоті свої серця, вони стали світочами, провідними зірками на нашому історичному шляху.

Хтось сьогодні говорить, що гріха в принципі не існує, а є лише свобода прояву людиною її бажань і ніщо, окрім закону, не може її обмежити. Таким людям ми відповідаємо: «Якщо ви заперечуєте присутність гріха, то ви точно йдете в погибель. А якщо ваші голоси голосно чутні, якщо ви можете проповідувати ці смертоносні ідеї через так зване сучасне мистецтво, через свободу вираження в Інтернеті, то ви нічим не краще за тих, хто підштовхує людей до фізичного самогубства, тому що руйнування серця, руйнування моральної природи людини є духовна смерть». І ми сьогодні особливо молимося нашим святим, що на землі Руській просіяли, нашим новомученикам і сповідникам, щоб вони своїми молитвами перед Господом заповнили наші слабкі молитви, щоб силою Божественною Господь наставив наш народ, особливо молодь, яка потрапляє в ці страшні розставлені пастки, які можуть не тільки руки і ноги переламати, але і саме життя знищити. Ми молимося нашим святим, щоб Господь за їх молитвами прихилив милість Свою до роду людського і дав людям можливість мати життя і, як сказано в Його слові, життя з надлишком (Ін. 10:10). Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

18/6/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 2-ю після П'ятидесятниці, після Літургії в Храмі Христа Спасителя в Москві

18 червня 2017 року, у Неділю 2-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, що в землі Руській просіяли, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

11/6/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Троїцькому храмі м. Реутова

11 червня 2017 року, у Неділю 1-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Троїцькому храмі м. Реутова Московської області.
детальніше...>>

9/6/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила на урочистостях з нагоди 350-річчя обрітення мощей преподобного Ніла Столобенського

9 червня 2017 року, у свято 350-річчя обрітення мощей преподобного Ніла Столобенського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав чоловічий монастир
детальніше...>>

6/6/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії на березі річки Великої у день святкування явища Великорецької ікони святителя і чудотворця Миколая

6 червня 2017 року, в день святкування явища Великорецької ікони святителя і чудотворця Миколая, архієпископа Мир Лікійських,
детальніше...>>

25/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після освячення храму Воскресіння Христового і Новомучеників та сповідників Руської Церкви в Стрітенському монастирі

25 травня 2017 року, у свято Вознесіння Господнього, Святіший Патріарх Московської і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму Воскресіння Христового і Новомучеників та сповідників Руської Церкви
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.