ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

14/10/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Покрова Пресвятої Богородиці після Літургії в храмі Всіх святих в Мінську

14 жовтня 2018 року, у свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирилзвершив Божественну літургію в храмі-пам'ятнику на честь Всіх святих у місті Мінську. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні велике свято Покрова Пресвятої Богородиці збігається з недільним днем, тому за Літургією читалися два Євангелія — і недільного дня, і присвячене Богоматері. Отже, в недільному Євангелії є слова, які для всіх нас є величезної сили викликом, — можливо, це найбільш радикальне твердження у всьому Новому Завіті. А слова такі: «Любіть ворогів ваших» (Лк. 6:35).

А хто іменується ворогом? Уявлення про ворога формується в нашій свідомості, коли ми відчуваємо небезпеку, що походить від когось. І коли Господь говорить «Любіть ворогів ваших», Він, звичайно, має на увазі не тих, хто приходить на твою землю зі зброєю в руках, випалює села і міста, несе нещастя людям. Не про них мова — на протистояння таким ворогам Церква завжди благословляла свій народ. Йдеться про інших ворогів — тих, хто нас оточує. Адже якщо не у кожного, то у багатьох є в оточенні люди, з ким не хочеться спілкуватися, кого ми прагнемо уникати.

Як же можна любити ворогів? Твердження Євангелія ніби суперечить життєвій логіці. Здавалося б, з ворогами треба боротися, їм потрібно протиставляти свою власну силу, щоб їх сила не взяла над тобою верх. Але в Євангелії немає жодного зайвого або пустого слова. Все, що в Євангелії сказано, чи то «Любіть ворогів ваших», чи «якщо хто вдарить в праву щоку, підстав ліву» (див. Мф. 5:39), — це Божественна мудрість, яку ми не можемо ігнорувати. Для більшості з нас це реальний виклик. Як так? Як можна підставляти ліву щоку тому, хто вдарив тебе в праву? Як можна любити ворога? Але Господь нам про це говорить не випадково. Думаю, у справжньому розумінні цих слів і міститься ключ до нашого людського благополуччя і щастя. Адже ворог — не тільки той, хто на тебе піднімає руку; зазвичай таких дуже мало, і в правовому суспільстві з ними добре розбираються правоохоронні органи. Якщо хтось напав на тебе на вулиці, то це навіть не твоя особиста справа — це справа тих, хто захищає правопорядок в країні. В Євангелії мова, звичайно, про інших ворогів, — про тих, кого ми вважаємо такими, хто сприймається нами як противник, що несе нам небезпеку. Що ж відбувається, коли хтось, кого ми вважали ворогом, дійсно завдає нам певного збитку — словами, справами, інтригами? Як ми повинні відповісти на все це? "Любіть ворогів ваших».

Спробуй полюбити того, хто встав поперек дороги і тобі заважає, — але Господь говорить: «Любіть ворогів ваших». Ця настійна вимога, звичайно, стосується не любові, яку мати звертає до дітей, або яка пов'язує подружжя, або яка пов'язує близьких за духом людей. Йдеться про інше. Йдеться про те, що у відповідь на певну стратегію зла, яка вибудовується проти нас, ми повинні зберігати мирний дух. Адже що відбувається, коли ми розпізнаємо в людині ворога? Ми збуджуємося, ми напружуємо свої сили, ми хочемо адекватно відповісти ворогу, покарати його. Скільки на це йде сил! Яка енергія марнується! Але найголовніше, ворог нас перемагає, навіть не зробивши нічого проти нас. Якщо ми будуємо плани боротьби з тим, кого вважаємо ворогом, якщо ми себе спустошуємо в ім'я цієї боротьби, — він уже нас переміг. Ми перебували в мирному стані духу, але раптом виник ворог, — і дух мирний зник, і в голову нічого не йде, крім думок про ворога. Начебто він нічого ще не зробив, а ми вже переживаємо, боремося з ним в думках, часом по сто разів повторюємо, що йому сказати при зустрічі. Не зробивши нічого, наш внутрішній світ цей ворог вже окупував.

Як тільки ми розпізнаємо в комусь ворога, ми позбавляємося внутрішнього миру і спокою, а отже, ми вже переможені цим ворогом. Тому, коли Господь говорить «Любіть ворогів ваших», Він пропонує нам зберігати мирний дух, щоб ворожнеча не охоплювала нашу свідомість, нашу волю, наші почуття, не затьмарювала наш духовний зір. Мудрі слова Євангелія — «Любіть ворогів ваших» — потрібно розуміти таким чином, що ніякий ворог не повинен руйнувати наш внутрішній світ. А щоб було так, нам потрібно навчитися віддавати тих, кого ми вважаємо своїми ворогами, в руки Божі. Так завжди поступали святі і мудрі люди, які у відповідь на образи відповідали: «Бог тобі суддя, а не я. Не хочу вступати з тобою в конфлікт, мені чужі ті страшні, злі емоції, від яких ти страждаєш, і нехай тебе судить Бог». У цих словах — виконання заповіді про любов до ворогів. Ми не оголюємо зброї, а віддаємо цих людей в руки Божі.

Все сказане аж ніяк не позбавляє нас права не втрачати пильності, стежити за своїми словами, відстоювати, якщо потрібно, свої переконання, але це зовсім інше поле боротьби, — не те, про яке ми сьогодні чули в Євангелії. Ми навчаємося цієї Божественної мудрості не для того, щоб здаватися або завдавати собі шкоди. Приймаючи ці Божественні заповіді, ми стаємо по-справжньому сильними, непереможними. Ми здатні зберегти свою незалежність від впливу будь-яких ворожих сил. Ми зберігаємо свою внутрішню силу, свої переконання, свої погляди на життя, ми зберігаємо самих себе. Усього цього і вчить нас Господь.

А святий Іоанн Златоуст відкриває перед нами особливу перспективу у зв'язку з тією темою, про яку ми сьогодні розмірковуємо. Він говорить: той, хто любить ворога, уподібнюється Христу. Адже і Христос постраждав від людей, і це був не окремий конфлікт, але боротьба не на життя, а на смерть. Вона привела Спасителя на Голгофу, але Христос не затьмарив Свого духу, навіть на допиті у первосвящеників і Пілата, навіть йдучи на Голгофу. Тому ми і поклоняємося Хресту як символу перемоги над всякими людськими конфліктами, над всяким людським гріхом.

Цьому ми навчені сьогоднішнім Євангельським читанням, і якщо великі благодатні слова, сповнені життєвої мудрості, ми постараємося застосувати у своєму житті — у спілкуванні з колегами, з близькими, з рідними, з тими, з ким ми стикаємося, — то відчуємо, наскільки ми стаємо сильнішими, як відкриваються перед нами інші горизонти людського життя та міжособистісних відносин, як підноситься наша душа. Сьогоднішнє Євангельське читання дійсно допомагає нам ставати сильнішими, чистішими, кращими, — достатньо не віддавати своє серце гніву, лукавству, осуду, коли ми спілкуємося з тими, кого схильні називати своїми ворогами.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

/ Патріарх.ua/

Анонси подій

14/10/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Покрова Пресвятої Богородиці після Літургії в храмі Всіх святих в Мінську

14 жовтня 2018 року, у свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирилзвершив Божественну літургію в храмі-пам'ятнику на честь Всіх святих у місті Мінську.
детальніше...>>

11/10/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Марфо-Маріїнській обителі м. Москви

11 жовтня 2018 року, в день обрітення мощей преподобномучениці великої княгині Єлисавети Федорівни та черниці Варвари, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Літургію в Марфо-Маріїнської обителі милосердя м. Москви.
детальніше...>>

27/9/2018

Патріарша проповідь у свято Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Нікольському кафедральному соборі м. Армавіра

27 вересня 2018 року, у свято Воздвиження Чесного й Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Нікольському соборі м. Армавіра.
детальніше...>>

26/9/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після богослужіння в кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця в Єйську

26 вересня 2018 року, напередодні свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього,
детальніше...>>

21/9/2018

Патріарша проповідь у свято Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії в Богородице-Різдвяному монастирі

21 вересня 2018 року, в свято Різдва Пресвятої Богородиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Казанської ікони Божої Матері Богородице-Різдвяного ставропігійного жіночого монастиря в Москві.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.