ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

26/9/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після богослужіння в кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця в Єйську

26 вересня 2018 року, напередодні свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив утреню всеношної з чином Воздвиження Хреста Господнього в кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця міста Єйська. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих зі словом.

Ваше Високопреосвященство, владико Ісидоре, митрополите Краснодарський і Кубанський! Ваше Преосвященство, владико Германе, архіпастирю Єйської землі! Дорогі отці, брати й сестри! Шановні високі представники державної влади!

Хотів би всіх вас сердечно привітати з дванадесятим святом Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста. Зазвичай цей день я зустрічаю в Першопрестольному граді Москві, адже саме в кафедральних соборах належить підносити хрест. Але усвідомлюючи, наскільки велика наша Руська Православна Церква і як багато ще залишилося місць, де я не мав можливості побувати, я прийняв цьогоріч рішення піднести хрест разом з вами у святому храмі на Єйській землі, — щоб відчути духовну атмосферу цього місця, помолитися з духовенством, чернецтвом, з усіма вами.

Сьогодні ми згадуємо Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста, і ви, звісно, знаєте, що це свято було встановлене на честь обрітення справжнього хреста Господнього святою царицею Єленою в IV столітті в Єрусалимі. Відтоді свято Воздвиження, присвячене спогаду про далеку історичну подію, наповнене також роздумами про силу і значення Хреста Христового.

Кожен православний християнин, дивлячись на зображення хресного древа, повинен розуміти, що означає хресний подвиг для всього роду людського, для всього світу, отже і для нас з вами. Хрест є перш за все символ страждань, і чи можна собі уявити щось страшніше, ніж розп'яття на хресті живої людини? Це не просто смерть, не просто кара, а найганебніша страта в римському суспільстві того часу. Адже навіть коли людину вбивають, її тіло все ж ховають, а розп'яті висіли на хрестах, на наругу натовпі і птахам, з тим щоб померлий на хресті був предметом глузувань і знущань, що свідчить про нікчемність прожитого життя, що призвело його до страшної смерті. На хресті ніколи не страчували римських громадян і взагалі знатних людей, — якщо такі засуджувалися до смертної кари, то їм відсікали голову мечем. На хрест відправляли рабів або розбійників, представників найнижчих і знехтуваних верств суспільства.

Ось і Господь був розп'ятий разом з двома розбійниками, і, напевно, мало хто розрізняв між тими, хто висів праворуч і ліворуч від Нього, і Ним Самим, — в очах оточення все це були люди одного сорту, ізгої суспільства, злочинці, від чого натовп і знущався. Образ розп'ятого не викликав ніякого співчуття, — тільки у найближчих людей. Але саме таку смерть обрав для Себе Господь, — яка свідчила про повне приниження, про позбавлення всякої честі й гідності, адже ганебна хресна смерть перекреслювала все, що було в житті людини. Господь обирає таку смерть не випадково, тому що нею явлено апогей людської слабкості і беззахисності. Вже ніщо не могло б допомогти розп’ятому, все було направлено на смерть і приниження, але Господу належало через власні страждання спокутувати гріхи роду людського.

Ми знаємо, що спокутування завжди пов'язане з покаранням. Коли людину судом засуджують до тюремного ув'язнення, вона опиняється в скрутних життєвих обставинах і своїми стражданнями спокутує свою провину перед тими, кого образила, або перед країною, чиї закони порушила. Ось чому людина, яка вийшла з ув'язнення, вже не переслідується суспільством. З неї знімається покарання за гріх, оскільки вона своє витерпіла і спокутувала свій злочин. Так само і страшна хресна смерть, яка спіткала Спасителя, була стражданням, яким може бути спокутуваний гріх всього людського роду. І як же любить Бог Своє творіння, — настільки, що Єдинородний Син Божий, щоб спокутувати людське неподобство, людський гріх, сходить на Хрест і приймає ганебну смерть! Ось чому хрест є символом спасіння. Ось чому ми схиляємо перед ним свої коліна, — тому що ми поклоняємося Христу, що принизив Себе, що прийняв на Себе образ раба розп'ятого, поверженого, але через це розп'яття спокутував наші гріхи і врятував наші душі.

І от іще що ми повинні усвідомити у зв'язку з сьогоднішнім днем. Кожна людина проходить, більшою чи меншою мірою, через страждання. Іноді людей спіткає велике горе, іноді щось менше, але немає людини, яка б за своє життя не постраждала. Або щось боляче уразило, або хвороба важка, або невдача в житті, або великі труднощі з роботою, — та чого тільки не вражає нас настільки, що ми з великими труднощами переносимо це страждання, цю печаль! І буває так, що людина руйнує себе власними стражданнями, — проходячи через важкі моменти життя, вона виходить з них зруйнованою, ослабленою, озлобленою, часом втративши навіть будь-яку надію на майбутнє.

Хрест Христовий, Свята Голгофа — місце страждання і спокути всіх нас — навчають правильному ставленню до скорбот і страждань. А коли вже зовсім важко в житті, коли здається, що сил ніяких немає, щоб витримати все, що випало на твою долю, підійди до хреста Господнього, уважно подивися на Його зображення, порівняй муки ні в чому не винного Спасителя зі своїми життєвими скорботами і помолися Господу перед Його хрестом. І нехай Господь дасть і вам силу гідно пройти через скорботи, хвороби й страждання, не руйнуючи самих себе ні духовно, ні фізично, і вийти зі смуги життєвих труднощів з новими силами, з новим поглядом на життя, з новим душевним станом — станом переможця, що гідно пройшов через випробування.

Ми знаємо, що людське зростання, розвиток особистості неможливі без подолання труднощів. Вони бувають різні, але це невід'ємна частина нашого життя. І для того щоб ми, християни, віруючі в Господа, визнаючи силу Його Хреста і Воскресіння, могли бути сильними в усіх обставинах життя, ми повинні навчитися у Господа Спасителя, дивлячись на Його хрест, великої сили і здібності спасенно долати свої власні скорботи. Ось чому ми говоримо, що християнська віра — це віра сильних людей. Не тому що ми сильні — зовсім не так. Є дуже багаті матеріально люди, які мають політичну владу, — ми не такі, але ми сильні тим, чого навчив нас Сам Господь. Ми сильні вірою в спасенну силу Хреста Господнього, що перетворює нас. Саме тому віра — це справа сильних людей, тому що через віру ми стаємо сильнішими, набираючись Божественної благодаті.

Я хотів би всім вам, мої дорогі, побажати міцної віри. Ніколи не сумнівайтеся в Божій присутності у світі, з чистою совістю і з дитячою вірою просіть Господа, щоб Він вам допомагав у житті. У відповідь на цю віру Господь багато дасть, у тому числі у важких обставинах життя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

/ Патріарх.ua /

Анонси подій

14/10/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Покрова Пресвятої Богородиці після Літургії в храмі Всіх святих в Мінську

14 жовтня 2018 року, у свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирилзвершив Божественну літургію в храмі-пам'ятнику на честь Всіх святих у місті Мінську.
детальніше...>>

11/10/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Марфо-Маріїнській обителі м. Москви

11 жовтня 2018 року, в день обрітення мощей преподобномучениці великої княгині Єлисавети Федорівни та черниці Варвари, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Літургію в Марфо-Маріїнської обителі милосердя м. Москви.
детальніше...>>

27/9/2018

Патріарша проповідь у свято Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Нікольському кафедральному соборі м. Армавіра

27 вересня 2018 року, у свято Воздвиження Чесного й Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Нікольському соборі м. Армавіра.
детальніше...>>

26/9/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після богослужіння в кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця в Єйську

26 вересня 2018 року, напередодні свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього,
детальніше...>>

21/9/2018

Патріарша проповідь у свято Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії в Богородице-Різдвяному монастирі

21 вересня 2018 року, в свято Різдва Пресвятої Богородиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Казанської ікони Божої Матері Богородице-Різдвяного ставропігійного жіночого монастиря в Москві.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.