ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Грудень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

24/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після всеношного бдіння в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

Увечері 24 листопада 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив утреню всенічного бдіння в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх у храмі з Першосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Високоповажний владика Серафим! Дорогі отці, матушки ігумені, брати, сестри!

Всіх вас сердечно вітаю з недільним вечором. Тільки що ми звершили урочисте богослужіння в соборі, в якому виконані всі будівельні та художні роботи.

Собор будувався довго. А якщо взяти до уваги економічні кризи, які мали місце в нашій Вітчизні в минулі роки, то не дивно, що продовження будівництва часом здавалося просто чудом Божим. Пам'ятаю, як у кризові роки все зупинялося, нічого не будувалося, ніде не стукав молоток, не пилилось дерево, не складалися цегли, і тільки тут, у Калінінграді, на цьому самому місці, будівництво собору ніколи не припинялося. Хоча коштів практично не було, я наполягав, щоб будівництво не припинялася ні на один день. Нехай працюватимуть дві людини, троє, п'ятеро, - але будівництво повинне йти. І пам'ятаю, як калінінградці дивувалися, що в такий важкий час, в розпал глибокої економічної кризи, собор будувався. Нехай малими кроками (дійсно, на будівництві іноді залишалося п'ять-десять осіб), але будівництво йшло, і ніколи не було сумнівів в тому, що собор буде побудований. Тому що храм будувався як великий символ воскресіння віри в нашому народі — тут, у Калінінградській області, де протягом сорока років не було жодного місця для молитви, де люди не знали, як перехреститися, як до священика підійти під благословення.

Тому сьогоднішній день завершує цілу епоху — епоху становлення Церкви православної на Калінінградській землі. Але коли ми говоримо про те значне і важливе, що було звершено, слід пам'ятати, що ми на самому початку шляху. Ніхто не може сказати, подібно євангельському багачеві: «душе, їж, пий, веселися», ніхто не може сказати: «ми досягли всього, що потрібно було досягти, тепер і відпочити можна, і темпи зменшити». Ми не повинні так говорити, тому що, ми на самому початку духовного відродження нашого народу. І хоча статистично більшість росіян говорять сьогодні про свою належність до православної віри, але статистична приналежність і реальне воцерковлення — це різні речі. І ми повинні працювати над тим, щоб здійснювалося воцерковлення нашого народу, щоб люди розумом і серцем відчули, як важливо бути з Богом, щоб вони відчули силу молитви, щоб вони відчули, що молитва замикає ланцюг, за яким здійснюється зв'язок між ними і Богом. Коли такий яскравий, сильний релігійний досвід стане надбанням більшості людей, тоді, я думаю, і можна буде говорити про реальне відродження віри в нашому народі. А поки потрібно трудитися і дякувати Богові за кожен етап, за кожен новий крок, за кожен новий храм, за кожну людину, яка звернулася до Христа, який прийшов прийняти хрещення і увійти у церкву Христову.

Цей собор дійсно є певним символом відродження. І дай Бог, щоб ми, дивлячись на цей символ, зміцнювалися в вірі, щоб ми розуміли, що добрі справи, які споспішествуються молитвою, завжди привертають благодать Божу, а значить, ведуть до успіху. Храм прекрасний, як зсередини, так і зовні, особливо в цей вечірній час, коли через величезні вікна підсвічений чудовий розпис. Ті, хто проходить повз храм, бачать цю красу. Але я хотів би сказати ось про що: головною прикрасою храму є люди, які збираються для молитви. Люди, які звертають до Бога свої прохання, в серцях яких — сильна віра. І дай Бог, щоб всі наші храми були наповнені народом так, як сьогодні в цей урочистий святковий вечір наповнений кафедральний храм Христа Спасителя в місті Калінінграді. Для цього всі ми повинні працювати, в першу чергу архіпастирі і пастирі, не шкодуючи життя свого в повному сенсі слова. Ніколи

не слід чинити так, щоб особистий інтерес, особисті життєві цілі закривали перед духовним поглядом найголовнішу мету — сміливе служіння Господу і своєму народові. Сподіваюся, що духовенство Калінінградської митрополії і далі продовжить своє служіння на благо Церкви, Вітчизни і Калінінградської землі.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

25/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді

25 листопада 2018 року, в Неділю 26-у по П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді.
детальніше...>>

24/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після всеношного бдіння в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

Увечері 24 листопада 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив утреню всенічного бдіння в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда.
детальніше...>>

18/11/2018

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Тихона і отців Помісного Собору 1917-1918 років після Літургії в домовому храмі Свято-Тихонівського університету

18 листопада 2018 року, у Неділю 25-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Росії, і отців Помісного Собору Руської Церкви 1917-1918 років,
детальніше...>>

4/11/2018

Патріарша проповідь у день свята Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

4 листопада 2018 року, у свято Казанської ікони Божої Матері (на згадку позбавлення Москви й Росії від поляків у 1612 році), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

28/10/2018

Патріарша проповідь у Неділю 22-у по П'ятидесятниці після Літургії в храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» на Великій Ординці м. Москви

28 жовтня 2018 року, в Неділю 22-гу після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в московському храмі на честь ікони Божої матері «Все скорботних Радість» на Великій Ординці.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.