ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Вересень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

7/7/2019

Патріарша проповідь після Літургії в Коневському Різдво-Богородичному монастирі

7 липня 2019 року, у неділю 3-ю після П'ятидесятниці, свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в соборі Різдва Пресвятої Богородиці Коневського монастиря. Після закінчення богослужіння Предстоятель Російської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

У сьогоднішній недільний день покладається апостольське читання з Послання апостола Павла до Римлян (Рим. 5:1-10). В цьому уривку є чудові слова про те, що ми повинні радіти не тільки благодаті, яку отримали по вірі через Господа нашого Іісуса Христа, але і скорботі. Якби в посланні після цих слів стояла крапка, то ми б не змогли зрозуміти думку апостола. Це був би якийсь важко дозволений парадокс, тому що радіти скорботі противно людській природі. Але після слова "скорбота" немає точки, а слідують слова «тому що скорбота народжує терпіння». Навіть якщо б тут стояла точка, це не могло б надихати людей, тому що терпіння-це стан напруги, яке необов'язково дозволяється чимось позитивним в нашому житті. Але за словом «терпіння» йдуть слова: «тому що терпеливість породжує досвід, а досвід народжує надію».

Цей ланцюг дуже важливих понять, які випливають з досить суперечливого твердження апостола про те, що радіти треба не тільки благодаті, але скорботі, відкриває перед нами найбільшу істину, яка обрамлена в категорії людської мудрості. Дійсно, якщо ми не маємо терпіння, то нездатні впоратися з величезними викликами, зверненими до нас ззовні. Ми не здатні справлятися з проблемами і труднощами, які обумовлені нашою недосконалістю, нашими слабкостями. Але якщо ми сприймемо мудрість, даровану нам апостолом Павлом, то терпіння дійсно знайде великий сенс, тому що зв'язується з людським досвідом і, врешті-решт, з надією.

Справді, кожен з нас, проходячи через скорботи, виходить з них трохи іншим. Якщо скорбота ламає людину, то вона нерідко стає інвалідом — іноді фізичним, але частіше духовним. Скорбота може настільки зламати людину, що саме життя стає для нещасного якимсь ярмом, і ми знаємо, як скорбота часом призводить до страшної трагедії, коли людина відмовляється від життя і накладає на себе руки. Дійсно, скорбота — надзвичайно небезпечний стан людської душі, але скорбота вимагає від нас терпіння, а терпіння веде до досвідченості.

А що було б з кожним з нас, якби весь наш життєвий шлях був встелений трояндами, якби не було ніяких скорбот, якби ми ніколи не терпіли, а просто скидали з себе труднощі? Хіба ми знайшли б той життєвий досвід, який є у кожного? Слід сказати, що значення цього досвіду прямо пропорційно тому, як ми в житті своїй долали скорботи, наскільки ми були терплячі, наскільки скорбота не зруйнувала нас, але збагатила життєвою мудрістю.

Апостол Павло, звичайно, не пропонує прості життєві поради, які допомагали б правильно жити і уникати помилок. Свої чудові слова, в яких він пов'язує скорботу з терпінням, терпеливість — досвід, а досвід — з надією, апостол вибудовує в якусь вертикаль, яка з'єднує нас з Богом. Адже саме поняття надії не має раціонального сенсу, якщо не вірити в Бога. Що означає Для людини невіруючого сподіватися? Багато критично мислячі люди запитують себе: «А чому я повинен сподіватися? У моєму розпорядженні немає нічого, що дозволило б прогнозувати позитивний результат тих труднощів, через які я проходжу». Що ж таке надія? Небайдужий оптимізм, не підтримуваний ніякої логікою, ніякими фактами? Але Християнська надія нічого спільного з таким небайдужим оптимізмом не має. Чому? А тому що, за словом Іоанна Златоуста, надія як ланцюг пов'язує нас з небом, утримує від падінь і мало-помалу піднімає вгору. Це не просто оптимістичний погляд на життя — надія на Бога відкриває для нас можливість вирішувати завдання, з якими ми стикаємося в житті, але більш всього християнська надія зміцнює нас у вірі, єднає з Богом і дійсно відкриває перед нами двері життя вічного.

Коли ми читаємо житія святих, в тому числі преподобного Арсенія Коневського, ми, можливо, не думаємо про те, про що зараз було сказано. Але хіба могли ченці, які приїжджали сюди, на ці острови холодного Ладозького озера, влаштовувати своє життя на самоті, при дуже обмежених ресурсах, часто голодні, холодні, позбавлені даху над головою, і щось будувати, творити, молитися, здійснюючи свій подвиг, якби не надія? Вони сподівалися, що все те, що вони приносять жертву до підніжжя Божественного вівтаря, великої Божественної благодатною силою повернеться і дасть їм фізичні і духовні сили долати труднощі і влаштовувати своє життя. І адже так воно і сталося. Тому слова апостола Павла про надії в контексті сьогоднішнього свята, пов'язаного з життям преподобного і Богоносного отця нашого Арсенія Коневського, набувають абсолютно конкретний зміст і конкретне звучання. З милості Божої були в історії, як є і сьогодні, люди, яких Надія пов'язує з небом, немов ланцюг утримує від падіння і, за словом Златоуста, піднімає вгору.

Нехай приклад святого преподобного Арсенія, безлічі інших святих угодників, нехай гарячі натхненні слова апостола Павла про надію, яка не примушує мовчати, допоможе кожному з нас на нашому життєвому шляху зберігати надію на силу Божу, на мудрість Його промислу, надію на те, що всяке випробування, яке нам подається, не даремно. Проходячи через ці випробування, ми не повинні ставати слабкіше ні фізично, ні духовно, але повинні дійсно відкрити для себе дорогу в Царство Небесне.

Досвід і життя святих угодників Божих — це не частина історії і не частина фольклору, як іноді кажуть нерелігійні дослідники житій святих. Це великі приклади життя, які зберігають своє значення поза часом і простором, тому що в будь-якій точці земної кулі, в будь-який момент часу досвід святих, їх віра, їх надія актуальні для тих, хто прагне йти шляхом порятунку.

Молитвами святого преподобного і Богоносного отця нашого Арсенія Коневського нехай збереже Господь цю святу обитель і нехай допоможе всім нам, зберігаючи надію, спрямовуватися вперед зі смиренням і молитвою, покладаючись на волю Божу і закликаючи Його допомогу для проходження нашого життєвого шляху. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх. ua

Анонси подій

12/9/2019

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті свв. блгвв. кнн. Данила Московського і Олександра Невського після Літургії в Даниловому монастирі

12 вересня 2019 року, в Свято обрітення мощей святого благовірного князя Данила Московського (1652) і перенесення мощей святого благовірного великого князя Олександра Невського( 1724),
детальніше...>>

8/9/2019

Патріарша проповідь у Неділю 12-ту після П'ятидесятниці після Літургії в храмі вмч. Микити в Старій Басманній Слободі м. Москви

8 вересня 2019 року, в Неділю 12-ту після П'ятидесятниці, свято стрітення Володимирської ікони Пресвятої Богородиці (свято встановлено в пам'ять порятунку Москви від нашестя Тамерлана в 1395 році),
детальніше...>>

6/9/2019

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Петра після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

6 вересня 2019 року, у свято перенесення мощей святителя Петра, митрополита Київського, Московського і всієї Русі, чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

6/9/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Петра після молебню у Високо-Петровському монастирі

6 вересня 2019 року, у свято перенесення мощей святителя Петра, митрополита Київського, Московського і всієї Русі, чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив молебень святителю Петру у Високо-Петровському ставропігійному чоловічому монастирі м. Москви.
детальніше...>>

25/8/2019

Патріарша проповідь після Літургії в храмі Державної ікони Божої Матері в Чертаново м. Москви

25 серпня 2019 року, в Неділю 10-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Державної ікони Божої Матері в Чертанові міста Москви. Після закінчення богослужіння Святіший Владика виголосив проповідь.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.