ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Серпень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

21/7/2019

Патріарша проповідь після Літургії в Новоторзькому Борисоглібському монастирі

21 липня 2019 року, в Неділю 5-ту після П'ятидесятниці, свято явлення ікони Пресвятої Богородиці у граді Казані, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в Борисоглібському чоловічому монастирі м. Торжка Тверської області. Після богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні велике свято — обрітення Казанської ікони Божої Матері, ікони, яка стала однією з головних святинь нашої землі. Добре відома історія її обрітення, яке відбулося незабаром після заснування митрополії в місті Казані. Відомо, що знайшла цю ікону десятирічна дівчинка, якій уві сні з'явилася Пресвята Богородиця. У той час майбутній Патріарх Гермоген був парафіяльним священиком у храмі, розташованому неподалік від місця обрітення ікони. Він залишив чудові спогади про цю подію — зокрема, його перу належать такі слова, що Пресвята Богородиця дала можливість знайти Свій образ не вельможі, не боярину, не найбагатшій людині, не тому, хто має владу, а простій десятирічній дівчинці.

Цілком очевидно, що обрітення цього образа було Божественним, промислительним діянням. Обрітення Казанського образа допомогло нашому народові, через молитви перед цим образом, розгромити ворога біля стін Кремля, звільнитися від страшної польської інтервенції і звільнити Вітчизну. І в інші тяжкі часи випробувань, у тому числі у Велику Вітчизняну війну, російські люди молилися перед цим образом про порятунок Батьківщини. За свідченням духоносних людей знаємо, що молитви ці були почуті і перемога залишалася за нами.

Не випадково образ було вручено чистій десятирічній дитині, — тому що ніякі людські заслуги, ніяке політичне становище, ніякий майновий ценз не здатні відкрити серце людини до прийняття Божої благодаті. Навпаки, Господь прямо говорить, що Він гордим противиться, а смиренним дає благодать (Іак. 4:6). Він говорить, що Трудно багатому ввійти в Царство Небесне (Мф. 19:23). Всім нам сказано, що наші зовнішні досягнення, чи то в області кар'єри, в області здобуття матеріальних цінностей, в області здобуття або розширення влади, всього того, що так бажано для багатьох людей, є прах і попіл перед лицем Божим. Неможливо наблизити своє особисте спасіння, спираючись на майновий стан, на свою владу, на свою популярність і на інші обставини, такі бажані для величезної кількості людей. Ось чому сьогоднішнє свято і вчить нас в першу чергу того, що Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать. І чогось ще дуже важливого — того, що чисті серцем Бога побачать (Мф. 5:8). Знову-таки — небагаті, не владні, не здатні, не талановиті, не відомі, а чисті серцем Бога побачать.

Сказане зовсім не означає, що людина, якщо їй Бог відкриває можливості інтелектуальні або матеріальні, не повинна використовувати їх на благо і досягати певного положення в суспільстві. У цьому немає ніякого гріха, але немає в цьому і додаткового чинника, який сприяє людському спасінню. Висловлюючи повагу всім тим, хто, займає важливе становище в житті нашого суспільства і країни, усвідомлюючи важливість їх відповідального служіння, молячись за них за кожним богослужінням, ми, тим не менш, запам'ятовуємо велику Божественну істину: чисті серцем Бога побачать, а чистота серця ніяк не пов'язана зі становищем у суспільстві, в державі, з матеріальними можливостями людини.

Казанський образ Божої Матері дійсно став певним символом наших перемог, починаючи з XVII століття і включаючи століття XX, але ще більшим дивом стала участь Божої Матері в особистому житті дуже багатьох людей через молитви перед Її образами. Власне кажучи, саме на особистому переживанні присутності Богоматері в нашому житті через Її Казанський образ і грунтується особливе шанування цієї ікони в нашому народі. В більшості російських будинків в минулому були образи Спасителя, Божої Матері Казанської і святителя Миколая; такий триптих висів у всіх будинках, особливо в селах у селян, але й у городян теж. Зараз, звичайно, все змінилося, але світла пам'ять про чудеса, про благодать, явлену від Казанської ікони, дбайливо зберігається в пам'яті нашого народу і особливо в традиції Церкви, яка двічі на рік урочисто прославляє цей образ.

Я радий, що Господь привів мене сюди, в чудове місто Торжок, для того щоб в день Казанської ікони Божої Матері помолитися разом з вами в Борисоглібській обителі. Борисоглібський монастир, створений в 1038 році, є старшим за Києво-Печерську лавру, і я не знаю іншого монастиря, який був би створений раніше Новоторзького. Якщо і був такий монастир, то письмових свідчень про це я не зустрічав. Тому це святе місце однієї тільки датою заснування монастиря в 1038 році посідає особливе місце в нашій церковній історії. Тому, зважаючи на нинішній стан обителі, я молюся і зі свого боку робитиму все, що можу, щоб обитель була відновлена в її первісній красі. А ті, хто ще не розуміє значення цього місця, нехай почують мої слова і візьмуть до уваги, що мова йде не про провінційний напівзруйнований монастир, а про велику святиню, один із найдавніших, а може, і найдавніший руський монастир.

І яка ж величезна моральна відповідальність лежить на нас за те, щоб ця велика святиня нашого народу була приведена в належний стан, щоб сюди знову кинулися паломники з усіх кінців Руської землі, щоб тут славилось ім'я святих Бориса і Гліба, перших угодників Божих! Про те, що ця обитель була дійсно однією з перших, а може, і найпершою, свідчить сам факт її назви на честь Бориса і Гліба. Створили перший руський монастир і одразу назвали його на честь перших руських святих страстотерпців Бориса і Гліба — невипадковим є цей збіг дат і за обставинами тогочасного життя нашого народу і нашої Церкви.

Я звертаюся до всіх, хто тільки може сприяти якнайшвидшому відновленню цієї святої обителі. Це наш обов'язок, обов’язок християнський і патріотичний. Потрібно пам'ятати історію своєї країни. Потрібно плекати пам'ятки, що дійшли до нас з глибини століть, тому що без цих пам'яток руйнується національна самосвідомість і врешті-решт підриваються патріотичні почуття. Недарма після революції, яка обрушилася не тільки на Церкву, але на саме поняття патріотизму, замінивши це поняття іншим, чужим для всіх російських людей поняттям пролетарського інтернаціоналізму, величезні сили були кинуті на те, щоб нищити храми і монастирі — свідки великої історії нашого народу, нашої країни, нашого духовного життя.

Хай допоможе нам Господь відновити цю святу обитель. Тому звертаюся і до обласної, і до федеральної влади, і до людей заможних докласти всіх зусиль до якнайшвидшого відновлення цього найдавнішого монастиря Святої Русі, Руської Православної Церкви.

 

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

19/8/2019

Патріарша проповідь після Літургії в Спасо-Преображенському соборі Санкт-Петербурга

19 серпня 2019 року, у свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Спасо-Преображенському соборі м. Санкт-Петербурга. Після богослужіння Святіший Владика виголосив проповідь.
детальніше...>>

18/8/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила після всеношної в Казанському кафедральному соборі Санкт-Петербурга

18 серпня 2019 року, напередодні свята Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відправив всеношну в Казанському кафедральному соборі Санкт-Петербурга. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих зі словом.
детальніше...>>

1/8/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті преподобного Серафима Саровського після Літургії в Серафимо-Дівеєвському монастирі

1 серпня 2019 року, у свято обрітення мощей преподобного Серафима, Саровського чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію під відкритим небом на Преображенській площі Свято-Троїцького Серафимо-Дівєєвського жіночого монастиря біля раки з чесними мощами преподобного Серафима. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.
детальніше...>>

31/7/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Успенському соборі Саровської пустині

31 липня 2019 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике освячення Успенського собору Саровської пустині і очолив служіння Літургії в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих зі словом.
детальніше...>>

28/7/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила після молебню біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру в Москві

28 липня 2019 року, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив молебень біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру на Боровицькій площі в Москві. Після закінчення молебню Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.