ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

12/4/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Велику Середу після Літургії в Храмі Христа Спасителя

12 квітня, в середу Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив останню в цьому році Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя р. Москви. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Велика Середа присвячена спогадам про вечері в домі Симона Прокаженого, про возлияння на голову Спасителя дорогоцінного світу жінкою-блудницею і про зраду Юди. Цей день сповнений дуже багатьох смислів, але, може бути, зараз слід звернути особливу увагу на те, що сталося з Юдою, — під враженням від жертовного вчинку жінки, що витратила все своє майно на придбання дорогоцінного світу і возлившей його на голову Спасителя.

Цей вчинок був несумісний з внутрішнім станом Іуди. Як відомо, він був злодій і запускав руку в загальний ящик, де зберігалися гроші всіх апостолів. Своїх грошей у них не було, а на загальні потреби використовувалися гроші з каси, яку Іуда носив при собі, викрадаючи при цьому частину коштів.

Можна собі уявити, як вражений був Юда вчинком жінки. Він буквально був смертельно поранений в серце і розум, тому що головна справа його життя ― набуток, у тому числі незаконним способом, — зводилося нанівець цим вчинком. Зіткнулися несумісні особистості і несумісні цінності. Тому Юда йде і зраджує Спасителя за тридцять срібняків ― суму значно меншу, ніж вартість дорогоцінного світу. Юда стає зрадником, скориставшись довірою Врятуйте і учнів, щоб отримати гроші в обмін на свою зраду.

У слів «довіра» і «віра» є спільний корінь. Коли ми віримо в Бога, коли ми віримо в порядність і чесність оточуючих, це відношення включає розумне і сердечне початку. Віра завжди починається з міркування, а інакше і бути не може. Людина не може повірити без всяких на те підстав, — підстави йому дає розум. Це справедливо щодо віри в Бога, але це справедливо і тоді, коли ми віримо людям. Вірі передує якийсь аналіз, а потім вона охоплює наше єство. Ми не просто раціонально віримо людині — ми серцем розташовуємося до нього. А на наступному етапі відносин з людиною, якій ми повірили, з'являється довіра.

Довіра ― це не просто стан розуму і почуттів, це конкретні дії, на ньому базуються. Коли ми довіряємо людині, ми можемо сказати йому те, що не сказали б іншим. Коли ми довіряємо людині, ми можемо взаємодіяти з ним, роблячи справи, які остереглися б здійснювати з незнайомими людьми. Коли є довіра до людини, ми можемо відкрити йому свої таємні думки і почуття, ми можемо довірити йому цінності, які у нас зберігаються. Довіра відкриває нас повністю до іншого людині. А зрада ― це і є використання довіри. Ворог не може зрадити, бо він ворог, — йому ніхто не довіряє ні своїх думок, ні цінностей, ні життєвих планів. Зраджують завжди близькі, однодумці, родичі, друзі, знайомі ― ті, кому ми довіряємо.

Юда був по-людськи близький до Спасителя. Він був у колі обраних, в числі Дванадцяти. Він знав усе. Він знав більше, ніж ті, хто стежив за Спасителем за завданням первосвящеників, і книжників, ніж спостерігачі, які прагнули вловити Спасителя на словах, а потім передати їх можновладцям як доказ того, що підозри щодо Спасителя справедливі. Він знав, що робив Спаситель і збирався робити. Власне, на це і була побудована стратегія зради ― вказати первосвящеників, де найкраще провести арешт, адже цього не можна було зробити у храму, в присутності тих, хто пам'ятав про воскресіння Лазаря. Це треба було зробити таємно, без зайвих свідків, а потім оббрехати і звинуватити Спасителя. Все так і сталося, і початок страждань Спасителя поклало саме зрада Іуди.

Зрада — гріх страшний, тому що согрішающим експлуатуються самі добрі до нього почуття і відносини. У зраді торжествує зло торжествує брехня, торжествує лицемірство, торжествує гординя, торжествує підступність. Всі ці страшні пороки концентруються в діях зрадника. Зрадник — завжди негативна особистість, причому не тільки в очах вірних, але і в очах тих, кому зраджують. Зрадників ніколи не поважають, а нерідко і усувають як непотрібних очевидців. Ось чому самогубство Іуди було всім на руку, немов і не було ніякої зради, не було ніякого Іуди. Пішов чоловік з життя, і ніяких зайвих проблем ні для первосвящеників, ні для книжників, — вони могли сміливо звинувачувати Спасителя, і ніхто ніби й не знав, що ні в чому не винний був відданий найближчим учнем.

Ця страшна історія допомагає нам зрозуміти, як гріховно зрада, коли ми віддаємо Господа, в Якого вірили, Який відповідав на наші молитви. Ми віддаємо Його з певних життєвих обставин, з-за того, що в якийсь момент нам здається, що Він нам не допомагає, а значить, Його і немає. А якщо Його немає, а я перебуваю в скорботі, то можна ще й перед людьми Його зрадити, посилаючись нібито на свій досвід. Люди старшого покоління пам'ятають, як у радянський час знаходилися зрадники серед священнослужителів, які публічно знімали сан, а потім, ніби відштовхуючись від своїх знань, досвіду, переконували людей у тому, що Бога немає, що все це казки, що все це свідомий обман. Жоден з цих зрадників добре не скінчив, і ті, хто скористався їх зрадою, не відчували до них ніякої поваги. Як і під час війни були зрадники, і ніхто їх не поважав, — їх ненавиділи ті, кого вони зрадили, і зневажали ті, кому вони зрадили. Зрадник завжди програє в цьому житті і неминуче карається пеклом після смерті.

Невипадково історія страждань Спасителя була пов'язана зі зрадою, тому що і наші людські історії, історії скорбот дуже багатьох пов'язані зі зрадою — зрадою подружжя, зрадою дітей, зрадою друзів і колег. Напевно, більшість людей на власному досвіді відчули, що таке зрада, а тому ми, люди віри, врозумляємі Божественними словесами, повинні ясно зрозуміти, і не просто зрозуміти, а здійснити у своєму житті Божественний заклик не зраджувати ближнього. Цей заклик не був вербально сформульований, але вся історія зради Іуди свідчить про нього. І нехай допоможе нам Господь завжди залишатися вірними Йому і Його Церкви, вірними дружинами, вірними дітьми, вірними друзями, щоб вірність була нашою чеснотою і щоб ніколи не спокусив диявол нас на гріх зради. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

18/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті Першосвятителів Московських після Літургії в Успенському соборі Московського кремля

18 жовтня 2017 року, в день пам'яті Першосвятителів Московських Петра, Алексія, Іони, Макарія, Філіпа, Іова, Гермогена, Тихона, Петра, Філарета, Інокентія і Макарія,
детальніше...>>

14/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Покрова Пресвятої Богородиці після Літургії в Покровському кафедральному соборі м. Сарапула

14 жовтня 2017 року, в свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,
детальніше...>>

13/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після закінчення богослужіння в Олександро-Невському соборі Іжевська

13 жовтня 2017 року, напередодні свята Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,
детальніше...>>

1/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Успенському соборі Ташкента

1 жовтня 2017 року, в Неділю 17-ту після П'ятидесятниці, після Воздвиження, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Успенському кафедральному соборі в Ташкенті.
детальніше...>>

30/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після вечірнього богослужіння в соборі святителя Алексія Московського в Самарканді

30 вересня 2017 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив утреню всеношної в соборі святителя Алексія, митрополита Московського, в Самарканді.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.