ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

27/9/2019

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після Літургії в соборі Софії Премудрості Божої м. Самари

27 вересня 2019 року, на свято Воздвиження Чесного й Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення собору Софії Премудрості Божої міста Самари і Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих зі словом.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Бог спасає людину, тому що ніхто з людей не може спасти самого себе — не на якийсь короткий проміжок часу, а на все життя і для вічності. Нікому з людей це не дано, Бог спасає людину. Але якщо на цьому поставити крапку і далі нічого не говорити, то виникає багато справедливих запитань: як же вільна воля людини, як же образ Божий в людині? Адже якщо Бог вільний, а людина визначена до спасіння, то в чому ж свобода людини?

Це справедливі запитання, і щоб на них відповісти, потрібно уявити, що сталося в той момент, коли відбувалося таїнство нашого спасіння. А було це, коли Господь Ісус Христос, ні в чому не винна Людина і Син Божий, друга Особа Трійці, що являє собою всю повноту Божества, зійшовши на Хрест, принижується, ображається, розпинається. Якщо щось подібне відбувається з людиною, яка має владу, ми задаємося питанням: як же правитель дійшов до того, що його скинули, вбили? У нього ж була вся влада, чому ж він нею не скористався? Найчастіше у істориків є пояснення, чому той чи інший державний діяч, який загинув від рук своїх підлеглих, не зміг врятуватися. Але остаточної раціональної відповіді на питання, чому Бог не врятувався від рук людських, у нас немає. Відповідь на це питання ми можемо отримати лише через свій власний досвід — настільки, наскільки ми наблизимося до Бога, наскільки відчуємо люблячого Бога у своєму житті.

Якби спасіння відбулося тільки силою Божою, то людина опинилася б немов ні до чого, ніби спасіння дано їй даром, авансом. Насправді це зовсім не так, тому що людина бере участь в цьому таїнстві спасіння. Вона присутня в особистості Боголюдини Ісуса Христа, бо людська плоть розпиналася, людська нервова система страждала від колосального болю, людська свідомість здригалося. Людське було повною мірою притаманне Господу і Спасителю, і людська природа, що її розпинали за гріхи роду людського, стала Жертвою спокути за гріхи багатьох.

Виникає питання: де ж грань між божественним і людським? Як все це зрозуміти і поєднати? Все це стає зрозумілим і близьким кожному, якщо ми зрозуміємо: Бог все це зробив через Сина Свого і Господа нашого тільки тому, що любить Своє творіння. Він любить кожного з нас, Він любить рід людський, а у любові немає меж. Як мати здатна віддати життя своє за дитину, так і Бог був готовий життя Своє віддати за людей, за їх спасіння і виправлення. Але безсмертний Бог не міг і не може померти. І у світ приходить Син Божий і Син Людський, Який Своїм людським єством страждає нескінченно — і душевно, і фізично — і Який фізично гине на Хресті, щоб всі ми мали життя вічне.

Таємниця Божественного спокутування, таємниця хресного страждання Спасителя ніколи не буде до кінця зрозуміла, осмислена — принаймні, в межах нашого земного життя. Але через досвід Церкви ми наближаємося до розуміння того, що будь-яка жертва, яка приноситься в ім'я вищих інтересів, в ім'я життя, на благо інших людей, має величезне духовне значення, певну спокутну силу. А якби не так, то дійсно були б незрозумілі шляхи історії, незрозуміла загибель мільйонів людей, які захищали свою Батьківщину. Чому вмирає один заради іншого, чим життя одного краще за життя іншого? Але ж ніхто не переймався цим питанням, коли йшов в атаку на грізного ворога і гинув на полі брані! Це здавалося само собою зрозумілим. І розуміння того, що жертва є чимось необхідним для повноти людського буття, що без жертви в ім'я іншої людини не може відбутися людське життя, наповнює змістом наше буття і наші міжособистісні відносини.

Ось і сьогодні, дивлячись на Хрест Христовий, ми можемо сказати, що всього цього ми навчилися не від людської мудрості. Ми навчилися від Самого Господа і Спасителя, Який прийшов у цей світ, постраждав і помер на Хресті заради нас з вами, заради нашого спасіння, заради того, щоб гріх людський не був середостінням між Богом і людиною, щоб кожен з нас міг звертатися до Бога зі словами «Отець», «Авва Отче». Не далекий незнаний цар, а Отець, пов'язаний з нами узами любові. Кожен, хто має дітей, знає, що означають ці батьківські узи, наскільки вони сильні, наскільки вони перемагають будь-яку людську слабкість і будь-яку людську скорботу. Ось такою любов'ю Господь любить всіх нас.

Ну, а що ж ми? Жахливо, коли на любов батьків діти не відповідають любов'ю. Трагедія, коли на любов одного з подружжя інший не відповідає любов'ю. Найчастіше такий союз, такий шлюб розпадається. А що відбувається, коли ми на любов Божу не відповідаємо своєю любов'ю? Для нас цей союз теж розпадається. Ми відокремлюємося від Бога, від Його істини, від Його сили, від Його благодаті. Ми вдаємося до стихій світу цього. Господь не перестає нас любити, але, оскільки ми всі створені вільними, Він віддає нас нашій власній волі, яка нерідко веде нас на дуже небезпечні життєві шляхи.

Сьогодні, розмірковуючи перед Хрестом Спасителя про таємницю Його жертви, про таємницю Його любові по відношенню до всіх нас, таємницю, в яку неможливо проникнути обмеженим людським розумом, ми повинні зробити тільки один важливий висновок: Бог нас любить. І якщо ми хочемо бути в союзі з Богом, якщо ми хочемо, щоб наші молитви були почуті, ми повинні відповісти Богу тією ж любов'ю — не в тій мірі, в якій Він здатний любити, але в тій, в якій людина здатна любити хоча б іншу людину.

У цій любові Господь від нас мало чого вимагає. Він нам більше дає, ніж вимагає від нас. Людські союзи, в тому числі, можливо, найясніший для розуміння сказаного союз між чоловіком і дружиною, завжди вимагають величезних зусиль з обох сторін. А Бог Своїми зусиллями багато в чому перевершує нашу здатність відповісти на Його любов. Але, тим не менше, Бог шукає нашої любові, чекає нашої любові. А ця любов повинна виявлятися не в малопереконливих словах «я люблю Тебе, Господи». Ця любов має виявлятися в тому, щоб ми виявилися здатними любити наших ближніх. Це дивовижні слова — любити ближнього. Це не означає любити найріднішу і близьку людину, а означає любити будь-яку іншу людину, яка і є нашим ближнім.

Але як же виховати в собі це почуття? Воно просто так не дається. Немає жодної людини, яка б на рівному місці раптом запалала любов'ю до ближнього. Такого в житті не буває. Любов завжди пов'язана з жертвою, і приклад Спасителя, розп'ятого на хресті, ілюструє цю істину. Якщо, перебуваючи в подружньому союзі, чоловік не жертвує собою заради дружини, а дружина не жертвує собою заради чоловіка, то справжньої любові немає, а є лише якісь домовленості, в тому числі юридичні. Але насправді любов тільки там, де один віддає себе іншому. І якщо ми не навчимося так любити ближніх, в першу чергу батьків, чоловіка або дружину, дітей, родичів, потім колег по роботі, вчителів, людей, з якими Господь допоміг нам зустрітися на життєвому шляху і які багато нам дали, якщо ми не навчимося їм віддавати частину свого серця, то марно нам очікувати того, щоб хтось нас по-справжньому полюбив.

Хрест Христовий і страждання пов'язані один з одним, і для того щоб ми не спіткнулися об труднощі життєві і тим самим не стерли любов зі своїх сердець, ми повинні завжди пам'ятати те, що ми з вами сьогодні прославляємо, — Хрест Христовий, символ найбільшої Жертви і величезних страждань, через які Бог у Христі явив любов всьому роду людському і кожному з нас. «Нас любить Бог» — ось суть того, що означає віра в Бога. Нас любить Бог, а у відповідь на цю любов ми повинні любити Господа через добрі справи, які покликані здійснювати у відношенні ближніх і дальніх, у відношенні тих, з ким Господь судив нам зустрітися на життєвому шляху.

Нехай сьогоднішній день допоможе нам розібратися в самих собі, у своїй власній любові, поставити критичне питання, якою мірою в житті кожного з нас здійснюється по відношенню до рідних, близьких та інших людей все те, чого Господь нас вчить, свідчачи на Хресті про силу своєї любові. Милістю Божою такі критичні роздуми допомагають багато чого досягти в нашому житті, а головне, оновити почуття любові, стати щасливими, усвідомлюючи свою близькість до Бога і близькість до тих людей, кого ми називаємо своїми улюбленими. Нехай Господь через Свій Хрест допомагає кожному з нас зростати в любові, прикрашаючи цією великою чеснотою наше життя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

15/10/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Олександро-Невській лаврі в Санкт-Петербурзі

15 жовтня 2019 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невській лаврі.
детальніше...>>

14/10/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Покровському ставропігійному монастирі

14 жовтня 2019 року, у свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,
детальніше...>>

8/10/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті преподобного Сергія Радонезького після Літургії в Успенському соборі Троїце-Сергієвої лаври

8 жовтня 2019 року, у день преставлення преподобного Сергія, ігумена Радонезького, всієї Росії чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

27/9/2019

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після Літургії в соборі Софії Премудрості Божої м. Самари

27 вересня 2019 року, на свято Воздвиження Чесного й Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення собору Софії Премудрості Божої міста Самари і Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих зі словом.
детальніше...>>

26/9/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні свята Воздвиження Хреста Господнього після всеношної в Спасо-Преображенському соборі м. Тольятті

26 вересня 2019 року, напередодні свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відправив всеношну з чином Воздвиження Хреста Господнього у Спасо-Преображенському соборі м. Тольятті.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.