ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

11/6/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Троїцькому храмі м. Реутова

11 червня 2017 року, у Неділю 1-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Троїцькому храмі м. Реутова Московської області. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Цей день, першу неділю після Трійці, присвячується пам'яті всіх святих. У цей день кожен з нас святкує як би малі іменини, бо Церква згадує і тих святих, на честь кого ми названі.

Саме на сьогоднішній день випадає особливе Євангельське читання, яке ми чули за Божественною літургією. У ньому містяться слова, які часто шокують людину, так що навіть віруючі нерідко задаються питанням, як це все зрозуміти, «Хто любить батька або матір більше, ніж Мене, не гідний Мене; і хто любить сина або дочку більше, ніж Мене, не достойний Мене» (Мф. 10:37). Багатьом здається, що слова Господа розходяться з самим духом Євангелія. Мати, батько, діти ― кого ж ще більше любити? Здавалося б, що може зрівнятися з материнською любов'ю і чому Господь протиставляє любов матері до дитини, яка є вищим проявом людської любові, любові до Нього? Невже одна любов може протиставлятися іншій любові? Як зрозуміти ці таємничі божественні слова?

У Господа немає жодного празного слова — кожне виконане найглибшого сенсу і має відношення до життя і до нашого спасіння. Що значить полюбити Господа? Деякі думають, що любов до Бога ― це та ж любов, що до батька чи матері, дітей, дружини або чоловіка, брата чи сестри, друзів...Людська любов має своїм джерелом людське почуття, яке сильно запалюється, і багато хто знає, що нічого сильнішого, аніж любов, в житті вони не переживали. Саме ця любов поширюється на людей нам близьких і дорогих. Чи може людина так любити Бога? Важко відповісти на це питання. Бога ніхто ніколи не бачив. Можна любити Господа Іісуса Христа, Його образ, Його життєвий шлях, але ця любов буде завжди відрізнятися від любові, яку ми любимо наших ближніх.

А як же тоді вимога Господа любити Його більше, ніж батька і матір, ніж брата і сестру, ніж дітей? Нікого не можна любити так, як Бога. І от деякі люди, розуміючи цю любов по-своєму, починають впадати в екзальтацію, психічно неврівноважений стан, думаючи, що чим більше вони плачуть, чим більше вони переживають внутрішньо, тим вони більше люблять Бога. І виникає питання: а що значить любити Бога? Ми чуємо слово Боже, ми знаємо, що Він від нас хоче, які Його вимоги. Ми знаємо Його заповіді, ми знаємо, що означає світ Божий: це той світ, який влаштований з волі Божої, де головний закон буття ― Його слово.

Коли діти виростають, мати та батько, які люблять їх більше життя, зазвичай віддаляються від них, тому що і діти віддаляються від батьків, — навіть зберігаючи взаємну любов. Діти живуть своїм життям, вони влаштовують свій світ, і світ дітей часто не схожий на світ батьків. Діти живуть уже в іншому світі. Вони пов'язані з батьками спогадами про дитинство, сердечним почуттям, але життя — порізно. А от коли ми говоримо про любов до Бога, ми говоримо в першу чергу про те, що незалежно від будь-яких обставин ми повинні жити в Божому світі. Ми не повинні поривати з Господом, ми повинні жити в Його системі цінностей. Ми повинні жити за Його законом, і жодне фізичне зростання, ніякий перехід з одного віку в іншій, ніякі зміни по службі або переміщенні в просторі не можуть і не повинні відірвати нас від Божого світу або від любові Божої. Як про це чудово говорить апостол Павло, «ні висота, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любові Божої» (Рим. 8:39), від світу Божого, Його заповідей, Його закону. Більше того, ця любов зберігається протягом всієї історії людського буття. Товариство було влаштовано по-різному, діяли різні закони, створювалися різні політичні конструкції, існували різні світогляди, але віруючі протягом всієї людської історії, принаймні, від втілення Господа і Спасителя, були здатні жити в Його світі.

Саме ця вірність Господу і є вираження нашої любові, і хіба можна її порівняти з відносинами батьків до дітей, дітей до батьків, які є високими, святими, але минущими почуттями? А перебування у світі Божому ― непреходяще. Саме тому Господь і говорить: «Якщо хто полюбить іншого більше Мене, він Мене недостойний». Якщо ти не живеш в Божому світі, якщо він тобі чужий, якщо його закони тебе залишають байдужими, то ніякої любові Божої нема. Така людина не може бути гідною Бога, і Господь її залишає. А іноді Він залишає цілі народи, і ми знаємо, як Господь в певний момент історії як би відвернувся і від нашого народу. Чому? А тому що дуже багато було дано нашим предкам, абсолютно дивовижний історичний досвід, приголомшливі приклади святості, безліч чудес, ― але люди відвернулися від Божого світу, стали влаштовувати своє життя за іншими законами, ніяк не пов'язаними з волею Божою. В якийсь момент ми перестали бути гідні Бога, і ми знаємо, які тяжкі випробування нам довелося подолати.

Сьогодні з милості Божої відбувається відродження віри. Все більше і більше людей розуміють, що жити потрібно за Божим законом, а інакше настає круговерть, яка збиває з шляху, і вже не видно дороги, все змішується, перетворюючись у якийсь заповнений чужою волею простір. Але любов до Бога підносить людину над усім, що робить її дуже сильної, озброює правильною філософією життя, з якою вона ніколи не розлучається. Любов до Бога, виконання Божих заповідей робить нас життєздатними, в тому числі здатними протистояти злу, під якою б личиною це зло нам не являлось. Життя за законом Божим, є єдине життя з великої літери, а все інше ― лише існування.

Ось чому Господь і говорить: «Хто любить кого-то більше, ніж Мене, Мене недостойний». І ми повинні відповісти на ці слова Господа не штучною екзальтацією, а смиренним, лагідним і, що найголовніше, довірливим ставленням до Божественних слів і виконанням цих слів в нашому житті. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

18/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті Першосвятителів Московських після Літургії в Успенському соборі Московського кремля

18 жовтня 2017 року, в день пам'яті Першосвятителів Московських Петра, Алексія, Іони, Макарія, Філіпа, Іова, Гермогена, Тихона, Петра, Філарета, Інокентія і Макарія,
детальніше...>>

14/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Покрова Пресвятої Богородиці після Літургії в Покровському кафедральному соборі м. Сарапула

14 жовтня 2017 року, в свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,
детальніше...>>

13/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після закінчення богослужіння в Олександро-Невському соборі Іжевська

13 жовтня 2017 року, напередодні свята Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,
детальніше...>>

1/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Успенському соборі Ташкента

1 жовтня 2017 року, в Неділю 17-ту після П'ятидесятниці, після Воздвиження, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Успенському кафедральному соборі в Ташкенті.
детальніше...>>

30/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після вечірнього богослужіння в соборі святителя Алексія Московського в Самарканді

30 вересня 2017 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив утреню всеношної в соборі святителя Алексія, митрополита Московського, в Самарканді.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.