ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Грудень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

30/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після вечірнього богослужіння в соборі святителя Алексія Московського в Самарканді

30 вересня 2017 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив утреню всеношної в соборі святителя Алексія, митрополита Московського, в Самарканді. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

Ваше Високопреосвященство, владика митрополит Вікентій! Дорогі владики, отці, брати і сестри!

Дуже радий, що прибув в Самарканд і маю можливість помолитися сьогодні разом з вами. Давно душа моя прагнула відвідати Середню Азію, але з різних обставин мій візит відкладався. Дякую Богові, що в цьому році моє бажання здійснилося і що візит проходить в такій доброзичливій атмосфері. Насолоджуюся гостинністю узбецького народу, керівництва Узбекистану і, звичайно, дякую всім, хто організував мою подорож до вас.

Сьогодні ми мали можливість помолитися з вами в історичному храмі на честь святителя Алексія, митрополита Московського, тут, в Самарканді. Це теж якийсь пам'ятник російської присутності. У той час російська армія захищала, в тому числі, територію нинішнього Узбекистану по його зовнішніх кордонів і навіть далі, захищаючи мирне життя людей. Але потім історія зробила поворот в сторону, і сьогодні Узбекистан є суверенною державою, в якому проживає досить багато православних людей - росіян, українців, білорусів - чад Руської Православної Церкви. І мені дуже хотілося приїхати, щоб разом з вами помолитися, благословити вас, висловити свою любов і побажати вам від Господа всяких щедрот і милостей, в першу чергу сил душевних і тілесних, щоб ви продовжували працювати, виховували дітей і онуків в Православ'ї, зберігали любов до Бога і до історичної Батьківщини, були вірними Церкви.

Нас з вами в храм приводить не звичай,  не традиція. Було б невірно думати, що відвідування храму - це лише частина якоїсь національної традиції. Ми знаємо, що є багато людей, які знають національні традиції, а в храм не ходять зовсім. У храм людина приходить, тому що у нього є таке бажання. А чому виникає це бажання? Тому що в храмі ми переживаємо особливий стан душі. І стояти жарко, і тісно, ​​і фізичних сил багато витрачаємо, але ж стоїмо, молимося, а, виходячи з храму, відчуваємо особливе просвітлення душі, серця, розуму. Це дійсно так, тому що через молитву, особливо молитву в храмі, ми наближаємося до Бога. Промені Божественної благодаті впливають на нас, як теплі сонячні промені впливають на людину і на все живе. І немає ніякої іншої сили, ніякої іншої можливості наблизитися до Бога і сприйняти які виходять від Нього промені Божественної енергії, Божественної благодаті, як тільки через віру. Віра - це стан душі, яке з'єднує нас з Богом.

Багато людей вважають, що найбільша сила людини - це сила розуму. Деякі вважають, що це фізична сила. Треті роблять акцент на силі волі. Але жодна з людських сил не здатна вирватися за межі простору і часу і з'єднатися з Богом, Який поза часом і простором, поза земної реальності. Ми знаємо: щоб ракета розігналася і вийшла за межі земного тяжіння, потрібно розвинути так звану космічну швидкість. Інакше від цього тяжіння не відірватися ніякими силами. Можна створювати прекрасні креслення і моделі, але поки не запрацює цей потужний двигун, ракета земне тяжіння не подолає. Ось те ж саме - і людина в його прагненні бути ближче до Бога. Ніякі сили не з'єднають людини з Богом і до нього не наблизять - тільки сила віри. А ми знаємо, що саме близькість до Бога допомагає людині долати труднощі і негаразди, вставати, якщо впав, отримувати зцілення, коли сильно, іноді навіть безвихідно, захворів. Господь творить з нами чудеса, і це знає кожен віруючий. Бог впливає на нас Своєю енергією, Своєю благодаттю у відповідь на нашу віру.

Але для того щоб віра була сильною, її потрібно тренувати - так само, як потрібно тренувати пам'ять, розум, фізичну силу. Жоден спортсмен не виграє змагання, якщо він не тренує свої м'язи, не розвиває свої спортивні навички. Як же ми повинні тренувати віру, щоб вона ставала все сильнішою і досконалою? Є тільки два способи - це молитва і добрі справи. В молитві ми постійно говоримо з Богом. Ми вступаємо з ним, в тому числі, в раціональний, розумовий контакт. Адже ми словами молимося, ми формулюємо свої прохання до Бога, ми дякуємо Йому словами, - значить, працює наш мозок. Але і наше серце працює, і наше релігійне почуття, почуття віри максимально працює. Без молитви не може бути релігійного життя, - це добре знають і християни, і мусульмани. Ні молитви - немає релігійного життя.

Але для того щоб молитва наша була дозвільної, ми повинні приносити Богові невеликі жертви. Іноді люди, особливо з числа неправославних християн, запитують мене: «Чому ваші люди стоять? Набагато ж зручніше сидіти і молитися ». Я відповідаю: «Це маленька жертва». Ось ми з вами стоїмо годину, два або три - це ж важко! Але ми знаємо, чому ми стоїмо, - ми стоїмо Богу. Чи не «предсидим», не «предлежим» - ми стоїмо Богу в прямому і переносному сенсі. Ми приносимо маленьку жертву. Ми покладаємо на себе самообмеження. Мені важко, а я стою.

Я завжди з розчуленням дивлюся на наших дітей. Одного разу, коли я був ще архієреєм на Смоленській кафедрі, до мене приїхали зі Швейцарії дуже відомі люди, християни, але не православні, які хотіли разом зі мною відсвяткувати Великдень. Ми їх поставили на спеціальне місце, де було просторо, а весь храм був набитий людьми. І ось стоять діти - від чотирьох до семи років. Коли служба закінчилася, - а на Великдень служба довга, - я запитав цю пару, чоловіка і дружину: «А як ви відчували себе під час служби?» Мій знайомий відповів: «Ви знаєте, я втомився так, як ніколи в житті не втомлювався . Я думав, що втрачу свідомість. Але коли я подивився на ваших дітей, я зрозумів, що не маю права сісти ». А потім він вимовив чудові слова: «Якщо ваш народ так молиться, значить він здатний на багато що».

Отже, тут ми загартовуємо, в тому числі, наше релігійне почуття. Тому не поспішайте з храму тікати. Приходьте сюди частіше, адже в храмі ви молитись і своїм стоянням у храмі приносите якусь, нехай невелику, жертву Господу.

Але є ще щось, що потрібно робити, щоб Бог чув нашу молитву, - це добрі справи. Потрібно допомагати тим, хто цього потребує. Це наші рідні, близькі, старі батьки, хтось із друзів або знайомих, хто втратив здоров'я, не має фізичної сили, матеріально немічних. Потрібно вміти допомагати, потрібен навик допомоги іншим людям. Якщо цієї навички немає, то і віра наша - порожній звук. Чому Господь повинен нашу молитву чути і нам Свою благодать давати, якщо ми від себе ніякої милості не даємо - ні добрим словом, ні доброю справою, ні часом, ні увагою? Ось чому дуже важливо дбати про тих, хто потребує нашої допомоги.

В цьому і полягає християнське житіє. Не треба багато слів, щоб сказати про нього майже все: віра, молитва, добрі справи і обов'язково невелика жертва.

Пригадую, що в післявоєнному Ленінграді було дуже багато жебраків. Перед кожним храмом вишиковувалися довгі черги жебраків, які простягали руки до парафіян, що йде на службу. А народ жив бідно, після блокади люди були слабкі і матеріально дуже обмежені. Але був чудовий звичай: хоч би по копієчки кожному дати. І коли я, ще дитиною, відправлявся в храм, тато давав мені дрібниця в кишеньку і говорив: «Ти, будь ласка, кожному, хто просить, дай». Ми розуміли, що цими копієчку, звичайно, багато не допоможеш, але якщо вони складуться, то людина зможе собі щось купити. Така жертва, навіть необов'язково матеріальна, необхідна, якщо ми хочемо, щоб Господь чув наші молитви.

Ще хотів би сказати про те, що ми, православні люди, живемо тут, в Середній Азії, серед мусульман, людей теж віруючих, але віруючих інакше. Я відчув дуже тепле ставлення до себе, в тому числі тут, в Самарканді. Я проходив через площі, вулиці, і мусульмани, жінки в мусульманському одязі, махали руками, вітали. Не знаю, чи будуть на Тверській вулиці в Москві так вітати, як в Самарканді на площі ... Все це мені дуже до вподоби, і я відчув, що народ тут добрий. А якщо добрий народ, вихований в мусульманській традиції, і добрий народ, вихований в Православ'ї, - значить жити їм разом, радіти, поважати один одного, допомагати один одному і будувати мирне життя.

Я хотів би всіх вас, дорогі мої, ще раз сердечно привітати. А на згадку про перебування в Самарканді хотів би передати для цього святого храму образ Божої Матері «Спорительница хлібів». Це ікона, перед якою селяни у нас завжди молилися і зараз моляться, щоб був добрий урожай, щоб земля плодоносила і годувала людей. У прямому і в переносному сенсі слова це чудовий образ, тому що навіть той, хто сільським господарством не займається, може у Божої Матері попросити, щоб був добрим плід його життя. Нехай Господь і Пречиста Цариця Небесна допомагають всім вам! Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

20/11/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в понеділок седмиці 25-ї після П'ятидесятниці, після Літургії в Храмі Христа Спасителя

20 листопада 2017 року, в понеділок седмиці 25-ї після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

18/11/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Донському ставропігійному монастирі в день 100-річчя обрання на Патріарший престол святителя Тихона

18 листопада 2017 року, в день 100-річчя обрання на Патріарший престол святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Росії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил
детальніше...>>

4/11/2017

Патріарша проповідь у свято Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

4 листопада 2017 року, в свято Казанської ікони Божої Матері (у пам'ять позбавлення Москви і Росії від поляків в 1612 році),
детальніше...>>

27/10/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила за Божественною літургією в день пам'яті прп. Димитрія Басарбовського в Бухаресті

27 жовтня 2017 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, який здійснює візит до Румунської Православної Церкви,
детальніше...>>

22/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі преподобного Сергія Радонезького на Ходинському полі м. Москви

22 жовтня 2017 року, в Неділю 20-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в храмі преподобного Сергія Радонезького на Ходинському полі м. Москви.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.