ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

1/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Успенському соборі Ташкента

1 жовтня 2017 року, в Неділю 17-ту після П'ятидесятниці, після Воздвиження, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Успенському кафедральному соборі в Ташкенті. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогоднішня неділя називається тижнем після Воздвиження, і в цей день ми продовжуємо згадувати хресні страждання Спасителя. За богослужінням читається уривок з Євангелія від Марка, в якому містяться самі, може бути, пронизливі слова Нового Завіту. Нам вони відносно зрозумілі, тому що хрещена жертва Спасителя вже відбулася, Христос Воскрес, вилилася благодать Святого Духа в день П'ятидесятниці, і ось вже 2000 років Церква живе в історії. Але як же, напевно, важко було зрозуміти сенс цих слів тим, кому вони були звернені! А слова такі: «Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною (Мк. 8:34).

Хрест був символом найстрашнішого страждання. На хресті розпинали римські завойовники, тому смерть на хресті була не тільки болісною, але і ганебною. Не було нічого страшнішого, ніж хрест. Але саме про хреста Господь говорить своїм слухачам, тим самим іудеям, які ніяк не могли прийняти послання про хрест - в силу свого життєвого досвіду, своїх поглядів, як релігійних, так і політичних.

А ще Господь каже: «Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого». Теж дивно - що означає «відвернутися себе»? Як людина може відвернутися себе? Людина влаштована так, ніби є центром всесвіту: все навколо нього, у нього немає іншого бачення світу, як тільки через самого себе. Наш зір, наш розум, наш слух - це те, що належить нам. Через ці органи чуття ми бачимо світ. Через розум ми пізнаємо світ. Не було б розуму, не було б слуху, не було б зору - не було б для нас і світу. Як же можна зректися себе? Але Господь говорить ці дивовижні слова. Звичайно, вони не всіми були зрозумілі, але їх зміст був розкритий самою хресною жертвою Спасителя, - коли стало ясно, що саме через страждання, через хрест Господь очищає рід людський від гріховної скверни.

Чи не кожне страждання є хрест. Наприклад, якщо людина, яка зловживає алкоголем, в стані алкогольного сп'яніння сідає за кермо і когось вбиває, після чого опиняється у в'язниці, то це не хрест - це просто кара за беззаконня і за розпусту. Той, з ким це сталося, сам накликав на себе біду. Хрест покладається на людину згори. Чому? Та тому що, долаючи скорботи і страждання, ми мобілізуємо всі свої сили, і кожен це знає. Якщо людина захворіла, вона намагається всіма силами вилікуватися. Якщо він потрапив не зі своєї вини в тяжкі життєві обставини, він прагне з них вирватися. Страждання є величезним викликом для людини, і, реагуючи на них, людина мобілізує всі свої внутрішні сили і неодмінно змінюється на краще, якщо хоче ці скорботи подолати.

Може, хтось засумнівається в цьому і скаже: «Людина може підніматися через освіту, через науку, роблячи кар'єру». Зовні, але не внутрішньо! Щоб людина стала внутрішньо сильною, їй потрібно пройти через життєві випробування. А без цих випробувань він не буде мати власний життєвий досвід, він не сформується як особистість - сильна, мудра, здатна працювати над самим собою. Ось тому Господь і каже: хай зречеться самого себе, тобто менше служите своєму власному «я», слідуйте за Мною, прийміть Мою волю в своє життя, візьміть на себе хрест, - щоб через подолання скорботи зростати духом.

Ця велика ідея пізнається не тільки в релігійному досвіді, не тільки через Церкву і благочестя, через слухання слова Божого, - ця ідея розпізнається і через людський досвід. Ми знаємо: якщо людина з легкістю пройшла свій життєвий шлях, якщо у нього все було благополучно - народився в багатій родині, був здоровий, щасливий, зробив кар'єру і ніколи не долав скорботи, покладені на нього згори, - то така людина не має мудрості і внутрішньої сили.

Але подолання скорбот, несення хреста має ще й рятівну силу. Як чудово сказав святитель Феофан Затворник, Сам Христос був Крестоносителем, а тому всі, хто хоче йти за Ним, теж повинні нести хрест. Через цей хрест ми спасаємось, подібно до того, як людина спасається через хрест, принесений Христом, через Його жертву, через спокутування гріхів роду людського.

Найбільша премудрість закладена в цей символ спасіння - на хрест Христовий. І нам потрібно прагнути приймати покладені нас понад хрести з довірою до Господа - ніколи, ні в якому разі не нарікати, ніколи не опускати руки, не здаватися перед важкими обставинами, але, згадуючи хрест Христовий, мужньо йти по життю, знаючи, що хрест колись не-будь з тебе буде знято.

А знімається хрест у відповідь на наші зусилля, на нашу віру, на нашу довіру до Бога. Кожна людина проходить через скорботи, в якому б суспільстві, в якій би державі він не жив. Люди старшого і середнього поколінь, які жили в Радянському Союзі, пам'ятають, як нас вчили, що настане комунізм - світле майбутнє, щасливе життя, коли кожен матиме все, що потрібно по його потребам. Але не могли тодішні філософи і політики відповісти на просте запитання: а як же бути зі стражданнями? Вони теж підуть? Про це намагалися не говорити, як намагалися не говорити про смерть. Але і смерть, і страждання - це частина людського буття. Немає людини, яка б не проходила через страждання, і християнське послання допомагає людям вирішувати саме, може бути, складне завдання - завдання подолання скорботи і страждань у своєму житті.

Ось чому для нас Хрест Христовий - це не символ страти, не символ загибелі, а символ порятунку. І силою хресною ми здатні перемагати тяжкі обставини нашого життя, духовно зростати, а значить, слідувати за Христом.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

14/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Покрова Пресвятої Богородиці після Літургії в Покровському кафедральному соборі м. Сарапула

14 жовтня 2017 року, в свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,
детальніше...>>

13/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після закінчення богослужіння в Олександро-Невському соборі Іжевська

13 жовтня 2017 року, напередодні свята Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,
детальніше...>>

1/10/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Успенському соборі Ташкента

1 жовтня 2017 року, в Неділю 17-ту після П'ятидесятниці, після Воздвиження, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Успенському кафедральному соборі в Ташкенті.
детальніше...>>

30/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після вечірнього богослужіння в соборі святителя Алексія Московського в Самарканді

30 вересня 2017 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив утреню всеношної в соборі святителя Алексія, митрополита Московського, в Самарканді.
детальніше...>>

27/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Успенському кафедральному соборі Астраханського кремля

27 вересня 2017 року, в свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському кафедральному соборі Астраханського кремля.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.