ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Червень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

7/1/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після великої вечірні на свято Різдва Христового

Увечері 7 січня 2018 року, в свято Різдва Христового, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велику вечірню в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

Ваше Високопреосвященство, владика митрополит Ювеналій! Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці, брати і сестри! Дорога молодь!

Я всіх вас сердечно дякую за участь у цьому урочистому богослужінні, за можливість разом з вами помолитися і прославити Христа, народженого у Віфлеємі, у перший день свята Різдва. Склалася чудова традиція церковної Москви — збиратися у Храмі Христа Спасителя і разом торжествувати цей день, згадувати велію благочестя таємниці — Бог явився у плоті (см. 1 Тім. 3:16).

Сьогодні віруючу людини чекає безліч різного роду випробувань, і всі вони так чи інакше стосуються відповіді на головне питання «Що таке віра і чому я вірю? Що є основою моїх релігійних переконань?» Це питання рідко формулюється так, як я його зараз сформулювали, але в різних варіаціях і в різних життєвих контекстах віруюча людина, особливо молода, так чи інакше з цією темою стикається і повинна бути здатна — в першу чергу самому собі, а якщо потрібно, то й іншим — відповісти про своє уповання. Та, мабуть, найсильнішим аргументом, що змушує нас говорити про свою віру, є не розумні слова і думки, почерпнуті з літератури, від вельми освічених авторів, але власне життя і власний досвід.

У цьому досвіді є щось дуже тендітне і одночасно неймовірно важливе — це здатність чути відповідь Бога на наші молитви. Власне кажучи, саме на цьому всі відповіді і ґрунтуються. Якщо людина не чує і в обставинах життя не бачить Божественну відповідь, то його віра послаблюється. А що ж це за відповідь? Як Господь говорить з нами? Прикладом є сам факт народження Спасителя. Господь прийшов у світ, коли світ чекав на пришестя Спасителя. Про це свідчать язичницькі філософи, історики, поети — і Светоній, Тацит, і Вергілій. Останній написав цілий вірш, присвячений пришестя у світ Юнака, майже переказуючи пророцтво Ісаї. Ці заяви тодішніх мудреців, філософів ґрунтувалися на загальному очікуванні того, що щось має статися. Світ дійшов до такого стану, коли потрібна радикальна зміна людського умонастрою, а слідом за ним — зміна плину історії. Люди очікували, що прийде Хтось. Язичницькі автори говорили чомусь про великого, могутнього Царя — так у їх поданні закарбувалась ідея про прихід Того, Хто може змінити життя людей. Хтось говорив про Отрока. А що ж відбулося насправді? Христос, Якого чекали, народився так, що свідків практично не було — Мати, Обручник Йосиф, кілька пастушків і прийшли зі Сходу волхви. І все! Звичайно, світ не знав про цю подію. Як же так? Світ чекає, всі напружені — свідомість, нерви. Люди розуміють: щось має статися найближчим часом. Дійсно, відбувається те, що очікували, але як це відбувається? Так тихо, так непомітно, що проходить повз свідомості абсолютної більшості людей.

Що це таке? А це голос Божий. Голос, який ми повинні вміти розрізняти у своєму власному житті. Не грім, ні блискавка , ні чудеса, не миттєва зміна нашої власної свідомості або внутрішнього стану. Господь торкається до нас так, як Він доторкнувся до всього людського роду, прийшовши у світ через народження у віфлеємському вертепі. І для того щоб чути Божу відповідь,  люди, які навіть називають себе віруючими, часто не чують, а тому і впадають у сумніву, ми повинні бути здатні вловлювати такий сигнал, для сприйняття якого потрібен особливий настрій нашого внутрішнього приймача. Сила нашої релігійності багато в чому залежить від стану нашої душі. У злохудожню душу не вниде премудрість і не живе в телесі, повиннім гріху (см. Прем. 1:4), вчить нас Слово Боже. А тому, якщо ми хочемо почути сигнал згори, якщо ми хочемо почути відповідь на свої молитви, ми повинні налаштовувати свій внутрішній приймач. Це і є головне завдання на шляху прийняття Господа серцем, розумом і вірою.

Тому все, що пов'язане з роботою людини над самим собою, має пряме відношення і до того, якого рівня релігійності та чи інша людина досягає. Відомо, що є генії релігійного життя — ми їх називаємо святими пророками. Це ті, хто дійсно спілкувалися з небом. Досить відкриті сторінки Старого і Нового Завіту, і стає абсолютно ясно, що були люди, для яких безпосередній контакт з Богом був частиною їхнього життя. Але що це були за люди! Наскільки сильна була в них віра! Наскільки гарячим було їх прагнення спілкуватися з Богом! Наша теплохладність, наша заглибленість в обставини життя, у метушню, яка нас оточує, і що нас засмоктує, так орієнтують нашу свідомість, волю, почуття, що Бог виявляється на периферії. І ми не чуємо голос Божий, що йде з периферії, тому що ставимо між Богом і собою нездоланну перешкоду.

Народження Господа і Спасителя, яке ми святкуємо, має в першу чергу допомогти нам зрозуміти таємницю спілкування людини з Богом. Як досягти такого стану, щоб голос Божий зрозуміло, недвозначно звучав в нашому серці і в нашій свідомості, щоб ми відчували і сприймали Божественний сигнал у відповідь на нашу слабку молитву? Нехай переживання Різдва Христового зміцнить нашу віру, а разом з цим — усвідомлення необхідності постійно працювати над самим собою, не посилаючись на зайнятість, ні на обставини, ні на займане становище. Все це є вторинним по відношенню до самої головної задачі, яка стоїть перед людиною, — вступити в реальне спілкування з Богом і через це спілкування душу свою врятувати, стати духовно сильним, непереможним. До цього закликає нас Младенець Спаситель, який прийшов у світ тиші Віфлеємської печери, прийшов непомітно, як непомітним буває легкий подих вітру. Ні грому, ні блискавки, ні бурі — ось так Господь торкається і нас.

І будемо просити Господа, щоб Він зробив нас здатними сприймати ці Божественні дотики, які і є непохитним фундаментом і основою нашої віри. Бо, ставши реальним досвідом нашого життя, вони стають одночасно і частиною нас самих. Саме така віра і переставляє гори, творить чудеса, робить людину непереможною. Хай допоможе нам Господь зростати у вірі і богоспілкуванні, яке відкрито для нас таїнством його присутності у світі через народження у Віфлеємі сина божого Христа Спасителя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.uа

Анонси подій

16/6/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії на площі кафедрального собору в Череповці

16 червня 2018 року, напередодні святкування у Вологді всім преподобним отцям Вологодським (перехідне святкування в неділю 3-тю після П'ятидесятниці), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

27/5/2018

Патріарша проповідь у свято П'ятидесятниці після Літургії в Троїце-Сергієвій лаврі

27 травня 2018 року, у свято Святої Трійці (П'ятидесятниці), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в Успенському соборі Троїце-Сергієвої лаври. Після закінчення богослужіння з балкона Патріарших покоїв Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

24/5/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія після Літургії в Храмі Христа Спасителя

24 травня 2018 року, у день пам'яті святих рівноапостольних Мефодія і Кирила, учителів словенських, Святіший Патріарх Кирил і Святіший Патріарх Сербський Іриней звершили Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.
детальніше...>>

22/5/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Миколая Чудотворця після Літургії в Миколо-Угреському монастирі

22 травня 2018 року, в день пам'яті святителя і чудотворця Миколая, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в Миколо-Угреському ставропігійному монастирі.
детальніше...>>

21/5/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила напередодні дня пам'яті свт. Миколая в храмі святителя Миколая Мирлікійського в Покровському

21 травня 2018 року, напередодні дня святкування перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця з Мир Лікійських в Бар (1087), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відправив всеношну в храмі святителя Миколая Мирлікійського в Покровському.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.