ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Травень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

21/1/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в московському храмі ікони Божої Матері «Виховання» в Некрасівці

21 січня 2018 року, в Неділю 33-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Кирил звершив чин великого освячення московського храму ікони Божої Матері «Виховання» в Некрасівці і очолив Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Отець Олексій, настоятель цього святого храму! Дорогі отці, брати і сестри!

Я всіх вас вітаю з цією знаменною подією - з освяченням храму в Некрасівці, великому районі Москви, де ще зовсім недавно храмів не було взагалі. Десятки тисяч людей не мали можливості прийти помолитися - ні за себе, ні за своїх рідних, живих і померлих. Ця духовна пустеля у величезному мегаполісі, звичайно, ще не зникла, але оазисів духовного життя з'являється все більше і більше. І кожен храм є таким оазисом, адже це місце, куди люди можуть прийти зі своїми роздумами, зі своїми радощами і скорботами і поділитися всім цим не з сусідами або знайомими, але з Самим Богом, випросивши у Нього допомоги для свого життя і своєї праці.

Сьогоднішній недільний день починає відлік неділям, які ми називаємо підготовчими до Великого посту. Пасха цього року рання, тому й Великий піст починається рано. А присвячено цій неділі спогаду про зустріч Спасителя з митарем Закхеєм (Лк. 19: 1-10). Рухомий цікавістю і бажаючи побачити Спасителя, оточеного натовпом людей, Закхей, людина невисокого зросту, заліз на фігове дерево, - вчинок абсолютно неординарний для чиновника, який збирав податки для Римської держави. До таких людей в народі ізраїльському ставилися з великим презирством, бо вони походили з середовища ізраїльтян, але служили окупантам-римлянам. І, як часто буває з людьми, в чиїх руках є гроші, частина цих грошей йшла не за призначенням, а до власної кишені митарів. Тому митарів не тільки зневажали, але і вважали найбільшими грішниками, - при тому, що це були люди багаті і впливові.

Але ось Закхей, обтяжений, мабуть, докорами сумління, спогадами про багатьох несправедливих справах, вирішив побачити Спасителя, про Кого він чув як про великого чудотворця і великого проповідника. Спаситель звернув увагу на Закхея, - аж надто з ряду геть що виходить була картина, коли важливий чиновник, всупереч будь-яким поняттям про субординацію, сидить на дереві. І Господь сказав йому: «Закхей, спустися, сьогодні Я повинен бути в твоєму домі».

Вже те, що Господь пішов в будинок до Закхея, дійсно не могло пройти повз увагу всіх інших. До людини, що презренна всім народом, грішнику і казнокраду, що ображав людей надмірними вимогами на користь окупантів, раптом йде Спаситель! Що відбувається? Цим вражений сам Закхей, і вже в своїм домі він скаже до Господа: «Тим, кого я образив, верну вчетверо, і тим, хто має потребу, допоможу від свого маєтку». Глибоке каяття Закхея і є причиною того, що напередодні Великого посту ми згадуємо цю Євангельську подію.

Які ж висновки можна зробити з цієї дивовижної історії про Закхея? По-перше, те, що приводом до звернення людини до Бога можуть бути будь-які події в житті, будь-які думки, будь-яка інформація, яка раптом відкриває перед людиною перспективу іншого життя - життя духовного. Це може бути прочитана книга чи зустріч з людьми, перегляд фільму або просто проходження повз храм - побудованого, як цей, недавно. Адже тисячі людей проходять повз, і вже, напевно, хтось подумав: «Для чого в цьому місці храм збудували? Значить, він потрібен сучасній людині - як правило, освіченій, що багато знає? Значить, в його житті чогось не вистачає ...»

Чому ж був такий опір щодо нових храмів з боку тих, хто виступає категорично проти посилення релігійності в житті нашого народу? Тому що вони знають, що навіть стіни храму змушують людину задуматися про те, про що б вона ніколи не подумала.

Приводом для звернення можуть бути різні, аж до самого що ні на є простої цікавості, як і сталося у випадку з Закхеєм. Господь різними способами посилає людині сигнали про необхідність задуматися про найголовніше, і перше, що хотілося б сказати в зв'язку з подією євангельської історії, що споминається сьогодні: ми повинні бути дуже уважні до голосу Божого. Господь говорить завжди тихо, і якщо якась думка нас відвідує, не варто її відкидати в сторону. Якщо ця думка пов'язана з Богом, з духовним життям, потрібно вдуматися і почути, що нам Господь говорить.

Закхей, спонукуваний цікавістю, привів у свій дім Господа і Спасителя, і наслідки цієї зустрічі були дивовижними. Людина, яка закореніла в гріху, яка зробила кар'єру, прислужуючи окупантам і грабуючи свій народ, яка стала ізгоєм, незважаючи на владу і могутність, - раптом змінює весь свій світогляд. Він говорить про те, що для нього особливо важливо, - адже в глибині душі він відчував і усвідомлював, що здійснював справи гріховні. І Закхей обіцяє Спасителю: кожного, кого образив, в чотири рази винагородити, і кожного, хто став жертвою його неправедних дій, всіляко підтримати, роздавши скривдженим до половини всього того, що сам має. Ось який переворот відбувається в свідомості людини від зіткнення з Господом!

А чому ми згадуємо цю подію саме напередодні Великого посту? Для того щоб підготуватися до нього, адже саме під час Великого посту з людьми відбуваються дуже важливі духовні зміни. Ми повинні бути готові до того, щоб почути голос Божий і змінити своє життя. І як результатом звернення Закхея стало виявлене їм милосердя, так і нам потрібно пам'ятати, що милосердя є свідченням справжньої зміни нашого життя на краще, а заради такої зміни ми і постимо. Адже милосердя відкриває перед нами перспективу вічності, тому що саме наявність або відсутність милосердя буде головним критерієм виправдання або засудження на Страшному Суді Господньому.

Те, що напередодні Великого посту ми про це замислюємося, змушує нас усвідомити зв'язок між покаянням і милосердям. Недостатньо тільки сказати «Господи, прости», - ми повинні ці слова підтвердити своєю життєвою позицією. Ми повинні навчитися робити добро, тому що, по слову Іоанна Златоуста, і піст, і молитва знаходять твердість в милосерді.

Хай допоможе нам Господь навчитися чути Його голос, навчитися аналізувати свій внутрішній духовний стан, робити з цього конкретні висновки і, найголовніше, навчитися робити добро в нашому житті, без якого не може бути справжнього християнського буття, не може бути спасіння і життя вічного. І хай допоможе нам Господь навчитися з сьогоднішнього Євангельського оповідання найважливішого - що і як потрібно робити для того, щоб відкрити собі двері вічності.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

17/5/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день свята Вознесіння Господнього в Храмі Христа Спасителя м. Москви

17 травня 2018 року, у день свята Вознесіння Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя м. Москви.
детальніше...>>

13/5/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Троїцькому Ізмайлівському соборі в Санкт-Петербурзі

13 травня 2018 року, в Неділю 6-ту після Пасхи, про сліпого, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Троїцькому Ізмайлівському соборі в Санкт-Петербурзі.
детальніше...>>

12/5/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після освячення храму Всіх святих, що в землі Санкт-Петербурзькій просіяли, на Левашовському меморіальному кладовищі Санкт-Петербурга

12 травня 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив мале освячення дерев'яного храму Всіх святих, що в землі Санкт-Петербурзькій просіяли, на Левашовському меморіальному цвинтарі Північної столиці.
детальніше...>>

6/5/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті великомученика Георгія Побідоносця після Літургії в Георгіївському храмі на Поклонній горі

6 травня 2018 року, у день пам'яті святого великомученика Георгія Побідоносця, напередодні 73-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Георгіївському храмі на Поклонній горі в Москві.
детальніше...>>

5/5/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії на Бутовському полігоні

5 травня 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію під відкритим небом на Бутовському полігоні. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.