ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Грудень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

15/7/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в монастирі Новомучеників та сповідників Руської Церкви в Алапаєвську

15 липня 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в монастирі Новомучеників та сповідників Руської Церкви в Алапаєвську. Обитель побудована поруч з шахтою, де прийняли мученицьку смерть преподобномучениці Єлисавета Феодорівна і черниця Варвара. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих з проповіддю.

Ваше Блаженство! Ваше Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці, брати і сестри!

Усіх вас вітаю з недільним днем! За збігом історичних обставин ми мали можливість здійснити тут Божественну літургію і освятити храм на честь Феодорівської ікони Божої Матері, пов'язаної з династією Романових, — храм, який знаходиться поруч з місцем загибелі святої преподобномучениці Єлисавети, черниці Варвари та інших представників царської родини.

Важко уявити, дивлячись на це місце, на цю вже практично повністю засипану шахту, той страх і жах, що охопили ні в чому не винних людей, яких привели до цього обриву, щоб скинути вниз. І рука не зупинилася! Адже перед катами були не злочинці, а люди, які не порушили жодного закону, які не представляли ніякої загрози, тому що відмовилися від будь-якої політичної боротьби, від всяких претензій на владу. Єдина причина, чому Єлисавета Феодорівна залишилася в Росії, а не виїхала за кордон, де б жила щасливо разом з родичами, — це те, що вона не могла залишити країну, яка стала для неї другою Батьківщиною, Церква, якій вона служила вірою і правдою, заснувавши Марфо-Маріїнську обитель і навчивши дуже багатьох російських людей з'єднувати свою православну віру з реальним добродіянням. Залишити Росію було вище її сил, і в цьому не було ніякої політики — тільки сильне релігійне почуття і любов до країни, яка стала для неї дійсно другою Батьківщиною.

Розмірковуючи про цю трагедію, я подумав, чому ж кати не розстріляли святу Єлисавету? Жахлива кара, але все-таки миттєва смерть... Чому потрібно було цю тендітну жінку в чернечому одязі скидати живою в цю глибоку яму? Чому потрібно було скидати живими всіх інших? Чому треба було кидати гранати, навіть не знаючи, загинуть від них люди або будуть страждати, страждаючи від ран? Ніяким революційним поривом, ніяким прагненням до соціальної справедливості, ніякої боротьбою з експлуататорами — нічим, що декларувалося як причина революції, неможливо виправдати цю божевільну диавольську злість. Але зрозуміти можна, особливо нам, християнам. Дуже багато чого відкриває нам Господь через нашу віру, — досить згадати Самого Христа Спасителя. Чому Він був розп'ятий? Для кого Він представляв загрозу? Які злі справи Він зробив? Жодної людини Він не образив, але зціляв, піднімав з одра хвороби, воскрешав... Перед Його справами благоговіли тисячі людей, але не зупинилася рука гонителів, — безгрішного катували, били і закривавленого розіп'яли. Думаю, після Голгофської жертви дуже важливою частиною нашого церковного переказу стало розуміння жертви спокути гріхів. Господь через хресну жертву спокутував гріхи всього людського роду, тому що Він був і Бог, і Людина. Але кожен, хто проходить через страждання, будучи невинним, теж приносить жертву Господу. І, напевно, не тільки про свої гріхи він приносить жертву, як агнець непорочний, закалаємий силами зла. Таку жертву принесла і преподобномучениця Єлисавета, як чиста агница, що милує тут тими, хто палав люттю і з чиїм життям, темною й страшною, був несумісний світло, яке випромінювало преподобномучениця і загиблі разом з нею люди.

Сьогодні в рядовому недільному читанні (Рим. 15:1-7) ми знаходимо такі слова апостола Павла: «Терпінням затверджується надія». Взагалі зв'язок між терпінням і надією — це дуже сильна думка, яку апостол Павло проводить через цілий ряд своїх текстів. І це невипадково, бо без надії не може бути терпіння, а без терпіння не може бути надії. Людина терпить, тому що сподівається. Навіть засуджений до страшної хвороби терпить нерідко цю хворобу, бо сподівається, що і як часто буває, що надія не примушує мовчати! Як сказав преподобний Ніл Синайський, той, хто терпить, наслідує Христа, і це правильні слова. Кожен, хто терпить, будучи незаслужено скривдженим, повинен не гніватись на весь світ, а розуміти: і незаслужену образу потрібно перенести з терпінням, щоб знайти надію, а надія, за словами того ж апостола Павла, не осоромлює (Рим. 5:5).

Яку ж надію мала свята преподобномучениця? Адже вона була розумною, реально мислячою людиною. Вона розуміла, що в цю страшну шахту їх скинули і закидали гранатами не для того, щоб потім спустити їм сходи і врятувати. Вона розуміла, що це кінець. Свята преподобномучениці Єлисавета Феодорівна померла мученицькою смертю від голоду і спраги, будучи, безсумнівно, пораненої, оскільки неможливо було не отримати поранень, падаючи в шахту, і не постраждати від осколків кинутих туди гранат. Але преподобномучениця мала надію, хоча і розуміла, що її надія ніяк не пов'язана із земним життям. Земне життя лишилося там, нагорі, вона була вже на шляху до іншого життя і вірила в це життя. І надія її не була осоромленою, так що святій преподобномучениці Єлисаветі ще вистачило сил, зриваючи монаший одяг, перев'язувати рани тим, хто разом з нею постраждав у цій страшній шахті.

Я хотів би сердечно подякувати всім, хто потрудився для створення цього монастиря. Я мав можливість побувати раніше на цьому місці, але, під'їхавши зараз до монастиря, практично нічого не впізнав, — так все змінилося за ці роки. Дякую владику Вікентія, який потрудився на цьому місці. Дякую владику Кирила, який трудиться, примножуючи славу цих святих місць Єкатеринбурзькій землі. І дякую всім, хто вніс свою лепту, хто потрудився для того, щоб пам'ять про святу преподобномученицю Єлисавету, черниці Варвари та інших загублених тут, на цій землі, зберігалася в нашому народі і в нашій вдячній пам'яті.

Молитвами святих Царствених страстотерпців, преподобномучениці Єлисавети та інокині Варвари, і всіх убієнних Господь нехай береже землю Руську і зберігає в наших серцях віру православну, яка і дає нам надію, а надія не засоромить. Тому ми віримо подальше відродження нашого народу, нашої Церкви, зміцнення духовного життя людей, без яких не може бути повноти людського життя і не може бути справжнього людського щастя. Виконані цій надії, будемо з подвоєними силами служити досягненню тієї мети, яка сьогодні стоїть перед нашою Церквою, бо ми спадкоємці святих новомучеників та сповідників Руської Церкви. Вони зі своїх Голгоф вручили нам духовний мандат дбай про народ наший, про його спасіння, про його духовне життя, і, бачачи всіх вас, відвідуючи практично всі кінці землі Руської і спостерігаючи духовне відродження народу, я усвідомлюю, що ми зараз знаходимося на дуже важливому відтинку історичного буття, з яким буде неодмінно пов'язане відродження віри і Вітчизни нашої. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

25/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді

25 листопада 2018 року, в Неділю 26-у по П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді.
детальніше...>>

24/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після всеношного бдіння в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

Увечері 24 листопада 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив утреню всенічного бдіння в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда.
детальніше...>>

18/11/2018

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Тихона і отців Помісного Собору 1917-1918 років після Літургії в домовому храмі Свято-Тихонівського університету

18 листопада 2018 року, у Неділю 25-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Росії, і отців Помісного Собору Руської Церкви 1917-1918 років,
детальніше...>>

4/11/2018

Патріарша проповідь у день свята Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

4 листопада 2018 року, у свято Казанської ікони Божої Матері (на згадку позбавлення Москви й Росії від поляків у 1612 році), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

28/10/2018

Патріарша проповідь у Неділю 22-у по П'ятидесятниці після Літургії в храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» на Великій Ординці м. Москви

28 жовтня 2018 року, в Неділю 22-гу після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в московському храмі на честь ікони Божої матері «Все скорботних Радість» на Великій Ординці.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.