ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Вересень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

11/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в храмі Новомучеників і сповідників Церкви Руської в Норильську

11 вересня 2018 року, в день пам'яті Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Новомучеників і сповідників церкви Руської в Норильську. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні ми згадуємо трагічну подію, відображену на сторінках Євангельської історії (Мк. 6:14-30), — усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна зі злої волі Іродіади, дружини царя Ірода, яке він здійснив, перебуваючи в стані сп'яніння, — при тому, що поважав пророка і спілкувався з ним. Дочка Ірода станцювала перед гостями, танець сподобався, і п'яний цар каже їй: «Проси, що хочеш, — аж до половини царства».

Хіба міг державний діяч в нормальному стані сказати дівчині, яка танцювала перед ним, що віддасть їй половину своєї влади? Та ніколи! Тому нічим іншим, крім сп'яніння, потьмареної свідомості, неможливо пояснити дивний вчинок царя Ірода, що закінчився мученицькою кончиною «найбільшого між народжених від жінок», як то сказано в слові Божому (див. Мф. 11:11), — Пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна.

У преподобного Ніла Синайського, подвижника V століття, учня Іоанна Златоуста, ми знаходимо такі слова: «Не дай плоті того, що вона хоче, але що їй необхідно». Чудові слова людини, який займав дуже високий державний пост префекта, тобто мера, столиці Візантії міста Константинополя, а потім, усвідомивши суєту життя, покинув свій пост і переселився на гору Синай, де прийняв постриг і почав жити як відлюдник. Цій дуже освіченій, абсолютно неординарній людині у відповідь на її духовний подвиг і її зусилля Господь відкрив безліч чудових думок. Зараз я процитував одну з них — думку ясну, просту, але як же важливо нам всім її пам'ятати: «Не давай душі те, що їй хочеться, те, що вона від тебе вимагає, те, що хоче твоя внутрішня людина, що вона від тебе вимагає, — але віддавай те, що належить».

Але ж ми повинні і своїй внутрішній людині, самим собі багато віддавати. Ми повинні підтримувати наше життя, ми повинні дбати про здоров'я, відповідним чином харчуватися, одягатися — це особливо стосується північних країв. Якщо не ми, то хто подбає про нас? В турботі про самих себе немає нічого гріховного. Але якщо ця турбота стає домінантою людського життя, якщо їй підпорядковується все, якщо кожен рух плоті ми намагаємося задовольнити, то ми стаємо рабами плоті, як став рабом своїх емоцій і негідних почуттів цар Ірод в мить прийняття страшного рішення про умертвіння Пророка, Предтечі і Хрестителя Господня Іоанна.

У цей день ми молимося, щоб Господь прихилив милість свою до нашого народу, в середовищі якого пияцтво, як і раніше, залишається одним з найстрашніших і грізних явищ, що приносить найбільшу кількість смертей, що руйнує сім'ї, що заважає людям зробити кар'єру, затьмарює свідомість, що руйнує плоди освіти, тобто губить людську особистість. А все від того, що немає сил зупинитися, немає сил самому собі сказати «досить». Одна справа, якщо людина на святі проголошує тост разом зі своєю сім'єю, зі своїми друзями. Але зовсім інше, якщо вона жодного дня не може прожити без алкоголю, пояснюючи його вживання будь-якими причинами — перевтомою, втомою, необхідністю розрядки. Саме від такої залежності, яка руйнує людську особистість, затьмарює розум, притуплює волю, послаблює почуття, — ми сьогодні просили Господа позбавити ту частину нашого народу, яка цій залежності схильна.

Сьогодні завершується моє перебування на Таймирі, куди я прибув з Ямало-Ненецького округу, з міста Когалима. Завершується моя подорож по цій важливій частині Російської Півночі. Господь допоміг мені здійснити цю подорож. Я був у Дудинці, в Хатанзі, і ось сьогодні разом з вами звершую тут, в Норильську, освячення цього храму. Мене тішить все, що я бачу. Ще три роки тому Норильськ виглядав інакше, і дороги були іншими, а сьогодні дуже важливі зміни були мною помічені, поки я їхав від місця свого проживання до цього храму. І дай Боже, щоб поступальний розвиток у житті нашого народу, благоустрій міст, селищ, сіл тут, на Крайній Півночі, тривав. Тому що дуже важливо, щоб люди, які працюють у складних кліматичних умовах, отримували все необхідне для підтримки свого здоров'я, для освіти своїх дітей, для збереження своїх сімей.

Відзначаючи позитивні зовнішні зрушення в житті нашого народу, прошу Господа, щоб і духовне життя всіх нас змінювалося на краще. Сучасна людина має зрозуміти: навіть дуже комфортне життя, висока зарплата, можливість подорожувати і насолоджуватися життям не вирішують внутрішніх проблем людини. Тільки сама людина силою благодаті Божої, закликаючи Господа в молитві, здатна відповісти на свої власні внутрішні виклики, на свої проблеми, зупинитися там, де необхідно зупинитися, і розвивати в собі те, що потрібно розвивати, навіть якщо немає бажання і лінь охоплює. Людина повинна працювати над самою собою до того часу, поки є сили і поки працює голова, — таке покликання кожного з нас.

Віримо, що милістю Божою добрі зміни відбуваються і у внутрішньому житті нашого народу. Я багато бачу, подорожуючи країною, і дякую Господу за ці зміни. Але усвідомлюю, як багато проблем ще залишається в особистому житті наших людей, в сімейних відносинах, у відносинах між колегами, товаришами по роботі; як багато проблем в нашому суспільстві. А щоб вирішувати всі ці проблеми, потрібно в першу чергу розібратися з самим собою, визначити свої пріоритети, підтримати в собі те, що дає сили не тільки правильно влаштовувати стосунки з ближніми, але і активно брати участь в розвитку життя нашого суспільства і нашої держави.

Розмірковуючи про страшний вчинок царя Ірода, будемо пам'ятати, що більшу частину наших вчинків визначають не стільки зовнішні причини, скільки внутрішній стан нашого розуму і серця. А Христос вчить нас, як треба жити, щоб цей стан завжди направляв нашу волю до здійснення добрих справ. Ось я і хотів би в цей день, який ми завжди відзначаємо з певною тривогою, в день, коли ми ревно молимося про позбавлення людей від алкогольної залежності, Господь особливим чином доторкнувся до нашого розуму і нашого серця, допомагаючи нам розібратися з самими собою і визначити для себе той життєвий шлях, ту життєву траєкторію, яка привела б нас до Бога, яка допомогла б у цьому житті вирішити велику кількість проблем, які перед нами стоять, і вирішити найголовніше завдання — завдання перетворення розуму і серця, з тим щоб перетвореним духом увійти в Божественне і Небесне Царство. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

/ Патріарх.ua/

Анонси подій

16/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в Неділю 16-ту після П'ятидесятниці в храмі святителя Інокентія Московського в Бескуднікові м. Москви

16 вересня 2018 року, в Неділю 16-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святителя Інокентія, митрополита Московського, в Бескуднікові м. Москви.
детальніше...>>

11/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в храмі Новомучеників і сповідників Церкви Руської в Норильську

11 вересня 2018 року, в день пам'яті Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Новомучеників і сповідників церкви Руської в Норильську.
детальніше...>>

9/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в храмі святої мучениці Татіани в Когалимі

9 вересня 2018 року, в Неділю 15-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Татіани в Когалимі.
детальніше...>>

5/9/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в 40-у річницю з дня смерті митрополита Никодима (Ротова) після Літургії в Олександро-Невській лаврі

5 вересня 2018 року, у 40-у річницю з дня кончини митрополита Ленінградського і Новгородського Никодима (Ротова), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невській лаврі.
детальніше...>>

3/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в Стефано-Махрищському ставропігійному монастирі

3 вересня 2018 року, у день пам'яті святителя Варлаама, єпископа Суздальського і Тарусського, Махрищського чудотворця, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Свято-Троїцькому Стефано-Махрищському ставропігійному жіночому монастирі.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.