ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

16/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в Неділю 16-ту після П'ятидесятниці в храмі святителя Інокентія Московського в Бескуднікові м. Москви

16 вересня 2018 року, в Неділю 16-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святителя Інокентія, митрополита Московського, в Бескуднікові м. Москви. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні, в 16-ту неділю після П'ятидесятниці, за Літургією згідно з церковним статутом читається євангельська притча про таланти (Мт. 25:14-30). Всі, хто ходить до храму, знають цю притчу, ті, хто читав Євангеліє, її пам'ятають. Притча оповідає про те, як одній людині дали п'ять талантів, а другій — два таланти, ще комусь — один. А коли той, хто роздавав таланти, зажадав звіту про їх використання, виявилося, що той, хто отримав один талант, взагалі ніяк його не використав, а просто зарив. Словами цієї притчі Господь засудив кожного, хто зариває свій талант, хто його приховує, хто не використовує свій талант для створення благ, духовних або матеріальних, на користь ближньому своєму.

Дуже часто наявність талантів викликає в оточуючих почуття заздрості. Якщо хтось, не маючи особливих талантів, бачить поруч із собою людей обдарованих, то у нього може виникнути комплекс неповноцінності. Навпаки, людина, наділена талантами, може втратити почуття самоконтролю і сприймати отриманий від Бога талант як свою власну чесноту, як результат своїх власних праць і тому звеличуватися над оточуючими, насамперед над тими, хто талантів не має.

Розмірковуючи на цю тему, святий Василій Великий говорить, що людина, яка не має талантів, не повинна зневажати себе, а той, хто має таланти, не повинен зневажати талант необдарованого. Ні в якому разі наші здібності і те, що стало результатом їх розвитку — становище в суспільстві і державі, наявність матеріальних благ, — не повинні стати причиною до того, щоб ми дивилися зверху вниз на тих, хто від Бога цих дарів не отримав, і щоб успіхи, що виникають з наших талантів, ми приписували самі собі, а не дякували Богові щодня за дар, який Він нам дав.

І от іще дуже важливу річ сказав Василій Великий, розмірковуючи над притчею, яку ми сьогодні чули. Він сказав, що людина, яка має таланти, але використовує їх лише для власного благодогоджання, яка не спрямовує плоди своїх талантів на благо інших людей, уподібнюється в очах Божих тим, хто ніяких талантів не має. Бо талант реалізується не так, як Бог велить нам це робити, і, не маючи цінності перед лицем Божим, не має цінності і перед лицем людей. І ми знаємо, що багато, безперечно, талановитих людей не сприймаються народом — політики, громадські діячі та інші, які, незважаючи на свої таланти, не мають ніякої підтримки в людських серцях.

Талант — це те, що від Бога і що Господь може відняти в будь-який момент. Якщо ми, маючи талант, не звертаємо його на благо людей, а тільки самі насолоджуємося результатами того, що талант нам приносить, то доля наша сумна. Адже нам відомі приклади глибоко нещасних людей — при владі сущих, багатих, знаменитих — і у нас, і в усьому світі. Все у людини є, а щастя немає, спокою душевного немає, як немає тієї радості, яку вона, можливо, відчувала в дитинстві або в юності, хоча й не мала того, що має сьогодні. Талант — це дар Божий, який не можна відкидати, але їм не можна і зловживати, діючи всупереч Божій волі.

Всьому цьому ми навчені сьогодні чудовою притчею про таланти. Нехай ця притча допомагає нам, насамперед, правильно оцінювати самих себе. Ця самооцінка дуже важлива. Молячись перед лицем Божим, перед іконою у своїй власній кімнаті, кожна людина, навіть дуже талановита і успішна, повинна давати собі самооцінку, і чим більше можливостей, чим більше талантів, тим вище має бути планка вимог, які ми пред'являємо до самих себе.

Але і той, хто не має таланту, хто живе не дуже заможно, у кого немає можливостей робити кар'єру, хто просто харчується від рук своїх, повинен не заздрити тим, у кого є таланти, а розуміти: кому більше дано, з того більше й вимагатиметься. І невідомо, хто буде першим стояти перед лицем Божим — той, хто мав десять талантів, чти той, хто мав лише один. Там буде остаточний суд, хоча починається він тут, у нашому житті, через стан розуму, через стан душі. Якщо людина втрачає спокій, якщо з її життя зникає радість, отже, талант не допомагає бути щасливим, отже, Господу неугодно все, що талановита людина робить, і Господь позбавляє її природних результатів того дару, який вона отримала.

Навпаки, ми знаємо, як люди, що не мають талантів, які живуть дуже і дуже скромно, зберігають дивовижні радість і мир в серці. Мені доводиться подорожувати по всій Росії, по містах і селах, по віддалених куточках тундри. І коли я зустрічаюся з простими людьми, що живуть в чумах в умовах Арктики, коли я дивлюся на їхні обличчя, я бачу в їхніх очах людське щастя, мир, благополуччя, спокій. Адже те, до чого прагне людина і що насамперед зумовлено дарами, які людина отримує, — все це розумом і волею самої людини може бути або звернено на її щастя, повноту життя, або зруйновано.

У Слові Божому немає жодної думки, яка б не мала відношення до нас — людей, відокремлених двома тисячами років від пришестя у світ Спасителя. Усе, що було сказано і було актуальним тоді, є актуальним сьогодні і залишиться актуальним до кінця людської історії. І хай допоможе нам Господь сприймати Його слово як найбільший закон життя, реалізуючи який, ми тільки й можемо досягти справжнього щастя, справжнього благополуччя в цьому житті і Царства Небесного після закінчення нашого фізичного буття. Нехай Господь допомагає кожному з нас на нашому життєвому шляху. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

/ Патріарх.ua /  

Анонси подій

14/10/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Покрова Пресвятої Богородиці після Літургії в храмі Всіх святих в Мінську

14 жовтня 2018 року, у свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирилзвершив Божественну літургію в храмі-пам'ятнику на честь Всіх святих у місті Мінську.
детальніше...>>

11/10/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Марфо-Маріїнській обителі м. Москви

11 жовтня 2018 року, в день обрітення мощей преподобномучениці великої княгині Єлисавети Федорівни та черниці Варвари, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Літургію в Марфо-Маріїнської обителі милосердя м. Москви.
детальніше...>>

27/9/2018

Патріарша проповідь у свято Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Нікольському кафедральному соборі м. Армавіра

27 вересня 2018 року, у свято Воздвиження Чесного й Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Нікольському соборі м. Армавіра.
детальніше...>>

26/9/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після богослужіння в кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця в Єйську

26 вересня 2018 року, напередодні свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього,
детальніше...>>

21/9/2018

Патріарша проповідь у свято Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії в Богородице-Різдвяному монастирі

21 вересня 2018 року, в свято Різдва Пресвятої Богородиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Казанської ікони Божої Матері Богородице-Різдвяного ставропігійного жіночого монастиря в Москві.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.