ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Квітень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

25/9/2016

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі Всіх святих, що в землі Російській просіяли, в Новокосіно м. Москви

25 вересня 2016 року, в Неділю 14-ту після П'ятидесятниці, перед Воздвиженням, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму Всіх святих, що в землі Російській просіяли, в Новокосіно м. Москви.

У новоосвяченому храмі Предстоятель Руської Православної Церкви звершив Божественну літургію з сурдоперекладом для представників громад глухих і слабочуючих людей.

Після закінчення богослужіння Святіший Патріарх Кирил звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

Ваше Преосвященство! Дорогі отці! Многочтимий отець Михайло, настоятель цього святого храму! Дорогі брати і сестри!

Сьогоднішня неділя називається Тижнем перед Воздвиження. Те, що читається в храмі, - Святе Письмо, молитви - має в центрі оповідання про Хрест Господній, бо так захотів Господь і так полюбив рід людський, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб люди знайшли порятунок. І ми знаємо, якою трагічною була віддача Сина Божого заради порятунку людей. Що ще більш страшне можна уявити, чим болісна смерть на хресті? Деякі запитують: «Хіба інакше неможливо було врятувати людей? Бог же всемогутній. Чому Йому треба було вбивати Свого Сина на Хресті? »Адже Бог попустив цю смерть, - Сам Господь перед стражданнями Своїми говорив, що легіон ангелів може з'явитися в Його захист. Але Бог не посилає легіон ангелів. Він залишає Свого Сина наодинці зі злістю людською, брехнею, наклепом і, нарешті, залишає Його на самоті в Гефсиманському саду і на страшній Голгофі.

На питання «А чи не можна було інакше виправити життя людей?» Немає відповіді. Ми не знаємо, чому Бог обрав страждання як знаряддя порятунку. Він не вибрав знаряддям порятунку людський розум. Він не вибрав знаряддям порятунку людську освіту. Він не вибрав знаряддям порятунку посмішку, веселощі, радість. Він обирає знаряддям порятунку горе, страждання, скорботу, і ніхто з людей не може відповісти на питання, чи можливий був інший спосіб порятунку. Тільки Бог знає, чому так сталося, але нам дано зрозуміти щось з цієї страшної, трагічної і великої історії спасіння роду людського.

Ми повинні зрозуміти, що страждання людини мають особливе значення для повноти людського життя. Ми не можемо вирахувати необхідне співвідношення радості і скорботи в людському житті, ми не можемо визначити, який обсяг страждань необхідний, щоб людина жила, не втрачаючи самого себе і зберігаючи Богом певний стан душі. Ми просто повинні схилитися перед Божественною таємницею, і кожен повинен про неї задуматися. Адже кожного відвідує скорбота, а багатьох - скорбота невідворотна. Бувають скорботи і страждання, яких можна уникнути, але часом страждання і скорботи невідворотні: коли людина народжується сліпим або втрачає зір; коли людина народжується нездатним чути звуки або втрачає слух в результаті хвороби або нещасного випадку. Ці страждання невідворотні точно так же, як невідворотний був для Сина Божого Хрест Христовий, але Стражданням на Хресті Господь врятував весь світ і відкрив нам двері Свого Божественного Царства.

Своїм слабким розумом ми можемо зрозуміти тільки якусь частку цієї таємниці і сказати, що без страждань і скорботи, мабуть, не може бути порятунку і не може бути людського щастя. Ми щасливі лише тоді, коли у нас є досвід скорботи. Вирвіть цей досвід скорботи і страждань з людського життя, і людина не буде знати, що таке щастя. Вона розтопче своє щастя, вона до нього звикне, як люди звикають до хорошим автомобілям, комфортному житлу, гарному одягу. Щастя ми помічаємо, коли у нас є інша точка відліку. А страждаємо ми не тільки через хвороби. Іноді з нами несправедливо чинять наші колеги і навіть побратими по Церкві. Часто таке буває в світі політики, на виробництві, в світі культури і мистецтва. Інколи ми думаємо: «За що ж це нам? Чому? Чому я чую погано, а сусідка добре? »І ми повторюємо те ж питання, яке люди звертають до Бога:« Чому Ти обрав Хрест, щоб врятувати людину? »Така воля Божа, і якщо ми будемо ясно усвідомлювати, що скорбота і страждання є неодмінною частиною людського життя, що вони ніколи не зникнуть, але будуть присутні до кінця світу цього, ми зрозуміємо, що такий задум Бога про світ і людину.

Скорботній людині завжди важко. Їй потрібно знайти сили, які б її підтримували. І, напевно, самою великої силою є сила Хреста Господнього. Кожен, хто втратив здоров'я, хто обмежений у своїх правах, у кого проблеми з роботою, - візьміть в руки Хрест Господній і усвідомте, що Син Божий став Сином Людським і по Божественній волі постраждав заради людей. Але є ще щось, що здатне зміцнювати нас в наших скорботах. Якщо Христос Сам страждав, якщо Він пройшов через досвід найважчих страждань, які закінчилися смертю, значить, всі ті, хто сумує і страждає, - родинні Йому душі. Вони з Ним з'єднуються через ці страждання. У стражданні людина знаходить особливий зв'язок з Богом, і це знає майже кожен. Коли нас відвідує скорбота, у нас з'являється потреба молитися, ми в храм йдемо, Господа просимо; а коли все добре - забуваємо. Чудово, що Господь, який прийняв на Себе люті страждання, завжди з тими, хто страждає, з тими, хто сумує, і Він особливо чує молитви, які виникають від серця, надірваного болем.

Ось чому ми називаємо храм Божий лікарнею. Ось чому Господь, створюючи Церкву, громаду віруючих в Нього людей, повелів, щоб ця громада була громадою зцілення. І ми знаємо, що перші діяння апостолів були пов'язані з лікуванням людського здоров'я - і фізичного, і душевного. У Церкви людина отримує зцілення, часто фізичне, від святих мощей та інших святинь, від прийняття Святих Христових Таїн. Але навіть якщо лікування не настає, вона отримує зцілення душі, вона отримує великий досвід спілкування з Богом через свою власну скорботу. Це можна порівняти з явищем резонансу, коли збігаються частоти коливань і фізичний вплив посилюється. Раніше, коли мости були дерев'яними, солдатам заборонялося карбувати на них крок, тому що якщо коливання збігалися, їх сила ставала настільки велика, що могла зруйнувати міст. Ось коли ми на одній хвилі зі страждаючим Спасителем звертаємо до Нього свою молитву, ми теж входимо в стан духовного резонансу, і сила нашої молитви множиться.

Чудово, що Міжнародний день глухих і слабочуючих людей збігся сьогодні з неділею перед Воздвиження Хреста Господнього. Я радий, що в нашій Церкві почалася серйозна душпастирська праця з тими, хто погано чує, погано бачить або повністю позбавлений слуху або зору. Сьогодні в нашій Церкві 47 громад слабочуючих людей і 57 парафій, в яких здійснюється душпастирська праця зі слабочуючими, включаючи 9 парафій, які займаються сліпоглухими - тими, хто не бачить і не чує. Сердечно дякую нашим священикам, що носять це важке пастирське служіння, яке вимагає мудрості, духовної мужності і величезної любові, яке вимагає якогось співрозпяття священика з його духовними чадами, подолання душевного болю і страждань.

Сьогодні я зробив першу Патріаршу службу з сурдоперекладом. Я хотів би подякувати владиці Пантелеймону - в очолюваному ним Синодальному відділі з соціального служіння сьогодні ведеться робота з людьми, які і погано бачать, і погано чують. Існує група, яка прагне координувати цю роботу в масштабах всієї Церкви. І я дякую сьогодні отцям - співслужителям, трудящих в цій чудовій пастирській області, які сьогодні разом зі мною вчинили богослужіння, прибувши до Москви з різних міст Русі. Радий бачити всіх вас, брати. Ваше служіння дуже близьке моєму серцю. Розумію важливість цієї праці і закликаю всіх вас, закликаю весь наш єпископат звернути особливу увагу на братів і сестер, які мають обмеження по здоров'ю. Вони члени нашої Церкви, і ми повинні робити все від нас залежне, щоб їм ніщо не заважало відчувати себе повноцінними членами православної християнської громади. Нехай тривають ті праці, які сьогодні розпочато, і нехай Божа допомога супроводжує Преосвященних архіпастирів, многочтимих отців, які працюють на цьому напрямку духовної і пастирської діяльності. І нехай Божа допомога і Божа благодать підтримують тих людей, які з якихось причин опинилися обмежені по слуху або зору, але в серці своєму зберігають віру.

І останнє, про що я хотів би сказати. Коли людина погано бачить або погано чує, у неї не має зв'язку з оточуючими людьми. Але це не смертельно небезпечно, особливо сьогодні, коли існують різного роду технології, які допомагають встановлювати зв'язок з оточуючими навіть за відсутності гострого зору або хорошого слуху. Але ось що дійсно жахливо: коли людина сліпа і глуха духовно, коли вона чує людські голоси і бачить людські обличчя, але їй не дано чути голос Божий у своєму серці, відчувати Божу присутність у своєму житті. Таких глухих і сліпих набагато більше, ніж людей, обмежених по фізичному зору і слуху.

Тому наше головне завдання як Церкви Божої - допомогти нашим сучасникам знайти той слух і то зір, без яких не можна увійти в Божественне Царство, не можна стати по-справжньому щасливими. І хай допоможе нам Господь звершувати своє служіння зі смиренням, з надією на Його волю і з опорою на Його силу, щоб люди відкривали для себе прекрасний Божественний світ навіть у тому випадку, коли у них обмежений фізичний зір або фізичний слух.

Я хотів би ще раз подякувати Вам, отець Михайло, братії цього святого храму, всім братам, які сьогодні мені співслужили і які трудяться, пастирськи окормлюючи слабочуючих та слабозорих. На згадку про освячення цього святого храму хотів би піднести цю ікону з мощами. Тут Олександр Свірський, Антоній Димський і Мартирій Зеленецький - великі подвижники, преподобні отці північного заходу Русі. Їх молитвами нехай береже Господь і цю святу громаду, присвячену Всім святим, в землі Руській просіявшим. Зі святом всіх вас вітаю!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

25/9/2016

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі Всіх святих, що в землі Російській просіяли, в Новокосіно м. Москви

25 вересня 2016 року, в Неділю 14-ту після П'ятидесятниці, перед Воздвиженням, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму Всіх святих, що в землі Російській просіяли, в Новокосіно м. Москви.
детальніше...>>

24/9/2016

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті прп. Силуана Афонського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі

24 вересня 2016 року, в суботу перед Воздвиженням, день пам'яті преподобного Силуана Афонського (1938), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Троїцькому соборі Данилового ставропігійного монастиря м. Москви.
детальніше...>>

21/9/2016

Слово Святішого Патріарха Кирила у свято Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

21 вересня 2016 року, у свято Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя м. Москви.
детальніше...>>

18/9/2016

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Покровському храмі подвір'я Зачатьївського ставропігійного монастиря в підмосковній Барвихі

18 вересня 2016 року, в Неділю 13-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму в честь Покрови Пресвятої Богородиці на подвір'ї Зачатьївського ставропігійного жіночого монастиря в підмосковній Барвихі і Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

12/9/2016

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті свв. блгвв. кнн. Данила Московського і Олександра Невського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі

12 вересня 2016 року, у свято обрітення мощей святого благовірного князя Даниїла Московського (1652) і перенесення мощей святого благовірного великого князя Олександра Невського (1724),
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.