ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Січень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

21/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила на зустрічі мощей святителя Миколая Чудотворця в Храмі Христа Спасителя в Москві

21 травня 2017 року, напередодні дня святкування перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця з Мир Лікійських до Бар, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив всенічне бдіння і зустріч мощей святителя в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Ваше Високопреосвященство, архієпископ міста Барі Франческо! Шановні члени делегації Римо-Католицької Церкви, що супроводжувала мощі святителя Миколая в Першопрестольний град Москву! Дорогі отці і браття і сестри!

Усіх вас вітаю з великою подією. До багатьох подій люди схильні докладати епітет «історичний», але проходить час, і від так званого історичної події не залишається нічого ― ані наслідків, ані людської пам'яті. Але подія, яка зараз відбувається на наших очах і при нашій участі, є подія по-справжньому історична, сповнена багатьох смислів. Може бути, не в повній мірі ми можемо всі ці смисли сприйняти, але напевно на життя нашої Вітчизни, на життя нашого народу, на життя нашої Церкви ця історична подія позначиться.

Мощі святителя і чудотворця Миколая прибули до нас із Барі напередодні 22 травня (9 травня за старим стилем), коли наша Церква прославляє принесення мощей з Мир Лікійських, міста в Малій Азії, в місто Барі. Це сталося 930 років тому, і в час і жителі Мир Лікійських, і взагалі християни на Сході сумували, що мощі з міста святителя Миколая попливли на далекий Захід. Ось чому на Сході цей день ніколи не відзначався, але дивним чином, починаючи з XVI століття або, може бути, трохи раніше, як тільки перші руські паломники стали відвідувати місто Барі, свято перенесення мощей з Мир Лікійських у Барі стало одним з найзначніших в календарі Руської Православної Церкви. Чому ж це сталося? А тому, що релігійною свідомістю нашого народу була сприйнята проста історична істина: якщо б мощі залишилися в будинку святителя Миколая, що в Мирах Лікійських, то від них нічого б не залишилося. Перенесення мощей на Захід, у місто Барі на Апеннінському півострові, сприймалася руськими людьми як прояв Божого промислу. Саме з тих часів все більше і більше руських паломників, долаючи величезну по тому часу відстань, приїжджали в Барі, щоб поклонитися мироточивим останкам святителя і чудотворця Миколая. І відбувалося це тому, що з точки зору народного шанування святитель і чудотворець Миколай був і залишається першим святим на Русі. Практично у всіх будинках православних людей як у минулому, так і сьогодні є неодмінно три ікони — Спасителя, Богоматері і святителя і чудотворця Миколая.

На чому ґрунтується таке шанування святителя Миколая в нашому народі? Всяке релігійне шанування пов'язано з дуже важливим явищем ― із відповіддю, що віруюча людина отримує, звертаючись до небес. У свідомості нашого народу, його історичній пам'яті зображено безліч чудес, дивних діянь, які відбувалися в особистому та суспільному житті завдяки молитвам святителю і чудотворцю Миколаю. Ось чому руська паства ― це паства, сповнена величезної любові до святителя і чудотворця Миколая. Ось чому в нашій свідомості він сприймається як руський святий, хоча ніколи не був на Русі і ні за національністю, ні за культурою ніяк не пов'язаний з нашою країною. Але він сприймається нами як руський святий тому, що пройшов разом з нами важку криваву історію нашого народу. Може бути, у найважчі моменти цієї історії наша молитва святителю Миколаю була особливо сильна, так що з відповіддю на цю молитву ми пов'язуємо звільнення Батьківщини нашої від багатьох і багатьох історичних катастроф. Віримо, що і сьогодні святитель і чудотворець Миколай разом з нами, і, незважаючи на важкі гоніння ХХ століття, йому знову підносяться гарячі молитви на руській землі. А ті, хто має можливість, прагнуть відвідати місто Барі, щоб помолитися біля гробниці святителя Миколая. Але це лише невелика частина тих, хто має таку мрію, і тому в нашому віруючому народі завжди жевріла надія, що настане момент, і поклонитися святим мироточивим останкам можна буде тут, на руській землі, щоб любляча святителя Миколая паства могла схилити перед ним коліна і вознести свою молитву.

За багатьма обставинами ця подія не могла відбутися раніше того часу, коли вона відбулася. Ми віримо, що Господь являє нам знаки Своєї присутності, Своєї милості, Своєї благодаті видимим чином тоді, коли це найбільше потрібно людям, які звертаються до Нього з молитвою. Сьогодні нам дуже потрібна присутність святителя і чудотворця Миколая, щоб не тільки в нашому народі збереглася віра, але щоб великі вічні божественні істини не йшли з життя сучасної людини. Тому перед мощами святителя ми будемо молитися не тільки про себе і не тільки про наших країнах, об'єднаних Руською Православною Церквою в єдину православну сім'ю. Ми будемо молитися про увесь світ, щоб святитель Миколай прихилив милість Божу і зберіг віру Христову в житті наших сучасників.

Напевно, це чудова подія ніколи б не стала реальністю, якщо б не моя зустріч зі Святішим Франциском, Папою Римським. Ми зустрілися в Гавані в особливий час, коли християни на Близькому Сході переживали і, на жаль, досі переживають дуже важкий час, коли робляться спроби знищити їх присутність у місцях, з якими християнство пов'язано протягом всієї історії, звідки воно почалося. Керуючись турботою про те, щоб зупинити знищення християн в цьому регіоні, як і страшні гоніння в інших країнах, Святіший Папа Франциск і я прийняли спільне рішення зустрітися лицем до лиця і закликати всіх звернути увагу на трагедію сучасного християнства — і не тільки на Близькому Сході, але і в країнах, які гордо іменують себе цивілізованими, але де люди відрікаються від християнських засад своєї культури, своєї цивілізації. І Господь привів нас до цієї зустрічі, під час якої було прийнято рішення про принесення мощей святителя і чудотворця Миколая в Першопрестольний град Москву і Санкт-Петербург.

Я висловлюю щиру подяку Святішому Франциску, а також усім, хто виконав волю свого Першоієрарха, і в першу чергу Вам, Ваше Преосвященство владика Франческо, архієпископ міста Барі. Слова особливої вдячності до братів святої обителі, яка несе піклування про збереження мощей святителя Миколая у місті Барі, цивільним властям, вченим фахівцям і всім, хто своїми працями здійснив рішення, прийняте Папою і Патріархом на зустрічі в Гавані.

Ми віримо, що святитель Миколай, якого шанує і Схід, і Захід, предстоїть у молитві перед Богом за всіх нас. Сьогодні ми ще розділені, бо богословські проблеми, що прийшли з давнини, не дають нам можливості возз'єднатися. Тим не менш, як прозрівали багато святих людей, якщо Господу буде завгодно з'єднати всіх християн, то відбудеться це не за їх зусиллям, не завдяки якимось церковно-дипломатичним крокам, не за якимось богословськими угодами, а тільки якщо Дух Святий знову з'єднає всіх, хто сповідує Ім'я Христове. І віримо, що святитель Миколай, чує молитви християн Сходу і Заходу, предстоїть перед Господом, в тому числі просячи у Нього з'єднати Церкви воєдино.

Я хотів би висловити надію на те, що перебування мощей святителя і чудотворця Миколая допоможе багатьом нашим сучасникам відчути його присутність у своєму житті. Я особливо молюся за нашу молодь, яка сьогодні піддається надзвичайному тиску помилкових і небезпечних ідей на емоційному і психологічному рівні. Сьогодні потрібна особлива концентрація думки, особлива сила віри, особлива сила християнських переконань, щоб зберегти себе як чад Церкви, а для тих, хто таким не є, відкрити духовну красу життя християнської громади. І вірю, що святитель і чудотворець Миколай допоможе багатьом і багатьом знайти свій шлях до Бога. Його молитвами нехай береже Господь наш народ і Церкву нашу, та допомагає в проходженні непростих історичних шляхів християн Сходу і Заходу. Амінь.

Христос Воскрес! Christus resurrexit!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

21/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила на зустрічі мощей святителя Миколая Чудотворця в Храмі Христа Спасителя в Москві

21 травня 2017 року, напередодні дня святкування перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця з Мир Лікійських до Бар, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив всенічне бдіння
детальніше...>>

13/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії на Бутовському полігоні

13 травня 2017 року, в свято Собору новомучеників, у Бутові постраждалих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію під відкритим небом на Бутовському полігоні.
детальніше...>>

7/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила у Неділю 4-ту після Пасхи, про розслабленого, після Літургії в Нікольському Шостьєнському монастирі

7 травня 2017 року, у Неділю 4-ту після Пасхи, про розслабленого, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Нікольському Шостьєнському ставропігійному монастирі.
детальніше...>>

6/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті великомученика Георгія Побідоносця після Літургії в Георгіївському храмі на Поклонній горі

6 травня 2017 року, в день пам'яті святого великомученика Георгія Побідоносця, свято Іверської ікони Божої Матері, напередодні 72-ї річниці Перемоги
детальніше...>>

2/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті блж. Матрони Московської після Літургії в Покровському ставропігійному монастирі м. Москви

2 травня 2017 року, день пам'яті блаженної Матрони Московської, у 65-ту річницю її смерті і 18-ю річницю канонізації, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в храмі Воскресіння
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.