ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Квітень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

31/3/2010

Патріарше слово після утрені Великої середи у храмі Всіх святих, що в Красному селі

30 березня 2010 Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав храм Всіх святих, що в Красному селі

, колишнього Ново-Олексіївського жіночого монастиря, де відправив велике повечір’я з читанням трипіснеця прп. Андрія Критського і утреню Великої середи.

Після богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

Ваше Високопреподобіє, високоповажний отче Артемію, дорогі отці, брати і сестри!

Я радію можливості відвідати цей храм на місці історичному, на місці Ново-Олексіївського монастиря. Його історія трагічна: навіть більш-менш спокійні дореволюційні роки не були досить спокійними для цього монастиря. Але надзвичайно особлива доля випала цьому місцю у післяреволюційні роки. І коли кидаєш погляд на шестисмугову дорогу, що пройшла по кладовищу, по обителі, немов розрізавши тіло на дві частини, то розумієш, що ця закатана під асфальт пам'ять є якимось видимим символом і образом того, що сталося з нашим народом. І як чудово, що тут, поруч із цією шестисмуговою магістраллю, знову піднеслися до неба главки храмів, відновлених не за наказом зверху, не за чиїмось велінням, а за живою вірою людей. Дай Бог, щоб ніколи і ні за яких обставин не відбувалося більше з Вітчизною нашою і з народом нашим те, що з ним сталося.

Ось чому так важливо, щоб у цих знову відкритих храмах не тільки возносилася від сердечної віри людей гаряча молитва до Бога, але щоб також відбувалася велика просвітницька робота, щоб разом із вірою у свідомість сучасної людини приходили глибокі християнські переконання, формувалася ясна і певна система цінностей, заснована на Євангелії. Якщо буде так, то життя зміниться. Деякі піддають цю тезу сумніву і кажуть, що і без віри можна бути доброю людиною і знання догматів зовсім не означає морального життя. У Євангелії від Іоанна, яке було щойно прочитане за цим богослужінням, ми знаходимо надзвичайне висловлювання Господа нашого Ісуса Христа, пройняте особливим змістом: «слово, яке Я говорив, воно буде судити його (тобто людину) в останній день» (Ін. 12:48).
Будь-який людський суд використовує якісь мірила, критерії, які в процесі судового розслідування накладаються на ту чи іншу подію. Такими критеріями є людські закони. Якщо згідно закону людина чинила правильно, то вона виправдовується, а якщо чинила невірно, то стає злочинцем. Суд констатує, що скоєно злочин, і така людина несе покарання. Як все, що виходить від людини, від її розуму, несе на собі печатку недосконалості, так і навіть найдосконаліші закони мають вади. Але той закон, на підставі якого Бог нас судить, не має ніякої вади – він є виразом абсолютної досконалості, і цей закон відображений у Слові Божому.

Для того щоб не порушувати закони, потрібно знати ці закони. Для того щоб ми знали, які вимоги Бог пред'являє до людини, необхідне знання Його закону, Його слова. Ось чому духовне просвітництво є неодмінною умовою законослухняності людини перед Богом.

Звичайно, є ще один дуже важливий інструмент, який допомагає нам налаштовувати наше життя у відповідності з Божим задумом. Цим інструментом є моральна природа людини, голос совісті. Але, на жаль, протягом життя кожен з нас, тією чи іншою мірою, чинив і чинить проти совісті. І якщо людина мириться з таким способом життя, то голос совісті поступово слабшає. Для того щоб відображений у наших серцях Божественний і моральний закон завжди допомагав нам жити згідно Божої волі, ми повинні знати цю волю, ми повинні знати Слово Боже, ми повинні знати Божественний закон, поєднувати ці знання з нашим життям, і тоді нам буде легше зупинити себе від слів, думок і дій, які не відповідають Божому задуму про людину.

Тема суду пропонується нашому благочестивому роздуму саме у вівторок Страсного тижня. Ця тема перегукується з іншою темою - з темою засудження. І справді, люди схильні виносити свій суд не тільки у зв'язку з порушенням законів суспільства – дуже часто ми виносимо свій суд про ті обставини життя людей, про які судити не маємо права. У нашому побуті, у нашому спілкуванні немає поширенішого пороку, ніж порок осуду. Ми з легкістю судимо інших людей, особливо якщо їх спосіб мислення, поведінка, слова не повною мірою відповідають нашому розумінню, нашому способу життя і нашій поведінці. Тоді ми втручаємося у найсвятіше– ми засуджуємо людину, не відаючи всього того, що відбувається в глибині її душі. Справді, приховане від нас внутрішнє життя людини. Якщо ми дерзаємо осуджувати, то ми захоплюємо те, що належить Богові. Ми як би втручаємося в ту область, де тільки Бог може бути присутнім, робимо це самовпевнено, часом жорстоко, так що від нашого осуду страждають люди. І майже завжди ми впевнені, що правда, безумовно, на нашому боці. Так, захоплюючи право Божественного суду, ми здійснюємо гріх осуду. І сьогодні, коли Церква пропонує нам роздуми про Божий суд, ми повинні подумати і про гріх осуду, пам'ятаючи про те, що тільки Сину Божому належить Престол Суду.

І дай Бог, щоб через духовне просвітництво, через усвідомлене сприйняття Слова Божого, через формування стійкого християнського світогляду ми навчилися таємниці відносин до ближнього свого. Дай Бог, щоб через все це ми були здатні таким чином будувати стосунки з людьми, щоб не вторгатися в те, що тільки Богу одному належить, але смиренно, повергаючи свої думки і свої слова перед Богом, судячи самих себе на підставі Слова Божого, навчилися тієї премудрості, про яку Церква нагадує нам дивними словами молитви святого Єфрема Сиріна:

 «Ей, Господи, Царю! Даруй ми зрети моя прегрешения, и не осуждати брата моего, яко благословен еси во веки веков. Аминь».

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Анонси подій

31/3/2010

Патріарше слово після утрені Великої середи у храмі Всіх святих, що в Красному селі

30 березня 2010 Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав храм Всіх святих, що в Красному селі
детальніше...>>

31/3/2010

Патріарше слово у Велику середу після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

31 березня 2010 року, в Велику середу, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя.
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.