ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Липень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

11/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після читання Євангелія за Божественною літургією у Спасо-Преображенському соборі Валаамського монастиря

В неділю 11 липня 2010 р., в день пам'яті преподобних Сергія і Германа, Валаамських чудотворців, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Божественну літургію у верхньому храмі Спасо-Преображенського собору Валаамського монастиря.

Після читання Євангелія Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до тих, що моляться з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа.

Ми тільки що прослухали Апостольські і Євангельські читання. У них містяться думки, сприйняття яких здатне змінити все людське життя. Більшої мудрості і більшої сили слова в роді людському не було, немає і ніколи не буде. Церква володіє найбільшим скарбом - вона володіє Божественною істиною. Не людською, не марною та світською - якою б привабливою здавалася та суєтна і мирська «істина» - Церква володіє Божественним одкровенням, тобто тим, що Сам Бог побажав сказати людям.

У посланні до Римлян, щойно прочитаного, ми знаходимо дивовижні слова. Апостол, звертаючись до римської громади новоначальних християн, де були і іудеї, що прийняли християнство, і елліни, і власне римляни, люди різні - багаті і бідні, сильні і слабкі, вільні і раби, хворі та здорові - говорить, мабуть, зовсім несподівані для них всіх слова: Ми, сильні, повинні нести слабості безсилих (Рим. 15, 1).

Якби апостол сказав: «Ті з нас, хто сильні, повинні нести слабості безсилих», - все було б ясно. Тоді слова апостола сприймалися б так, що серед християн є сильні і слабкі, і сильні повинні піклуватися про слабких. Але ж апостол не сказав так, а сказав: «Ми, сильні». Ми всі - багаті і бідні, здорові і хворі, освічені й неосвічені, елліни, іудеї, римляни, вільні, раби - ми сильні. І ми повинні допомагати безсилим, немочі їх нести, а не собі догоджати.

Слова апостола звернені через римлян до нас, і нічого не змінилося з тих пір. І серед вас, мої дорогі, що стоять тут, у цьому храмі, і несучих послух у цій святій обителі, є сильні люди - фізично сильні, сильні духом, сильні своїм здоров'ям; серед паломників є люди сильні своїм матеріальним становищем, своєю владою. Але не до цих сильних звертається сьогодні апостол Павло - він звертається до всіх нас, називаючи нас сильними.

Яку ж силу він має на увазі? Він має на увазі ту саму силу, про яку тільки що було сказано: Церква є стовп і підвалина правди (див. 1 Тим. 3, 15). У Церкві зберігається Божественна істина, і той хто володіє цією істиною має в руках ключ від свого щастя і благополуччя від усього світу. Немає іншого ключа - ніяким іншим ключем не відкрити двері благополуччя, як тільки тим, що Бог дав Церкві, передавши їй найбільшу Божественну звістку про спасіння.

Ми сильні тим, що знаємо цю істину. Ми навчені, у нас є Слово Боже, ми кожен день можемо читати це Слово, черпати цю істину і застосовувати її до нашого повсякденного життя. Тільки не так, що ми, читаючи Слово Боже розчулюємось, а закривши цю вічну книгу життя і вийшовши на вулицю, тут же про все забуваємо. Але якщо істина Божественна, дарована Церкві, стає нашим світоглядом, нашим способом життя, тоді ми дійсно стаємо сильними.

Церква несе звістку про спасіння всьому світу. А хто ж складає Церкву? Адже це не лише ієрархи та духовенство - це весь віруючий народ, всі ті, хто знає цю істину, хто нею навчений, хто нею живе, особливо ж ті, хто на досвіді своєму знає, що є виконання волі Божої, благої і досконалої. І жодне слово не залишиться пустим, тому що немає дозвільних слів в Слові Божому, - все дано для порятунку людини, для повноти життя: тут, на землі, як про те сказано в Євангелії від Івана, і в житті вічному.

А важко або легко нести піклування про безсилих? Важко, тому що безсилий може виявитися не таким вже безсилим. Він може бути озброєний своєю помилковою істиною, яку він сприймає як свою власну істину, й не завжди цей безсилий здатний почути голос Церкви. Більш того, не завжди ті, хто чує голос Церкви, готові його сприйняти - нерідко вони звертаються до Церкви зі словами докорів, здивування, критики, іронії. Досить згадати зовсім недавні часи, коли Божественне слово істини абсолютною більшістю народу нашого не сприймалося як істина. Який ж повинен був бути терпець у наших батьків і дідів, яка сила духу, щоб відкрито або приховано звертати до миру це слово Божественної істини!

Та й зараз: з одного боку, часи змінилися на краще, з іншого - як багато тепер різних людських «істин», які аж ніяк не дають простору для істини Божественної. І справа не в тому, що люди на рівні якогось спору - інтелектуального, логічного - намагаються оскаржити Слово Боже. Вони просто ігнорують це Слово, заповнюючи життя своєю власною «істиною», прагненням до вирішення тих завдань, які перед ними стоять. Абсолютна більшість цих завдань пов'язана лише з одним - жити добре, багато, безбідно, весело, задовольняти свої потреби, безмежно підвищувати планку свого комфорту, розширювати владу, збільшувати багатство. Людині, яка живе відповідно до цієї так званої істини, - немічній, про яку ми повинні подбати, - не так просто сказати, що вона не сильна, а слабка, немічна, хвора, яка живе не по правді Божій, а значить, не може здобути ні Царство Боже, ні повноту життя тут, на землі.

З великим терпінням і смиренністю Церква повинна нести своє свідоцтво світу. Але нести неодмінно - і словом, і ділом. А що ж ми отримуємо у відповідь на це служіння немічним, яке здійснюється із великим терпінням? Ми отримуємо розраду. Які чудові слова ми знаходимо в цьому ж посланні до Римлян: і Бог терпимості й потіхи нехай дасть вам бути однодумними (див. Рим. 15, 5) - у відповідь на служіння істині, у відповідь на нашу турботу про немічних. Це і є вселенська місія Церкви, яка не знає ні національних, ні географічних, ні часових меж. Це місія не тільки першого століття, коли апостол Павло писав до римлян, - це місія і XXI століття, і до кінця історії.

Але, звичайно, є у слів апостола і інший зміст, наближений до нашого повсякденного життя. Сильний має дбати про слабких, про безсилих, а не собі догоджати. Це теж дуже важко, навіть у нашій монастирській громаді. Кожен з братії знає, як важко нести немочі свого хворого або слабкого побратима, - потрібно величезне терпіння. А в сім'ях наших? Коли здорова дружина живе разом з хворим чоловіком (нерідко хвороба ця пов'язана з алкоголізмом), вона і страждає, і мучиться. І нерідко не вистачає терпіння, і руйнується така сім'я, і діти стають сиротами за життя батьків. А чому це відбувається? Терпіння не вистачило, а значить, і на розраду не настав. Адже сказано, що Бог терпимості й потіхи нехай дасть вам однодумність - у відповідь на це служіння немічним. Ось і виходить, що, бажаючи полегшити свою долю, вирішують піти від хворої людини, і необов'язково від п'яниці, піти від невдахи. Начебто коли в шлюб вступали, все було добре - молоді, красиві, сильні. Минув час, і дружина захворіла, і зовні постаріла, і характер зіпсувався - і що тут возитися з нею? Може бути, щось інше можна знайти, бо я живу один раз на світі ...

Можна продовжувати до нескінченності ці приклади людських колізій, зіткнень, конфліктів, які найчастіше вирішуються на користь того, хто вважає себе сильним. І розриваються людські стосунки, і губляться сім'ї, але щастя не досягається, тому що розрада приходить через терпіння. Це слова Бога, не мої слова. А хтось, може бути, скаже зараз: «А от у мене немає більше сил терпіти» - будь-який брат, який живе в келії з іншим братом, і при цьому не сходяться характерами і сперечаються постійно. Один слабкий, другий сильний, і набридло сильному на собі цього слабкого тягнути. Або в інших життєвих обставин, про які ми говоримо, коли сильний живе пліч-о-пліч зі слабким. Але оскільки це слова Божі, то у нас немає ніякої альтернативи. Якщо ми хочемо жити за законом Божим, ми, сильні, повинні слабості безсилих, носити. І ми вже знаємо, що буде в результаті - втіха. Таку розраду, якої людина не знайде на інших, легких шляхах свого життя. Вона не знайде цієї втіхи, попросивши ігумена змінити йому послух або усунути того брата, про якого потрібно піклуватися. Він або вона не знайдуть втіхи, якщо зруйнують сім'ю і створять сиріт при живих батьках і спробують на боці шукати собі щастя. Господь закликає нас терпінням проявляти нашу силу.

А для того щоб ми ніколи не впадали у розпач, потрібно пам'ятати про інше, адже всі ми сильні. Ми, сильні, за словом апостола, повинні слабості безсилих, носити. І сила наша в тому, що ми володіємо Словом Божим, але не тільки - сила наша в тому, що з нами Бог в цьому житті. Ми в Церкві не самотні. Ми не окремі мрійники, які взяли якусь мудру книгу і вирішили по ній жити, - ми разом з Богом йдемо по життю. І благодатна сила Божественна перебуває з нами тоді, коли ми залишаємося вірні Господу. Напевно, саме це, в першу чергу, і мав на увазі апостол, коли говорив: ми, сильні, - і раби, і вільні, і здорові, і хворі, і сильні, і слабкі - ми, сильні силою благодаті Божої, яка є нам у Церкві через Святі Таїнства, через молитву один про одного. І цією силою Господь і тримає нас, як Свій обраний спадок, протягом двох тисяч років, як зберігачів істини, закликаючи піклуватися не тільки про себе, але і про всіх немічних у світі. І доки буде так, Церква буде продовжувати своє апостольське служіння, залишаючись стовпом і утвердженням істини. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Анонси подій

11/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після читання Євангелія за Божественною літургією у Спасо-Преображенському соборі Валаамського монастиря

В неділю 11 липня 2010 р., в день пам'яті преподобних Сергія і Германа, Валаамських чудотворців, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Божественну літургію у верхньому храмі Спасо-Преображенського собору Валаамського монастиря.
детальніше...>>

8/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в день пам'яті святих благовірних князя Петра і княгині Февронії

8 липня 2010 року, в день пам'яті святих благовірних князя Петра та княгині Февронії, Муромських чудотворців, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому жіночому монастирі м. Мурома.
детальніше...>>

7/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в храмі Різдва Іоанна Предтечі на Преснє

7 липня 2010 року, на свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив чин великого освячення храму Різдва Іоанна Предтечі на Пресні та Божественну літургію в оновленому храмі.
детальніше...>>

28/6/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Іони, митрополита Московського і всієї Русі, чудотворця

28 червня 2010 року, в день пам'яті святителя Іони, митрополита Московського і всієї Росії, чудотворця, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Московського Кремля. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх з Першосвятительським словом.
детальніше...>>

13/6/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії у храмі Трійці Живоначальної при б. Шереметьєвському странноприйомному будинку (нині НДІ швидкої допомоги ім. М. В. Скліфосовського)

13 червня 2010 р., в 3-ю неділю після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив чин великого освячення храму Трійці Живоначальної при б. Страннопрйомному будинку Н.П. Шереметєва (нині НДІ швидкої допомоги імені М. В. Скліфосовського) і Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.