ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Липень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

22/11/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила на свято ікони Божої Матері «Скоропослушниця» у Покровському монастирі м. Москви

22 листопада, у свято ікони Божої Матері «Скоропослушниця» і день тезоіменитства святої блаженної Матрони Московської, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Покровському ставропігійному жіночому монастирі в Москві. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства, всечесна матушка ігуменя Феофанія, дорогі отці, брати й сестри!

Усіх вас щиро вітаю зі святом на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця». У цей же день святкується пам'ять преподобної Матрони, ім'я якої носила свята блаженна Матрона Московська, що почиває своїми чудотворними мощами у цій святій обителі. Ми також святкуємо ювілей із дня заснування святої обителі та 15-річчя з дня її відродження.

За 15 минулих років, як справедливо сказала матушка ігуменя, за молитвами Матронушки Московської великі чудеса відбулися на цьому місці, і було не тільки відроджено у всій благоліпності Покровський монастир, але найголовніше, це місце стало святим місцем Москви, всієї Росії і всього православного світу. Сюди щодня стікаються тисячі прочан, що свідчить про велику віру людей і свідчить про те, що тут вони отримують те, про що просять у молитвах своїх. Не може людина приходити туди, де не відчуває відповіді, де не відчуває допомоги, якщо вона такої допомоги просить. І ця безліч прочан є в нашому сучасному обезбоженому світі яскравим свідченням живої віри.

Нехай же люди, які ще не мають цієї віри в серці, задумаються, коли проходять повз Покровського монастиря і бачать нескінченну низку людей, що йдуть до Матронушки Московської. Адже це не забобони, не омана, але яскравий приклад живого релігійного досвіду. Саме наш власний досвід зіткнення з Богом, зі святими є великою основою нашої віри, а віра покликана змінювати наше життя.

Сьогодні під час Літургії було прочитано кілька віршів з 5-го розділу Першого послання до Тимофія апостола Павла. У цьому посланні і, зокрема, у цьому розділі йдеться про вдовиць. Вдовиці в стародавній Церкві, у ранньохристиянській громаді займали те місце, які сьогодні займають черниці. Було багато вдовиць через обставини життя, коли жінки втрачали чоловіка; але тільки деякі з них благословлялися стати вдовицями церковними, які переходили на послух християнській громаді. І апостол Павел говорить про те, що не кожну з вдовиць слід благословляти на це служіння, але тільки тих, які прикрашені чеснотами. Апостол пише як про чесноти, що їх мають багато жінок, так і про гріхи жіночі — про балакучість, про засудження, про заздрість і про багато інших, які часто вражають саме жіночу душу.

Але серед усіх цих чудових слів апостола я б хотів зараз особливо виділити слова, які насамперед стосуються жінок, матерів, вдів, але стосуються також і чоловіків, кожного християнина. Апостол говорить: «Якщо хто про своїх, а найбільше про домашніх не дбає, той зрікся віри і є ще гіршим від невірного» (див. 1 Тим. 5, 8).

Чому ж така людина гірше невірного? А тому, що люди, навіть будучи невіруючими або язичниками, піклуються про своїх рідних. Бог вклав у нас цей інстинкт — і не тільки в людей, але навіть у тварин. Подивіться, як звірі бережуть і захищають своїх дитинчат, як маленькі пташки готові йти на смерть, щоб захистити пташенят. Бог вклав це вражаюче почуття в кожну матір і в кожного батька, щоб продовжувалося потомство. Тому й люди невіруючі, рухомі цим вродженим почуттям, піклуються про домашніх, піклуються про ближніх своїх. А вже якщо хтось з віруючих людей не дбає ані про ближніх, ані про домашніх, то, дійсно, за словом апостола, він гірший від невірного.

А де ми насамперед повинні здобувати навички нашого християнського благодіяння? Звичайно, у себе в сім'ї — у відношенні до чоловіка або дружини, дітей, братів, сестер. У цьому найближчому колі людина й відпрацьовує навички християнського життя; тут-то вона й стає християнином, чому й називають сім'ю малою Церквою, бо в сім'ї починається спасіння. Ось чому великим гріхом є руйнування сім'ї. Подружні зради, розлучення, сироти за живих батьків — все те, що стало мало не нормою нашого суспільного життя, нашої суспільної моралі, — все це проти Божого задуму, і людина, що діє так, є відступником від віри і гірше невірного.

Ось чому, якщо хтось скоїв колись цей гріх, то він повинен постійно каятися в ньому, усвідомлювати свій злочин перед Богом і спокутувати турботою про ближніх своїх, про рідних своїх.

Чому ж апостол Павел говорить про це у зв'язку зі служінням вдовиць — тих самих попередниць жіночого чернецтва в стародавній Церкві? А тому що, вже не маючи родини й ставши на шлях служіння Церкві, вони повинні були весь цей потенціал любові звертати на свою нову сім'ю — на християнську общину, допомагати стражденним, виховувати сиріт, нести служіння благовістя людям. Ось чому ці грізні слова апостол помістив саме в те місце послання до Тимофія, де він говорить про вдовиць, де він говорить про служіння Церкви.

І сьогодні ці слова також звернені насамперед до нашого чернецтва. Монастир — це не місце комфортного проживання самотніх людей, де можна і послух не виконувати, на хворобу пославшись чи ще на щось. Монастирі мають бути тим місцем, де наші сучасні «вдовиці» — ченці, які віддали себе в руки Божі через виконання обітниць послуху, здійснюють велике служіння милосердя.

Добре Ви сказали у своєму слові, матушко, про те, як має будуватися чернече життя — і молитва за весь світ, і принесення себе в жертву. Дійсно, безкровне мучеництво за життя, але не заради самомилування, не заради того, щоб у розчуленні споглядати за своїм власним подвигом, а потім всіма силами захищати свою гідність, коли раптом здасться, що хтось не так на тебе подивився або не те сказав; а для того щоб зі смиренням, зі щирою вірою робити те, до чого закликає кожного ченця Господь.

Я іноді дивуюся тому, як Євангельські або апостольські тексти, які припадають на даний день просто згідно з розкладом, що входить до церковного статуту, бувають актуальними і до часу, і до місця. А тому нагадую всім вам, в першу чергу дорогі сестри, а також усім, хто мене сьогодні чує, ці чудові слова апостола Павла. Закликаю вас зберігати особливу турботу про своїх ближніх, про сім'ї, зберігати чистоту шлюбу, дружбу в сім'ї, забезпечувати допомогу та захист дітям. А тим, хто присвятив себе на служіння Господу, відмовившись від родини, від дітей, від сімейного затишку та людського благополуччя (в тому сенсі, як це благополуччя зазвичай представляється людям), бажаю, щоб вони сприйняли розумом і серцем слова апостола Павла і здійснювали велике служіння ближнім своїм, своїй чернечій общині, а через неї і всьому світові зі смиренністю, лагідністю та духовною мужністю.

Я хотів би сердечно привітати Вас, матушка Феофанія, і всіх сестер обителі з ювілеями та піднести цю Казанську ікону Божої Матері на пам'ять про сьогоднішні ювілейні урочистості. Вам же матушко Феофаніє, за Ваші труди з відродження обителі і у зв'язку з 45-річчям від дня народження я хотів би вручити цей наперсний хрест як вираз моєї вдячності за Ваше служіння Свято-Покровській ставропігійній обителі. Нехай береже Вас Господь.

Нехай благословення Боже перебуває з усіма вами. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Анонси подій

22/11/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила на свято ікони Божої Матері «Скоропослушниця» у Покровському монастирі м. Москви

22 листопада, у свято ікони Божої Матері «Скоропослушниця» і день тезоіменитства святої блаженної Матрони Московської, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Покровському ставропігійному жіночому монастирі в Москві. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

21/11/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії на свято Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних

21 листопада 2010 року, в неділю 26-у після П'ятидесятниці і день Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Архангельському соборі Московського Кремля. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви звершив літію за загиблими в дорожньо-транспортних пригодах, після чого звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

20/11/2010

Слово Предстоятеля Руської Церкви після Божественної літургії в Свято-Миколаївському Морському соборі Кронштадта

20 листопада 2010 року Предстоятель Руської Православної Церкви вперше звершив Божественну літургію у відновлюваному Свято-Миколаївському Морському соборі в Кронштадті. Після закінчення богослужіння Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся до присутніх з Першосвятительським словом і оголосив грамоту, яка була потім вкладена в хрест на куполі Морського собору.
детальніше...>>

31/10/2010

Патріарше слово після Божественної літургії в храмі Святої Живоначальної Трійці в Хохлах

31 жовтня 2010 року, у неділю 23-ю після П'ятидесятниці, день пам'яті апостола і євангеліста Луки і прп. Іосифа, ігумена Волоцького, чудотворця (1515), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму Святої Живоначальної Трійці в Хохлах, а потім Божественну літургію в ньому. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до пастви з Першосвятительським словом.
детальніше...>>

14/10/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії на престольне свято Покровського храму Московських духовних шкіл

14 жовтня 2010 року, у свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Свято-Троїцьку Сергієву лавру. У домовому Покровському храмі Московської духовної академії Святіший Владика очолив служіння Божественної літургії
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.