ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Травень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

26/8/2010

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті свт. Тихона Задонського

26 серпня 2010 року, в день кончини (1783) та другого набуття мощей (1991) святителя Тихона, єпископа Воронезького, Задонського чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у Володимирському соборі Задонського Різдво-Богородицького чоловічого монастиря.

Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до присутніх з Першосвятительським словом.
Ваші Високопреосвященства та Преосвященства! Владика Никон, священноархімандрит цієї святої обителі, єпископ Липецький і Єлецький! Дорогі батьки й брати! Шановний Олег Петрович, губернатор Липецької землі! Дорогі паломники й сомолитовники!

Я радію можливості в день пам'яті святителя Тихона Задонського, чудотворця, молитовника й просвітителя землі нашої, прибути в цю прославлену обитель з тим, щоб разом з вами відсвяткувати її 400-річчя. Багато славних сторінок вписано в історію цього монастиря, що відігравав у минулому величезну духовну роль, але абсолютно особливим чином засяяла обитель ця присутністю тут святих і цельбоносних мощей святителя Тихона. Він завершив тут свої дні — не на кафедрі, як правлячий архієрей, не в славі, а в смиренні й простоті. З його життєпису відомо, що в останні роки люди настільки звикли до того, що він тут, поруч з ними, що іноді могли й образити святителя, і сказати йому грубе слово — адже так мало був схожий  на владику цей старець-самітник, який весь свій час проводив у молитві та написанні книг.

Звичайно, вже тоді ім'я святителя Тихона було добре відомо тим, хто цікавився духовним життям. Але ж часто буває, що люди, які живуть поруч з великою людиною, цієї величі не помічають. Він здається їм простим, він здається їм не таким досконалим, яким його уявляють читачі його книг. А тому перебування святителя Тихона на спокої було, з точки зору людської, справою непростою. Але недарма святий угодник Божий писав про схованки внутрішнього життя людини — тому що сам мав колосальний за силою духовний досвід і у відповідь на образи, на гіркі слова, на малу повагу відповідав найглибшим смиренням, засвідчуючи, що навіть гіркі слова, звернені на його адресу, не покривають всієї його гріховності, а є лише можливістю частково спокутувати смиренням свої гріхи. Найбільший приклад для всіх нас.

Буває так, що люди, які перебувають аж ніяк не на самоті й не у спокою, а, навпаки, у славі й честі, навіть не від прямої образи — тому що найчастіше таких людей ніхто не сміє ображати, — а лише від непрямого натяку втрачають присутність духу, засмучуються, переживають або впадають у гнів. Смирення — найбільша християнська чеснота, що є не слабкістю людини, а внутрішньою силою. Не відповісти кривдникові, промовчати перед тим, хто ображає, усвідомити свій гріх і свою неправду, коли на твою адресу обрушується наклеп, це є найвища ступінь духовної досконалості, внутрішньої сили та внутрішньої свободи людини. Звідки ж усе це було в святителя Тихона? З слова Божого. Він був навчений Самим Христом — так само, як і ми з вами, — ті, хто вивчають євангельське слово; але він прийняв їх всім своїм серцем.

Сьогодні, в день пам'яті святителя, ми читали невеликий уривок з п'ятої глави Євангелія від Матвія, де знаходимо дивовижні слова: «Ви — світло світу. Не може сховатися місто, що стоїть на вершині гори» (Мф. 5:14). А дещо раніше у цьому ж Євангелії Господь, звертаючись до слухачів , каже: «Ви — сіль землі» (Мт. 5:13). Сіль землі, світло світу ... Не світові, а світу, тобто ви — найкраще, що є у світі. До кого звертає Господь ці слова? До простих жителів Галілеї, які зібралися слухати Спасителя на пагорбі на березі Галілейського моря, майже поруч з містом Капернаум, де Господь жив під час Свого перебування в Галілеї. А чому Господь звернувся до цих простих людей, назвавши їх сіллю землі й світлом світу? А тому, що тільки що Він адресував їм інші слова. Він звернув до них Свої заповіді блаженства — ті самі заповіді, в яких формулюються найбільші моральні закони людського буття.

Ці дев'ять християнських заповідей не знаходяться ні в якій суперечності з десятьма заповідями Мойсея. Але, як сказано у тому ж Євангелії, що ми чули сьогодні, Господь про Самого Себе говорить, що Він прийшов не для того, щоб порушити закон — тобто Мойсеєв закон, — але щоб виконати його. І Він виконує і заповнює Мойсеєв закон цими дивовижними дев'ятьма заповідями: блаженні вбогі духом, блаженні засмучені, блаженні лагідні, блаженні ті, хто жадібні та спраглі правди, блаженні милостиві, блаженні чисті серцем, блаженні миротворці, блаженні вигнані за правду, блаженні вигнані й гнані за Христа ( див. Мт. 5:3-11) ... І вже тому, що жителі Галілеї почули ці слова та звичайно, прийняли їх своїм серцем, Господь говорить: «ви — світло для світу, тому що якщо будете виконувати ці заповіді, будете світлом, будете силою, будете красою цього світу...»

Святитель Тихон Задонський здійснив ці заповіді. Від внутрішнього свого досвіду він і проповідував, і писав свої книги, що до цих пір вражають читачів своєю найглибшою духовністю, своєю силою, своєю привабливістю. Недарма ті заповіді називаються заповідями блаженства, заповідями людського щастя — бо з волі Божої людина влаштована так, що тільки живучи за цими заповідями, вона буде щасливою — не за стихіями світу цього, не за буйством людської природи, не за наущенням тих, хто навчає неправди, а за цими тихими Божественними заповідями. Хто виконує їх, той творить свій внутрішній духовний світ — особливий світ, сповнений краси, гармонії, радості, спокою й щастя. Це й є мета людського життя, тому що, як би ми не намагалися ставити перед собою інші цілі, всі вони скороминущі та незначні в порівнянні з Божественною метою, поставленою перед кожною людиною — знайти блаженство, для якого навіть кінець земного життя не є межею, але яке йде у вічність і розквітає там в невечірньому дні Божественного царства.

Ми з такою увагою чуємо й слухаємо слова святителя Тихона, тому що він в собі здобув це блаженство, цю радість, це щастя, цю повноту життя; і що було перед цією внутрішньою красою — скороминуща людська незгода або біль, або образа — ніщо, тому що внутрішнє блаженство людини дарує йому одночасно велику силу. Ми навчаємося всього цього зі слова Божого, ми навчаємося цьому з досвіду життя святих угодників Божих, і все сказане допомагає краще зрозуміти заключні слова сьогоднішнього євангельського читання: «Так нехай світить світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого Небесного »(див. Мт. 5:16). Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського та всієї Русі

Анонси подій

26/8/2010

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті свт. Тихона Задонського

26 серпня 2010 року, в день кончини (1783) та другого набуття мощей (1991) святителя Тихона, єпископа Воронезького, Задонського чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у Володимирському соборі Задонського Різдво-Богородицького чоловічого монастиря.
детальніше...>>

26/8/2010

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після закінчення всенощного бдіння напередодні дня пам'яті святителя Тихона, Задонського чудотворця

25 серпня 2010 року, напередодні дня пам'яті святителя Тихона, єпископа Воронезького, Задонського чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирило очолив служіння всенощного бдіння у Липецькому кафедральному соборі на честь Різдва Христового. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із проповіддю.
детальніше...>>

22/8/2010

Патріарше слово у свято Собору Соловецьких святих у Спасо-Преображенському соборі Соловецького монастиря

22 серпня 2010 року, у свято Собору Соловецьких святих, після закінчення Божественної літургіїу Спасо-Преображенському соборі Соловецького монастиря Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.
детальніше...>>

20/8/2010

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після всеношної напередодні дня пам'яті прпп. Зосими, Савватія та Германа Соловецьких в Преображенському соборі Соловецького монастиря

20 серпня 2010 року, напередодні дня пам'яті преподобних Зосими, Савватія та Германа Соловецьких, після закінчення всеношної у Спасо-Преображенському соборі Соловецького монастиря Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся до присутніх з Першосвятительським словом.
детальніше...>>

19/8/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після всенічного бдіння напередодні свята Преображення Господнього у Псково-Печерському монастирі

Увечері 18 серпня 2010 року, напередодні свята Преображення Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив всенічне бдіння на площі біля Михайлівського собору Свято-Успенського Псково-Печерського монастиря. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до його учасників з Першосвятительським словом.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.