ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Грудень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

7/3/2011

Слово Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в понеділок першої седмиці Великого посту

7 березня 2011 року, в понеділок першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого канону прп. Андрія Критського в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа.

У молитві святого Єфрема Сіріна, яку ми багато разів повторюємо за Великопісним богослужінням, є такі слова: «Господи і Владико життя мого, дух ... зневіри не дай мені». Відчуття зневіри — дуже небезпечне почуття, яке нерідко супроводжують сум, скорбота, а іноді й відчай. Особливо добре це почуття відоме людям самотнім, старим, хворим, які пройшли через важкі життєві обставини.

З людської точки зору зневіра може бути викликана різними причинами. Нерідко — це не зовсім вдале життя, смерть близьких або недобрі стосунки з родичами, коли вони стають гіршими за чужих. Нерідко — це обставини, пов'язані з втратою здоров'я. Нерідко зневіра відвідує нас, коли трапляється зрив у кар'єрі, трапляються конфлікти на роботі, коли в житті складаються скрутні обставини. Але зневіра є гріхом, а отже, незалежно від людських причин, вона має певну духовну причину. І якщо ми цю духовну причину зрозуміємо, то всі життєві обставини виявляться лише приводами до зневіри.

Що відбувається з людиною, коли вона стає самотньою, коли зневіра вражає її саме в силу самотності? Це означає, що інші люди начебто підвели її, залишили її. Вона не може покладати на них надію, навколо неї немає тих, хто міг би стати  підпорою. Ну, а що відбувається, коли людина втрачає здоров'я, коли причиною зневіри є захворювання? Це означає, що людина сама себе «підвела»: вона виявилася недостатньо сильною, загартованою, здоровою. Покладала надію на саму себе, але надія виявилася посоромленою. Ну, а що відбувається, коли причина зневіри — у зовнішніх обставинах, коли раптом виявляється, що освіта, службові навички, гроші, влада не можуть допомогти людині подолати життєві труднощі? Сподівався на гроші, на владу, на друзів, на колег, на освіту, на кар'єру — і не виправдалися ці надії.

Розмірковуючи на тему зневіри, святитель Тихон Задонський сказав чудові слова: «Як можна вірити в Бога, а покладатися на твар?» Справді, зневіра відвідує людей віруючих, але таких, хто, вірячи в Бога, надію свою не на Бога покладає, а на інших людей, чи на самих себе, чи на життєві обставини. Чи може бути сильною віра, яка не пов'язана з надією? Чи можна вірити в Бога і не покладатися на Нього? Подібно до того як апостол Іаков свідчить, що віра без справ є мертвою (Іак. 2, 20), так само можна сказати, що віра без надії є мертвою, тому що віра реалізується в надії. Надія — це реальна сила, яка запліднюється вірою і яка допомагає людині ніколи й за жодних обставин не впадати в зневіру.

В основі зневіри — маловір'я, безплідна віра, віра, яка не має плоду, бо найяскравіший плід віри — це надія. «Не покладайтеся на князів, на людського сина», — вчить нас слово Боже (Пс. 145, 3). Покладайтеся на Бога. Але надія на Бога не повинна звільняти людину від усвідомлення відповідальності за своє життя і за свої вчинки, тому що в такому разі на надію списуватимуться особисті помилки і навіть злочини. Людина, що живе з вірою в Бога, що сповнена надії на Творця, має внутрішню силу робити все, щоб вирішувати завдання, що постають перед нею. На відміну від того, хто позбавлений віри й надії на Бога, така людина не підвладна почуттю зневіри. Як і людина невіруюча, вона може проходити через скорботні обставини, але зневіри не відчуватиме — бо яка зневіра, якщо Бог поруч? І навіть якщо Бог попускає нам бути самотніми, не цілком здоровими, попускає важкі обставини, то, заломлюючи все це через призму своєї віри, ми бачимо над нами руку Божу і тим самим здатні знаходити мирний, спокійний і впевнений погляд на життя навколо нас.

Сподівання на Бога, надія на Бога є великою силою, яка допомагає людині зберігати свободу всупереч зовнішнім обставинам, зберігати мирний дух, зберігати цілісним своє внутрішнє душевне буття. Жодні зовнішні обставини не здатні позбавити людину почуття зневіри, якщо вона покладається тільки на князів, на сина людського, на саму себе або на зовнішні обставини. Дух зневіри — це дух безбожництва. Дух зневіри — це негативна сила, що руйнує цілісність людського життя. Зневіра і сила несумісні. Коли ж зневіра охоплює суспільства і народи, такі народи перестають бути життєздатними.

Ось чому так важливо зберігати віру в житті людей. Ось чому так важливо, щоб віра супроводжувалася непохитною надією. Тоді ця надія відобразиться у внутрішній силі як кожної людини, так і всіх разом.

Ми молимося Господу словами великої молитви святого Єфрема Сіріна: «Господи і Владико життя мого, духу зневіри не дай мені». Чуючи ці чудові слова, будемо підносити Господу палку молитву, щоб Він дав нам віру, запліднену надією, і тоді дух зневіри відійде від наших сердець, роблячи нас сильними, мудрими, спокійними і вільними. Нехай береже вас Господь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Анонси подій

7/3/2011

Слово Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в понеділок першої седмиці Великого посту

7 березня 2011 року, в понеділок першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого канону прп. Андрія Критського в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

7/3/2011

Слово Святішого Патріарха Кирила після ранкового богослужіння в понеділок першої седмиці Великого посту

7 березня 2011 року, у понеділок першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил молився за уставним богослужінням у Троїцькому соборі Свято-Данилового ставропігійного монастиря. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся зі словом настанови до братії та парафіян обителі.
детальніше...>>

6/3/2011

Слово Предстоятеля Руської Церкви на вечірні з чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Увечері 6 березня 2011 року, в неділю сиропусну (Прощену неділю), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив вечірню з чином прощення в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Після відпусту вечірні Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

6/3/2011

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Прощену неділю у Свято-Миколаївському храмі в Покровському

6 березня 2011 року, в неділю сиропусну, спомин Адамова вигнання (Прощена неділя), Предстоятель Руської Церкви звершив Божественну літургію у храмі на честь святителя Миколая Чудотворця в Покровському. Після читання Євангелія Святіший Патріарх Кирил виголосив проповідь, присвячену духовному значенню подій священної історії, що згадуються сьогодні.
детальніше...>>

27/2/2011

Слово Святішого Патріарха Кирила в неділю про Страшний Суд у храмі на честь ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі» в Москві

27 лютого 2011 року, в неділю про Страшний Суд, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике освячення храму на честь ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі» в московському районі Мар'їно та Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.