ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Квітень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

4/4/2010

Патріарше слово після Великодньої вечірні в Храмі Христа Спасителя

4 квітня 2010 року, в день свята Світлого Христового Воскресіння, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив Великодню велику вечірню в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Після  закінчення богослужіння Святіший Патріарх звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

Ваше Високопреосвященство, дорогий владика митрополит Ювеналій, Ваші Високопреосвященства та Преосвященства, високоповажні владики, Ваші Високопреподобія й преподобія, всечесні отці та матері, дорогі брати та сестри!

Я хотів би подякувати Вам за Ваші слова, Ваше Високопреосвященство, і за те, що Ви звернули увагу на те, що я вважав дуже важливим передати й Церкві, й світу у зв'язку зі святом Святої Пасхи. Віра є великою силою, здатною перетворити людську особистість і людське суспільство. Щойно ми прослухали Євангеліє від Іоанна про явління Христа Спасителя після воскресіння з мертвих — про те, як не було серед апостолів Фоми і як він не повірив у воскресіння Господа. Йому потрібні були докази, а доказів не було.

Ось це слово: «Не повірю» — разом зі словом: «Вірю, Господи! допоможи моїй невірі» (див. Мк. 9, 24) — супроводжує всю людську історію. Завжди є люди, яким потрібні докази, і є ті, яким не потрібні докази. Що ж це за механізм такий, який в одних формує віру, релігійний погляд на життя, а інших залишає байдужими щодо віри? Деяким здається, що це склад розуму, схильність людей до раціонального мислення, яка належить великій кількості людей і у зв'язку з розвитком науки, освіти кількість цих людей весь час збільшується. Є думка, що схильність людей до раціонального мислення і передбачає необхідність вимагати доказів, та у багатьох складається враження, що люди освічені, раціонально мислячі не можуть бути людьми віруючими. Ця омана має особливу силу в наш час. Але насправді це зовсім не так, і схильність людини до раціонального мислення зовсім не означає неможливість віри.
І для того, щоб переконатися в цьому, досить навести один простий життєвий приклад. І раціональні люди, і нераціональні закохуються. Починають любити іншу людину, й кожен, напевно, хто пройшов через цей стан, за досвідом своїм знає, що ніяких раціональних аргументів не існує. Ми не любимо людину за те, що вона така або інша — ми просто любимо людину. І самі раціонально мислячі люди, і великі вчені, і прагматики, піддаючись цьому почуттю, вводять себе в зовсім особливий світ, коли щось важливе передається не раціональним розумом, а самим внутрішнім єством людини. І до цих пір ті, хто досліджує людську свідомість, не можуть відповісти на питання, що це. Деякі називають це інтуїцією, внутрішнім голосом, якоюсь внутрішньою силою, яка абсолютно непідвладна раціональному мисленню. І це ж тільки один приклад. Але як багато інших прикладів — коли людина занурюється в звуки музики, або захоплюється твором образотворчого мистецтва. І ніяких аргументів не існує — стихія, духовна стихія захоплює людську істоту.

Віра — це явище такого ж порядку. Можна бути раціональною людиною й глибоко віруючою, тому що справжня віра ніколи не ґрунтується на доказах. Там де потрібні докази, там немає віри, там немає любові, там немає жертовності.

Я щойно приїхав з дитячого будинку-інтернату, де лежать тяжкохворі діти. Одні з них страждають на синдром Дауна, інші — церебральним паралічем, а деякі малюки взагалі не мають контакту з зовнішнім світом. Вони живуть якимось своїм життям. Я спілкувався з чудовими людьми, які там працюють, у тому числі й з нашими церковними добровольцями, молодими юнаками та дівчатами, які свій вільний час присвячують тому, щоб доглядати цих нещасних дітей. І ось, спілкуючись з персоналом, я щось хотів сказати, передати їм якісь свої думки, і у відповідь на мої слова одна проста жінка, співробітниця цього дитячого будинку, раптом каже мені: «Святіший! Ці діти вже з Богом. Ми тільки на шляху, а вони вже в Царстві Божому». Мене так вразили ці слова, що я з радістю поділяю їх з вами. Де ж тут докази? Де тут людське ratio? Чому ці юнаки й дівчата там, серед цих нещасних дітей, з такою любов'ю й з такою жертовністю? Віра — це сила, яка в нас входить тоді, коли ми стаємо здатними поступитися своїм центральним місцем Богу та іншій людині.

Віра перетворює особистість, суспільство й світ. Віра створює зовсім іншу систему цінностей, в рамках якої тільки й може бути справжній розвиток людського суспільства. Будь-яка спроба зруйнувати цю систему обертається трагедією для особистості, суспільства й держави. І нам із вами не потрібно це доводити — ми пережили все це на своєму досвіді. Ось чому сьогодні завдання Церкви полягає в тому, щоб словом, прикладом — подібним тим, про які я тільки розповів, — ми змінювали світ на краще. Але ми його не змінимо, поки не зміниться людське серце, поки замість «Не повірю!» Людина не скаже «Вірю, Господи! допоможи моїй невірі».

Чому ми говоримо про це у день Святої Пасхи? Ми говоримо тому, що Своїм Воскресінням Господь стверджує Свою владу: «Дана Мені всяка влада на небі й на землі» (Мт. 28, 18). Він стверджує Своє Царство, Він ясно говорить нам, що Він переміг смерть і диявола. Все вже позаду. І сьогодні чинити опір Богу, не вірити, руйнувати систему цінностей, яку формує релігійний початок, значить іти проти життя, проти Божественного промислу, проти волі Божої, проти всього того, що Христос зробив для нас. «Важко тобі йти проти рожна» (Деян.9: 5), сказав Господь Савлу, який противився Йому. Ці слова звернені сьогодні до всього світу. Важко йти проти Бога — безглузде махання руками, безглузда витрата енергії. Це якийсь вітряк, який не виробляє нічого, а, встановлений невідомо з якої причини, ловить потоки вітру, обертається, й величезна енергія виробляється й витрачається даремно.

Для того щоб світ, людство мали майбутнє, віра повинна стати домінантою. Тоді все буде виходити — й гармонія у стосунках між людьми, й гармонія між людьми та природою. Тоді економіка не буде перемелювати ресурси невідомо заради яких цілей. Тоді ми не будемо забруднювати наш світ ні огидними вчинками, ні наслідками економічного розвитку. Тоді підуть з нашого ужитку такі слова, як «криза».

Усе починається в глибині людського серця. І Церква Христова покликана перетворювати людські серця. І в день Святого Христового Воскресіння я хочу побажати всім нам — вам, дорогі владики, отці, браття, матушки ігуменії, чернецтво, дорогі браття та сестри — зберігати віру, примножувати її в своєму серці, розділяти свій досвід з іншими людьми, творити справи милосердя й правди. І тоді наше життя та життя світу буде іншим, і Христос Воскреслий, який переміг диявола й смерть, — з нами на цьому шляху. А якщо Він з нами, то хто проти нас? (Див. Рим. 8, 31).

Христос Воскрес!
Христос Воскрес!
Христос Воскрес!

Прес-служба Патріарха Московського та всієї Русі

Анонси подій

4/4/2010

Патріарше слово після Великодньої вечірні в Храмі Христа Спасителя

4 квітня 2010 року, в день свята Світлого Христового Воскресіння, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив Великодню велику вечірню в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя.
детальніше...>>

1/4/2010

Патріарше слово у Великий четвер у Храмі Христа Спасителя

В Великий четвер Святіший Патріарх Кирил здійснив вечірню та Божественну літургію святителя Василя Великого в Храмі Христа Спасителя.
детальніше...>>

31/3/2010

Патріарше слово після утрені Великої середи у храмі Всіх святих, що в Красному селі

30 березня 2010 Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав храм Всіх святих, що в Красному селі
детальніше...>>

31/3/2010

Патріарше слово у Велику середу після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

31 березня 2010 року, в Велику середу, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.