ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Серпень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

25/4/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в кафедральному соборі святих жон-мироносиць

По закінченні Божественної літургії в кафедральному соборі святих жон-мироносиць м. Баку 25 квітня Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства, високоповажний владика Олександр, дорогі отці, брати і сестри!

Для мене велика радість вступити на землю Баку з тим, щоб разом з Вами зробити Божественну службу і помолитися. У минулому листопаді я мав можливість бути в цьому храмі, але, на жаль, через обставини, пов'язані з дуже напруженою програмою, не було часу, щоб зробити Божественну службу. І я тоді сказав вам, що неодмінно приїду, для того щоб разом з вами помолитися. І дякую Богові за те, що Він, проявляє Свою милість до мене, дав мені таку можливість.

Ми знаходимося з вами на землі, овіяній подвигами святого апостола Варфоломія, мощі якого перебувають у цьому храмі. Тут юна християнська громада робила свої перші кроки - в язичницькому, агресивному оточенні. І ми знаємо, що саме тут, на цьому місці мученицьку смерть прийняв апостол Варфоломій. І з того самого часу зерна, посіяні в цю землю, ніколи не висушувалися сонцем, ніколи не заглушувались бур'янами, ніколи не летіли птахами, які клювали ці зерна (див. Мт. 13:3-8). Тут продовжує існувати з апостольських часів християнська громада, і тому з особливим почуттям я прийшов на цю землю, щоб уявити собі всю історію християнства на цій землі, всю історію перебування Христової Церкви.

Чудово, що наше спільне богослужіння ми здійснюємо в неділю, коли згадуємо добре всім відому історію розслабленого (Ін. 5:1-15). Господь зцілив людину, яка мріяла бути зціленою. Це не була просто людська мрія - це була надія, і не просто людська надія, але надія на Бога. Нещасний розслаблений, на нашу просто паралізований, чоловік лежав поруч з купіллю, в якій раз на рік обурювалася ангелом вода, в надії на те, що він колись ввійде в цю воду і отримає зцілення - не від людей, тому що люди не вміли зціляти цю страшну хворобу, але від Самого Бога. Тридцять з гаком довгих років лежав він - і ось Господь дарує йому зцілення.

Нам іноді здається, що Бог повинен негайно відгукуватися на наші прохання, що Бог повинен нас постійно супроводжувати на нашому життєвому шляху, що Він повинен втручатися у всі наші життєві обставини, іноді такі прості, дріб'язкові, в наші конфлікти, в наші людські непорозуміння. Адже ми постійно закликаємо Бога втрутитися, коли кажемо: «Господи, з сусідкою посварилася (або посварився), вже така погана сусідка - Ти мені допоможи»; на роботі щось сталося - «допоможи»; на потяг запізнився - «допоможи». Здавалося б: Божа всемогутність, Божа велич - і наші повсякденні турботи... Ну зрозуміло, розслаблений ходити не міг - питання життя. А що ми зі своїми скорботами, зі своїми повсякденними клопотами?

Так от, кожен повинен пам'ятати, що перед Богом немає великих або маленьких проблем. У Бога немає сильних, владних, видатних, талановитих, багатих чи, навпаки, безталанних, бідних, хворих. У Бога є Його діти, і кожен звертається до Бога з тією проблемою, яка його ранить. Для одного це питання великої політики, а для іншого - відносини з сусідкою, або з кимось із родини, або з кимось по роботі. Людина так влаштована, що і самі величезні проблеми, з якими стикаються глави держав і урядів, і наші прості людські проблеми серце ранять однаково. Ось чому у Бога і нема різниці: велика проблема чи мала, велика людина або зовсім непомітна. Перед Богом - все наше внутрішнє життя, перед Ним - наша радість і наша біль, і Він відгукується на радість і на біль будь-якої людини. Ось чому потрібно звертатися до Бога з молитвою постійно - навіть тоді, коли на потяг запізнився, і щось не виряджається в житті, і захворів, і скорботи сімейні, і невдачі по роботі.

Але до Бога треба звертатися з молитвою, коли вирішуються завдання і величезної важливості. Ось чому сьогодні Церква несе своє свідоцтво, в тому числі, і в світ політики, у світ економіки. Вона звертається зі словами до можновладців, тому що скрізь має бути Божа присутність - і у великому, і в малому, бо все наше життя має бути Богові присвячене, бо Бог - наш Батько, і ми Його діти. Як батьки земні журяться з приводу самих незначних проблем своїх дітей - маленька дитина заплакала в ліжечку, і мати тут же підбігає до ліжечка, не задаючись питанням, велика чи мала причина сліз її немовля, вона віддає себе всю в цей момент, щоб допомогти засмученому немовляті , - так і Господь в кожен момент нашого життя, якщо ми з вірою звертаємо до Нього свою молитву, разом з нами і у великих, і в малих проблемах.

Ми приїхали в Азербайджан, для того щоб брати участь у вирішенні дуже важливих проблем. Ви знаєте, як багато небезпек загрожує сьогодні людському життю - у відносинах між країнами, між народами; існує величезна проблема тероризму; не завжди рівно складаються стосунки між представниками різних релігій і культур, а світ стає таким тісним, так прискорюються всі процеси в нашому житті, так скорочуються відстані, що ми в часі і просторі стаємо буквально, в прямому сенсі слова, однією сім'єю. А коли люди пліч-о-пліч живуть, то часто й виникають проблеми. Якщо в минулому якісь конфлікти розділяли людей, що живуть на відстані тисяч кілометрів, то для того, щоб подолати ці тисячі кілометрів, потрібні були багато-багато місяців. Сьогодні всі географічні відстані долаються в мить ока. Людство вступило в дуже складний і небезпечний період, в нову фазу свого розвитку, коли конфлікти, що відбуваються десь далеко, стають нашими конфліктами. І віруючі люди глибоко переконані в тому, що всі ці проблеми сучасності не можуть вирішуватися тільки звичайним людським розумом, звичайними способами, які люди докладають до вирішення проблем, - нам потрібно спиратися на Божественну мудрість, вирішивши всі існуючі проблеми через нашу віру і переконання.

Які чудові слова ми чуємо під час Літургії, які вимовляє священик, читаючи одну з літургійних молитов: «подаючи нам у цьому веце пізнання Твоєї істини, і в майбутньому життя вічне даруючи». Словами священика Церква молиться про те, щоб у цьому столітті, в цьому житті Бог подав нам пізнання Його істини, тому що тільки Божественна істина може бути провідником людини у вирішенні і великих, глобальних, і самих маленьких, життєвих проблем. Ця істина універсальна, вона для всіх і для кожного, і Церква сьогодні бажає, спершись на цю істину, нести своє свідоцтво для вирішення великих і малих проблем. Вона закликає вірних своїх чад будувати своє життя, спираючись на Слово Боже, на Божественну істину. Тоді багато конфліктного, проблемного - великого і малого - піде з нашого життя; тоді життя вічне успадкуємо. Подай же нам в справжньому житті можливість спиратися на Твою правду, Господи, і життя вічне успадкувати!

Я тішуся з того, що настав час, коли ми можемо про багатьох питаннях міркувати не тільки всередині нашої православної родини, але і з людьми, що належать до інших релігій. Ми прибули сюди на запрошення шейх-уль-іслама Аллахшукюр Паша-заде, видатного ісламського лідера, який багато робить для того, щоб був мир між релігіями. І сьогодні, і завтра, разом з багатьма іншими нашими братами і сестрами, які приїхали й приїдуть у Баку, ми будемо міркувати про проблеми, з якими стикається сьогодні людське суспільство. Дай Бог, щоб усі віруючі люди мали можливість спільно, в братському дусі, спираючись на свої релігійні переконання, вирішувати ті проблеми та завдання, які стоять перед усіма нами!

Я хотів би висловити слова вдячності Президентові Азербайджану Ільхаму Алієву Гейдаровичу, нашим мусульманським братам і сестрам за те ставлення, яке сьогодні азербайджанська держава і азербайджанський народ проявляють відносно чад Руської Православної Церкви. Тут ми з вами в меншості, але ми захищені законом, доброю волею правителів і дружніми відносинами до нас наших братів-мусульман. Дай Бог, щоб так було завжди і скрізь, щоб міжрелігійний мир забезпечував людям право і свободу сповідувати свою власну віру, устрояя життя за своїм власним релігійнм законом і одночасно перебуваючи в світі з оточуючими.

Я хотів би також подякувати владиці Олександру, правлячому єпископу Бакинському і Прикаспійськоу, за труди з облаштування церковного життя, за труди по вихованню нового покоління духовенства, а також за зусилля з розвитку добрих відносин з представниками інших релігій і з представниками азербайджанської держави. На Вас дуже велика відповідальність, тому що Ви уособлюєте тут руську православну громаду і відповідаєте за внутрішнє життя нашої православної родини, що живе тут, в Азербайджані, і за її відносини з навколишнім світом. Дай Бог, щоб у Вас завжди вистачало, як вистачає нині, і сил душевних і тілесних, і мудрості, і доброти серцевої, щоб розумно, справедливо, сердечно будувати відносини з тими, хто Вас оточує.

Я хотів би побажати духовенству нашому, водимому преосвященним Олександром, чесно виконувати свій пастирський обов'язок, як я вам уже говорив у листопаді минулого року. Я думаю, що ви пам'ятаєте ті слова. Хочу і зараз підкреслити, що успіх пастирського служіння залежить від здатності кожного священика розділяти своє життя зі своєю паствою, віддавати свої сили на спасіння тих, хто нас оточує. Я сподіваюся, що саме так, жертовно, буде здійснюватися служіння нашим православним духовенством тут, в Азербайджані, і по всій широкій землі, де несе своє служіння Руська Православна Церква.

На згадку про моє перебування тут, на азербайджанській землі, я хотів би піднести Вам, владико, цей архієрейський жезл, дорогоцінно прикрашений, з тим щоб, спираючись на нього, Ви відчували підтримку Патріарха, і всієї Руської Православної Церкви, яка розділяє з Вами Ваші праці тут, на азербайджанській землі, на славу Божу.

А для приходу я б хотів піднести цей образ Скоропослушниці. Цей образ, чудотворний оригінал якої знаходиться в Санкт-Петербурзі, в Олександро-Невській лаврі, був тим чином, перед яким я завжди молився, з самого раннього дитинства, і просив Божу Матір: в дитинстві - про свої дитячі проблеми, коли став старшим - про ті проблеми, з якими став стикатися. І тут, перед цією іконою - списком того чудотворного образу - можу сповідати, що Божа Матір завжди допомагала і відповідала мені на мою молитву. Може бути, без цієї відповіді я ніколи не зміцнився б у своїй вірі.

Що означає наша віра? У першу чергу вона означає реальний досвід спілкування з Богом. Якщо ми через цей досвід чуємо відповідь Божу, якщо ми бачимо Божу присутність у своєму житті, тоді нам не потрібні ніякі докази, і ми стаємо сильними в нашій вірі. Я хотів би, щоб і ви молилися перед цим образом Скоропослушниці, тобто Тієї, Яка чує скоро. І повірте мені, кожен з вас буде мати той самий досвід, коли Божа Матір почує молитву і по-материнськи відповість вам, покриваючи Своїм Небесним Покровом.

Я особливо хотів залишити цей образ саме тут, в Баку, з тим щоб наша невелика, але дружна паства мала у себе цю святиню і вдавалася до образу Пречистої Богоматері щоразу, коли відчує необхідність, у вірі, що Цариця Небесна не залишиться байдужою до наших молитов і великих страждань.

А в пам'ять всім вам я б хотів передати ці маленькі іконочки з зображенням Воскреслого Спасителя і з моїм благословенням, щоб кожен з вас зберігав цю іконочку, згадуючи молитовно про Патріарху. А я буду намагатися пам'ятати в своїх молитвах всіх вас, нашу Бакинську, азербайджанську паству, яка несе своє свідоцтво і здійснює своє християнське життя на цій землі. Амінь.

Христос Воскрес!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Анонси подій

25/4/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в кафедральному соборі святих жон-мироносиць

По закінченні Божественної літургії в кафедральному соборі святих жон-мироносиць м. Баку 25 квітня Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.
детальніше...>>

19/4/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила в Храмі-на-Крові в Єкатеринбурзі

18 квітня в тиждень 3-й по Великодню, святих жон-мироносиць, Святіший Патріарх Кирил здійснив велике освячення нижньої церкви Храму-на-Крові в Єкатеринбурзі та Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

8/4/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії у четвер Світлої седмиці

8 квітня, у четвер Світлої седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Троїцької Сергієвої лаври.
детальніше...>>

7/4/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці

7 квітня 2010 року, в середу Світлої седмиці та свято Благовіщення Пресвятої Богородиці після закінчення Божественної літургії в Благовіщенському соборі Московського Кремля Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.
детальніше...>>

5/4/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в понеділок Світлої седмиці в Успенському соборі Кремля

5 квітня, в понеділок Світлої седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.