ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Червень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

1/4/2010

Патріарше слово у Великий четвер у Храмі Христа Спасителя

В Великий четвер Святіший Патріарх Кирил здійснив вечірню та Божественну літургію святителя Василя Великого в Храмі Христа Спасителя. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

Усіх вас, дорогі владики, всечесні отці, брати та сестри сердечно вітаю з великим святом — з Великим четвергом. У цей день звершились три важливі події, проникнення в суть яких допомагає нам багато чого зрозуміти в історії спасіння роду людського.

Перша подія — це зрада Іуди. Найближчий учень Господа не витримав докорів сумління, коли побачив, як грішна жінка, віддавши всі свої гроші, все, що мала, купила запашне миро — дорогоцінну рідину, якою помазували царів на царство — і вилила миро це на голову Спасителя, ніби готуючи Його до поховання. Весь внутрішній світ Іуди противився тому, що він бачив. Він не розумів сенсу цієї жертви. Він бачив зовсім інше призначення для грошей. Він пов'язував з грошима своє особисте благополуччя й не міг зрозуміти своїм жорстоким серцем, що таке жертва, жертовність, здатність віддати себе або те, що ми маємо, безкорисливо іншій людині.

Друга подія. Під час останньої, Великодньої вечері, яку Господь здійснив зі Своїми учнями, Він умив їм ноги. Згідно зі східним звичаєм люди, коли входили до кімнати, де приймали їжу, знімали взуття, і раби або слуги мили їм ноги. Господь Сам, будучи Головою цього зібрання, Предстоятелем апостолів, взяв воду й вимив їм ноги, сказавши про те, що й вони мають вмивати один одному ноги — звичайно, не в прямому, а в переносному значенні, в тому сенсі, що найважливішим виміром людського життя є здатність і готовність послужити іншій людині. І як Син Божий, який безмірно перевершує все творіння, бо Його Словом із небуття в буття був приведений всесвіт, Він схиляється перед Своїми учнями та вмиває їм ноги, даючи всім нам приклад не просто формального наслідування, але приклад життя.

Нарешті, третя, і, можливо, найважливіша подія. Господь забажав, щоб все те, що Він зробить на Хресті, було постійним надбанням усього людського роду. Але не тільки в тому сенсі, що люди повинні, принаймі раз на рік, згадувати про цю подію — Він забажав, щоб кожна віруюча людина, де б і коли б вона не жила, якій би нації або якому б поколінню людей вона не належала, мала реальну можливість бути співучасником Таємної вечері — останньої вечері Христа з Його учнями, а також Його смерті та Його Воскресіння. І тому Господь наприкінці цієї вечері, благословивши хліб і передавши його учням, сказав: «Це — Тіло Моє, що за вас приломлюється на відпущення гріхів». І потім, вже в самому кінці вечері, благословивши чашу, сказав: «ця чаша є чаша Моєї Крові, що за вас проливається» (див. Мт. 26, 26-28). І, скуштувавши від того хліба та від тої чаші, учні справді спробували Тіло та Кров Спасителя, Що повинні були бути розп'ятими, побитими та пролитими за них і за весь рід людський. І Господь наказав, щоб ця дія відбувалася завжди в Його спогад. І коли ми благословляємо, ламаємо, та куштуємо хліб і вино, ми не просто згадуємо, що було тоді в Сіонській світлиці. Ми силою Святого Духа стаємо разом з апостолами співучасниками й Таємної Вечері, й Голгофської Жертви, й преславного Воскресіння. Ми входимо в Божественне життя, входимо в таємницю порятунку, з’єднуємось з усім тим, що Бог у Христі зробив для нашого спасіння. Ми стаємо учасниками Божественного життя.

Все це не просто слова, але реальність, що явлена не силою людською, а силою Святого Духа. Церква Божа — це і є та громада, де силою Святого Духа люди постійно долучаються до всього того, що здійснив Христос, — через куштування хліба та вина, освячених у Таїнстві Євхаристії, через залучення справжніх Тіла й Крові Господніх. І через це залучення ми набуваємо великої сили — Бог входить в нас, виправляє наші немочі, прощає наші гріхи, дарує нам духовні та фізичні сили. Свята Євхаристія — це найвеличніша дія, яка відбувається в роді людському. Ніщо не може зрівнятися з цією дією, тому що це — відкрита дорога до Бога, з якої людина сходить на Небо та по якій з Неба зводиться на людину Божественна благодать.

Коли у важкі роки гонінь закривалися храми й церковно-приходські школи, коли влада забороняла вчити і дітей, і дорослих вірі, коли влада забороняла займатися справами милосердя, надавати допомогу нужденним, коли заборонявся будь-який діалог і будь-яка взаємодія Церкви та суспільства, коли влада, не віруючи в Бога, дозволяла нам молитися в небагатьох храмах, де ми здійснювали Таїнство Євхаристії, — влада за своїми переконаннями, за своїм безбожництвом не надавала цим діям ніякого значення, для них це не грало ніякої ролі. Але, за Промислом Божим, Церкви Божої залишилось те, в чому і за допомогою чого Церква виявляє саме себе, стає Тілом Христовим. Під час принесення Безкровної Жертви наші діди, батьки та ми, що належимо до старшого покоління, молилися про країну нашу, про народ наш, про Церкву нашу, смиренно просячи Господа в Таїнстві святої Євхаристії дарувати всім нам прощення гріхів і життя вічне. Через це Найсвятіше Таїнство благодать ніколи не віднімалась від нашого народу, й віримо, що саме ці відкриті двері в Небо допомагали нам знаходити силу Божественної благодаті, зберегти віру й зберегтися як народу, зберегти свою національну самосвідомість і своє обличчя.
І сьогодні, коли в повній свободі ми маємо можливість і навчати дітей та дорослих, і творити справи милосердя, і робити багато інших добрих справ, і взаємодіяти з владою, з державою, із суспільством, ми повинні пам'ятати, що найголовніше, що ми здійснюємо як Церква — це святе Таїнство Євхаристії. Ось чому важливо, щоб віруючі люди частіше причащалися Святих Христових Таїн.

В давнину, коли хтось із хрещених, перебуваючи на Літургії, не причащався, то повинен був дати публічно пояснення єпископу, з якої причини він ухиляється від прийняття Святих Христових Таїн. Сьогодні ця традиція пішла від нас з-за нашої слабкої віри, з-за нашого слабкого благочестя. Але традиція ця священна, та всі ми повинні прагнути до того, щоб якомога частіше причащатися Святих Христових Таїн, попередньо сповідуючи наші гріхи, готуючи свою душу до причастя Святих Христових Таїн. І будемо вірити, що саме через це причастя Господь буде заповнювати наші немочі, наші слабкості й зціляти наші недуги.

Я всіх вас поздоровляю з Великим четвергом — днем, який має величезне духовне значення для нашого життя.

І на завершення я хотів би сьогодні звернутися ще раз до тих, хто постраждав від страшних терористичних актів у Москві та Кизлярі. У дні Страсної седмиці віримо, що Господь прихилить милість до живих, зцілить їх і дарує втіху рідним і близьким. Але як Господь покарав Іуду й ніколи його не пробачив, так Бог покарає й тих, хто в ці святі для православних християн дні пролив невинну кров. Те, що зробили ці люди, — страшніше іудиної зради. Те, що зробили ці люди, не буде Богом прощено.

Наше ж з вами завдання полягає в тому, щоб, зберігаючи мирний дух передвеликодніх святих днів, молитися міцно про країну нашу, про народ наш, про зцілення наших недугів, про зростання всіх нас в силі та правді Божій. І віримо, що, провівши нас через багато випробувань і скорботи, Господь, у відповідь на нашу віру й на нашу вірність Йому, прихилить нам Свою милість і дарує всім позбавлення та залишення гріхів і радість передчуття Пасхального святкування та вічного Великодня в Царстві Божому. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського та всієї Русі

Анонси подій

1/4/2010

Патріарше слово у Великий четвер у Храмі Христа Спасителя

В Великий четвер Святіший Патріарх Кирил здійснив вечірню та Божественну літургію святителя Василя Великого в Храмі Христа Спасителя.
детальніше...>>

31/3/2010

Патріарше слово після утрені Великої середи у храмі Всіх святих, що в Красному селі

30 березня 2010 Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав храм Всіх святих, що в Красному селі
детальніше...>>

31/3/2010

Патріарше слово у Велику середу після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

31 березня 2010 року, в Велику середу, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.