ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Лютий 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

14/10/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії на престольне свято Покровського храму Московських духовних шкіл

14 жовтня 2010 року, у свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Свято-Троїцьку Сергієву лавру. У домовому Покровському храмі Московської духовної академії Святіший Владика очолив служіння Божественної літургії,

після чого звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Високопреосвященний владико ректоре! Дорогі отці, брати й сестри, викладачі та учні, гості ювілейного торжества!

Я хотів би сердечно подякувати Вам, владико, за добрі слова, які нагадали нам про чудовий збіг історичних обставин, пов'язаних із сьогоднішнім днем. Я хотів би також подякувати Вам за дар, який Ви мені піднесли.

День Покрова Пресвятої Богородиці займає дуже важливе місце в моєму житті, тому що напередодні свята помер мій батько, — я добре пам'ятаю цей день. А на другий день після Покрова народився владика митрополит Никодим, який став для мене духовним отцем.

Пам'ять про подію, що сталася 1100 років тому в Константинополі, змушує нас подумати про те, що таке Покров Пресвятої Богородиці. Бачив святий Андрій видіння — простягнений над молільниками омофор; на честь цього видіння і подальшого звільнення Константинополя і було встановлено на Русі це свято. Але що означає Покров Пресвятої Богородиці? Чи простягається він над нами завжди і за будь-яких обставин? Чи захищає він нас від усяких бід і зол? А як же тоді революція, громадянська війна, закриття храмів, повалення хрестів, національне боговідступництво? А як же, в нинішні часи, панування гріха в суспільній сфері, яке так очевидно проявляється через засоби масової інформації? Як уживаються з заступництвом Божої Матері усі кошмари людської історії?

Абсолютно ясно, що Божа Матір не покриває постійно Своїм Покровом усіх і вся. Якщо б було так, то порушувалася б Божественна справедливість і дар Божественного заступництва через Пресвяту Діву отримували б ті, хто цей дар відкидає, хто бореться з самою можливістю для людей вірити в цей дар. Говорячи на цю тему — тему безбожництва, ми зазвичай згадуємо атеїстичні часи. Так, дійсно, ми прожили важку історію, коли атеїзм був державною політикою. Атеїстична ідеологія стала основою політики — і зовнішньої, і внутрішньої, і тому боговідступництво, наруга над святинею стали частиною того, що здійснювала влада і до чого вона примушувала народ.

Ці важкі часи минули. Але чи можна сказати, що в ту пору Покров Пресвятої Богородиці не покривав тих, хто вірив в Її силу, хто звертав до Неї свою молитву, хто в ім'я віри в Її Сина підіймався на Голгофу, проходив через усі муки, позбавлявся життя? Звичайно, цей Покров залишався. Він не простягався над усіма, захищаючи всю країну і весь народ, але він простягався над тими, хто в найтяжчих обставинах прикликав ім'я Пречистої Цариці Небесної.

Сьогодні часи змінилися. Ми насолоджуємося релігійною свободою, багато тих, хто стоїть на чолі країни, є православними людьми. Підтримка духовного відродження народу стає сьогодні як у Росії, так і в багатьох інших країнах, що складають канонічну територію Московського Патріархату, важливою частиною зусиль державної влади. Але хіба можемо ми сказати, що весь простір, який ми називаємо своєю канонічною територією, стає простором Святої Русі? На цьому просторі йде невидима духовна битва, тому що ніколи диявол не змириться з тим, щоб Слово Боже засвоювалося людьми і втілювалося в життя. Тому й Церква наша земна іменується Церквою войовничою — тому що бере участь у цій битві між добром і злом, між правдою й брехнею.

Іноді, зустрічаючись з архієреями, з духовенством, я чую такі скарги: «Чому ж, владико, так погано говорять про Церкву? Адже ми не робимо нічого поганого». Я зазвичай відповідаю так: «Якщо про Церкву перестануть говорити погано ті, чия діяльність і світосприйняття не відповідають релігійним переконанням, значить, Церква поводиться неправильно, значить, помиляються архієреї, негідно поводяться священики. Але якщо ми йдемо вузьким шляхом, що веде в Царство Небесне, то завжди знайдуться люди, яким це не сподобається». А сьогодні будь-які твердження — правильні й неправильні, важливі для людини і абсолютно байдужі, перевірені і просто чутки — стають надбанням гласності через сучасні засоби масової інформації. Раніше бабусі на лавках розпускали плітки, а тепер плітки розпускають в Інтернеті. Неперевірені чутки, страхи, дурниці — усе те ж саме, що й раніше, — присутні тепер у так званих соціальних мережах. Але якщо раніше люди зайняті повз бабусь, що сидять на лавочці, проходили з ввічливою посмішкою, то тепер годинами сидять, читаючи те, що бездумно може написати кожен.

Говорячи про все це, я не закликаю людей відмовлятися від роботи в Інтернеті. Але я закликаю всіх вас мати гостроту духовного зору, не вірити словам, які випліскуються в суспільний простір без жодних доказів, коли поливаються брудом люди, особливо відомі. Всі ті, хто хоч щось робить сьогодні для країни, неодмінно будуть облиті брудом. Досить почитати те, що пишуть про державних діячів, про вождів, про уряд, про Патріарха, про архієрея, щоб бути свідком цієї битви. Але є дуже важлива відмінність всіх тих, хто прямо або непрямо служить дияволу, від тих, хто служить Богу. Якщо ми служимо Богу, то ми знаходимося з Ним у прямих відносинах, ми звертаємося до Нього з молитвою, ми звертаємося до Нього з вірою і надією. Тоді Господь прихиляє до нас Свою милість, тоді над нами простягається Покров Пречистої Цариці Небесної, і всі ці людські страхи та інтриги відступають, бо немає нічого сильнішого, ніж Покров Божої Матері і благословення Боже над людським життям.

Ось чому Церква молиться про владу та воїнство, ось чому Церква молиться про Патріарха та ієрархів. Ось чому Церква згадує в молитвах стражденних, гнаних, всіх тих, хто переживає важкі обставини життя, — тому що ми віримо, що у відповідь на цю молитву здійснюється те, чого ми не бачимо своїми очима, але що бачив святий Андрій, дивлячись на небо в найстрашнішу, можливо, мить історії Константинополя. Він бачив, як у відповідь на молитву людей, що зібралися у Влахернському храмі, Пречиста Цариця Небесна простягла над ними Свій Покров.

А як ще можна пояснити цю 325-літню історію Московської духовної академії, яка починалася у славі, у силі — у центрі Москви, під заступництвом царів, із залученням видатних вчених, яка була головним навчальним закладом країни, а потім пройшла тернистим шляхом сповідництва і навіть була закрита? Хтось, напевно, дуже сподівався, що ніколи більше в Троїце-Сергієвій лаврі не спалахне цей вогонь богословського ведення. Але покров Пречистої Цариці Небесної у відповідь на кров мучеників, на молитву сповідників, на труди наших ієрархів, богословів, кліриків і віруючого народу був простягнений і над цією духовною школою, і сьогодні ми в радості святкуємо її 325-річчя.

З минулого потрібно діставати науку. Про того, хто не дістає науки з минулого, ми говоримо, що це людина немудра, яка не вміє вчитися на досвіді інших. Церква володіє великою мудрістю, тому що вона зберігає історичну пам'ять. І пам'ятаючи про те, що трапилося з нами, в тому числі з Московською духовною академією, згадуючи її хресний історичний шлях, пам'ятатимемо про те, що Покров Пречистої Цариці Небесної як великий захист і міцна фортеця простягається над кожним, хто з глибокою вірою і з надією звертає до Неї своє серце.

Ось чому моє слово в цьому храмі у відповідь на ваші привітання я хотів би закінчити сьогодні простим закликом — до професорів, до викладачів, до учнів, до тих, хто постійно відвідує цей храм. Нехай у центрі вашого життя буде молитва, чітке усвідомлення того, що силою молитви прихиляється милість Божа і силою молитви над кожним окремо й над усіма нами простягається Покров Пречистої Цариці Небесної. А наше спільне завдання полягає в тому, що, незважаючи на гріхи, помилки, падіння наших сучасників, ми як Церква повинні невпинно молитися, щоб Покров Пречистої Цариці Небесної перебував над усією історичною Руссю, над країною нашою Російською, над усіма, хто свідомо чи, можливо, ще недостатньо свідомо готовий прийняти Боже заступництво і Покров Пречистої Цариці Небесної над собою. Вірю, що Господь і Матір Божа почують наші молитви.

На пам'ять про сьогоднішні урочистості я хотів би піднести вам, владико, для академічного храму це дорогоцінне Євангеліє, прикрашене Богородичними квітами, з тим, щоб у святкові дні, особливо присвячені пам'яті Цариці Небесної, завжди саме це Євангеліє було на престолі і щоб з нього читалися Божественні, вічні, спасенні словеса.

Зі святом, дорогі мої!

Патріархія.ru

Анонси подій

14/10/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії на престольне свято Покровського храму Московських духовних шкіл

14 жовтня 2010 року, у свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Свято-Троїцьку Сергієву лавру. У домовому Покровському храмі Московської духовної академії Святіший Владика очолив служіння Божественної літургії
детальніше...>>

8/10/2010

Слово Предстоятеля Руської Церкви в день пам'яті преподобного Сергія Радонезького

8 жовтня 2010 року, в день преставлення преподобного Сергія, ігумена Радонезького, всієї Росії чудотворця (†1392), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Троїцької Сергієвої лаври.
детальніше...>>

3/10/2010

Проповідь Святішого Патріарха Кирила за Божественною літургією в кафедральному соборі Христа Спасителя в Калінінграді

3 жовтня 2010 року, на тиждень 19-й після П'ятидесятниці, по Воздвиженні, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборі Христа Спасителя в Калінінграді. Після читання Євангелія Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із проповіддю.
детальніше...>>

27/9/2010

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього

27 вересня, у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Після читання Євангелія Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.
детальніше...>>

24/9/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Якутська

24 вересня 2010 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Якутська. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.