ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Червень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

6/3/2011

Слово Предстоятеля Руської Церкви на вечірні з чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Увечері 6 березня 2011 року, в неділю сиропусну (Прощену неділю), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив вечірню з чином прощення в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Після відпусту вечірні Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Сьогоднішнім вечірнім богослужінням ми вступаємо на поприще Великого посту. Ми вступаємо у Великий піст через особливий чин прощення, і це не випадково. Першими словами проповіді Спасителя були слова, що закликають до покаяння: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Боже» (див. Мф. 4, 17). Якщо вдуматися в ці слова, то виникає багато питань. В якому сенсі Спаситель говорив про те, що наблизилось Царство Небесне, Царство Боже? Через дві тисячі років ми бачимо, що Царство Боже у світі не настало. Але ж Спаситель багато разів говорив про наближення Царства Божого: «Істинно кажу вам, що багато з тих, що стоять тут не зазнають смерті, доки не побачать Божого Царства що прийшло в могутності» (див. Мк. 9, 1). І це не марні слова — це свідчення про велику істину, що з пришестям у світ Спасителя Царство Боже стало доступним кожній людині. Кожен, хто приходить у цей світ, має можливість увійти в Царство Боже.

Але є неодмінна умова, є певний «прохідний квиток» у це Царство, і цією умовою є покаяння. Царство Боже, яке, за словом Самого Спасителя, всередині кожної людини (див. Лк. 17, 21), є царством миру, радості, правди, любові, блаженства. Царство Боже є повнота буття і в цьому земному житті, і в житті майбутнього віку. У перекладі на звичайну людську мову, якою ми користуємося, Царство Боже є велике, абсолютне щастя, більше якого немає нічого.

Дивно, що для входження в це царство не потрібно нічого з того, що є таким жаданим, таким необхідним, таким важливим для кожної сучасної людини. Щоб увійти в це царство, не потрібно займати високого місця в суспільстві. Щоб увійти в це царство, не потрібно бути могутньою людиною, що має владу. Щоб увійти в це царство, не потрібно грошей, не потрібно людського успіху. Щоб увійти в це царство, потрібно покаятися — і жодних інших умов немає. А тому Царство Боже відкрито для всіх — для багатих і для бідних, для могутніх і для слабких, для щасливих і навіть для тих, хто є абсолютною невдахою з буденної точки зору.

А чому саме покаяння? Тому що Царство Боже — це царство, де присутній Бог, де немає зла, де немає брехні, де немає морального бруду, де світло і правда. «Бо мудрість не ввійде до неправедної душі, ані не замешкає в тілі підвладному гріхові» (Прем. 1, 4), вчить нас слово Боже. Світло Божественного Царства не може увійти до неправедної душі, бо світло й темрява несумісні. Якщо в світлі темрява, то це вже не світло — ми це добре знаємо з життєвого досвіду. Там, де світло перемішується з темрявою, там сутінки, а сутінки — це не світло. Там, де гріх і зло, там не може бути в повноті Божої правди і Божого Царства.

Кожен з нас несе в собі людську неправду і гріх. Більш того, протягом життя ми так з'єднуємося зі своїми гріхами, що вони стають частиною нашого буття, іноді ми спираємося на ці гріхи, щоб добиватися своїх життєвих цілей. Сьогодні той день, коли ми повинні подумати про своє життя, ясно уявити собі, що з нашими гріхами і з нашою неправдою ми не зможемо увійти в Царство Боже. Господь, сходячи до кожного з нас, дає нам дивну здатність до самоочищення. Цією силою, що очищає людський розум і людське серце, є покаяння.

Покаяння є насамперед усвідомлення своєї неправди. Ми визнаємо доцільність самокритики в багатьох областях людської діяльності. Ми вважаємо, що політичні діячі, нездатні критично оцінити свої власні дії, чинять неправильно. Ми вважаємо, що начальник, нездатний критично поглянути на свою роботу, є схильним до помилок. Ми вважаємо, що виконавець, який не вміє тверезо оцінити свої дії, найчастіше допускає помилки. Чому ж, допускаючи критичну оцінку своїх професійних можливостей, здібностей і дій і вважаючи це неодмінною позитивною рисою кожної людини, ми часто виключаємо покаяння з нашого життя? Покаяння і є критична оцінка самого себе, але не перед обличчям людей, тому що в самокритичному ставленні до себе завжди є щось таке, що не повною мірою відповідає істині — через слабкість, через побоювання, через неготовність розкривати душу іншим людям. Покаяння є можливість скинути з себе гріх, сказавши самому собі правду про своє власне життя, і зробити це перед лицем Божим.

Ось чому покаяння — в центрі великопісного поприща. Щоб допомогти людині покаятися перед Богом, Церква вводить його в особливу благодатну стихію великопісних богослужінь, молитви, частого причастя Святих Христових Таїн. Час посту — це час очищення душі, час, коли ми готуємо себе до прийняття Царства Божого.

З чого ж має розпочатися наше покаянне поприще? Воно має розпочатися з дуже простої і водночас дуже важкої справи. Ми повинні насамперед знайти в собі сили й мужність принести покаяння перед нашими ближніми, як би важко й боляче це не було. Перед лицем тих, кого ми образили, і навіть перед лицем тих, хто нас образив, принести покаяння, сказати просте слово «пробач». Сказати його не машинально, не за звичаєм тільки, але з повним усвідомленням того, що без цього примирення з ближнім не може бути внутрішнього очищення людини, не може початися дорога в Царство Боже. І Церква закликає нас до цього діяння сьогодні. Знайдемо в собі сили сказати нашим ближнім «пробач». Насамперед тим, з ким ми живемо пліч-о-пліч, входячи нерідко в побутові, сімейні конфлікти. Сказати це і тим, з ким ми працюємо і з ким наші відносини також можуть бути затьмарені. Сказати це і ближнім, і далеким, тому що розкаяння перед ближнім є першим кроком на шляху нашого розкаяння перед Богом. І нехай допоможе всім нам Господь знайти внутрішню силу, щоб сьогодні зробити такий важливий крок на шляху до Царства Божого. Амінь.

Я усвідомлюю, що й мені не все вдається зробити так, як, можливо, від мене чекали люди. Усвідомлюю, що мої слова можуть когось дратувати, викликати незгоду, породжувати конфліктний потенціал. Я усвідомлюю також і те, що з людської немочі не можу зробити всього того, що хотів би зробити і чого від мене часто очікують. Також усвідомлюю і те, що з людської немочі міг когось образити — вільно та невільно, словом чи ділом або навіть думкою своєю. За все це перед вами, а у вашій особі — перед всією Церквою, перед народом нашим приношу покаяння. Благословіть і простіть мене, отці, брати й сестри. А тепер я прочитаю молитву перед початком Великого посту.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Анонси подій

6/3/2011

Слово Предстоятеля Руської Церкви на вечірні з чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Увечері 6 березня 2011 року, в неділю сиропусну (Прощену неділю), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив вечірню з чином прощення в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Після відпусту вечірні Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

6/3/2011

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Прощену неділю у Свято-Миколаївському храмі в Покровському

6 березня 2011 року, в неділю сиропусну, спомин Адамова вигнання (Прощена неділя), Предстоятель Руської Церкви звершив Божественну літургію у храмі на честь святителя Миколая Чудотворця в Покровському. Після читання Євангелія Святіший Патріарх Кирил виголосив проповідь, присвячену духовному значенню подій священної історії, що згадуються сьогодні.
детальніше...>>

27/2/2011

Слово Святішого Патріарха Кирила в неділю про Страшний Суд у храмі на честь ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі» в Москві

27 лютого 2011 року, в неділю про Страшний Суд, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике освячення храму на честь ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі» в московському районі Мар'їно та Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

25/2/2011

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в день пам'яті святителя Олексія, митрополита Московського

25 лютого 2011 року, в день пам'яті святителя Московського Олексія, всієї Росії чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Богоявленському кафедральному соборі Москви. Після закінчення Літургії Святіший Патріарх Кирил звернувся до пастви з Первосвятительським словом.
детальніше...>>

20/2/2011

Слово Святішого Патріарха Кирила в неділю про блудного сина в Храмі Христа Спасителя

20 лютого 2011 року, в неділю про блудного сина, Предстоятель Руської Церкви звершив Божественну літургію в Храмі Христа Спасителя. Після закінчення богослужіння Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.