ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Грудень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

6/5/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила в Свято-Георгіївському храмі на Поклонній горі

6 травня 2010 року, в день пам'яті святого великомученика і Побідоносця Георгія, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у Свято-Георгіївському храмі-пам'ятнику на честь Перемоги у Великій Вітчизняній війні на Поклонній горі Москви.

По закінченні богослужіння Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

Ваше Високопреосвященство, Ваше Преосвященство, високоповажні батьки, Ваше Високопреподобіє, отець Серафим, настоятель цього святого храму, дорогі брати і сестри!

Сьогодні абсолютно особливий день у нашому церковному календарі. Ми святкуємо пам'ять святого великомученика і Побідоносця Георгія, дивного угодника Божого, який за часів язичницьких гонінь в Римській імперії життя свою віддав у муках за вірність Господу. І Господь дав йому величезну силу, бо за вірність і віру Бог дає силу людям.

Зовсім не випадково, що символами перемог у війнах стали святі мученики: святий великомученик Георгій, святий великомученик Феодор Стратілат і багато інших, тому що від воїна потрібно те ж саме, що і від мученика - віра і вірність. Віра в Бога і віра в те, що воїн робить добру справу, а ці віра і переконаність у правоті своєї справи повинні супроводжуватися вірністю навіть до смерті. І невипадково Велика Вітчизняна війна закінчилася в день святого великомученика Георгія Побідоносця. Ми святкуємо День Перемоги у річницю підписання капітуляції, яка відбулася в Берліні 8 травня (через різницю в часі в Москві до моменту капітуляції було вже за північ, а тому свято Перемоги відзначається 9 травня). Але війна скінчилася 6 травня, в день великомученика і Побідоносця Георгія, який завжди був покровителем граду Москви.

Це не просто збіг обставин. Війна почалася на тиждень Всіх святих, в землі просіялих. Ті, хто задумав вступити 22 червня 1941 на нашу священну землю, не знали нашого церковного календаря. У день, коли весь наш віруючий народ звертався до Бога, просячи милості у святих угодників Божих, на нашій землі просіялих, - саме в цей день як велике блюзнірство, як знущання над духовним життям людей посипалися бомби на голови нашого народу.

І, напевно, як завжди, були люди, які казали: «Як же так? У такій святий день!.. А де ж святі угодники? А чому вони не захистили нашу землю? А чому впали на нас бомби?» Так ми зазвичай реагуємо на те, чого не можемо зрозуміти. Багато що в житті своєму ми не можемо побачити і зрозуміти, і коли щось відбувається не у відповідності з нашими уявленнями, ми звертаємося з подивом до Бога: «Господи, а де ж Ти?». Дехто з подивом, дехто з гомоном, а дехто і з знущанням: «Де ж Ти?»

Святкування Перемоги в день святого великомученика Георгія Побідоносця, коли закінчилася війна, було відповіддю тим, хто дивувався, чому 22 червня, в неділю, на нас напав ворог. Ворог кидав виклик не тільки державі, тодішньому Радянському Союзу. Адже коли мова йде про життя мільйонів людей, то мова йде про щось набагато більше, ніж держава. Мова йде про те, що є колосальною цінністю в очах Божих - про життя народу, про віру, святості, чистоті, про те, з чим ми постанемо перед лицем Божим. Всьому цьому був кинутий страшний виклик, і ми знаємо, як дорого коштувала нам Перемога.

Я благословив, щоб починаючи з цього року в День Перемоги у всіх храмах Руської Церкви урочисто відбувався молебень в пам'ять про позбавлення країни нашої від страшного, смертельного ворога, від небезпеки, якої не знала Вітчизна за всю історію. Працюючи над текстом молитви, яка буде прочитуватися у наших храмах, я поклав в її основу молитву свт. Московського Філарета (Дроздова). Святитель склав цю молитву у зв'язку з перемогою над Наполеоном, але взагалі вважав корисним читати її кожного разу, коли країна наша святкувала перемогу у війнах.

Звичайно, не скрізь молитва святителя Філарета буквально відповідала нашій Перемозі і нашому часу, тому дещо довелося редагувати. Але, працюючи над цим текстом, я перейнявся сенсом молитви, написаної святителем. Здавалося б, православна Росія і нашестя Наполеона - як повинно було все це переломлюватися у свідомості тогочасних людей? Як якась напасть? Як диявольська спокуса? Як підступи ворога? Як хитросплетіння політики? Але в свідомості свт. Філарета і всієї Церкви, яка потім його словами молилася, ця напасть сприймалася як кара за гріх.

Рік тому я сказав у цьому храмі, що і Велика Вітчизняна війна була покаранням за наш гріх, а потім був здивований реакцією світської преси, яка здивувалася і навіть образилася. Не треба ображатися - грішити не треба. Жоден гріх не проходить повз Бога. Все, що ми здійснюємо у своєму особистому, громадському та державному житті, - все це заноситься в Божественну книгу життя. Господь по милості Своїй, не бажаючи наших вічних мук, проводить нас через ці тимчасові випробування, і ми повинні сприймати їх як дар Божественної справедливості і дар Божественної любові - не нарікати, але закликати ім'я Боже, в покаянні та вірі схиляючи перед Богом свої голови.

А що ж у відповідь? У відповідь Господь чинить знаки, як Він зробив чудо позбавлення Москви, як Він зробив чудо порятунку країни нашої і всієї Європи. І знаменням цього дива стало закінчення військових дій у день свята святого великомученика і Побідоносця Георгія на нашим церковним юліанським календарем. Це теж було знаком того, що особлива роль була у країни і народу нашого в тій великій священній Перемозі.

Сьогодні ми молимося про те, щоб Господь проявив милість і любов Свою до народу нашого, до всієї історичної Русі, до країни нашої - Росії; щоб Господь зміцнив віру в серцях людей, щоб Господь дав їм силу жити за Його заповідями, зберігати непошкодженим своє моральне почуття, будувати своє світобуття не за брехливою та небезпечною гріховною логікою, яку часто в дуже привабливій упаковці диявол пропонує людині, а за логікою Божественних законів.

Серце радіє тому, що сьогодні на теренах історичної Русі відбувається відродження віри. І як би не злобствували ті, кому це відродження неприємно, воно відбувається не тому, що хтось наказав народу відродитися у вірі, не тому, що хтось перстом з висоти вказав, кому і куди йти, а тому, що наш народ , переживши всі ці муки і страждання, зрозумів - як, може бути, жоден інший народ - велику істину, що жити треба з Богом і з Божим законом.

І сьогодні наша молитва саме про це - щоб міцна була віра нашого народу, щоб ми могли справлятися з нашими життєвими труднощами так само, як наші предки впоралися зі смертельною небезпекою, щоб Господь дарував нам частинку тієї вірності і віри, які мав святий великомученик Георгій Побідоносець, святі мученики, що стали символами Перемоги - тієї Перемоги, яка відбулася по Божій волі.

Тільки так ми сприймаємо нашу Перемогу. І якщо ми забудемо про духовний і релігійний виміри Перемоги, то це буде блюзнірством по відношенню до Бога. У відповідь на наші неймовірні зусилля, у відповідь на найвищий героїзм народу, у відповідь на напруження всіх сил Господь дарував Перемогу, і з Його рятуючої десниці ми отримали позбавлення. І тому ми підносимо подячну молитву, особливо сьогодні, про країну нашу, про народ наш, про Першопрестольний град Москву. «...»

Перед нами образ Успіння Пресвятої Богородиці, який був повернутий нам із Німеччини - спочатку відвезений як трофей, а потім сумлінними людьми повернуто на Русь. Отець Серафим c прихожанами віддали цей образ на реставрацію в руки чудових фахівців. З ікони, яка збереглася тільки на дві третини, відтворений первинний стародавній образ. Радію, що він повернувся на нашу землю. Все повинно повертатися на круги своя - все, що було порушено, знищено, окуповано, захоплено в результаті воєн, цивільних смут і людської несправедливості. Нехай цей образ нагадує нам про Перемогу у Великій Вітчизняній війні, про добрих людей, які повернули цю святиню у Росію, і про Пречисту і Преблагословенну Царицю Небесну, яка Своїм Покровом покриває землю нашу. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Анонси подій

6/5/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила в Свято-Георгіївському храмі на Поклонній горі

6 травня 2010 року, в день пам'яті святого великомученика і Побідоносця Георгія, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у Свято-Георгіївському храмі-пам'ятнику на честь Перемоги у Великій Вітчизняній війні на Поклонній горі Москви.
детальніше...>>

1/5/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила за Божественною літургією в день пам'яті Собору новомучеників, що у Бутові постраждали

1 травня 2010 р., в суботу 4-у Пасхи - день пам'яті Собору новомучеників, що у Бутові постраждали, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію на Бутовському полігоні. Після читання Євангелія Предстоятель Руської Церкви звернувся до тих, хто молився, з Першосвятительським словом.
детальніше...>>

1/5/2010

Святіший Патріарх Кирил: «Одягаючись в червоні ризи, ми повинні пам'ятати про нашу готовність віддати Господу все, що маємо»

«Нехай подвиг новомучеників і сповідників Руських допоможе всім нам, кожному на своєму місці - і Патріарху, і митрополитам, і архієпископам, і єпископам, і священикам, і дияконам, і прислужникам, ченцям і мирським, - нести свій хрест і своє служіння так, щоб не посоромилося ім'я Боже», - сказав Предстоятель Руської Церкви після закінчення богослужіння на Бутовському полігоні 1 травня 2010 р.
детальніше...>>

25/4/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в кафедральному соборі святих жон-мироносиць

По закінченні Божественної літургії в кафедральному соборі святих жон-мироносиць м. Баку 25 квітня Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.
детальніше...>>

19/4/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила в Храмі-на-Крові в Єкатеринбурзі

18 квітня в тиждень 3-й по Великодню, святих жон-мироносиць, Святіший Патріарх Кирил здійснив велике освячення нижньої церкви Храму-на-Крові в Єкатеринбурзі та Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.