ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Листопад 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

7/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в храмі Різдва Іоанна Предтечі на Преснє

7 липня 2010 року, на свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив чин великого освячення храму Різдва Іоанна Предтечі на Пресні та Божественну літургію в оновленому храмі. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до його учасників з Першосвятительським словом.

Ваше Преосвященство, владика Ігнатій! Дорогі отці, брати та сестри!

Радію можливості в день, коли ми святкуємо ювілей цього храму, коли ми замислюємося про його багатовікову історію, коли він виявляє нам свою первозданну красу після чудово проведених реставраційних робіт, здійснити разом з вами Божественну літургію, дійсно згадати історію цього святого місця першопрестольного граду, помолитися про Москву, про Церкву нашу й про всіх вас, хто з вірою приходить під покров цього святого храму.

Сьогодні на Божественній літургії ми прочитали апостольське послання до Римлян, почули слова, що допомагають нам багато чого зрозуміти і збудувати розумним і рятівним чином свої відносини з навколишнім нас світом. Власне кажучи, ми будуємо і відновлюємо храми саме для того, щоб люди через молитву, через залучення до благодаті Божої навчилися мистецтву життя, навчилися мудрості життєвій, відкрили для себе щось таке, що здатне змінити життя, наповнити її справжнім змістом, неминущим сенсом, радістю про Господа.

І сьогодні в посланні до Римлян Господь як би прочиняє для нас таємницю людського благополуччя, таємницю людського щастя. Апостол звертається до Римлян, які були людьми заможними і часто дуже нестримними, тому що жили вони в умовах найбагатшого столичного міста, з величезною кількістю розваг, з бенкетами, розкішшю і комфортом, і дуже дорожили подібним стилем життя. А для того щоб наповнити цей стиль життя якимось змістом, вони займалися мистецтвами — з тим, щоб хоч щось хвилювало душу, бо сили багатьох жителів Риму були в основному направлені на щось зовсім інше. І ось, звертаючись до римських християн, апостол говорить: «Зодягніться в Господа нашого Ісуса Христа» (Рим. 13, 14). Не в ваші м'які туніки, не в ваші пахощі, не в ваш життєвий комфорт — зодягніться в Господа нашого Ісуса Христа.

А для чого ж потрібно зодягнутися в Христа? І тут же апостол каже: «Щоб піклування про плоть не перетворилося на служіння похоті». Одна ця фраза коштує тисячі філософських томів. Одна ця фраза допомагає розставити всі пріоритети людського життя, вибудувати баланс, визначити, що головне, що другорядне. Апостол закликає багатих жителів Риму жити так, щоб, не залишаючи піклування про плоть, не служити похоті. Піклування про плоть — це неодмінна умова існування людини. Можна сказати, що в якихось умовах і за якихось обставин піклування про плоть є чимось таким, що пов'язане з самим виживанням людини. Адже Господь створив нас такими, що ми повинні харчуватися, відпочивати, одягатися, здобувати освіту — це Його задум. Він міг би створити людину зовсім іншою — так, що було б не потрібно думати про підтримку фізичного життя або, принаймні, думати зовсім небагато. Але Господь дав нам саме цю плоть, дав нам саме ці людські сили, що потребують поповнення, підтримки. Тому апостол і говорить про необхідність нести піклування про своє фізичне життя.

Іноді задають питання священнослужителям: «Чи гріх поїхати у відпустку? Чи гріх придбати той чи інший предмет? Чи гріх запросити людей на свята й пригостити їх?». Все з перерахованого може бути як гріхом, так і святою справою. Все залежить від того, що відбувається в нашому серці: якщо піклування про плоть ми перетворюємо на служіння пожадливості, ми гинемо.

А що ж таке пожадливість? Пожадливість — це панування матеріального початку в людині над душею. Коли всі помисли зводяться до матеріального початку, коли турбота про матеріальний бік життя стає домінуючою, коли все інше з життя йде, коли і радість, і біда — тільки в матеріальній площині, коли людина ні про що не думає, як тільки про те, щоб мати більше матеріальних коштів, більше витрачати, одержувати більше задоволень.

Світ йде сьогодні по цьому страшному шляху, створюючи цивілізацію пожадливості, а значить, гріховну цивілізацію, перетворюючи пожадливість в ідеал життя. Які ще стародавні римляни? Та вони аскети на тлі того, що зараз відбувається, в тому числі і в нашій країні. Ось Господь і застерігає нас від цього способу життя. Він не говорить нам: відмовляйтеся від зарплати, не шукайте матеріальних засобів, не купуйте одяг, не будуйте домівки, не купуйте машини, не їздіть у відпустку, не звертайтеся до лікаря, не отримуйте освіти. Нічого цього ви не знайдете в Слові Божому. Він говорить про опіку тіла, тільки застерігає словами апостола, щоб це піклування не стало догоджати тілу, служити пожадливості людській.

Це найбільша думка. Той, хто знаходить правильний баланс між духовним і матеріальним, стає людиною щасливою, внутрішньо багатою, дуже сильною. Таку людину не зламають якісь тимчасові матеріальні труднощі, невдачі, труднощі з кар'єрним просуванням. Така людина здатна своїм розумом, силою духу свого керувати власним життям. Потрібно, щоб ці чудові слова апостола сьогодні знали в кожному будинку — й діти, й люди середнього віку, й навіть люди похилого віку. А чи легко або важко не змінити піклування про плоть на догоду пожадливості? Легко, якщо ми підключаємо до прийняття рішень розум. Якщо ми живемо не в підпорядкуванні своїм інстинктам, якщо ми можемо керувати своєю поведінкою, докладаючи силу духа й молитву, — тоді легко. Але якщо немає панування розуму над плоттю, сили духа — над інстинктивним потягом, тоді ми стаємо легкою здобиччю пристрастей, тоді ніщо не може зупинити нас, тоді піклування про плоть перетворюється на догоду пожадливості.

Ми будуємо Божі храми, відновлюємо старі. Напевно, невипадково все це збіглося з нинішнім етапом історичного розвитку нашої Батьківщини. Ще двадцять років тому мої слова могли б зустріти у людей законне здивування: «Яка вже там пожадливість — і так грошей ні на що не вистачає». Напевно, і сьогодні хтось скаже так само, але дуже велика, якщо не більша частина нашого народу вже стоїть перед цим вибором: піклування про плоть або служіння пожадливості. Тому дуже важливо, щоб сьогодні храми ставали місцем молитви, духовних роздумів, духовного зростання нашого народу. Тоді ніякі спокуси не завадять нам зберегти ідеали Святої Русі — ті самі ідеали, що надихають наш народ на великі подвиги; ті ідеали, що надихали людей на будівництво храмів, на творення Святої Русі.

Я хотів би від усього серця побажати Вам, владика Ігнатій, кліру цього святого храму, усім парафіянам, всім, хто сьогодні чує мене, допомоги Божої в улаштуванні свого життя. Нехай Божественна мудрість, що несе нам звістку про спасіння, покладається в основу нашого людського вибору, вибору шляху, вибору ідеалів. І віримо, що тоді милість Божа буде звернена до кожного з нас і до народу нашого. І тіло наше страждати не буде, бо піклування про нього також передбачено Божим задумом про світ і людину. Дай Бог, щоб Господь давав нам усім сили йти тим шляхом, до якого Він нас закликає.

На згадку про сьогоднішнє богослужіння і про ювілей цього святого храму я хотів би вручити Вам, владико, цей образ Спасителя. Нехай Він Своїм перстом допоможе кожному з нас визначити своє місце в житті і обрати рятівний життєвий шлях. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського та всієї Русі

Анонси подій

7/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в храмі Різдва Іоанна Предтечі на Преснє

7 липня 2010 року, на свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив чин великого освячення храму Різдва Іоанна Предтечі на Пресні та Божественну літургію в оновленому храмі.
детальніше...>>

28/6/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Іони, митрополита Московського і всієї Русі, чудотворця

28 червня 2010 року, в день пам'яті святителя Іони, митрополита Московського і всієї Росії, чудотворця, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Московського Кремля. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх з Першосвятительським словом.
детальніше...>>

13/6/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії у храмі Трійці Живоначальної при б. Шереметьєвському странноприйомному будинку (нині НДІ швидкої допомоги ім. М. В. Скліфосовського)

13 червня 2010 р., в 3-ю неділю після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив чин великого освячення храму Трійці Живоначальної при б. Страннопрйомному будинку Н.П. Шереметєва (нині НДІ швидкої допомоги імені М. В. Скліфосовського) і Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

5/6/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» в місті Десногорську

5 червня 2010 року в ході першосвятительського візиту до Смоленської та Вяземської єпархії Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав місто Десногорськ, де звершив чин великого освячення
детальніше...>>

4/6/2010

«Як Патріарх я обов'язком своїм вважаю сформулювати саме це завдання - відновлення колишньої слави святої Карельської землі»

3 червня 2010 року, у свято Володимирської ікони Божої Матері та Собору Карельських святих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невському кафедральному соборі міста Петрозаводська
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.