ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Лютий 2020 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

13/7/2010

Слово Предстоятеля після Літургії в храмі Дванадцяти апостолів Свято-Іоаннівського ставропігійного жіночого монастиря на Карпівці

13 липня 2010 р., у свято Собору славних і всехвальних дванадцяти апостолів, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у храмі Дванадцяти апостолів Свято-Іоаннівського ставропігійного жіночого монастиря на Карпівці.

Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до тих, хто молився з Першосвятительським словом.

Ваше Високопреосвященство, владика митрополит Володимир! Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Всечесні матушка ігуменя Серафима, дорогі отці, брати і сестри!

Радію можливості в престольне свято цього святого храму звершити тут Божественну літургію з сонмом ієрархів, піднести молитву до Господа про обитель цю, про град цей, про Церкву нашу, про країну нашу.

Ми святкуємо сьогодні день пам'яті святих апостолів. Наша Православна Церква іменується Церквою Апостольською, тому що вона зберігає пам'ять святих апостолів. Але це особливе зберігання пам'яті. Це не просто спогади про їх життя, про їх працю, про їхні подвиги - це зберігання того, чому апостоли присвятили своє життя, зберігання свідчення про Христа Воскреслого, зберігання тієї віри, яку апостоли прийняли від Самого Господа і передали іншим.

Наша віра виникла не на порожньому місці, це не результат людських вигадок, нехай навіть самих піднесених. Наша віра - від Самого Господа. Ми через святих апостолів зберігаємо те, чому були навчені Самим Спасителем. Зберігання віри - це великий подвиг, бо віра виражається в абсолютно конкретних категоріях людської думки. А людська думка - це явище минуще, вона піддається впливам ззовні, вона змінюється в залежності від рівня людської освіти, від культури, від місця і часу проживання, від сім'ї, від трудового колективу, від країни, від народу. Людська думка схильна до багатьох впливів з боку. І оскільки віра виражається в категоріях людської думки, то найважливіше завдання полягає в тому, щоб усі ці людські віяння нездатні були зруйнувати віру, щоб Церква продовжувала бути Церквою Апостольською, яка зберігає ту ж саму віру, яку поділяли святі апостоли.

Але Церква іменується Апостольською ще й тому, що вона покликана продовжувати служіння апостолів, нести цю віру в світ, людям - щоб вони її засвоювали, щоб на підставі цієї віри будували своє життя. Це друге завдання як би суперечить першому: як можна, зберігаючи ті категорії думки, які належать минулому, звернути на них увагу людей, що живуть у зовсім іншу епоху, що належать іншій культурі, що говорять на іншій мові? Апостольство полягає в тому, щоб зберігати віру і передавати її іншим, і тут потрібен особливий провід Божий, щоб, зберігаючи дорогоцінний дар віри, не даючи розплескати цей Божественний сосуд, ми могли його передавати іншим людям, щоб ті розумно, свідомо, вільно сприймали віру . Це означає, що Церква повинна навчитися говорити з людьми такою мовою, що робила б для них зрозумілим те, чого Церква була навчена від святих апостолів.

Завжди існує якесь напруження між тими, хто воліє зберігати, і тими, хто звертає особливу увагу на звернення інших до віри. Ця напруга також закладена в самій природі Церкви, і безліч помилок, віронавчальних відхилень, єресей і розколів виникало саме від того, що люди були нездатні одночасно і зберігати віру, і актуально передавати її своїм сучасникам.

Сьогодні це завдання стоїть перед усією нашою Церквою з особливою силою - в першу чергу тому, що ми звертаємо до народу, який ще вчора жив безбожно, який багато в чому втратив традицію передачі віри і багато в чому втратив православну культуру, в якій віра передається набагато успішніше , ніж у будь-якій іншій культурі.

Але одночасно саме наш народ, що вийшов з безбожництва, сьогодні готовий, як, можливо, жоден інший народ, чути слово Боже і приймати апостольську віру. Тому сьогодні з особливою силою ми сприймаємо заклик Господа йти, вчити і хрестити (див. Мт. 28, 19).

Для того щоб не повторювати помилок минулого, для того щоб дбайливо зберігати православну віру, отриману від святих апостолів, і одночасно передавати її людям так, щоб вона засвоювалася і розумом, і серцем, необхідно, в першу чергу, нам самим - всім, хто цю віру зберігає, - навчитися жити по вірі, щоб віра з'єдналася з нашими повсякденними думками і турботами, щоб не було розриву між вірою і життям, між Церквою і світом. Ми повинні жити таким чином, щоб у самих собі подолати розділення між небом і землею, між духом і плоттю, між вірою і знанням. І тоді свій власний досвід ми можемо передавати людям зрозумілим для них чином, тому що всі ми самі є дітьми свого племені, і свого народу. Ось і виходить так, що особистий досвід життя людини по вірі і несе в собі примирення двох як би різноспрямованих, але одночасно утворюють єдину задачу Церкви укладення зберігати і передавати.

У сьогоднішньому апостольському читанні з послання до Коринфян ми знаходимо дивовижні слова апостола Павла. Говорячи про свої муки і страждання - і не тільки про свої, а й взагалі про страждання і муки апостолів - Павло звертається до своїх сучасників-християн, в першу чергу до коринфян, кому було направлено цей лист, з дивним закликом: «Будьте до мене, як і я Христа »(1 Кор. 4, 16). Ось і відповідь на всі наші здивування: жити так, як жили апостоли, жити за заповідями Христовим, наслідувати Спасителя, а значить, зберігати віру і бути завжди здатними передавати її людям. У масштабах Церкви це означає - зберігати апостоличність Церкви як найбільший Божий дар, як коштовність, отриману від святих апостолів, як умову і запоруку нашого спасіння.

Нехай Господь допоможе всім нам здійснювати це апостольське служіння на славу Божу. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Анонси подій

13/7/2010

Слово Предстоятеля після Літургії в храмі Дванадцяти апостолів Свято-Іоаннівського ставропігійного жіночого монастиря на Карпівці

13 липня 2010 р., у свято Собору славних і всехвальних дванадцяти апостолів, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у храмі Дванадцяти апостолів Свято-Іоаннівського ставропігійного жіночого монастиря на Карпівці.
детальніше...>>

11/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після читання Євангелія за Божественною літургією у Спасо-Преображенському соборі Валаамського монастиря

В неділю 11 липня 2010 р., в день пам'яті преподобних Сергія і Германа, Валаамських чудотворців, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Божественну літургію у верхньому храмі Спасо-Преображенського собору Валаамського монастиря.
детальніше...>>

8/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в день пам'яті святих благовірних князя Петра і княгині Февронії

8 липня 2010 року, в день пам'яті святих благовірних князя Петра та княгині Февронії, Муромських чудотворців, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому жіночому монастирі м. Мурома.
детальніше...>>

7/7/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила після Божественної літургії в храмі Різдва Іоанна Предтечі на Преснє

7 липня 2010 року, на свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив чин великого освячення храму Різдва Іоанна Предтечі на Пресні та Божественну літургію в оновленому храмі.
детальніше...>>

28/6/2010

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Іони, митрополита Московського і всієї Русі, чудотворця

28 червня 2010 року, в день пам'яті святителя Іони, митрополита Московського і всієї Росії, чудотворця, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Московського Кремля. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх з Першосвятительським словом.
детальніше...>>

© 2010-2020 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.