ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

1/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

1 вересня 2017 року, у свято Донської ікони Божої Матері, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив служіння Божественної літургії в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні за Божественною літургією ми чули читання з Євангелії (Мк. 4:1-9), яке добре знають люди, що відвідують храм і читали Святе Письмо. Це відома притча Спасителя про сім'я, яка справляє велике враження на тих, хто вдумливо сприймає біблійний текст.

Одне насіння було кинуто при дорозі, на узбіччі, — прилетіли пташки, і його повидзьобували. Друге насіння потрапило на кам'янистий ґрунт, зійшло, але відразу посохло, тому що у нього не було коренів. Третє кинуто в погану приготовану землю, де було багато бур'янів, так що бур'яни піднялися і заглушили насіння. І тільки четверте було кинуто на добру землю, і дало рясний плід.

Господь сам витлумачив учням зміст цієї притчі. Він пояснив, що сім'я — це слово Боже. Кинуте при дорозі, яке поклювали птахи, — це слово, яке буває почута, але диявол приходить і вириває з серця і розуму людини Божественну істину. Кинуте на камені — це насіння, яке спочатку було сприйняте і виросло, але потім, не маючи кореня, не маючи міцної основи, усохло. Третє, що потрапило в терня і бур'ян, — це слово, яке заглушається обставинами життя, повсякденними турботами. А ось четверте — це насіння, яке впало на плодоносний ґрунт і принесло плід.

Зазвичай ми, читаючи цю притчу, звертаємо увагу на описи ґрунту, але не замислюємося, що ґрунт — це якась даність. Так що ж, люди, нездатні сприйняти слово Боже, приречені на погибель? Якщо у них серце, як камінь, якщо вони легко піддаються диявольським спокусам, якщо диявол вивергає Боже слово з їхніх сердець і розуму? Якщо люди так легко піддаються обставин життя, що все забувають, — значить, сам ґрунт зумовлює життєвий вибір людини? Зовсім ні!

Дійсно, ми народжуємося з різними схильності, — тепер вчені називають це генетичною спадковістю, — так що нам передається як добре, так і погане. Але навіть при такому розумінні спадковості ніхто не може сказати, що він категорично схильний до зла і не може творити добро, або що він абсолютно схильний до невір'я і не може повірити в Бога. Таких людей, абсолютно схильних до одного, іншого, третього або четвертого вибору, не буває. А що ж буває? Буває, що через відсутність піклування з боку батьків або вчителів у дітей в серці створюється кам'янистий ґрунт. Якщо діти не бачать добра, не розуміють, що таке подвиг, що таке жертва, то в їх серці — камінь. Навіть якщо дитина вже дорослий, має таке серце, в якийсь момент сприймає істину, то ця істина не може прорости, бо у серці — камінь. Яким же має бути наша відповідь? Ми повинні працювати, щоб наші душі не стали кам'яними. Ми повинні працювати над самими собою, над дітьми, над тими, хто сьогодні пішов в школу, тому що і там може бути закладено камінь в душу, не кажучи вже про такі явища сучасного життя, як вплив Інтернету та засобів масової інформації.

А що ж насіння, кинуте при дорозі? Прийшов диявол і так легко викрав? Так, легко. Якщо слово Боже не дає кореня, якщо воно не входить у свідомість і серце людини, то ніяких особливих випробувань не треба. Просто людина піддається спокусі, забуваючи про все — про Божих заповідях, про закони, про чесність, про порядність, — і вже ніщо його не утримує. Навіщо слово Боже, коли стільки грошей можна отримати тим чи іншим незаконним способом? Або віддатися насолоді, зробивши нещасними безліч людей? Але про це ми і не замислюємося, тому що диявол з легкістю бере над нами владу.

Ну, а терня? Можна з ними щось зробити? Звичайно, можна. Кожен, хто займається сільським господарством, знає: можна прополоти, можна надати хімічний вплив на землю, і ніяких тернів не буде. Цей образ допомагає нам зрозуміти, що і в нашій душі можуть вирости тернину, будяччя, ті самі бур'яни, які заглушать не тільки Боже слово, але і всяке розумне слово. Адже якщо людина потрапляє в круговерть повсякденному житті і не може з нього вирватися, якщо пріоритетом для нього стає не найголовніше, не стратегічні цілі, а ця сама повсякденність, то, звичайно, слово Боже буде цієї повсякденністю приглушене і не зможе плодоносити. Але саме від нас залежить, що ми робимо з ґрунтом своєї душі.

Ну і, нарешті, родючий ґрунт. Він приносить плід, але і над цим ґрунтом треба працювати, тому що одна і та ж родючий ґрунт один рік приносить хороший урожай, а інший рік може і не бути настільки ж плодоносною. І чоловік, який радів раніше зібраного урожаю, може випробувати велике розчарування, виявивши, що ґрунт родючості колишнього урожаю вже не приносить. Тому духовне життя постійно вимагає пильного ставлення людини до самої себе, до своїх думок, вчинків, почуттів.

Засвоєння Слова Божого — це подвиг усього життя, і це найголовніший подвиг. Якщо ми не засвоїмо слово Боже, Царство ми не отримаємо, так і в цьому житті не пощастить, бо будемо за щастя сприймати тих же птахів, які прилетіли і поклювали насіння, що насадили у нас пристрасті, гріховні схильності, а ми поплили за течією, насолоджуючись ними. Або ті ж самі перешкоди, які заглушають насіння, — ми, може бути, і не замислюємося про цих дрібних бур'янах, але насправді вони смертельно небезпечні.

Ця притча вчить нас духовній бадьорості. Ми повинні з увагою ставитися до того, що відбувається в нашій душі, в наших думках. Ми повинні дуже уважно ставитися до того, як ми реагуємо на сигнали, які отримуємо із зовнішнього середовища. Перед тим, як впасти в захват від того чи іншого фільму, від тієї чи іншої постановки, від тих або інших публічно виголошених промов, завжди потрібна поставити запитання: а що це з точки зору того самого насіння, того самого слова Божого? Не прилетіла чергова диявольська птах, щоб вирвати із мого розуму, з моєї пам'яті Боже Слово? Це і є пильність людини до самої себе: дивіться, як небезпечно ходите, сказано в Писанні (Еф. 5:15). Де ж ми небезпечно ходимо? Так по цьому житті, тому що нас дійсно чигають спокуси, спокуси і все те, що може зашкодити нашій душі і внутрішньої ґрунті, яка, приймаючи Слово Боже, може плодоносити, або нічого не робити, крім гріха.

Думаю, ці думки дуже своєчасні напередодні навчального року, коли діти підуть у школу. Батьки несуть відповідальність за дітей, тому будьте пильні. Думайте не тільки про власну ґрунті, але про ґрунті дитячих душ. Який вплив справляє на них навколишнє середовище? Намагайтеся добрим словом, особистим прикладом, молитвою зробити так, щоб душа дитини ніколи не перетворилася на камінь, тому що кам'яна душа відкидає не тільки Слово Боже, але й любов, і вірність відкине, і справжню радість життя не сприйме. Піклуйтеся про те, щоб птахи не прилетіли і не встромилися своїми отруєними дзьобами в серця ваших дітей, їх свідомість. Це дуже непросто зробити зараз, але робити це потрібно. Потрібно оберігати дітей від впливу середовища, а вже якщо щось сталося, і дитина заразилася гріхом, то слід робити все для того, щоб вирвати гріх з серця, з свідомості дитини — і словом, і молитвою, і, звичайно, участю дітей у молитовному житті, причастя Святих Христових Таїн.

Є свої терни і у дітей, і у нас. Кожен з нас занурений в повсякденність. Тому треба і про себе, і про дітей постійно думати, щоб найголовніше, найважливіше для їх щастя ніколи не потонув у морі повсякденних турбот, великих і малих. Віримо, що Господь за молитвами Церкви, за молитвами нашого народу зберігати і наших дітей, і нашу молодь. Але треба дуже багато працювати всім — і владі, і громадськості, і батькам, і школам, і, звичайно, Церкви, щоб захистити наших дітей від тих небезпечних духовних станів, про які сьогодні нам оповідає Євангеліє. Віримо, що Господь не залишить щиру молитву і труди во славу імені Його, на користь Вітчизні нашій і на користь нашому молодому поколінню. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх. ua

Анонси подій

1/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

1 вересня 2017 року, у свято Донської ікони Божої Матері, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив служіння Божественної літургії в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда.
детальніше...>>

31/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Успенському соборі Смоленська

31 серпня 2017 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському кафедральному соборі міста Смоленська.
детальніше...>>

28/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в день 100-річчя відкриття Священного Собору 1917-1918 рр.

28 серпня 2017 року, у свято Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, день 100-річчя відкриття Священного Собору 1917-1918 рр., Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

26/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Олександро-Невському соборі Кургану

26 серпня 2017 року, в день віддання свята Преображення Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невському кафедральному соборі м Кургану.
детальніше...>>

21/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті прп. Зосими, Саватія і Германа Соловецьких після Літургії в Соловецькому монастирі

21 серпня 2017 року, в день пам'яті перенесення мощей прп. Зосима і Саватія Соловецьких (1566) і другого перенесення мощей прпп. Зосими, Саватія і Германа Соловецьких (1992),
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.