ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Лютий 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

24/12/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в московському храмі Торжества Православ'я в Алтуф'єво

24 грудня 2017 року, в Неділю 29-ту після П'ятидесятниці, святих праотців, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму Торжества Православ'я в Алтуф'єво м. Москви і очолив Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні у 29-у неділю після свята Святої Трійці і Тиждень праотців. За два тижні до Різдва Христового ми згадуємо старозавітних святих, в числі яких такі титани духу, як Авраам і багато інших, хто вчив народ істинній вірі, хто беззавітно зберігав цю віру, хто сподівався на пришестя в світ Месії.

У цей день нашій увазі пропонується уривок з Євангелія від Луки (Лк. 14: 16-24). Спаситель розповідає притчу про те, як якийсь багатий чоловік вирішив влаштувати бенкет і послав своїх слуг зібрати гостей на це торжество. Але хтось відмовився, тому що купив землю, - мовляв, треба піти і цю землю оглянути. Інший відмовився, тому що купив п'ять пар волів, - їх же треба випробувати. Третій відмовився, бо він одружився. Тоді розгніваний господар повелів рабу піти на вулиці в провулки, і запросити на бенкет усіх, кого знайде, і палата наповнилася людьми, які не були обрані спочатку, але які були покликані на бенкет і стали обраними.

Зовсім не випадково це Євангельське читання пропонується нам в день спогаду про праотців. Як багато було святих в Старому Завіті, які працювали для того, щоб народ повірив в пришестя Месії! Але коли Господь, Месія, Спаситель прийшов, дуже багато Його відкинули. І ми знаємо, що після Вознесіння Спасителя проповідь Євангелія, Божественним бажанням, була звернена до тих, хто не був обраний, до тих, хто не був покликаний на урочисту трапезу, - а саме до язичників, які не вірили в істинного Бога, що не зберігали благочестя, у яких не було храму в честь істинного Бога. Саме ці люди, були покликані з вулиць і перехресть, і наповнили палату Божественної трапези - Церква Господа і Спасителя.

Звичайно, серед них було багато тих, хто в силу свого народження належав до обраного народу і прийняли, як святі апостоли, звістку про Христа, - вони також наповнили вселенську палату Божественної трапези. Але і стосовно до нас ця притча має дуже важливе значення, адже часто люди призиваються Богом - через життєві обставини, роздуми, виховання, - але відмовляються прийти в храм Божий, приєднатися до громади віруючих, хоча, здавалося б, для цього є усі умови.

І виникає питання, чому це відбувається, чому навіть ті, хто формально належить до Церкви, нерідко переносять на саму периферію все, що пов'язано з Церквою і духовним життям. Такі люди рідко відвідують храм, погано знають Святе Письмо і ніколи в житті їм не керуються; їх релігійність пов'язана в основному з традицією, швидше за культурною, ніж духовною. Ці люди живуть поза Євангелія, поза Божественних заповідей, - чому ж так відбувається? Преподобний Єфрем Сирин відповідає так: що людина любить, то для нього і є бог. Адже головна заповідь, яку Бог дав людям: любите Бога. А якщо людина любить щось інше, значить богом для нього стає те, що він любить, а сам він робиться ідолопоклонником. Адже те, що він любить, не є справжньою цінністю і об'єктом поклоніння, а лише якимось ідолом.

Ми знаємо, якою притягальною силою володіє влада. Прагнення до влади для багатьох ставало ідолом, найвищою цінністю, заради якої вони віддавали всі сили. Заради завоювання влади люди йшли на криваві конфлікти і війни. Був період часу, в тому числі в житті нашої країни, коли таким ідолом стала ідеологія. Багато людей полюбили цю ідеологію, відмовившись від Бога, і вона стала для них богом. Заради неї відбувалися подвиги, приносили жертви, розвивалася неймовірна енергія творення, спрямована на те, щоб постулати цієї ідеології втілилися в життя. Але вони не втілилися і втілитися не могли, адже ідеологія - це не віра в Бога. Ідеологія харчується людською мудрістю, а людська мудрість відносна: те, що сьогодні здається абсолютно важливим, завтра втрачає значення. Так і сталося з ідеологією, в яку люди повірили, - виявилося, що насправді ніякого значення для людського життя ця ідеологія не мала і за своєю природою мати не могла.

Зараз настали інші часи, і, напевно, кожен знає, чому сьогодні люди віддають своє серце, що вони найбільше люблять: це гроші, це блага, це максимальне споживання благ. Людське щастя, як його представляє реклама, деякі фільми, масова культура, і пов'язано, в першу чергу, зі споживанням матеріальних благ, з фізичними насолодами, - цими параметрами і обмежується сьогодні предмет любові величезної кількості людей. Але той, хто прив'язаний до матеріальних благ, не може вірити в Бога. За словами того ж Єфрема Сирина, віра в Бога зникає там, де тяжіння до матеріальних благ пов'язує людину. Якщо хтось зрозуміє мої слова так, ніби Церква проповідує повну зневагу до матеріальних благ, то це буде неправильно. Відштовхуючись від чудового приклада преподобного Єфрема Сирина, я скажу, що центральним і найважливішим в його вислові є слово «пов'язує». Коли матеріальні блага, прагнення до того, щоб більше витрачати і більше споживати, більше заробляти, щоб знову витрачати, спрямовують усі думки і всі справи людини, то він виявляється пов'язаний тяжінням до матеріальних благ. Вони, і нічого більше, виявляються в центрі життя, а тому і стають богом, а краще сказати, ідолом.

Тому, коли ви дивитеся всю цю рекламу, телевізійні передачі і фільми, де культ насолоди, споживання, нестримних веселощів пропонується як якийсь ідеал життя, згадайте про слова преподобного Єфрема Сирина. Не можна, щоб все це пов'язувало людину. Ми, звичайно, живемо в цьому світі, ми стикаємося з усім, про що тільки що було сказано. Якщо у людини з'являються матеріальні засоби, і вона бажає придбати житло, автотранспорт, як-то себе забезпечити, то це природне бажання і потреба людини. Але якщо все це пов'язує нашу свідомість, направляє нашу волю, формує наші переконання, то це і є початок ідолопоклонства.

Дивним чином, щоб сподобатися людям, політики сьогодні постійно говорять про економічний чинник як про щось найголовніше. Звичайно, влада і існує для того, щоб вирішувати, в тому числі, економічні проблеми. Але як важливо, щоб в цьому посланні до людей не забувалося дійсно найголовніше: що людина - не тварина, що вона повинна мати високі запити духу і розуму. А якщо в суспільстві такі запити ігноруються, то нічого доброго не вийде, навіть якщо ми станемо дуже багатими, економічно успішними і якщо планка нашого споживання буде постійно підвищуватися.

Найбільша мудрість, яка міститься в сьогоднішньому євангельському читанні, покликана допомогти нам зрозуміти, що ні земля, ні воли, ні навіть близькі і рідні не можуть бути для людини вище Бога, адже якщо щось стає вище, то втрачається найголовніше в людському житті - її вимір. Вектор людського розвитку змінює свій напрямок з вертикального на горизонтальний, а значить, справжнього зростання, духовного зростання, а разом з ним і людського щастя не вийде.

Сьогоднішній день присвячений спогаду старозавітних святих, які в найтяжких умовах навколишнього їх язичництва і слабкості віри народу не втомлювалися закликати його до любові до Бога, до вертикального виміру людського життя, до того, що є дорога від землі на небо. Так і нам, віддаленим від тих людей тисячоліттями, слід сьогодні подумати про те, що є шлях і істина і життя; і зрозуміти, що тільки той шлях, який веде людину до Бога, є справді істинним, рятівним, а значить, несе в собі можливість здобути повне життя - по-людськи мирне і радісне, а з точки зору Божественного закону правильну і рятівну. І хай допоможе нам Господь у нашому мандрівці по цьому життєвому шляху. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

24/12/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в московському храмі Торжества Православ'я в Алтуф'єво

24 грудня 2017 року, в Неділю 29-ту після П'ятидесятниці, святих праотців, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму Торжества Православ'я в Алтуф'єво м.
детальніше...>>

19/12/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Миколая Чудотворця в Храмі Христа Спасителя

19 грудня 2017 року, у день пам'яті святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця,
детальніше...>>

4/12/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці та день 100-річчя інтронізації святителя Тихона, Патріарха Московського, в Храмі Христа Спасителя в Москві

4 грудня 2017 року, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці та день 100-річчя інтронізації святителя Тихона,
детальніше...>>

3/12/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після богослужіння напередодні свята Введення в храм Пресвятої Богородиці в храмі Московського єпархіального будинку

3 грудня 2017 року, напередодні свята Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,
детальніше...>>

20/11/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в понеділок седмиці 25-ї після П'ятидесятниці, після Літургії в Храмі Христа Спасителя

20 листопада 2017 року, в понеділок седмиці 25-ї після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.