ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Лютий 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

16/12/2018

Патріарша проповідь після Літургії в Савино-Сторожевському ставропігійному монастирі

16 грудня 2018 року, в Неділю 29-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті прп. Сави Сторожевського, Звенигородського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в соборі Різдва Богородиці Савино-Сторожевського ставропігійного монастиря. Після богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

У сьогоднішньому євангельському читанні (Лк. 18:18-27) Господь говорить слова, дуже важливі для багатьох сучасних людей. Він говорить нам про багатство. Не можна сказати, щоб багатство стало надбанням абсолютної більшості, але все більше і більше людей, зокрема в нашій країні, живуть досить багато, причому багато хто з них є православними християнами. До них насамперед і звернені сьогоднішні слова Господа.

Коли багатий юнак не зумів піти за Спасителем, Господь сказав слова, які обпалюють розум: «Тяжко багатому увійти в Царство Боже». А чому? А тому що багатство розширює можливості для задоволення людських потреб. У багатого немає ніяких обмежень — матеріальних, зовнішніх, — щоб робити все, що заманеться. Але ми знаємо: те, чого хоче людина, спонукувана бажанням плоті своєї, є здебільшого гріховним. І Господь наказує нам не робити те, чого хочеться, особливо коли грошей багато. Так відбувається ця колізія, зіткнення матеріальних цінностей, захоплення цими цінностями, із заповіддю Божою. Не всі витримують це зіткнення так, щоб душу свою спасти, — нерідко люди віддають своє життя мамоні, тобто задоволенню своїх матеріальних потреб без всяких обмежень — настільки, наскільки грошей вистачає.

У чому ж тут справа? Чому все-таки важко увійти в Царство Боже багатому? Лише через те, що зараз було сказано? Або, можливо, є щось інше? Так, звісно, є, бо багатство підвищує планку вимог до людини з боку Бога: кому дано багато, багато від нього й жадатимуть (див. Лк. 12:48). Йдеться не тільки про здібності людини або про владу, яку вона отримує, але і про багатство. Якщо тобі багато дано, з тебе Господь багато і вимагатиме. І для того щоб звернути багатство не до загибелі, а до спасіння, потрібен подвиг — подвиг самообмеження, подвиг внутрішньої аскези, яка призводить до такого стану, коли людина розумом своїм може регулювати свої потреби, не впадаючи в крайності і не уподібнюючись тварині, що їсть, доки є корм.

Одному з наших новомучеників і сповідників належать чудові слова: «Багатство — це те, що допомагає жити, але що не може бути сенсом життя». Усвідомлення того, що багатство, володіння матеріальними цінностями не може бути сенсом життя, сьогодні є викликом для дуже багатьох людей, які, знаходячи багатство, втрачають почуття міри, втрачають критичне ставлення до своїх власних бажань і потреб і потрапляють у цей полон. І не саме по собі багатство є гріховним, а те, як людина багатство використовує.

Адже ми знаємо, що не тільки заради гріха використовуються матеріальні можливості. Багато заможних людей будують храми, жертвують на монастирі, займаються справами благодійності. Мені постійно доводиться зустрічатися з такими людьми, які часто поводяться дуже скромно, хоча матеріальні можливості дозволяють їм будь-яким чином реалізовувати себе в житті і позиціонувати себе перед іншими. Ця скромність є свідченням того, що людина не упивається тим, що Господь їй дав, і, не втрачаючи критичного ставлення до себе, розумно використовує те, чим володіє.

На щастя, є такі приклади, їх багато. Але як і раніше з сумом слід свідчити про те, що більше тих, для кого багатство стає згубним, кому дійсно важко увійти в Царство Боже, бо їм не вдається впоратися з собою, з прагненням служити своїй похоті. Часто багата людина не може обмежити себе заради того, хто не має коштів до існування, бо власні надмірні потреби затуляють життєвий погляд, заважають бачити Божу правду і сенс життя.

Сьогоднішнє Євангельське читання є не осудом багатства, а закликом до того, щоб кожен, кому Бог допускає стати багатим, використовував ці можливості не заради загибелі, а заради життя — свого власного життя тут і у вічності; але й заради того, щоб відсутність коштів у інших не була причиною людських трагедій. Господь закликає нас до мудрості, до здатності таким способом розпоряджатися матеріальними цінностями, щоб і самим душу спасати, і робити життя нужденних більш світлим, мирним і щасливим.

Нехай сьогоднішнє Євангельське читання навчить нас того, як потрібно пройти життєвий шлях навіть у тому разі, якщо Бог попустив тобі мати багатство, — щоб і свою душу спасти, і ближнім допомогти. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі 

Патріарх.ua

Анонси подій

16/12/2018

Патріарша проповідь після Літургії в Савино-Сторожевському ставропігійному монастирі

16 грудня 2018 року, в Неділю 29-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті прп. Сави Сторожевського, Звенигородського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в соборі Різдва Богородиці
детальніше...>>

9/12/2018

Святіший Патріарх Кирил: Сьогодні дуже важкі події відбуваються в братській Україні

9 грудня 2018 року, в Неділю 28-му після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Татіани в Люблині міста Москви.
детальніше...>>

4/12/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у свято Введення у храм Пресвятої Богородиці в Успенському соборі Московського Кремля

4 грудня 2018 року, на свято Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці й Приснодіви Марії та 101-шу річницю від дня інтронізації святителя Тихона, Патріарха Всеросійського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

4/12/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в річницю інтронізації святителя Тихона після молебню у Донському монастирі

4 грудня 2018 року, у свято Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії і 101-шу річницю від дня інтронізації святителя Тихона, Патріарха Всеросійського,
детальніше...>>

25/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді

25 листопада 2018 року, в Неділю 26-у по П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.