ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Липень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

22/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Миколая Чудотворця після Літургії в Храмі Христа Спасителя в Москві

22 травня 2017 року, в день святкування перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця з Мир Лікійських до Бар, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Храмі Христа Спасителя. У кафедральному соборі перебуває ковчег з часткою чесних мощей святителя і чудотворця Миколая, архієпископа Мир Лікійських, доставлений напередодні з Барі в Москву. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих з проповіддю.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Ваше Високопреосвященство, владика Франческо, архієпископ міста Барі! Досточтима делегація Римо-Католицької Церкви! Дорогі отці, брати і сестри!

Христос Воскрес! Cristo è risorto!

Усіх вас сердечно вітаю з великим святом на честь святителя і чудотворця Миколая. Всякий раз, коли ми згадуємо позбавлення його святих мощей від тяжкої долі на Малоазійському півострові і їх принесення в італійське місто Барі, ми святкуємо не тільки порятунок великої святині, але і вшановуємо святителя Миколая — найулюбленішого святого на Руській землі. У цей день наші храми наповнюються безліччю народу, і люди, подумки предстоя святителю і чудотворцю Миколаю, підносять йому молитви про все, що лежить на душі.

За традицією, ми молимося святителю Миколаю перед кожною подорожжю. Особливі молитви святителю підносять моряки, які вважають його своїм покровителем. Це вірно, бо святитель Миколай допомагає нам у мандрах, але куди більш важливим є його заступництво перед Богом за всіх, хто простує по життєвому шляху. І тому наша головна молитва до нього, щоб він, молячись Богу про тих, хто пам'ятає його святе ім'я, просив у Господа благословення на наш життєвий шлях. А на цьому шляху не менше небезпек, ніж під час звичайних земних подорожей і навіть під час подорожей по бурхливому морю, тому що буря житейського моря здатна погубити не тільки людське тіло, але і душу, свідомість, почуття, волю.

Ми знаємо, які величезні спокуси і проблеми зустрічаються нам на життєвому шляху. Адже подорожі по морю, як і всякі інші, сьогодні вже не такі небезпечні. Ми користуємося сучасними літаками, автомобілями, залізничним транспортом, не відчуваючи тягаря, але наскільки небезпечніше труднощі, з якими ми стикаємося на життєвому шляху! Ніякий прогрес, ні в науці, ні в техніці, не може нас від цих небезпек захистити. Ми не отримуємо більш комфортних засобів пересування по життєвому шляху, незважаючи на загальний культурний, технологічний, цивілізаційний розвиток. Більш того, нинішній час несе ще більші небезпеки і виклики, тому що безліч помилкових маяків підстерігає нас.

Як помилковий маяк встановлюють для того, щоб корабель противника налетів на рифи, так і на нашому життєвому шляху з'являється величезна кількість помилкових маяків. Вони нерідко привертають нас силою свого світіння або прикладом тих, хто в безлічі йде їм назустріч, заявляючи за допомогою засобів масової інформації, що ці маяки відкривають нові перспективи життя, дають можливість справедливого політичного устрою або економічного процвітання. Але в якийсь момент багато хто усвідомлюють, що це помилкові маяки, які горять не Божим вогнем, а вогнем диявольським. Не завжди людині дано зрозуміти, хто ж запалив цей маяк, що в ньому за вогонь — такий яскравий, привабливий, що переливається кольорами веселки, але ми повинні знати, що помилкові маяки загоряються не від Божої десниці. І тому наша молитва святителю і чудотворцю Миколаю саме про те, щоб він допоміг нам розрізнити вогні на нашому життєвому шляху, щоб, йдучи назустріч цим сигналам, ми не опинилися в прірви, щоб цей шлях не відлучив нас від Господа, але щоб ми, йдучи назустріч справжнім сигналам, що ведуть до спасіння душі і тіла, могли всебічно розвивати свою власну особистість, розвивати суспільні відносини, створювати стійкі структури людського гуртожитку, засновані на Божественній моральній та духовній силі.

Сучасне суспільство управляється законами, закони визначаються моральністю, а моральність визначається Божественним початком. Без Бога моральності немає, — вона стає настільки ж відносною, як і все, що виробляє людський розум. Вона піддається впливам політичним, культурним, економічним, а те, що ще вчора вважалося правильним і значним, сьогодні стає безглуздим, — саме тому, що в основу того, що вважається моральністю, покладається людське мудрування. Моральність прямо пов'язана з Богом. Де немає Бога, там все дозволено, говорить Достоєвський. Де немає Бога, там немає і не може бути непорушних моральних законів. А якщо так, то і право розсипається, адже право не може ґрунтуватися на скороминущих людських цінностях. Воно може ґрунтуватися тільки на Божественній моральності, яку людина вбирає своєю природою і підтримує силою Євангелія.

Не завжди нам вистачає наших людських сил, щоб у всьому цьому розібратися. Занадто голосно кричать ті, хто пропонує нам йти по хибному шляху. Занадто яскраво горять помилкові різнокольорові маяки. І ось тут нам потрібна допомога святителя і чудотворця Миколая. Як рятував він мандрівників у водах бурхливого моря, так, віримо, врятує і чад своїх, що з вірою до нього звертаються, на складних життєвих шляхах XXI століття. Віримо, що святитель і чудотворець Миколай чує наші молитви і буде супроводжувати нас на нашому життєвому шляху, який веде до врат Божого Царства, що відкривається перед нами. Зі святом вітаю вас! Христос Воскрес!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

22/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Миколая Чудотворця після Літургії в Храмі Христа Спасителя в Москві

22 травня 2017 року, в день святкування перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця з Мир Лікійських до Бар,
детальніше...>>

21/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила на зустрічі мощей святителя Миколая Чудотворця в Храмі Христа Спасителя в Москві

21 травня 2017 року, напередодні дня святкування перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця з Мир Лікійських до Бар, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив всенічне бдіння
детальніше...>>

13/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії на Бутовському полігоні

13 травня 2017 року, в свято Собору новомучеників, у Бутові постраждалих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію під відкритим небом на Бутовському полігоні.
детальніше...>>

7/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила у Неділю 4-ту після Пасхи, про розслабленого, після Літургії в Нікольському Шостьєнському монастирі

7 травня 2017 року, у Неділю 4-ту після Пасхи, про розслабленого, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Нікольському Шостьєнському ставропігійному монастирі.
детальніше...>>

6/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті великомученика Георгія Побідоносця після Літургії в Георгіївському храмі на Поклонній горі

6 травня 2017 року, в день пам'яті святого великомученика Георгія Побідоносця, свято Іверської ікони Божої Матері, напередодні 72-ї річниці Перемоги
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.