ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Березень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

14/2/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні свята Стрітення Господнього у Стрітенському ставропігійному монастирі

14 лютого 2019 року, напередодні свята Стрітення Господнього, Святіший Патріарх Кирил відправив всеношну у храмі Воскресіння Христового і Новомучеників і сповідників Церкви Руської Стрітенського ставропігійного монастиря в Москві. Після богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

Ваші Високопреосвященства й Преосвященства! Високоповажний отче наміснику! Дорогі отці, брати й сестри!

Усіх вас сердечно вітаю з сьогоднішнім святковим днем і, звісно, з 25-річчям буття Стрітенської обителі, яка за ці роки стала реальним духовним центром для москвичів. Щоб переконатися у тому, що це так, досить прийти до цього храму не тільки у свято, як сьогодні, а й у будь-який недільний день і побачити велику кількість людей різного віку, різного соціального стану, які наповнюють цей храм і черпають духовні сили в цій обителі.

Чернече життя в центрі мегаполісу пов'язане з дуже великими труднощами. Монах — від слова monos, «самотній». Чернецтво передбачає самоту, відхід від життя. Водночас чернецтво передбачає велику роботу людини над своїм власним внутрішнім життям. В умовах великого міста, коли ченця практично нічого не відокремлює від навколишнього міського середовища, це дуже непросто. Але поряд з труднощами, які супроводжують життя ченця в центрі великого міста, існує, я вірю, і особлива милість Божа над тими монахами, які, незважаючи на зовні непрості умови, гідно здійснюють своє поприще, які працюють над собою, над власним внутрішнім духовним світом, які через читання Святого Письма, святоотцівської літератури, через досвід інших, духовно більш досвідчених людей намагаються поділитися своїми знаннями, своїм внутрішнім досвідом з тими, хто приходить до обителі.

Стрітенська обитель дійсно відіграє дуже велику духовну роль у житті сучасної Москви. Знаю, що становлення монастиря не було простим. Треба було вирішувати безліч питань і проблем, справлятися з величезною кількістю труднощів, які стояли на шляху становлення обителі. Ще будучи митрополитом Смоленським і Калінінградським і головою Відділу зовнішніх церковних зв'язків, я мав можливість досить довго проживати в місті Москві, бо практично весь тиждень працював у Москві і тільки суботу та неділю присвячував своїй єпархії. Тому я був, звісно, знайомий з усім тим, що відбувалося на цьому святому місці, з тим, якими трудами відроджувалася обитель. Хотів би сьогодні, у день 25-річчя, висловити сердечну подяку Високопреосвященнішому Тихону, митрополиту Псковському і Порховському, який дійсно був ініціатором відродження цієї обителі. Ми знаємо, з якими труднощами зіткнувся владика Тихон і всі, хто був разом з ним з перших днів, з перших годин перебування на цьому місці. Дійсно, потрібно було бути людиною переконаною у правоті своєї справи, людиною глибоко відданою чернечому послуху, щоб, незважаючи на багато труднощів, відродити цю обитель. Тому сьогодні не можу не сказати ці слова на адресу Преосвященнішого Тихона і ще раз сердечно подякувати йому за відродження обителі, за будівництво цього святого храму, за організацію чернечого життя, за створення прекрасного хору і за багато іншого, що було зроблено. Глибоко переконаний, що, незважаючи на специфіку чернечого буття в центрі великого міста, ця обитель як у минулому, так і сьогодні, і надалі буде нести своє служіння людям, які дуже потребують духовної підтримки.

Ми відзначаємо свято Стрітення Господнього. Стрітення — це зустріч, і ми знаємо, про яку зустріч йдеться. Богонемовля, Господа і Спасителя, принесли до єрусалимського храму, де з Ним зустрілися праведний Симеон і пророчиця Анна, а з ними і інші люди. Про цю зустріч розповідається у Святому Євангелії, отже, вона безперечно мала дуже велике значення для того, щоб багато хто увірував у Христа. Ось так і в нашому житті: зустрічі — це дуже важливі події. Вони можуть привести нас у зіткнення з добром і зі злом, вони можуть відкрити для нас нові горизонти, а можуть зруйнувати те, що ми мали. Зустріч — це завжди виклик і певна небезпека з одного боку, і нові можливості, нові перспективи — з іншого. І як важливо, щоб зустрічі, які у кожного з нас у житті відбуваються і наслідки яких бувають дуже істотні, ніколи не збивали нас з правильного шляху, який веде до Бога, щоб зустрічі не були спокусою, а відкривали нові можливості і давали сили до гідного проходження життєвого шляху.

Те, про що я говорю зараз, стосується і мирських людей, і духовенства, і, звісно, чернечої братії. До вас теж приходять різні люди. Одні щиросердно просять благословення і молитов, сповідують свої гріхи, а хтось приходить з думкою спокусити ченців, внести в душу смуту. Дай Боже, щоб всі ці погані зустрічі, небезпечні для духовного життя, ніяк не заважали вашому чернечому життю і вашому духовному зростанню. І дай Боже, щоб через ці зустрічі Господь допомагав іншим знаходити віру. А для цього потрібно самим мати міцну віру, намагатися жити відповідно до цієї віри, приносити Господу щиросердечне покаяння тоді, коли в нашому житті відбувається щось, що не відповідає волі Божій.

Від щирого серця бажаю братії обителі, отцю наміснику і безлічі паломників, які відвідують це святе місце, знаходити тут зустріч з Господом, відчувати Його присутність, збагачуватися благодаттю, що виходить від Святих Таїн, від ікон, від благословень, які ви тут отримуєте, — щоб, залишаючи обитель, мати нові сили до продовження життєвого шляху, що веде до Бога і спасіння. Нехай Господь допоможе всім, хто трудиться в цій обителі і відвідує її, зберігати міцну віру і надію на спасіння. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua 

Анонси подій

14/2/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні свята Стрітення Господнього у Стрітенському ставропігійному монастирі

14 лютого 2019 року, напередодні свята Стрітення Господнього, Святіший Патріарх Кирил відправив всеношну у храмі Воскресіння Христового і Новомучеників і сповідників Церкви Руської Стрітенського ставропігійного монастиря в Москві.
детальніше...>>

27/1/2019

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в неділю 35-у після П'ятидесятниці в Храмі Христа Спасителя м. Москви

27 січня 2019 року, в Неділю 35-ту після П'ятидесятниці, віддання свята Богоявлення, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя м. Москви.
детальніше...>>

25/1/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті мучениці Татіани після Літургії в домовому храмі Московського державного університету

25 січня 2019 року, у день пам'яті мучениці Татіани і з нею в Римі постраждалих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в домовому храмі святої мучениці Татіани — Патріаршому подвір'ї при Московському державному університеті імені М.В. Ломоносова.
детальніше...>>

18/1/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в Хрещенський святвечір після Літургії в Храмі Христа Спасителя

18 січня 2019 року, у навечір'я Богоявлення (Хрещенський святвечір), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію св. Василія Великого та чин великого освячення води у Преображенській (нижній) церкві кафедрального соборного Храму Христа Спасителя в Москві.
детальніше...>>

8/1/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в день свята Собору Пресвятої Богородиці після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

8 січня 2019 року, на свято Собору Пресвятої Богородиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.