ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Червень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

23/4/2019

Патріарша проповідь напередодні Великої Середи в Андріївському ставропігійному монастирі

Увечері 23 квітня 2019 року, напередодні Великої середи, Святіший Патріарх Кирил взяв участь у вечірньому богослужінні в Андріївському монастирі м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Чудові повчання, з якими Господь звернувся до єрусалимлян після урочистого входу у Святий Град, пронизані безліччю великих смислів. Буквально кожна фраза несе в собі зміст, що має велике значення для нашого духовного зростання і зміцнення нас у вірі.

Ось і сьогодні читання з Євангелія від Іоанна (Іоан. 12:17-50) містить слова, з якими Христос звернувся до тих, хто оточував Його в останні дні перед стражданнями і смертю на хресті. Немов дивуючись, апостол Іоанн каже: «стільки чудес створив Він перед ними, і вони не вірували в нього». І пояснює: тому що «очі їх осліпли і серця їх скам'яніли».

Дійсно, люди, поверхнево відносяться до віри в Бога, ніколи по-справжньому про це не замислювалися, нерідко говорять: «звичайно, увірували б, якби побачили диво». Так ось, сьогоднішнє Євангеліє відповідає: хто як не єрусалимляни, юдеї, одноплемінники і сучасники Спасителя, бачили ці чудеса своїми очима? Чого тільки коштувало воскресіння Лазаря напередодні сходження Спасителя в Єрусалим, на Голгофу! Зовсім недавно силою Божественною, яку істочав Іісус Назарянин, воскресла людина, — і тим не менш багато хто не повірив.

Що це означає для нас, для нашої власної віри? Не потрібно неодмінно чекати чудес, тому що, якщо серце скам'яніло, ніякі чудеса його не змінять і тим більше не допоможуть запалити полум'я віри. Тільки сама людина може відкрити для себе захоплюючу перспективу релігійної віри, в якій перед ним відкривається таємничий Божественний світ — не фікція, не міраж, а духовна реальність, яку люди і розумом усвідомлюють, і серцем відчувають. На цьому безпосередньому сприйнятті Божественної реальності, реальності іншого світу, і засновані наші релігійні переконання, наша переконаність у бутті Бога, наша готовність бути учнями Спасителя.

Ще і ще раз слід сказати, що навіть самі великі чудеса багато намагалися пояснити так само, як це робили книжники і фарисеї говорили про Іісуса: «Він все це творить силою веєєльзевула, князя демонів» (див. Мф. 12:24). Які тільки не придумувалися пояснення, що свідчить лише про одне: можливість вірити відкривається тільки тоді, коли серце і розум до цього готові. Бог не впливає силою на нашу свідомість, на наше моральне почуття до тих пір, поки ми самі не забажаємо мати цей вплив.

Великий піст є тим самим часом, коли у нас з'являється багато можливостей відкрити своє серце назустріч Господу. І участь у богослужіннях, і утримання від скоромної їжі, і певний спосіб життя дають можливість дистанціюватися від навколишнього світу настільки, щоб він не руйнував наш внутрішній світ. Ось чому так важливо виконувати всі церковні приписи щодо посту. Не для того, щоб бездумно катувати себе, як іноді кажуть люди нецерковні, але саме для того, щоб відкрити свої внутрішні здібності сприймати силу Божественної благодаті. Утримання від їжі, і певна самоізоляція від звабливих впливів світу цього, і молитва в храмі допомагають нам змінити свій внутрішній стан, а значить, набути дар Божественної благодаті.

Ми з вами знаходимося вже на вильоті великопісного поприща. Кожен постив, молився в міру своїх сил — хтось, може бути, з великою відвагою, з більшою ревністю, хто-то з меншою, — але важливо хоча б, що залишився до Великої і Святої Пасхи час, незалежно від того, яким був досвід Великого посту, максимально зосередитися на подіях у житті Господа і Спасителя у ті страшні дні в стародавньому Єрусалимі. Зосередитися на його подвигу, на його хресній жертві і через ці події подивитися на себе, на стан своєї душі. Безсумнівно, цей неупереджений погляд допоможе нам відкрити багато про самих себе — те, що ми не знали і про що навіть не здогадувалися. Духовне самоспоглядання є неодмінне знаряддя самовдосконалення, і найкращим часом для такого впливу на себе є час Великого посту. Нехай Господь в дні Страсної седмиці дасть нам силу пізнати самих себе, дасть нам можливість оцінити свій духовний стан, дасть нам можливість через покаяння та причастя Святих Христових Таїн приуготовить себе до зустрічі з радістю Христового Воскресіння. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

23/4/2019

Патріарша проповідь напередодні Великої Середи в Андріївському ставропігійному монастирі

Увечері 23 квітня 2019 року, напередодні Великої середи, Святіший Патріарх Кирил взяв участь у вечірньому богослужінні в Андріївському монастирі м. Москви.
детальніше...>>

22/4/2019

Патріарша проповідь напередодні Великого Вівторка в Іоанно-Предтеченському ставропігійному монастирі

Увечері 22 квітня 2019 року, напередодні вівторка Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил взяв участь у богослужінні в Іоанно-Предтеченському ставропігійному жіночому монастирі м. Москви.
детальніше...>>

21/4/2019

Патріарша проповідь у свято Входу Господнього в Єрусалим після Літургії в Храмі Христа Спасителя

21 квітня 2019 року, в Неділю 6-ту Великого посту, ваїй, свято Входу Господнього в Єрусалим, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Храмі Христа Спасителя в Москві.
детальніше...>>

14/4/2019

Патріарша проповідь у Неділю 5-ту Великого посту після Літургії в храмі Воскресіння Христового в с. Воскресенську

14 квітня 2019 року, у Неділю 5-ту Великого посту, преподобної Марії Єгипетської, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

7/4/2019

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Благовіщення Пресвятої Богородиці після Літургії в Благовіщенському соборі Московського Кремля

7 квітня 2019 року, в Неділю четверту Великого посту, Хрестопоклонну, свято Благовіщення Пресвятої Богородиці і день кончини святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Росії,
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.