ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Листопад 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

21/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті прп. Зосими, Саватія і Германа Соловецьких після Літургії в Соловецькому монастирі

21 серпня 2017 року, в день пам'яті перенесення мощей прп. Зосима і Саватія Соловецьких (1566) і другого перенесення мощей прпп. Зосими, Саватія і Германа Соловецьких (1992), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив служіння Божественної літургії в Свято-Троїцькому соборі Спасо-Преображенського Соловецького ставропігійного чоловічого монастиря. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні ми згадуємо основоположників чернечого житія тут, на Соловецькому архіпелазі, - святих преподобних Зосими, Саватія і Германа Соловецьких. Саватій і Герман прибули на ці острови в 1429 році, в першій половині XV століття; пізніше приєднався і Зосима. Незважаючи на важкі умови, самотність, величезні ризики, вони не просто вижили тут, на Півночі, але зробили диво, поклавши початок чернечого життя.

Чому ж прибули на ці холодні острови Саватій, Герман, а потім і Зосима? Що їх сюди привело? Навіть на материку їхнє життя не була простим і безпечним, але вони не побоялися небезпек і припливли саме сюди. Для чого? Хіба в іншому місці не можна було молитися? Можна, можливо! Або для того щоб спасти життя, потрібно неодмінно розірвати будь-які зв'язки з навколишнім світом? Зовсім немає. Чому ж преподобні отці завантажили себе в екстремальну обстановку? Адже подолання зовнішніх труднощів вимагало величезної віддачі фізичних і духовних сил - де ж тоді місце для молитви? А якщо немає місця для молитви, то навіщо сюди припливати?

Щоб відповісти на ці запитання, потрібно зрозуміти, що означає подвиг в християнському розумінні цього слова. Подвиг взагалі - це вчинок не в ім'я себе, а заради чогось іншого - в ім'я ідеї, в ім'я Батьківщини, в ім'я ближніх своїх. Подвиг - це будь-яке діяння, яке супроводжується ризиками для того, хто його здійснює, аж до положення свого життя. Проте люди здійснюють подвиги, і якщо вдуматися в те, що собою являє подвижництво, не можна не задатися питанням: а чи є місце для подвигу в матеріалістичній концепції людської особистості, як не враховувати вищий початок або Божественну присутність? Відповідь однозначна: ні! Адже матеріалістичний підхід передбачає, що головним завданням людини є збереження власного життя. Саме так йде справа в тваринному світі, де головне завдання - вижити самому. Правда, і в тваринному світі зустрічаються дивовижні приклади самовіддачі - найчастіше це дії самки, що захищає своїх дітей. Але коли період материнства проходить, самка може і сама розтерзати власного дитинчати. Чи не тому, що звірі жорстокі, а тому що такі жорсткі умови самовиживання: хочеш вижити - вживай для цього всі сили.

Саме так слід було б розвиватися і роду людського, якби походження людини мало не Божественний, а твариний початок. Звідки ж  у людини зовсім інша система цінностей? Звідки здатність не просто обмежити себе, а й життя своє віддати в ім'я іншого, будь то людина або велика ідея? Сам феномен подвигу є свідоцтво про Божественне походження людини і про присутність Бога в людському житті.

Коли преподобні прибули сюди, їм довелося долати безліч труднощів, але всі ці діяння, спрямовані на облаштування життя, що не затьмарили найголовніше - християнське розуміння подвигу. У християнстві подвиг є таке самообмеження, така відмова від самого себе, такий ризик, який є не самоціллю, а засобом наближення до Бога. Якщо чернець робить подвиг заради подвигу, якщо його подвижництво не веде до реальних змін у духовному житті, то це не подвиг, а спокуса. Подвиг - це завжди засіб, і святі преподобні отці прибули сюди не заради випробування самих себе, не заради перемоги над важкими зовнішніми умовами, але для того щоб зануритися в атмосферу, найбільш сприятливу для наближення до Бога, тому що відмова від свого «я» - це і є шлях до Бога.

Сучасні люди часом роблять разючі справи. Існують екстремальні види спорту, де дуже висока небезпека загинути або покалічитися. Займаючись такими видами спорту, людина неймовірно себе обмежує, йде на колосальні ризики, але все це - тільки заради самого себе. Він або самостверджується у власних очах, або мріє про славу, про золоті медалі, про грошову винагороду. Екстрім не є подвигом. А ось ті, хто вмирав за Батьківщину, не були екстремалами, - вони і слова такого не знали. Вони йшли і вмирали не за себе, а за Батьківщину. І коли християнські мученики - не тільки в перші століття, але і в новітній час, як ті, хто томився в Соловецькому таборі, - вмирали за віру, це не був екстрим, це був подвиг. Не заради себе - заради Христа вони вмирали.

Щоб не спокуситися своїм перебуванням у важких фізичних умовах, в скитах або відокремлених келіях, кожен монах повинен пам'ятати, в ім'я чого він це робить. Власне кажучи, кожен чернець повинен задатися питанням: а навіщо я прийшов в монастир? Якщо чіткої відповіді на це питання немає, якщо відхід у монастир не супроводжується прагненням до подвижництву заради Бога, з тим щоб через самообмеження відкрити шлях до Нього, то, напевно, не варто було й в монастир іти, як не варто надягати чернечий одяг, якщо в житті ченця немає місця для подвигу. Але якщо той, хто зодягнувся в чернечий одяг, відмовляється від себе і готовий прийняти заради Господа важкі умови життя, то тим самим для нього відкривається прямий шлях до спілкування з Богом.

У святого Симеона Нового Богослова ми знаходимо такі слова: як свічка долучається до світла, так і людина через подвиг долучається до Божественного світла. Немає подвигу - немає прилучення до Божественного світла. Всьому цьому вчать нас святі преподобні отці Зосима, Саватій і Герман. Всякий раз, відвідуючи Соловки, я бачу, що братія тут живе не в легких умовах, не в оксамиті і шовку ходить. Тут важкі умови життя, але саме завдяки цим умовам, добровільно обраним вами, дорогі мої брати, в ваших серцях може зайнятися Божественне світло. Ніколи не нарікайте, ніколи не уникайте труднощів, тому що ухилення від труднощів, пошук легких послухів входить в протиріччя з самим фактом вашої появи на Соловках.

Але те ж саме я можу сказати кожному чернецтву в будь-якому монастирі. Без подвигу для ченця немає порятунку. Саме тому люди і спрямовуються в монастирі до чернецтва духівників, бажаючи почерпнути частину їх мудрості, їх досвіду. А яка ж мудрість, якщо сам досвіду не маєш? Тому найбільша відповідальність лежить на монастирській братії, щоб через подвиг наблизитися до Господа і тим самим виконати своє покликання, адже і Господь Іісус Христос через подвиг вийшов на суспільне служіння. Сорок днів і ночей Він провів в пустелі без їжі і води, і не тому що мав Божественну природу, - адже Його людська природа хотіла і є, і пити, - а тому що Він розумів необхідність пройти через це випробування, щоб вийти на суспільне служіння як Син Божий і Син людський.

Молитвами святих преподобних отців Зосима, Саватія і Германа нехай укріпить Господь всіх нас, всіх ченців, де б вони не служили, де б вони не підносили Богові хвалу - в повній впевненості, що через добровільно сприйнятий подвижницький шлях вони мають можливість врятувати душу і увійти в Боже Царство.

Хотів би сказати ще кілька слів у зв'язку зі сторіччям страшних революційних подій. Дуже багато чому вчать нас ці спогади. Звичайно, була зла воля, спрямована на те, щоб змішати поняття, щоб дезорієнтувати і обеззброїти наших православних російських людей, щоб показати їм помилкові цілі. Вказуючи на реальні труднощі в житті людей, їм говорили: «Як ви погано живете! Але якщо ви скине царя, закриєте храми, знищите віру, то ви будете жити дуже щасливо, всі будуть рівними, вільними, всі будуть один одному братами ». І адже спокусився наш народ - не дивлячись на тисячолітню традицію Православ'я, незважаючи на релігійне виховання! І ми знаємо, до чого все це призвело, - ніякого братства, ніякої свободи, ніякого рівності ... Рівність було тільки в тисячах і тисячах жертв, принесених на вівтар цієї божевільної ідеї.

Безумство революції особливим чином усвідомлюється тут, на Соловках, де нещасні люди нудилися тільки тому, що комусь здалося, ніби вони заважають побудувати щасливе життя. У цьому храмі до 1930 року була карантинна рота. Перед тим як відправитися в місця постійного проживання, всі новоприбулі ув'язнені виявлялися в храмі, в якому ми з вами стоїмо. Тут вони лежали на холодній підлозі, багато тут хворіли і помирали. Цей храм був немов місцем природного відбору - хто виживав, того і направляли на роботи, а про тих, хто помирав, ніхто не шкодував.

Я знав про цей храм задовго до того, як вперше ступив на землю Соловків. Мій рідний дід пройшов через цю карантинну роту. У цьому храмі він лежав разом з іншими, багато з яких тут і померли. Звільнившись з Соловків, він дуже скоро опинився в іншій в'язниці, в Котласе, потім в посиланнях, потім знову кинутий в темницю і вийшов на свободу лише в 1952 році, після чого прийняв священний сан. Але він прийняв його не там, де хотів, тому що він не міг проживати в своїх рідних місцях. Він був змушений виїхати в Башкирії, де і прийняв сан - в місті Бирськ. Ви, напевно, чули, що титул владики, якого ми сьогодні висвятили, - Бирский; і мені чомусь здалося, що невипадково хіротонія владики Бирського Іллі була здійснена саме в цьому храмі. Історичні лінії замикаються. Можна собі уявити, яку скорботу відчували православні люди, вмирали в цій карантинної роті, і яка радість у всіх нас сьогодні! Давайте пам'ятати про наш історичний шлях! Нікому не дамо в черговий раз нас обдурити, нікому не дозволимо людське щастя пов'язувати з безбожництвом, нікому не дозволимо зруйнувати велику релігійну традицію нашого народу, тому що ми знаємо, чим все це закінчується. Ось про що потрібно молитися в рік спогадів про трагічні події, які спіткали сто років тому нашу Руську землю, і тому сьогодні наша молитва - до преподобних отців Зосима, Саватія, Герману, а також до новомучеників і сповідників Російських, кров'ю своєю відобразили вірність Христу і Його церкви. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

21/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті прп. Зосими, Саватія і Германа Соловецьких після Літургії в Соловецькому монастирі

21 серпня 2017 року, в день пам'яті перенесення мощей прп. Зосима і Саватія Соловецьких (1566) і другого перенесення мощей прпп. Зосими, Саватія і Германа Соловецьких (1992),
детальніше...>>

19/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії на Соборній площі Виборга

19 серпня 2017 року, у свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію на Соборній площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором м. Виборга.
детальніше...>>

13/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Воскресенському кафедральному соборі Арзамаса

13 серпня 2017 року, у неділю 10-ту після П'ятидесятниці, предпразднство Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

30/7/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 8-му після П'ятидесятниці після Літургії в Нікольському Морському соборі в Кронштадті

30 липня 2017 року, в Неділю 8-ю після П'ятидесятниці, день пам'яті святих отців шести Вселенських Соборів, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

28/7/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в День Хрещення Русі після Літургії в Троїцькому соборі Олександро-Невської лаври

28 липня 2017 року, в день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, День Хрещення Русі, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Троїцькому соборі Олександро-Невської лаври.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.