ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Листопад 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

18/8/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі міста Нарьян-Мара

18 серпня 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Богоявленському кафедральному соборі міста Нарьян-Мара — адміністративного центру Ненецького автономного округу. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні ми чули Євангеліє, яке розповідає про зцілення двох сліпих, що стояли на узбіччі дороги біля виходу з Єрихону. Як відомо, це місто лежить на південь від Єрусалиму, і Спаситель прямував з Єрихону в Єрусалим. Звичайна дорога, звичайний пейзаж, звичайні люди, і раптом на узбіччі дві людини, які кричать на весь голос: «Іісусе, Сину Давидів, спаси нас, допоможи нам!» (див. Мф. 20:30).

Навколо видатної людини — а саме таким сприймали Спасителя ізраїльтяни — завжди буває натовп шанувальників і уважних слухачів. Так ось, ця юрба відразу накинулася на нещасних сліпих, мовляв, навіщо ви кричите, що вам потрібно. Звичайна побутова сцена, яка може бути і сьогодні, коли нам здається, що ми захищаємо високі цілі і цінності, а насправді лише ображаємо людей. Саме так і сталося на дорозі з Єрихону в Єрусалим. І, може бути, найважливіше у всій цій історії — те, як сліпі просили Господа. Вони кричали, але це був не істеричний крик — це було прохання про порятунок, звернена до Спасителя, це була молитва. І можна уявити, якою ж сили була ця молитва, якщо на неї звернули увагу всі оточуючі, так що навіть почали зупиняти нещасних сліпих.

 

Дуже часто нам не вистачає сил по-справжньому молитися, не вистачає віри. Ми читаємо деякі молитви напам'ять або з молитвослову, своїми словами молимося, але ланцюг з Богом не замикається. Свою частину шляху ми проходимо, повторюючи ті чи інші слова, а Господь молитву не чує, тому що в ній немає самого головного, що було у двох сліпих — гарячого бажання бути почутими Христом. Адже їх крик не був результатом напруги голосових зв'язок — це був крик душі, крик серця. І в цьому крику було все — надія, благання; і Господь почув їх, хоча люди зупиняли сліпих і заважали їм.

Так буває дуже часто, а зовсім недавно і нам заважали молитися. У місті Нарьян-Маре не було жодного храму, так і весь Російський Північ був винищений у плані присутності тут Православ'я. Неможливо було публічно осінити себе хресним знаменням або носити хрест — на це впадали у відчай лише тверді в вірі люди. Нам заважали молитися зовнішні обставини, але виявилося, що зовнішні обставини не є вирішальними. Так, зовнішня середовище іноді заважає молитися, так і сьогодні буває, коли деякі соромляться молитися, особливо начальники в присутності підлеглих. Але молитви ніколи не потрібно соромитися. Не потрібно соромитися накласти на себе хресне знамення і помолитися, ким би ти не був — начальником або підлеглим. Якщо є потреба, треба помолитися.

Але не тільки забобони заважають нам робити молитву, але і обставини життя. Адже дуже часто, молячись, ми думаємо про своє. Навіть коли ми перебуваємо в храмі, — як часто наші думки йдуть далеко за його межі храму, туди, де наші повсякденні турботи і проблеми, і ми забуваємо, що нашою головною справою в храмі є молитва! Та й поза храмом так відбувається — навіть дуже віруючі люди, вставши від сну, з гріхом навпіл прочитають «Отче наш» і біжать на роботу. І навіть читаючи «Отче наш», вони думають вже про інше, хоча ніхто не заважає зосередитися. На заваді стають обставини життя, власне помилкове цілепокладання — навіть якщо ми його не ясно формулюємо, воно приховано, але присутній. Ми не вважаємо молитву найголовнішим справою, а ось у двох сліпих у той момент, коли вони кричали, волаючи про допомогу Спасителя, не було іншого, більш важливого справи. Вся сила душі, розуму, почуттів, вся енергія була вкладена у цей крик: «Ісусе, Сину Давидів, допоможи, пощади, зціли!» І, незважаючи на те, що голоси сліпих заглушали, і натовп їх смикала, Господь відповів на цю молитву.

Це приклад того, як потрібно і нам молитися. Звичайно, така молитва, поєднана з відчаєм, з неймовірним напруженням усіх сил, дуже рідко має місце в нашому житті. Але, може бути, кожен у якийсь момент проходив через таку молитву — наприклад, перед обличчям небезпек, коли зі здоров'ям щось сталося, поставлений страшний діагноз, або на роботі сталося таке, що може обірвати кар'єру. У такі моменти люди, дійсно, концентруються і просять Господа всією силою, якою володіють. Напевно, не завжди і не кожен день можливо так молитися, зважаючи нашої людської обмеженості. Але якщо ми хоча б іноді, в моменти особливої необхідності отримати Божественний відповідь, згадували про двох сліпих і молилися так само, то Господь і з нами робив би чуда, як Він здійснив їх з ними.

Молитва є дуже важливою складовою людського життя. Вона не повинна бути на периферії — вона повинна бути в центрі життя, тому що в центрі всього буття Бог, і до Нього ми звертаємо свої молитви. Не до земного начальнику — до Бога, і тому щира сердечна молитва, навіть своїми словами, якщо інших молитов ми не знаємо, повинна виходити з серця. І, молячись, згадуйте євангельський розповідь про двох сліпих, які від відчаю волали до Господа. Волали, хоча зовнішні обставини того перешкоджали, і Господь почув молитву, відповів на неї і повернув зір сліпим.

Дай Бог, щоб і наші молитви Господь чув і відповідав на них. Божественний відповідь не тільки допомагає реально вирішити проблеми, які стали предметом нашої молитви, але і зміцнює нашу віру. Коли ми знаємо, що Господь зробив те, про що ми просили, тоді Бог і зв'язок з Ним стають частиною нашого реального життєвого досвіду, і ніякі сили, намагаючись перервати нашу молитву до Господа, не досягнуть своєї мети.

Ось я і хотів би побажати всім вам сили віри і сили молитви. Звичайно, я радію тому, що сьогодні разом з вами, мої дорогі, на півночі Русі. Нарьян-Мар — чудове місто, який порадував мене своєю красою, чудовою розфарбуванням своїх будинків. Проїхавши всю північ Євразійського континенту — від Сахаліну до Мурманська, а вже якщо говорити далі, до Ставангера в Норвегії, — я можу все порівнювати і бачу, як змінюється на краще життя нашого Російського Півночі. Дай Бог, щоб Північ ніколи не сприймався наших громадянами як край, де краще не жити, де жити вже надто важко. Жити важко скрізь, але головні труднощі не навколо нас, а в нашій свідомості. І в Нарьян-Маре можна жити, служити Церкві, служити Вітчизні з радістю. Ось я і хотів би побажати вам, щоб Господь зміцнював вас на ваших життєвих шляхах тут, на Крайній Півночі. Щоб Він допомагав у ваших трудах, щоб благословив процвітанням край, в якому ви живете.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

/ Патріарх.ua/

Анонси подій

18/8/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі міста Нарьян-Мара

18 серпня 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Богоявленському кафедральному соборі міста Нарьян-Мара — адміністративного центру Ненецького автономного округу.
детальніше...>>

14/8/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі Новомучеників і сповідників Російських в Строгіно м. Москви

14 серпня 2018 року, у свято Походження (винесення) Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Новомучеників і сповідників Російських в Строгіно м. Москви.
детальніше...>>

28/7/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після молебню біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру в Москві

28 липня 2018 року, в день святкування 1030-річчя Хрещення Русі, Блаженніший Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор II і Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолили молебний спів біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру на Боровицькій площі в Москві
детальніше...>>

22/7/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в неділю 8-му після П'ятидесятниці після Літургії в Преображенському соборі підмосковної Кашири

22 липня 2018 року, в Неділю 8-му після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в соборі Преображення Господнього підмосковної Кашири.
детальніше...>>

21/7/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії на подвір'ї Покровського ставропігійного монастиря

21 липня 2018 року, у свято явлення ікони Пресвятої Богородиці у граді Казані, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію на подвір'ї Покровського ставропігійного жіночого монастиря в селі Маркове Раменського району Московської області.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.