ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Травень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

4/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в суботу першої седмиці Великого посту після Літургії в храмі свтт. Афанасія і Кирила на Сивцевом Вражку

4 березня 2017 року, у суботу першої седмиці Великого посту, день пам'яті священномученика Ермогена, Патріарха Московського і всієї Росії, чудотворця, і великомученика Феодора Тирона, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святителів Афанасія і Кирила Олександрійських Патріархів, що на Сивцевом Вражку м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх у храмі з Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Протягом першої седмиці Великого посту православні християни, принаймні, ті з них, хто мав таку можливість, відвідували храм кожен день, багато — вранці і ввечері. Цей молитовний досвід першої седмиці має дуже велике значення для духовного життя. Перебуваючи в храмі протягом тривалих служб, ми занурюємося в благодатну стихію, яка не може не впливати на свідомість і серце людини, тому що виконана великими смислами. Ці смисли не завжди до нас доходять — хтось не цілком розуміє слов'янський текст, хто не знає історії походження Божественних книг, не уявляє собі епохи, в які вони були написані. Багато чого може здатися дивним, незрозумілим, але, тим не менше, кожен в міру своїх сил розуміє головне: через ці Божественні тексти з нами каже Сам Бог, насамперед словами Псалтиря.

Крім того, що ми під час цих тривалих богослужінь насичуємося Божественними смислами, ми також чуємо заклики до покаяння, молитви, милосердя, до всього, без чого не може відбутися людина, тим паче християнин. На першій седмиці Великого посту усім нам личить міркувати про нашому внутрішньому стані, про наших гріхах, аналізувати свої думки, свої вчинки, свої почуття, піддавати їх суворому суду і приносити покаяння. Все це ми робимо, щоб стати хоч трохи краще, щоб вирватися з повсякденності, з турбот і суєти, в які ми занурені, — найчастіше в силу обставин, а іноді і по своїй волі, — і щоб дійсно відчути близькість Божественну, доторкнутися до Божественної благодаті.

Зростання людини, боротьба з гріхами, прагнення до досконалості з опорою лише на власні сили не можуть бути успішними, тому що нам кидають виклик сили, що багаторазово нас перевершують. І зовнішні спокуси, і природні прояви людської плоті, і багато іншого ставлять наш розум, нашу волю в дуже скрутні умови, не дають можливості розкрити внутрішній духовний потенціал, перемогти злі думки, пристрасті і пороки.

Чому ж ми все-таки не опускаємо рук, чому не відмовляємося від боротьби, чому у нас є надія? А тому що в русі до досконалості, якщо ми готові йти по цьому шляху, з нами Сам Господь. Він передає нам Свою благодать, Свою енергію, Свою силу. Саме завдяки Його силі, Його енергії, Його благодаті ми і здатні підніматися вгору до неба, до зірок, незважаючи на тягар земного тяжіння.

Віруючій людині, що йде по шляху спасіння, Господь дає Свою енергію, Свою благодать насамперед у Таїнствах Церкви. Святому Григорію Нисському належать малозрозумілі з першого погляду, але сповнені великого сенсу слова: «Причащаючись Святих Христових Таїн, ми стаємо, як Він», — тобто ми стаємо такими, як Бог. Звичайно, святий не мав на увазі можливість людини по суті стати таким, як Бог, — природа Божественна і людська природа різні, і неможливо природі людській стати природою Божественною. Але у людини є можливість сприйняти Божественні енергії, а оскільки енергії ці є нетварними, то ми, вбираючи їх, приймаємо в себе Божество.

Важко зрозуміти розумом, але так вчить Сам Господь: хто тіло Моє споживає та кров Мою п'є, той має вічне життя (див. Іоан. 6:54), саме він стає сином Божим. Вся святоотцівська традиція, яка говорить про з'єднання людини з Богом в таїнстві Євхаристії, відштовхується від слів Самого Христа Спасителя, від вчення святих апостолів. І ми віримо, що так і відбувається, — ми стаємо причасниками нестворених енергій Божественних. Саме ця сила здатна перетворити нашу людську неміч: грішника зробити святим, злочинця — подвижником, відомим суворістю життя, і прикладом для інших, як це нерідко бувало в історії Церкви: з каменів цих зробити дітей Авраамові (див. Мф. 3:9). Саме тому дуже важливо причащатися Святих Христових Таїн.

Нерідко перед православними людьми виникає питання: а як часто потрібно причащатися? Хотів би навести приклад роздумів авви Феони, які містяться в творах преподобного Іоанна Кассіана Римлянина. Про авву Феона мало що відомо — великого житія цього старця немає, відомо лише, що він жив наприкінці IV — початку V століття, був відлюдником і провів більше 30 років в єгипетській пустелі, недалеко від Олександрії. Старець прославився силою зцілень: до нього в пустелю притікало безліч жителів Олександрії зі своїми хворобами і скорботами, і старець допомагав їм. Є дуже цікаві відомості про те, що до нього приходили не тільки люди, а й звірі, які в той час зустрічалися в пустелі, — і буйволи, кози; вони оточували святого, а він з джерела поруч зі своєю келією напував їх водою. Це гармонійна єдність святої людини з природою і людьми є дуже сильним свідченням особливої благодаті, що почила на старцю.

Так що ж авва Феона говорив про причастя? У той час був серед ченців звичай причащатися один раз в рік, і старець вчив, що це неправильний звичай, що в ньому проявляється не стільки смирення, скільки гордість, оскільки ті, хто причащається раз в рік, стверджують, що недостойні причащатися частіше. Що ж з цього випливає? Стало бути, раз на рік вони себе вважають гідними причастя Тіла і Крові Господа і Спасителя. З цього авва Феона робить дуже важливий висновок: причащатися потрібно з повною свідомістю своїх недоліків щонайменше кожен день Господній. А день Господній — неділя.

Це свідчення святої людини, прославленої чудесами, любов'ю до Бога і навколишньої природи, подвиг якого відображений у творах святого преподобного Іоанна Кассіана Римлянина, має нам допомогти зрозуміти, як слід причащатися Святих Христових Таїн. Ні в один момент життя ми не можемо дерзнуть сказати, що тепер ми готові, що тепер ми гідні, — тому що не змити нам усіх наших гріхів, і всіх наших слабостей не зцілити, і хвороб не вилікувати ніякими приготуваннями, — але з усвідомленням своєї гріховності, з щирим сповіддю гріхів ми повинні принаймні в недільний день приходити до Святої Чаші. Якщо хтось в силу ряду причин не може причащатися щонеділі, то, принаймні, причащання повинно бути досить частим. А інакше ми спираємося виключно на свої сили — в наших духовних подвигах, в нашому прагненні до виправлення житія, як і у вирішенні багатьох проблем, які перед нами стоять. Відмовляючись від причащання Тіла і Крові Христової, ми ніби говоримо, що все зробимо самі, але нам самим багато чого не вдається. Якщо ж ми з Господом, то Він веде нас по життю, Він нас врозумляє, Він допомагає нам уникнути слів і вчинків, небезпечних для життя, особливо життя духовного.

Нехай досвід святоотцівський, великі слова святого Григорія Ниського і мудрі повчання авви Феони допоможуть нам відчути необхідність з'єднуватися з Христом у таїнстві Святої Євхаристії, щоб мати надію вічного життя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

 

Анонси подій

4/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в суботу першої седмиці Великого посту після Літургії в храмі свтт. Афанасія і Кирила на Сивцевом Вражку

4 березня 2017 року, у суботу першої седмиці Великого посту, день пам'яті священномученика Ермогена, Патріарха Московського і всієї Росії, чудотворця, і великомученика Феодора Тирона,
детальніше...>>

4/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Неділі 1-ї Великого посту після богослужіння в Заіконоспасському ставропігійному монастирі

4 березня 2017 року, напередодні Неділі 1-ї Великого посту, Торжества Православ'я, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив всенічне бдіння в Заіконоспасському ставропігійному чоловічому монастирі м. Москви.
детальніше...>>

3/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя в Москві

3 березня 2017 року, у п'ятницю першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.
детальніше...>>

3/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила напередодні суботи 1-ї седмиці Великого посту після богослужіння в Богородице-Різдвяному монастирі

Увечері 3 березня 2017 року, напередодні суботи 1-ї седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив полієлейну утреню в Богородице-Різдвяному ставропігійному жіночому монастирі в Москві.
детальніше...>>

2/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в четвер першої седмиці Великого посту після ранкового богослужіння в Іоанно-Предтеченському ставропігійному монастирі

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил молився за уставним богослужінням в Іоанно-Предтеченському ставропігійному жіночому монастирі м. Москви.
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.