ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Січень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

10/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 14-у після П'ятидесятниці, після Літургії в Покровському монастирі Хотькові

10 вересня 2017 року, в Неділю 14-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Нікольському соборі Покровського Хотькового ставропігійного жіночого монастиря. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогоднішня чотирнадцята неділя після П'ятидесятниці присвячується притчі Господа і Спасителя про Царство Небесне (Мф. 22:1-14). Господь прирівняв Царство Небесне до чоловіка царя, який, бажаючи відсвяткувати одруження свого сина, вирішив зібрати народ на чудову шлюбну трапезу. Були заколоті тварини, спеціально до цього дня відгодовані, приготовлено все для того, щоб шлюбна палата заповнилася торжествуючими людьми. І цар послав своїх слуг, щоб вони запросили покликаних на шлюбну трапезу, але виявилося, що хтось зайнятий торгівлею, хто на полі; і більше того, запрошення викликало таке роздратування у тих, до кого було звернуте, що вони не обмежилися відмовою, але підняли руку на посланців царя — когось жорстоко побили, а когось навіть убили. Господь задає питання тим, хто слухає: «Як ви думаєте, що зробить цар?» На що самі слухачі відповідають: «Звичайно, візьме місто і страшно покарає тих, хто так вчинив».

У цій притчі є пряме тлумачення. Господь звертався до представників іудейського народу, які багато раз побивали камінням, виганяли, піддавали стражданням своїх пророків — тих, хто проголошував Царство Боже, проповідував Божественний закон. Не по нутру це було багатьом людям, і одних пророків вони дійсно били, інших побивали камінням, третіх вбивали. Але, розповідаючи цю притчу, Господь, безсумнівно, провидів і власну хресну смерть. Адже Він теж прийшов для того, щоб відкрити людям Боже Царство, а Його катували та розіп'яли.

Така відповідь людей на звістку про Боже Царство. У чому ж справа? Хіба ця звістка нелогічна і нерозумна? Хіба вона не вкладається в людську свідомість? Чому ж такий протест, більш того, готовність підняти руку на тих, хто проповідує про Царство Боже? І якщо звернутися до історії Церкви, ми побачимо, що кожен з апостолів, крім Іоанна Богослова, був убитий, як і в подальшому віруючих переслідували і вбивали. Християни ставали ізгоями, і так було не тільки в перші три століття, в роки жорстоких римських гонінь, — так було протягом всієї історії. Що ж говорити про страшні гоніння XX століття, які спіткали нашу Церкву і наш віруючий народ?

Виникає питання: чому ж таке повстання на слово Боже? Адже проголошується багато різних ідей, люди нерідко сперечаються, іноді навіть дуже жорстко заперечують. Але досить рідко за одну лише ідею, за одні лише слова катують і вбивають. Дійсно, чому? Адже сама по собі християнська ідея не несе нічого, щоб могло б у такій мірі порушувати негативні почуття. Христос закликає людей почати жити по-новому — не так, як вони звикли. Він каже, що окрім поля і торгівлі, на які посилалися відмовилися прийти на шлюбний бенкет, існує багато іншого, більш важливого. Цим самим важливим є людська душа, внутрішній світ людини. Адже все там, всередині, — радість і смуток, щастя і горе, задоволення і розгубленість. І цей внутрішній стан може бути автономним від зовнішніх умов. Добре відомо, як люди бувають по-справжньому щасливі у самих скромних умовах, тоді як живуть у палацах часом закінчують життя самогубством. Господь, закликаючи людей до творення свого внутрішнього світу, який дав би радість, спокій, щастя, не говорить нічого такого, що могло б порушити ненависть. Звідки ж вона береться?

Відповідь на це питання дуже важлива, тому що, коли б слово про Боже Царство не вимовлялося — дві тисячі років тому, тисячу років тому, сто років тому або сьогодні, — певна частина людей сприймає це слово не просто вороже, а з дивовижною ненавистю, і спрямовує свої сили на те, щоб дискредитувати тих, хто проповідує слово. Тих нещасних посланців царя вбили, інших побили; сьогодні на вигук Божественного слова не завжди відповідають фізичною силою, але скільки брехні, скільки провокацій, скільки спроб об'єднати людей, здатних спільно вдарити по тих, хто проповідує слово Боже! Напевно, кожен, хто сьогодні уважно дивиться на події, в тому числі в нашій країні, це бачить. Чому так? Тут потрібно торкнутися, можливо, найголовнішого. Справа в тому, що християнське послання саме по собі дуже радикальне. Звертаючись до людської душі, воно вимагає зміни розуму і серця. Це послання вимагає включити Божественний моральний закон в якості головного закону людського гуртожитку і особистої людського життя. Дуже багато виявляються нездатні його прийняти. Але кожна людина, незалежно від її ставлення до Бога, за Божественним задумом володіє моральною природою, а значить, голосом сумління. Тому заклик змінити життя, від чого відмовитись, з одного боку, збуджує ненависть і агресія, з іншого боку, зачіпає совість, бо десь там, в глибинах, відбувається усвідомлення власної неправди. Але занадто сильна людська гординя, щоб схилити голову не лише перед людськими словами, але навіть перед словом Божим. А батько гордості є диявол. Тому вся ця невмотивована, неадекватна реакція — це не просто стан нервової системи або порушеної розуму. Нерідко це дія темної сили, яка діє через людей. І ми повинні ясно розуміти, що ніколи протягом усієї історії слово Боже, покликане нести людям щастя, не сприймалося доброзичливо тими, хто не бажав розлучатися зі своїм внутрішнім, дуже часто темним світом.

У святителя Іоанна Златоуста є чудові слова про те, що люди, які нехтують вічними цінностями, стають нездатні вживати на благо та цінності світу цього. Як часто все те, чим людина дорожить, — гроші, благополуччя, кар'єрний ріст — звертається в прах! Тому що, якщо зневажається найголовніше в житті, то й вторинне нерідко деформується так, що ні від грошей, ні від влади, ні навіть від слави людина для себе нічого не отримує.

Слова Спасителя про Боже Царство несуть в собі величезну внутрішню силу. Сьогодні вони звернені до нас, і ми з усією довірою до Бога повинні їх приймати. Не тільки формально сказати: «Так, Господи, все в Євангелії правильно», але, звернувшись до Господа з молитвою, попросити у Нього сил жити за цим Божественним словами, щоб здобути Царство Боже у серці вже тут, у земному житті, і тим більше в житті вічному. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх. ua

Анонси подій

10/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 14-у після П'ятидесятниці, після Літургії в Покровському монастирі Хотькові

10 вересня 2017 року, в Неділю 14-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Нікольському соборі Покровського Хотькового ставропігійного жіночого монастиря.
детальніше...>>

6/9/2017

Патріарше слово в день пам'яті святителя Московського Петра в Успенському соборі Московського Кремля

6 вересня 2017 року, в свято перенесення мощів святителя Петра, митрополита Київського, Московського і всієї Русі, чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

3/9/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в неділю 13-ту після П'ятидесятниці, після Літургії в храмі Трьох святителів в с. Воскресенське

3 вересня 2017 року, в неділю 13-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Трьох святителів в с. Воскресенське м. Москви.
детальніше...>>

1/9/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

1 вересня 2017 року, у свято Донської ікони Божої Матері, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив служіння Божественної літургії в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда.
детальніше...>>

31/8/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Успенському соборі Смоленська

31 серпня 2017 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському кафедральному соборі міста Смоленська.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.