ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Травень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

18/3/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 4-ту Великого посту після Літургії в храмі Воздвиження Хреста Господнього на Чистому Вражку м. Москви

18 березня 2018 року, у Неділю 4-ту Великого посту, прп. Іоанна Ліствичника, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію св. Василія Великого в храмі Воздвиження Хреста Господнього на Чистому Вражку м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні, в неділю, присвячену пам'яті святому преподобному Іоанну Ліствичнику, ми чули чудові слова у Посланні апостола Павла до Ефесян (Еф. 5:8-19). Він говорить про те, що сини світла повинні поступати за Духом, за Духом Божественним. А Дух навчає нас добрості, і праведності, і правді. Ось здається такі прості слова — доброта, чесність, істина — все це начебто зовсім очевидні поняття. Які можуть бути питання?

Благість — синонім добра. Якщо Дух навчає нас доброти і вимагає від нас діяти по благості, апостол Павло і нагадує нам про це з повним сприйняттям тієї реальності, яка була в його час, що ні для однієї людини не може виникнути питання «А що таке доброта? А що таке добро?» Це були язичницькі часи, але у апостола не було сумнівів, що всі, хто його чують, розуміють, про що йде мова.

Те ж саме, коли він говорить про праведність як про те, чому Дух навчає нас. Праведність — це здійснення добра у житті. Якщо людина не тільки погоджується з добром, але й здійснює це добро в житті, то вона знаходить праведність в очах Божих. Праведність — це правильний спосіб життя, правильне поводження. І знову апостол ніяк не розшифровує це поняття. Він говорить про зовсім очевидних істинах для тих, хто його слухав. Багато з них були початківцями християнами, а деякі — просто язичниками. І навіть для тодішніх язичників не було потрібно розшифровувати, що означає праведність.

І, нарешті, істина. І знову всім все було зрозуміло. Сьогодні ми живемо в той час, коли ворог роду людського вселив людям, що самим правильним чином думки є абсолютнив сумнів у всьому, навіть в очевидних речах. А на основі сумніви можуть рости різні інтерпретації найбільш очевидних понять. Може бути, найбільшою проблемою сучасності є те, що ця готовність людей абсолютно протилежним чином інтерпретувати ті поняття, які ще вчора були загальними для всіх, заохочується сучасною культурою або, краще сказати, псевдокультурою, сучасною політикою, соціальною думкою, сучасною епохою.

Звичайно, ви всі чули про таке поняття як «постмодерн». Умовне, звичайно, визначення нашої епохи, але зміст цього слова полягає в тому, що ми живемо в епоху відсутності абсолютних істин. Будь-яка істина і будь-яка ідея може бути проголошена істинною, навіть входить в протиріччя з тим, до чого люди звикли, що вони знають, на чому ґрунтувалися життя їхніх батьків і дідів, що передували поколінь. Все це перестає бути підставою для того, щоб щось проголошувалося істиною — істини немає. А значить немає і праведності. А значить немає і доброти. І сучасні люди міркують так: «Ну, для тебе це добро, а для мене — зло. Для тебе це праведність, а для мене це неподобство. Для тебе це істина, а для мене — омана». І в атмосфері такої загальної теорії відносності цінностей людина стає беззахисною. Стикаючись з наполегливим, добре організованим поданням жахливої інтерпретації того, що ще вчора здавалося істиною, люди пасують і кажуть: «А може бути і правильно? Може так воно і є? І зовсім це не істина». Що означає втрата людством ясного розуміння того, що є благо, що є праведність, що є істина? І далі можна продовжити перерахування найважливіших цінностей, які визначають саму суть людського буття.

У чому небезпека? А в тому, що людина стає легкоуправляємою. І це відбувається в той час, коли свобода проголошується найвищою цінністю. Свобода в умовах відносності всіх інших цінностей перетворює людину в легко маніпуляційну істоту. Вона починає думати, як думає більшість. А думки так званої більшості дуже легко сформувати. Вона починає думати так, як думати «пристойно» в тому чи іншому суспільстві і боїться слово сказати поперек, щоб його не засудили, щоб не назвали ретроградом, щоб не відлучили від спілкування. І ми знаємо: в глобальному масштабі, в масштабі всієї планети відбувається ця жахлива маніпуляція поняттями, а значить — і людськими долями.

А що ж Церква? Церква це одна з тих сил, які в першу чергу піддаються тиску з боку тих, хто хотів би, щоб відносність цінностей сприймалася всіма живуть на планеті Земля людьми. Зовсім невипадково, що всі революційні перетворення починалися з гонінь на Церкву. Звичайно, ніхто не заявляв про ті ідеї, про які я зараз говорю. Навпаки, вони ретельно приховувалися. А Церкву називали служницею влади, частиною системи експлуатації, поневолення людей. І обов'язково, звичайно, щоб порушити негативне ставлення, всякий раз говорили про незліченних багатствах Церкви, але ніколи не говорили про те, що Церква робила для народу.

Я не буду згадувати дореволюційну історію, але навіть сьогодні, коли Церква майже не має ніяких інших засобів для існування, крім вашої допомоги, дорогі брати і сестри (і на ці кошти було відреставровано цей благоліпний храм, на ці кошти підтримуються тисячі і тисячі нещасних людей, величезна кількість неблагополучних сімей, одиноких жінок, інвалідів, людей похилого віку, нужденних), навіть сьогодні для того, щоб зруйнувати Церкву як ту силу, яка допомагає людям зрозуміти, де правда, проти неї, як ми знаємо, теж спрямовуються стріли лукавого.

А як же Церква підтримує в людях розуміння того, що є добро, а що зло? Дуже просто. Сьогоднішній текст з послання апостола до Ефесян, допомагає нам зрозуміти, чому Церква апелює до найвищого авторитету, коли говорить про істину. Та тому що іншого авторитету, крім Божественного, немає. Церква говорить про ту доброту, яка і є в очах Божих. Церква говорить про ту праведність, яку не створюють людською модою, стилем, політикою чи фінансовою міццю. Вона говорить про праведність, яка є такою в очах Божих. А істина? Боже, скільки ж сьогодні «істин»! І кожен, виступаючи, говорить щось, вважаючи, що він проголошує істину. Але істина лише одна — це та істина, яка є такою в очах Божих.

Ось для чого потрібно зруйнувати віру і зруйнувати Церкву — щоб зруйнувати цей єдиний критерій істини, єдиний критерій добра, добра та праведності. А святий преподобний Іоанн Ліствичник вчить нас не просто необхідності приймати Божественну істину, як істину об'єктивно існуючу, але ще і як керівництво в житті. І він написав чудову книгу «Ліствиця», допомагаючи нам, навіть сучасним людям, досвідченим усіма цими непростими життєвими обставинами, підніматися по сходах, ідучи назустріч Богові, Який Сам сказав про Себе: "Я є шлях і істина і життя (Ін. 14:6). І доки буде Церква Божа існувати, доки у її служителів буде відвага, звертаючись до людей, говорити Божу правду, до тих пір і буде в людях існувати ясна здатність відрізняти добро від зла, правду від брехні, світло від темряви.

Нас, особливо в дні виборчої кампанії, нерідко запитують, чому Церква не закликає народ голосувати за одного чи за іншого. Ми відповідаємо: кожна православна людина, що живе вірою і здатна через віру відрізняти добро від зла, знає за кого голосувати. І я впевнений в тому, що це так. Бо сила Божа живе в Церкві, сила Божа перетворює людський розум, зміцнює його волю, освіжає його почуття. Сила Божа рятує світ. І нехай допоможе нам Господь зберігати віру православну як єдину силу, що дозволяє нам зберегти в серці і розумі те, чого навчав Сам Господь, і ніколи і ні при яких умовах не підміняти такі поняття, як доброта, справедливість, та істина. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

18/3/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 4-ту Великого посту після Літургії в храмі Воздвиження Хреста Господнього на Чистому Вражку м. Москви

18 березня 2018 року, у Неділю 4-ту Великого посту, прп. Іоанна Ліствичника, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію св. Василія Великого в храмі Воздвиження Хреста Господнього на Чистому Вражку м. Москви.
детальніше...>>

17/3/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в суботу четвертої седмиці Великого посту після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі

17 березня 2018 року, у суботу четвертої седмиці Великого посту, день пам'яті святого благовірного великого князя Даниїла Московського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію св. Іоанна Златоуста
детальніше...>>

11/3/2018

Патріарше слово у неділю Хрестопоклонну після Літургії у храмі святих мучеників Михаїла і Федора Чернігівських Патріаршого Чернігівського подвір'я в Москві

11 березня 2018 року, у Неділю 3-ю Великого посту, Хрестопоклонну, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму святих мучеників Михаїла і Федора Чернігівських
детальніше...>>

8/3/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Покровському монастирі в день 20-річчя обрітення чесних мощей святої блаженної Матрони Московської

8 березня 2018 року, в день 20-річчя обрітення чесних мощей святої блаженної Матрони Московської, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів
детальніше...>>

25/2/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю Торжества Православ'я після Літургії в Храмі Христа Спасителя в Москві

25 лютого 2018 року, в Неділю 1-у Великого посту, Торжества Православ'я, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію святителя Василія Великого і чин Торжества Православ'я
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.