ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Квітень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

2/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в четвер першої седмиці Великого посту після ранкового богослужіння в Іоанно-Предтеченському ставропігійному монастирі

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил молився за уставним богослужінням в Іоанно-Предтеченському ставропігійному жіночому монастирі м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих зі словом проповіді.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Протягом Великого посту ми намагаємося зосередитися на своєму внутрішньому житті, піддати його суворому і неупередженого іспиту, визначити найбільш слабкі місця, які заподіюють нам біль або, навіть не завдаючи болю, бентежать нашу совість. Для того щоб подолати гріховні помисли, пристрасті, необхідні особливі засоби впливу на душу. І першим і найважливішим таким засобом є молитва.

Кожна віруюча людина на своєму досвіді відчула, звичайно, що означає для неї молитва, але тим не менш часто, приступаючи до молитви, ми порушуємо якісь правила її здійснення. І мова йде зовсім не про церковному статуті — статут можна знати, а можна і не знати. А ось правила молитви потрібно знати неодмінно. Ці правила містяться у святоотецьких творіннях, але, напевно, найбільш ясно виклав їх афонський старець Никодим, іменований Святогорцем. Він жив порівняно недавно, в кінці XVIII — першій половині XIX століття, і залишив нам чудову книгу, добре відому православним людям, іменовану «Невидима брань». У цій книзі міститься в тому числі виклад православного погляду на здійснення приватної молитви, тобто тієї молитви, якою ми молимося самі, своїми словами, або навіть з вживанням загальноприйнятих текстів, але яку ми здійснюємо самостійно.

Неодмінною умовою дієвості нашої молитви є віра. Якщо ми не віримо в те, що Бог нас чує, якщо ми навіть сумніваємося в тому, чи існує Господь, молитва не може бути почута. Молитва є відповідь в першу чергу на нашу віру. Чудово говорить про це авва Никодим Святогорець: віра твоя — чудовий посуд, в який вкладається скарб Божественної благодаті (див.: Преподобний Никодим Святогорець. Невидима брань. Частина I, гол. 46. Про молитву). Так, дійсно, віра — це той сосуд, в який ми приймаємо Божественну відповідь на нашу молитву. Немає сосуду — і ми не можемо прийняти Божественну відповідь. Існує сувора закономірність між вірою і силою молитви.

Але є ще неодмінна умова, яку потрібно дотримувати, щоб наша молитва була почута Господом. Приступаючи до молитви, ми повинні доручити себе божій волі. Іноді ми просимо у Господа те, що нам некорисно, але самі не розуміємо цього. Ми просимо про те, що ми хочемо мати, але не знаємо, наскільки ця наше прохання відповідає Божій волі щодо нас. І тому, наполягаючи на своєму і не отримуючи у відповідь просимого, ми починаємо сумніватися в тому, що Бог є поруч з нами і чує нашу молитву. Ці сумніви підуть, якщо всяку молитву ми будемо супроводжувати словами: нехай буде воля Твоя; я прошу Тебе, і мені здається, що бажане для мене необхідно, але Ти краще знаєш, Господи, чи зараз або пізніше я повинен отримати це, і взагалі — чи повинен я це отримати, і мої мрії, надії, які виражаються в цій молитві, — чи є вони про мене Твоїм промислом».

Але мало віддавати себе волі Божій, здійснюючи молитву. Необхідно приймати на себе зобов'язання. Якщо ми щось просимо, але самі не стараємося про втілення просимого, то Господь на таку молитву і на таку життєву позицію молящогося не відповідає. Господь не може позитивною відповіддю на молитву заохочувати нашу лінь, наше безглуздя, взагалі наші слабкості. Якщо ми не здатні самі брати участь у здійсненні чого просимо, якщо ми відмовляємося самі працювати, а тільки покладаємо все на Бога, то на таку молитву відповіді не отримаємо.

Ось ці три умови — віра, віддання себе в руки Божі, тобто прийняття волі Божої про нас, і наша співучасть у здійсненні просимого — і є умовами дієвості молитви.

Але є щось ще, що нам потрібно знати щодо змісту молитви. Ми можемо молитися відомими нам словами молитов. Ми можемо молитися в храмі, слухаючи те, що читається, співається, словами псалмів і молитов, але ми можемо і повинні молитися також своїми власними словами. Якщо більшу частину молитви, особливо домашньої, займає ця спільна молитва своїми власними думками та словами, то вона щораз повинна починатися з прославляння Господа, як з прославлення Господа ми починаємо церковну молитву. Ми говоримо: «Благословенне Царство Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків». Ми прославляємо Господа перед тим як почати молитву.

Але є ще щось, що ми повинні неодмінно звернути до Господа. Це наші подяки за те, що ми живі, за те, що ми маємо щастя звертатися до Нього, за те, що в нашому серці є віра, і за все те, про що ми бажаємо подякувати Господа, ми повинні йому дякувати.

А потім, перед тим, як просити про щось Бога, покаятися у своїх гріхах. Незалежно від того, чи сповідалися, чи ми будемо причащатися, потрібно кожен день сповідувати перед Господом свої гріхи, згадуючи про те, що ми зробили поганого, чи то ділом, чи словом або думкою. Покаяння — це невід'ємна частина щоденної молитви християнина.

І якщо, прославивши Господа, подякувавши йому за Його діяння, посповідавшись в  гріхах, ми продовжуємо молитву, то настає час наших прохань. Нам не потрібно шукати якоїсь спеціальної мови, щоб звертатися до Бога, ми можемо виражати свої думки будь-яким способом. Не потрібно спеціально створювати певну стилістику цієї особистої молитви, намагаючись наслідувати, може бути, слов'янській мові або взагалі стилю богослужбової молитви. Потрібно говорити тими словами, які в нас є, у нас не повинно бути ніяких срєдостєній. Наша молитва повинна повною мірою відображати наш духовний стан, наші думки і надії.

У молитві не слід втомлюватися. Коли вдома, молячись, ми раптом відчуємо втому, неуважність свідомості, то краще зупинитися, перепочити, може бути, перенести молитву на інший час, тому що, звертаючись до Господа з проханням, особливо в тому випадку, коли ми вважаємо, що відповідь на це прохання для нас дуже важлива, ми не можемо механічно вимовляти ніяких слів. Ми повинні молитися від серця і намагатися не втомлюватися у цій молитві, тому що тільки від серця виходить щира молитва, що супроводжується прославленням Бога, подякою Йому і сповіданням гріхів, і досягає Божого престолу.

Ось цього вчить нас Свята Церква словами чудових подвижників, аскетів. Це коротке вчення про молитву міститься в самому Священному Переказі нашої Церкви, яке переходить від покоління до покоління. І знаємо, що кожне наступне покоління людей здатне увібрати цю церковну мудрість і виховати себе у здатності і готовності приносити Богові щиру молитву, на яку Всемилостивий наш Отець відповідає скарбом, що приймаються в сосуд нашої віри. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

2/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в четвер першої седмиці Великого посту після ранкового богослужіння в Іоанно-Предтеченському ставропігійному монастирі

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил молився за уставним богослужінням в Іоанно-Предтеченському ставропігійному жіночому монастирі м. Москви.
детальніше...>>

2/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в четвер першої седмиці Великого посту у Високо-Петровському ставропігійному монастирі

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського
детальніше...>>

1/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в середу першої седмиці Великого посту в Андріївському ставропігійному монастирі

Увечері 1 березня 2017 року, в середу першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського в Андріївському ставропігійному чоловічому монастирі міста Москви.
детальніше...>>

1/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Троїце-Сергієвій лаврі

1 березня 2017 року, в середу першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів в Успенському соборі Свято-Троїцької Сергієвої лаври.
детальніше...>>

28/2/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я у вівторок першої седмиці Великого посту в Богоявленському соборі м. Москви

Увечері 28 лютого 2017 року, у вівторок першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського в Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові м. Москви
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.