ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Січень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

9/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в храмі святої мучениці Татіани в Когалимі

9 вересня 2018 року, в Неділю 15-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Татіани в Когалимі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні, у п'ятнадцяту неділю після Трійці, згідно з церковним Статутом читається уривок з Євангелія від Матфея (Мф. 22:35-46), в якому містяться дуже важливі слова. Хтось звернувся до Спасителя з питанням, яка заповідь в Законі найголовніша, — маючи на увазі, звичайно, старозавітний закон, який було дано Мойсею на горі Синай. І у відповіді Господа виражена вся суть закону, даного на горі Синай, містяться основні принципи людського життя.

Господь говорить, що найбільша заповідь — це заповідь про любов до Бога, і друга подібна до неї — про любов до ближнього. Ми називаємо це двоєдиною заповіддю: полюбити Господа Бога свого і ближнього свого як самого себе.

Дуже важливо зрозуміти — а чи можливо взагалі виконати цю заповідь? Як можна полюбити Бога, Якого ми не бачимо? Дехто навіть не вірить в те, що Він є, та й ті, хто вірить, не кожен день закликають Його ім'я. Нам здається, Бог десь далеко, а як можна любити щось невідоме, що знаходиться поза нашим світом? Напевно, є щось в нашому житті, що заважає нам повірити в Бога Живаго, в Того, Хто є Творець, Джерело життя, Хто перебуває з нами кожну мить нашого життя. Нам заважає те, що в нашому особистому досвіді немає переживання Бога Живаго.

Преподобний Єфрем Сірін, розмірковуючи, чому люди здебільшого не можуть повною мірою виконувати цю заповідь, говорить, що людина любить себе, а гординя виганяє Бога. Справді, про кого ми найбільше дбаємо? Так про самих себе! Нам іноді здається, що ми дбаємо більше про інших, але це глибока помилка. Все, що ми робимо, ми робимо в першу чергу для себе. Є те, що необхідно робити, без чого нам не прожити, — треба годувати себе, одягати, взувати, забезпечувати своє існування. І Господь не противиться такій турботі про самих себе, адже якби її не було, то не існувало б і роду людського, люди б просто загинули. Але не випадково Господь говорить, що головна заповідь — Люби Господа Бога свого і ближнього, як самого себе. Тому що якщо ми, задовольняючи свої потреби, перестаємо бачити іншу людину, то впадаємо в гріх. Коли тільки ти сам в центрі життя і все, що ти робиш, направлено свідомо чи несвідомо на тебе самого, відбувається злочин, який виганяє будь-яку любов в серці людини — і до Бога, і до людей.

Чому розпадаються шлюби? Тому, що один з подружжя, а іноді й обидва, самого себе любить набагато більше, ніж іншого. І якщо на перших порах все це покривається фізичним потягом один до одного, то з часом, коли потяг за природними законами слабшає, слабшає і любов, тому що немає досвіду поставлення іншої людини в центр свого життя.

А любити Бога — означає саме Його поставити в центр. Правда, Господь не говорить так прямолінійно: «Поставте Мене в центр». Навіть якби Він сказав, то навряд чи ми змогли б повною мірою зрозуміти і здійснити Його слова. Але Він говорить: «Возлюби ближнього свого, як самого себе». Тобто якщо ти самого себе поставляєш в центр життя і так любиш самого себе, то спробуй і іншого, якого ти бачиш і, можливо, навіть любиш, поставити в центр свого життя, і якщо це станеться, то і Мене ти поставиш в центр життя.

Ось в чому сенс цієї двоєдиної заповіді про любов до Бога і про любов до ближнього: через любов до ближнього у нас відкривається можливість знати Бога, вірити в Бога і любити Бога.

Розмірковуючи на тему любові до ближнього, преподобний Єфрем Сірін відзначає дуже важливу особливість нашої психології, нашого ставлення до людей і говорить, що ознакою любові до іншої людини є такий стан душі, який передбачає нашу готовність радіти його успіхам і здібностям. Дивовижно точне зауваження. Можна скільки завгодно говорити про любов, але індикатором її служить просте почуття, чи є у нас заздрість до іншої людини чи ні. І якщо є заздрість, наприклад, у дружини до чоловіка, а у чоловіка до дружини, значить немає любові, значить потрібно терміново щось робити: працювати над собою, молитися, йти в храм Божий, причащатися Святих Христових Таїн, усвідомлюючи, що заздрість є гріх і її потрібно виганяти. Можливо, повною мірою ми не здатні позбутися заздрості до інших людей, але ми повинні знижувати градус цього почуття в нас, напружуючи свій розум, довіряючи його слову Божому, намагаючись радіти успіхам іншої людини, незалежно від того, становить цей успіх в певній перспективі ризик для тебе чи ні. Якщо ти щиросердно починаєш радіти тому, що обдарування, дані іншій людині, вона розкриває, ніколи не заважай їй, і це буде принаймні маленький крок на шляху до того, щоб зрозуміти, що ми просто любимо інших людей.

А що ж станеться, якщо любов до іншої людини стане нормою нашого життя? Так все зміниться! Ніякої злочинності, ніяких замків на вхідних дверях, ніякого страху, що тебе хтось образить! Це ж принципово інше життя! Деякі утопісти вважали, що таке суспільство можна побудувати виключно законодавчими засобами, але вони глибоко помилялися. Ніякими законами неможливо обмежити людську гординю, заздрість, все те, що з цих почуттів виникає. Є тільки один засіб по-справжньому змінити життя на краще — це виконувати заповідь Божу про любов до Бога і про любов до ближніх своїх.

Якщо ми зрозуміємо, що ця заповідь — не просто релігійне розпорядження, але основний закон життя, то багато що зміниться. Давайте спробуємо, в першу чергу в наших сімейних відносинах, по-новому подивитися на чоловіка або на дружину, на дітей і батьків, а потім і на сусідів, колег, з якими працюєш. Можливо, цей інший погляд допоможе змінити наше ставлення до людей в цілому.

Щоб життя було щасливим, щоб в серці були мир і радість, щоб ці почуття виникали зовні, ми повинні зробити дві великі Божі заповіді основою свого буття. Про все це і вчить нас сьогоднішнє Євангельське читання — про найголовніше, що відкриває для людини двері щасливого, мирного і спокійного життя.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

/ Патріарх.ua/

Анонси подій

9/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в храмі святої мучениці Татіани в Когалимі

9 вересня 2018 року, в Неділю 15-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Татіани в Когалимі.
детальніше...>>

5/9/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в 40-у річницю з дня смерті митрополита Никодима (Ротова) після Літургії в Олександро-Невській лаврі

5 вересня 2018 року, у 40-у річницю з дня кончини митрополита Ленінградського і Новгородського Никодима (Ротова), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невській лаврі.
детальніше...>>

3/9/2018

Патріарша проповідь після Літургії в Стефано-Махрищському ставропігійному монастирі

3 вересня 2018 року, у день пам'яті святителя Варлаама, єпископа Суздальського і Тарусського, Махрищського чудотворця, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Свято-Троїцькому Стефано-Махрищському ставропігійному жіночому монастирі.
детальніше...>>

2/9/2018

Патріарша проповідь у свято Собору Московських святих в Успенському соборі Московського Кремля

2 вересня 2018 року, у Неділю 14-у після П'ятидесятниці, свято Собору Московських святих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

28/8/2018

Патріарша проповідь на свято Успіння Божої Матері після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

28 серпня 2018 року, у свято Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.