ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Листопад 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

23/7/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі Живоначальної Трійці в поселенні Троїцьк м. Москви

23 липня 2017 року, у Неділю 7-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Кирил звершив чин великого освячення храму Живоначальної Трійці в Троїцьку (Троїцький адміністративний округ Москви) і Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні 7-ма Неділя після П'ятидесятниці, і під час Божественної літургії ми продовжили читати 9-й розділ Євангелія від Матвія. Тиждень тому недільне читання також було з цієї глави — мова йшла про те, як якісь люди принесли до Господа розслабленого, тобто паралізованого, і Спаситель, бачачи їхню віру, зцілив його (Мф. 9:1-8). Вся 9-я глава присвячена яскравих прикладів цілющої Божественної сили, в тому числі оповідання, яке ми сьогодні чули (Мф. 9:27-35).

Зустрівши Господа, двоє сліпих кричали: «Іісусе, Сину Давидів, помилуй нас!» Напевно, ні про що інше вони не думали так, як про своє зцілення, але звідки вони могли б його отримати? Які лікарі повернули б зір тим, хто його повністю втратив? Остання надія у нещасних залишалася на Спасителя, Господь, звертаючись до них, запитує: «Ви справді вірите, що Я можу це зробити?» У відповідь вони вигукують: «так, Господи, — тобто так, Господи, — ми віримо!» І тоді Господь лагідно каже їм: «Нехай буде по вірі вашій».

На початку 9-ї глави розповідалося, як Господь зцілив розслабленого по вірі тих, хто приніс його до Спасителя, а тут диво відбувається по вірі самих, що потребують зцілення — тих, хто був здатний випросити у Господа допомоги і засвідчити свою віру в те, що це можливо. В обох випадках, як і у всіх інших, пов'язаних з чудесними зціленнями, присутній це активний початок, активна дія з боку тих, хто звертається до Спасителя. Віра — це і є активна дія з боку людини.

Святитель Феофан Затворник, розмірковуючи над текстом сьогоднішнього Євангелія, порівнює віру, яку називає вмістилищем і приймачем Божественної благодаті, з людськими легкими. Чим сильніше легкі, тим більше повітря вони можуть на себе взяти. Точно так само і віра: чим вона сильніша, тим більше Божественної благодаті, Божественної милості людина може прийняти в себе. А якщо немає віри? Здатна дихати людина, позбавлена легенів? Життя може підтримуватися в ній тільки за допомогою штучних процедур. Так само і в духовному житті: якщо немає віри, немає і контакту з Богом, немає і відповідної дії Бога на цю віру.

А відповідні дії Бога різноманітні. Господь може зцілити наші фізичні недуги і зміцнювати наше здоров'я. Він може наділити нас яскравими сильними думками, які натхненні Його благодаттю, але стають нашими думками. Господь може надихнути на великі звершення, коли людина проходить через межу можливого, тому що Господь у відповідь на її віру був разом з ним. І, розмірковуючи, як все це відбувається в душі людини, святитель Феофан говорить, що Господь відвідує нас, входить у нашу душу, нашу свідомість, не беручи нас силою, а на наше запрошення. Ми повинні запросити Бога, щоб Він увійшов у наше життя. Недостатньо просто сказати «Господи, прийди!» — потрібно вірити, що Бог має силу не просто увійти у нас, як повітря входить в легені, але що Він може зцілити наші душі, наші тіла, що Він може збагатити нас думками і силою, може зробити нас настільки успішними в цьому житті, наскільки це буде завгодно, так що вся наша слабкість винищена буде силою Божественної благодаті.

Якщо говорити про історичних прикладах присутності Бога в людському житті, то вони незліченні. І якщо ми, незважаючи на все це, живемо так, ніби Бога немає, то відповіді на нашу молитву не буде, бо віра є неодмінна умова входження Бога в наше життя. І мова йде не тільки про особисте життя, адже ми хочемо, щоб Господь був присутній в наших суспільних відносинах, щоб з них викидались зло, неправда, насильство, злість, підступність — все те, що руйнує людські стосунки, те, що відкидає людей і цілі суспільства далеко назад, те, що заважає поступальному розвитку суспільного життя і суспільних відносин.

Ось чому ми повинні відкривати свої серця назустріч Богові і просити не тільки про своє, але і про країну нашу, про народ наш, про владу та воїнство і особливо про дітей і молодь. Ось чому ми і будуємо нові храми, щоб люди XXI століття, з'єднавши свої знання, свій досвід, свої думки з глибокою вірою, могли по-справжньому перетворити самих себе і навколишній світ. І нехай допоможе нам Господь зберігати віру, нехай допоможе нам усвідомити, що Бог входить в нас, кажучи словами святителя Феофана, на наше запрошення, не руйнуючи ту силу, якою Він Сам нас наділив — велику силу людської свободи.

Нехай Господь береже кожного з нас, особливо наших дітей і молодь, які стикаються з багатьма спокусами і соблазнами. Всі ці спокуси проходять з віком, але як жахливо, якщо людина в молодості зруйнувала себе дотиком до зла, неправди, нечистоти, а потім схаменулася по закінченні багатьох років, а життя вже позаду! Нехай Господь допомагає і молодим людям, і тим, хто у віці, і літнім, і що готуються переступити поріг фізичного життя. І віримо, що по вірі нашій Господь може зцілити наші недуги і особисті, і громадські, і зміцнити нас у здоров'ї душевному і тілесному. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

23/7/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі Живоначальної Трійці в поселенні Троїцьк м. Москви

23 липня 2017 року, у Неділю 7-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Кирил звершив чин великого освячення храму Живоначальної Трійці в Троїцьку (Троїцький адміністративний округ Москви) і Божественну літургію
детальніше...>>

22/7/2017

Святіший Патріарх Кирил: «Справжній монах — це той, хто зберігає критичний погляд на оточуючий світ»

Слово Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила за братською трапезою в Оптиній пустелі 20 липня 2017 року.
детальніше...>>

21/7/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Казанської ікони Божої Матері в Казанській пустелі в Шамордіно

21 липня 2017 року, в день святкування явлення ікони Пресвятої Богородиці у граді Казані, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

20/7/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в переддень свята Казанської ікони Божої Матері в Оптиній пустелі

20 липня 2017 року, напередодні святкування явлення ікони Пресвятої Богородиці у граді Казані, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив всенічне бдіння в Казанському храмі Оптиноїй пустелі.
детальніше...>>

18/7/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті преподобного Сергія Радонезького в Троїце-Сергієвій лаврі

18 липня 2017 року, в день знайдення чесних мощей преподобного Сергія, ігумена Радонезького, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Троїцької Сергієвої лаври.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.