ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Травень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

2/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в четвер першої седмиці Великого посту у Високо-Петровському ставропігійному монастирі

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського у Високо-Петровському ставропігійному монастирі м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Протягом посту нам належить, кожному в міру своїх сил, стати на шлях подолання злих помислів, пристрастей, гріховних діянь, які супроводжують життя кожної людини. Для того, щоб ми мали можливість зробити цей духовний розворот у своєму житті, Церква пропонує нам певні засоби. В першу чергу це молитва, яка дає можливість відчути Божу присутність. Саме через молитву ми можемо встановити зв'язок з Самим Богом і зрозуміти, що ми не самотні, що в наших людських труднощах, в нашій боротьбі ми можемо спиратися на Божественну силу.

Іншим засобом є стриманість, піст, який допомагає мобілізувати нашу волю і протестувати наш духовний стан, визначити, на що ми здатні, у нас є сили справлятися з тими духовними завданнями, які стоять перед нами як християнами. І якщо таких сил недостатньо, то піст дає можливість ці сили в собі укріпити.

Нарешті, ще один дуже важливий засіб подолання гріховних схильностей і одержання перемоги над самим собою — це милосердя. Святий Іоанн Златоуст, розмірковуючи на тему милосердя, сказав дивовижні слова: «Дивись, як високо милість! Бог з Самим Собою порівнює людини співчутливу». А далі цитує відомі слова з Євангелія від Луки: будьте милосердні, як Отець ваш Небесний милосердний є (див. Лк. 6:36). Дивні слова! Ми їх добре знаємо, але найчастіше вони проходять повз нашої свідомості. Адже цими словами не тільки описується природа Божества — у них вказується на саме, може бути, найважливіше, що треба нам робити в цьому житті.

Чому саме милосердя? Коли ми творимо милість, то щось ми віддаємо від себе іншій людині — матеріальні засоби, якісь предмети, увагу, турботу... Ми в якомусь сенсі йдемо проти загальної течії, тому що рух усієї цивілізації спрямований на те, щоб полегшити життя людині, щоб людина стала сильнішою, багатшою, володіла більшою владою. На досягнення цих цілей спрямовуються зусилля більшості людей. У кожного свій масштаб дій, але цілепокладання одне і те ж — зрідка відкрито деклароване, набагато частіше приховане. А той, хто здійснює справи милосердя свідчить про те, що йде іншим шляхом, який Господь називає вузьким (див. Мф. 7:14). Не всі можуть по ньому йти, але саме цей шлях милосердя веде нас у Царство Боже.

Той же Іоанн Златоуст говорить: «Ніщо не дає нам такої можливості уникнути геєни вогненної, як милосердя». Дійсно, здійснюючи діла милосердя, ми перевіряємо свою сутність. На словах все буває дуже просто, добре, красиво, а на ділі виявляється зовсім не так. Часто ми говоримо те, чого самі ніколи не робимо. Деколи ми закликаємо інших до того, що не займає ніякого місця в нашому житті. Сьогодні багато говорять про необхідність милосердя, створюють організації допомоги; про милосердя ви можете почути в засобах масової інформації та в електронних, і в газетах. Але як мало тих, хто реально творить діла милосердя!

Дуже важливо, щоб Церква була школою милосердя. Дуже важливо, щоб духовенство, закликаючи паству до співчуття, самі здійснювали справи милосердя. Щоб протестувати свій духовний стан, кожен під час Великого посту повинен запитати: а що я зробив доброго? Кому я реально допоміг? Кому простягнув руку допомоги? З ким розділив свої матеріальні ресурси? Буду я виправданий на Страшному Суді? Бо саме про справи милосердя нас будуть питати на Суді Божому.

Цей важкий вузький шлях веде нас у Царство Боже, бо на цьому шляху розкривається сама суть людини. Слова залишаються осторонь, а головне, Бог бачить справжній стан нашої душі і оцінює наше життя. Але вузький шлях не тільки важкий, — це ще і дуже благодатний шлях. Жалісливі люди рідко розповідають про своїх вчинки, але дуже добре їх пам'ятають. І ці спогади можуть підтримати людину в найважчі моменти, коли вона стикається з несправедливістю, злістю, обманом, підступом. Спогади про добрі справи переводять свідомість на інший рівень буття, допомагають поглянути на життя з іншої висоти, з іншої точки зору, а значить, піддати сумніву те, що скорботні обставини здатні завдати реальної шкоди людині, що творить справи милосердя. Тому людина, що робить добро, сам добра. А добро — це завжди позитивний стан духу, це мир всередині, це спокій, це присутність Божої благодаті. Здійснення добра є шлях не тільки стяжання Божої відповіді, праведної і сприятливої, на Страшному Суді, але і шлях стяжання миру і радості в цьому земному житті.

Хай допоможе нам Господь, що проходять поприще Великого посту, ще і ще раз усвідомити важливість молитви, стриманості і милосердя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

2/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в четвер першої седмиці Великого посту у Високо-Петровському ставропігійному монастирі

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського
детальніше...>>

1/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в середу першої седмиці Великого посту в Андріївському ставропігійному монастирі

Увечері 1 березня 2017 року, в середу першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського в Андріївському ставропігійному чоловічому монастирі міста Москви.
детальніше...>>

1/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Троїце-Сергієвій лаврі

1 березня 2017 року, в середу першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів в Успенському соборі Свято-Троїцької Сергієвої лаври.
детальніше...>>

28/2/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я у вівторок першої седмиці Великого посту в Богоявленському соборі м. Москви

Увечері 28 лютого 2017 року, у вівторок першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського в Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові м. Москви
детальніше...>>

28/2/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у вівторок першої седмиці Великого посту після ранкового богослужіння в Покровському ставропігійному монастирі в Хотькові

28 лютого 2017 року, у вівторок першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил молився за уставним богослужінням у Покровському Хотькові ставропігійному жіночому монастирі.
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.