ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Січень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

26/8/2018

Патріарша проповідь після Літургії в храмі блаженної Матрони Московської в Дмитровському м. Москви

26 серпня 2018 року, в Неділю 13-ту після П'ятидесятниці, день віддання свята Преображення Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення новозбудованого храму блаженної Матрони Московської в Дмитровському м. Москви і Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні за церковним календарем 13-та неділя після П'ятидесятниці. У цей день завжди читається одне і те ж Євангеліє (Мф. 21:33-42) — добре відома притча про злих виноградарів. Тих самих, що били посланих господарем виноградника слуг, яким належало взяти плоди праць цих виноградарів, — а врешті-решт вони вбили і сина господаря, його спадкоємця.

Уже сучасники Спасителя розуміли, про що йдеться. Йдеться про те, як обраний народ ставився до посланців Божим — пророків. Багатьох пророків виганяли з людського співжиття, побивали каміннями, багато кого фізично знищили. А під образом сина, якого посилає господар виноградника, приховується Сам Господь, тому що господар виноградника — це Сам Бог.

Про що ж ця притча? Ця притча про найголовніше — про ставлення людей до присутності Бога в їхньому житті і в людській історії. І ми знаємо, що це ставлення дуже несправедливе по відношенню до Бога. У святого Іоанна Златоуста є такі слова: «Бог передбачав, що людина буде такою поганою, але Його любов і добрість подолали це передбачення». Господь створив світ таким, яким він є, знаючи, що станеться. Звичайно, Бог знав, що буде з родом людським. Він знав, якою буде людина, він знав, що людина в Нього вірити не буде, що людина буде боротися з тими, хто в Нього буде вірити. Бог усе знав, але, за словами Златоуста, Його любов подолала це передбачення.

Отже, ця притча оповідає про головну драму людської історії — про ставлення людей до Бога. Це ставлення було різним, але більшість людей протягом історії ставилися до Бога не як до люблячого отця і не віддавали Йому подяку за сам акт творіння, за саму появу людського життя. Тільки окремі люди — пророки, святі, подвижники — прозрівали цей великий акт Божественної любові стосовно світу — створення людини — і будували своє життя так, щоб відповісти на цей Божественний акт любові своєю зустрічною любов'ю. Абсолютна більшість людей ніколи не сприймали як щось головне для себе те, що Бог їх створив, створив світ, і що призначенням людини є відвітна любов до Бога.

Але ж це ставлення людей до Бога, до Творця світу, до їх власного Творця і Отця нічого, по суті, не змінює. Це їхнє особисте ставлення, їхній особистий гріх — не бачити добрість Отця; це наш з вами гріх. А з точки зору виливу Божественної любові у світ нічого не змінюється. Бог, як і раніше, любить Своє творіння, всесвіт, землю нашу, рід людський і кожного з нас. Це означає, що саме любов, яка і є суть Божественного життя, має бути головним законом людського співжиття. Ми навчені цього Самим Господом.

Звичайно, кожен розуміє, що велике Божественне одкровення про любов Творця до роду людського і про те, що закон любові є головним законом людського співжиття, є дуже далеким від нашого способу життя і навіть від нашої уваги. Але ось що нам потрібно зрозуміти з усього сказаного: закону любові Бог не скасував. А це єдиний закон, завдяки якому, можна чогось в житті досягти. Це єдиний закон, на підставі якого можна побудувати правильні людські стосунки, чи то в сім'ї, у суспільстві, в державі, на планеті Земля. Немає іншого закону!

Поняття любові, звісно, є майже всеосяжним. Можна виокремити з нього, наприклад, такий високий прояв почуттів, як любов матері до своєї дитини. Але є й інша любов — наприклад, любов людини до тварини, до цуценяти, яке раптом з'являється у вашому житті. Усе це любов. І ось певне середнє арифметичне в цій любові — від любові Бога, від любові матері до дитини до любові до якихось явищ життя — можна описати дуже зрозумілим словом «добро».

Любов — вершина, любов повинна пронизувати все життя, але не завжди це виходить. Отже, для того щоб приразитися любові, щоб відчути її у своєму житті, щоб зрозуміти, що ж таке закон любові, нам потрібно навчитися просто робити добро і всіляко уникати зла. Зло має бути за межами нашого життя. І коли в нашу голову приходять злі думки, женіть їх негайно, тому що ці злі думки — не від Бога; якщо ви їх реалізуєте, вони приведуть до поганого. Якщо вас відвідують почуття недоброзичливості, ненависті, — женіть їх негайно! Пам'ятайте, що ці почуття руйнують життя, і не вони покладені Богом в основу буття. Якщо ж ви раптом приділяєте увагу до людини, до рослини, до тварини, до Богом створеного світу, якщо ви раптом відчуваєте ніжність і теплоту в серці, бережіть це почуття — це відображення Божественної любові.

Тим більше ми повинні берегти наші почуття у спілкуванні одне з одним! Добро має бути основою наших взаємин, а там, де добро, там і любов. Поступово Божественна заповідь про любов, закон життя, яким є любов, безперечно, відобразиться і в нашому житті, в наших думках, в наших вчинках, якщо почнемо з малого робити добрі справи. Нехай наші добрі справи спершу побачать наші рідні, близькі, батьки, чоловік або дружина, наші діти, наші друзі... А далі? А далі кожна людина, яка зустрічається на нашому життєвому шляху, — давайте зустрінемо її добром, а не злом, випробуємо, подивимося, якою буде її реакція. Можливо, через це маленьке добро ми зможемо так вплинути на людину, що і вона буде робити добро. До цього Господь нас закликає, і іншого шляху у нас немає. Інший шлях — це шлях зла, страждань, скорботи, хвороб, війн, знищення, злочинів, всього того, чого цурається психічно нормальна людина, тому що все це страшно, все це веде до загибелі.

Через притчу, яку ми сьогодні чули, Господь відкрив нам таємницю Своєї присутності в людській історії. Замислюючись над цією таємницею разом зі святими отцями, ми повторюємо, що Божа доброта, Його любов перевершили Його передбачення про занепалу й гріховну людину. І якщо Бог так ставиться до нас, то як же ми повинні ставитися до Нього — нашого Творця і Спасителя? Сьогоднішнє Євангеліє вчить нас любові, через яку людина пізнає Бога і на яку Бог відгукується Своєю могутністю і Своєю силою, керуючи шляхами людської історії і життєвим шляхом кожного з нас. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

/ Патріарх.ua/

Анонси подій

26/8/2018

Патріарша проповідь після Літургії в храмі блаженної Матрони Московської в Дмитровському м. Москви

26 серпня 2018 року, в Неділю 13-ту після П'ятидесятниці, день віддання свята Преображення Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення новозбудованого храму блаженної Матрони Московської в Дмитровському м. Москви і Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

21/8/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті прпп. Зосими, Саватія і Германа Соловецьких після Літургії в Соловецькому монастирі

21 серпня 2018 року, у свято перенесення мощей прпп. Зосими й Саватія Соловецьких (1566) і другого перенесення мощей прпп. Зосими, Саватія і Германа Соловецьких (1992), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив служіння Божественної літургії у Свято-Троїцькому соборі Спасо-Преображенського Соловецького ставропігійного чоловічого монастиря.
детальніше...>>

19/8/2018

Патріарша проповідь у день Свята Преображення Господнього після Літургії на центральній площі Котласа

19 серпня 2018 року, у день свята Преображення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію на центральній площі Котласа.
детальніше...>>

18/8/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після всеношної в соборі праведного Прокопія Устюжского в Великому Устюзі

Увечері 18 серпня 2018 року, напередодні свята Преображення Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відправив всеношну в кафедральному соборі праведного Прокопія Устюзького на Архієрейському дворі (Соборному дворищі) міста Великого Устюга.
детальніше...>>

18/8/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі міста Нарьян-Мара

18 серпня 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Богоявленському кафедральному соборі міста Нарьян-Мара — адміністративного центру Ненецького автономного округу.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.