ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Лютий 2020 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

24/7/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги після Літургії в Храмі Христа Спасителя

24 липня 2019 року, в день пам'яті святої рівноапостольної Ольги, великої княгині Російської, у Святому Хрещенні Єлени, і день 1050-річчя її блаженної кончини, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. По завершенні богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх у храмі з Першосвятительським словом.

Всіх вас, Ваші Високопреосвященства і Преосвященства, дорогі отці, брати й сестри, сердечно вітаю з днем пам'яті святої благовірної великої княгині Ольги!

Сьогодні не просто відбувається її пам'ять, але виповнюється 1050 років з дня її блаженної кончини. Минуло більше тисячоліття, але ім'я цієї видатної Святої жінки, чудового державного діяча дбайливо зберігається в народній пам'яті. Скільки таких правителів було в історії? Скільки талановитих полководців? Скільки видатних людей, але я не назву жодне ім'я, крім імен святих, яке б зберігалося у всенародній пам'яті через тисячу років після смерті.

Багато в чому завдяки подвигу святої благовірної великої княгині Ольги сьогодні ми всі разом молимося в цьому храмі. Саме Ольга поклала початок справжньої християнізації руського народу. Язичниця зі своєї культури і виховання, Ольга і повинна була залишатися язичницею з політичних міркувань, бо очолювала язичницьку державу. Однак, увірувавши в Христа і прийнявши хрещення у Візантії, Ольга ще тихо, сокровенно почала схиляти велику кількість руських людей до прийняття християнства. Вона не вступала у відкритий конфлікт з тодішнім суспільством, включаючи князівську дружину, яка була повністю язичницькою і строго слідувала язичницьким звичаям, в тому числі кривавим, а також віддавалася нестримному розпутті. Не силою влади, а лагідним словом і життєвим прикладом Ольга наставляла людей, і за її життя ще формально язичницької Русі, в Києві та інших місцях, будувалися десятки православних храмів.

Подвиг святої рівноапостольної Ольги в якомусь сенсі перегукується з подвигом багатьох наших православних жінок — як у недавньому безбожному часі, так значною мірою і сьогодні. Перше научіння у вірі діти отримують від матерів і бабусь, причому бабусі нерідко не мають особливої влади, щоб вплинути на життя молодої родини, але як багато вони роблять — щирим прикладом, любов'ю, благочестям — для того щоб християнські ідеали, християнські основи життя стали близькі сердець і розумів немовлят і отроків!

А за радянських часів бабусі взагалі відігравали вирішальну роль у християнізації нашого народу. Батьки боялися хрестити дітей, тому що це могло перешкодити в кар'єрі, а то і привести до конфлікту з сильними світу цього. Тому деякі батьки наважувалися на цей крок, але разюче, що частка охрещених в Радянському Союзі досягала 37 % при офіційній майже абсолютній атеїзації нашого суспільства.

Що ж відбувалося? Невже ті нечисленні храми, які залишалися відкриті, так активно впливали на сімейне життя наших людей? Звичайно, в якійсь мірі впливали, але основний вплив в сімейному житті здійснювали жінки — мами і бабусі, які хрестили, часто потайки, своїх дітей і онуків, приводили їх у храми Божі, тихо виховували в християнській вірі. Своєю вірою і любов'ю вони перетворювали серця наших дітей.

Ось чому життєвий подвиг святої благовірної княгині Ольги був настільки затребуваний і настільки реально здійснювався в житті нашого в той час атеїстичного суспільства. Але і сьогодні, і бабусі, і мами відіграють вирішальну роль у християнському вихованні дітей, і я б закликав наших жінок ніколи не залишати своє рівноапостольне служіння, здійснювати воцерковлення своїх дітей і онуків, через яких Православна Церква і віра християнська відтворюються в кожному наступному поколінні. Звичайно, благодать робить все це — так само, як благодать Божа здійснювала те, що творили святі апостоли. Але для того щоб благодать Божа діяла, потрібен матеріальний носій. Потрібні люди, потрібні певні інституції, які допомагають реалізувати присутність Божественної благодаті у житті окремої людини, цілих народів і країн.

Я особливо звертаюся до наших жінок-християнок - до матінок, батьків, бабусь, та й до всіх, хто має відношення до виховання дітей. Закликаю вас пам'ятати чудовий приклад княгині Ольги і передавати найбільші непорушні цінності людського буття, закарбовані в християнському посланні, кожному наступному поколінню людей, щоб довіку славилось ім'я Всесвятої Трійці і довіку в серцях людей була віра в Христа розп'ятого і воскреслого Спасителя світу. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх. ua

Анонси подій

24/7/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги після Літургії в Храмі Христа Спасителя

24 липня 2019 року, в день пам'яті святої рівноапостольної Ольги, великої княгині Російської,
детальніше...>>

21/7/2019

Патріарша проповідь після Літургії в Новоторзькому Борисоглібському монастирі

21 липня 2019 року, в Неділю 5-ту після П'ятидесятниці, свято явлення ікони Пресвятої Богородиці у граді Казані, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в Борисоглібському чоловічому монастирі м. Торжка Тверської області. Після богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.
детальніше...>>

12/7/2019

Патріарша проповідь в день пам'яті апостолів Петра і Павла після Літургії в храмі праведного Олексія Мечєва у Вешняках м. Москви

12 липня 2019 року, у день пам'яті славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму святого праведного Олексія Московського у Вешняках м. Москви і Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

7/7/2019

Патріарша проповідь після Літургії в Коневському Різдво-Богородичному монастирі

7 липня 2019 року, у неділю 3-ю після П'ятидесятниці, свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

16/6/2019

Патріарша проповідь у свято П'ятидесятниці після Літургії в Троїце-Сергієвій лаврі

16 червня 2019 року, в свято Святої Трійці (П'ятидесятниці), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в Успенському соборі Троїце-Сергієвої лаври.
детальніше...>>

© 2010-2020 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.