ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Листопад 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

2/7/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 4-у після П'ятидесятниці після Літургії в храмі преподобної Єфросинії Московської в Котловкі м. Москви

2 липня 2017 року, в Неділю 4-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму преподобної Єфросинії, великої княгині Московської, Патріаршого подвір'я в Котловкі м. Москви і Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

В ім'я Отца і Сина і Святого Духа.

Четверта неділя після П'ятидесятниці присвячується чудовій  Євангельській  розповіді про те, як Господь зцілив слугу сотника - римського офіцера, який, звичайно, був язичником (Мф. 8: 5-13). Цілком ймовірно, сотник пошкодував свого слугу і звернувся до Спасителя з проханням про зцілення. Господь був готовий піти в будинок сотника, але язичник несподіваним чином проявив дивовижну силу віри в Господа і Спасителя, знаючи, що Він здатний зцілити його слугу. Сотник сказав: «Не треба йти, - скажи тільки слово. Адже і я маю у своєму підпорядкуванні людей і кажу воїну "йди", - і йде. Слузі своєму говорю "роби", - і робить ». Вражений вірою язичника, Господь говорить: «І в Ізраїлі, - тобто серед людей, віруючих в Єдиного Бога, - не знайшов був такої великої віри». А потім вимовляє слова, що мають значення не тільки для тієї епохи, не тільки для того народу, а й для всіх епох, для всіх народів. Він каже, що в Царстві Небесному з Авраамом, Ісааком та Яковом сядуть ті, хто прийде зі сходу і від заходу; а сини Царства, тобто ті, хто був обраний Богом для істинного богошанування, будуть вивергнені в зовнішню імлу, де буде плач і скрегіт зубів.

Звичайно, в прямому сенсі ці слова стосувалися до фарисеїв, законникам, які втратили щиру віру в Єдиного Бога, які цю віру поховали під безліччю різного роду приписів дріб'язкового, побутового характеру. Ось для того щоб оголити цю найглибшу помилку, Господь і каже, що прийдуть інші люди, зі сходу і заходу, і сядуть разом з Авраамом, Ісааком та Яковом. А що ж це за люди? Це, на думку Спасителя, ті, хто не втратить справжньої віри в Бога, хто ніколи не підмінить її дріб'язковими розпорядженнями, зовнішнім виразом своєї релігійності, хто збереже в серці віру - гарячу, сильну віру.

Виникає питання: а в чому повинна виявлятися ця віра, яка нас, людей від сходу і заходу, приведе в невечірнє Царство Божественної слави, де Авраам, Ісаак і Яків перебувають з праведниками? У сьогоднішньому апостольському читанні з Послання до Римлян (Рим. 6: 18-23) апостол Павло вчить нас, що існує дві свободи - свобода від гріха і свобода від праведності. Свобода від гріха - це здатність людини незалежно від впливу навколишнього середовища, від нав'язуваних йому стереотипів мислення і способу дій зберігати силу протиставляти себе гріха. Це дійсно найбільша свобода, тому що гріх привабливий і якщо хто віддається гріху, то перестає бути вільним.

Ну, а що ж таке свобода від праведності? А це та сама свобода, яку дуже легко знайти. До цієї свободи людини як би підштовхує його інстинктивний початок: роби, що тобі хочеться, ніяких табу не існує, живи так, як хочеш, будь-які обмеження умовні, не слухай нікого, розкріпачує свої інстинкти, живи вільно. Хіба не цьому сьогодні вчать такими чи іншими, як би більш інтелігентними, але несучими той же сенс словами? І ми бачимо, що в світі відбувається: навіть законодавство потурає волі від праведності і все рідше зовнішні обставини сприяють тому, щоб людина зберігав свободу від гріха.

На завершення цієї частини свого оповідання апостол Павло, звертаючись до римлян, говорить, що в результаті гріха, в результаті життя, вільної від праведності, настає смерть, а в результаті життя, вільної від гріха, - життя вічне. Це не людські слова, - це Бог через апостола Павла говорить всьому світу. Він не говорить з силою людської, - він звертається до нас у Своїй Божественній мудрості і кожен з нас може прийняти ці слова серйозно або відмахнутися від них, стати вільним від гріха або вільним від праведності. А результат буде саме той, про який говорить нам Бог: свобода від гріха - життя вічне, а свобода від праведності - смерть.

В більшості протягом життя опитно пізнають силу цих слів. Найчастіше це відбувається вже з віком, коли накопичується великий життєвий досвід, коли людина багато пережила, відчула, вистраждала, на власному досвіді зрозуміла, яке велике і страшне в своїй правді Божественне слово, як безглуздо йому перечити в думках, словах і тим більше вчинках . Але люди, які тільки починають життя, особливо ті, у кого все складається відносно благополучно, хто ще не стикнувся ні зі скорботою, ні з хворобою, ні зі стражданням, часто не розуміють сенс цих слів, особливо перебуваючи під впливом тієї інформації, що сьогодні обрушується на людину. І завдання Церкви - звернутися і до тих, хто молодий, і до тих, хто знаходиться в зрілому віці, і до тих, хто підходить до заходу життя, і сказати, що Божественні слова незаперечні і завжди виконуються.

І хай допоможе нам Господь зрозуміти, що не тільки за зовнішніми проявами своєї релігійності ми повинні сподіватися на милість Божу, бо через них ми не возляжем з Авраамом, Ісааком, Яковом в Царстві Небесному, але що шлях в Божественне Царство відкривається перед кожною людиною тоді, коли він живе по Божій правді, коли він живе по Божественному закону і противиться гріхові.
У різні епохи люди жили саме так. Ось і сьогодні, освячуючи храм святої благовірної преподобної княгині Єфросинії, в миру Євдокії, дружини князя Дмитра Донського, який переміг монголо-татар на Куликовому полі, ми згадуємо життя цієї святої жінки, перед якою ж теж було багато спокус. Вона була на вершині влади, але вона не насолоджувалася цією владою, вона жила за законом Божим, вона творила справи милосердя, вона розділяла з чоловіком його життя, будучи вірною дружиною і доброю матір'ю. Чудовою правительницею землі нашої, чудової російської жінки, яка прийняла чернечий постриг і стала святою, присвячений цей святий храм, що став пам'ятником і для її чоловіка, благовірного князя Дмитра Донського і для неї самої. Їх молитвами нехай береже Господь землю Руську. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

/ Патріарх.ua /

Анонси подій

2/7/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 4-у після П'ятидесятниці після Літургії в храмі преподобної Єфросинії Московської в Котловкі м. Москви

2 липня 2017 року, в Неділю 4-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму преподобної Єфросинії,
детальніше...>>

18/6/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 2-ю після П'ятидесятниці, після Літургії в Храмі Христа Спасителя в Москві

18 червня 2017 року, у Неділю 2-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, що в землі Руській просіяли, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

11/6/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Троїцькому храмі м. Реутова

11 червня 2017 року, у Неділю 1-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Троїцькому храмі м. Реутова Московської області.
детальніше...>>

9/6/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила на урочистостях з нагоди 350-річчя обрітення мощей преподобного Ніла Столобенського

9 червня 2017 року, у свято 350-річчя обрітення мощей преподобного Ніла Столобенського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав чоловічий монастир
детальніше...>>

6/6/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії на березі річки Великої у день святкування явища Великорецької ікони святителя і чудотворця Миколая

6 червня 2017 року, в день святкування явища Великорецької ікони святителя і чудотворця Миколая, архієпископа Мир Лікійських,
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.