ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Вересень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

2/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті блж. Матрони Московської після Літургії в Покровському ставропігійному монастирі м. Москви

2 травня 2017 року, день пам'яті блаженної Матрони Московської, у 65-ту річницю її смерті і 18-ю річницю канонізації, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в храмі Воскресіння Словущого Покровського ставропігійного жіночого монастиря м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці! Досточтима матінка ігуменя! Брати і сестри!

Я хотів би всіх вас сердечно привітати з 65-ю річницею з дня блаженної кончини святої праведної Матрони Московської.

Для історії Церкви, історії нашої країни 65 років — це мить. Для людини — це середня тривалість життя. Але, незважаючи на те, що молоде покоління сприймає 1952 рік як далеке минуле, він близький нам — не тільки тому, що зберігається в пам'яті старшого покоління, але й тому, що відзначений Богом, відзначений Церквою нашою як рік смерті великої подвижниці землі Руської — святої праведної Матрони Московської.

Сьогодні на Літургії згідно з богослужбовим статутом читалися зачала з Діянь апостолів і Євангелія від Іоанна. Ми почули дивовижно цікаве оповідання про перебування апостола Пилипа в самарянському граді (Діян. 8:5-17). Святий апостол проповідував Христа і творив чудеса. Він ставив на ноги кульгавих і паралізованих. Його слова досягали самих глибин свідомості і серця слухаючих. Люди були вражені як словами, так і діяннями Філіпа, — і це відбувалося не в граді юдейському, де жили практично одновірці апостола, а в граді самарянському! А адже самаряни з іудеями не спілкувалися, але, незважаючи на ворожнечу, прийняли слова апостола Пилипа і розумом, і серцем, підкріплені його дивними діяннями.

Одночасно з апостолом Філіпом в цьому самарянському граді перебував волхв або чаклун, на ім'я Симон. Він дивував жителів самарянського міста тим, що робив, і тим, що говорив, зараховуючи себе до числа великих. Автор книги Діянь підкреслює, що Симон вражав уяву людей, але до глибини душі не чіпав, — досить було прийти апостолу Пилипу з його чистою, сповненою віри, проникливою проповіддю про Христа Воскреслого, як жителі самарянського граду звернулися до нього, відвернувшись від чаклуна. Та й сам Симон Волхв співвідніс все, що говорив і що робив апостол, з власними можливостями, і зрозумів, що перед ним той, хто володіє реальною духовною силою, причому не лише силою творити чудеса, але і силою змінювати стан умів і сердець людей.

Ранком, готуючись до Божественної літургії, я прочитав цей уривок з книги Діянь і задумався, як це оповідання співвідноситься з сьогоднішнім днем. Ким була в Москві Матронушка? Паралізована, сліпа жінка, яка ніколи не бачила світла Божого, ніколи не вставала з ліжка... А скільки у цей же час було в Москві великих і сильних?! Великі правителі, імена яких наводили страх і збуджували почуття фанатичній відданості, великі вчені, чудові письменники і поети, володарі дум людських. Були серед них і ті, хто лише зараховував себе до великих, подібно Симона Волхва, але багато хто дійсно відрізнялися талантом і силою впливу на суспільство, визначаючи економічний і науковий розвиток країни, хід колосальної роботи по відновленню Москви, по перетворенню її в сучасну столицю країни.

А тепер давайте задамося питанням: до кого з тих великих, сильних і славних кожен день приходить стільки ж народу, скільки до сліпої стариці Матрони, що все своє життя пролежала на ліжечку? Думаю, не тільки до тих, хто тоді керував нашою країною, але й ні до одного правителя в світі немає такого щоденного багатотисячного паломництва. Ніхто не стоїть всю ніч, щоб доторкнутися до гробниці. Подібно до того, як жителі самарянського граду відвернулися від чаклунства Симона Волхва і звернулися через слова апостола до Христа, так і народ наш дивним чином, може бути, не так швидко, як хотілося б, але сприймає розумом і серцем слово Божественної істини.

Чому так? Та тому, що слова Божі — це не слова людські, і сила Божа — це не сила людська. Людська сила має велике значення для вирішення тих або інших поточних проблем і завдань, але проходить час, і в найкращому разі про видатних діячів минулого зберігається вдячна пам'ять. Люди із задоволенням читають про них книги, дивляться фільми, але не приходять вночі до могил, тому що реального зв'язку з героями минулого немає. А зі святими зберігається реальний зв'язок, святі присутні в нашому житті, тому що вони члени тієї самої Церкви, тільки вже на небесах. Вони вже прославлені, але залишаються з нами. І ми віримо, що Матронушка поруч з нами не тільки своїми мощами, але і душею своєю, і що вона чує наші молитви. А було б не так, хто б стояв ці довгі години? Хто б приходив і зі сльозами молився, а потім приходив би знову і з ще більшою силою дякував Матронушку за великі чуда, вчинені нею?

Коли Господь сказав, що створить Церкву, і брами пекла не здолають її (див. Мф. 16:18), це була не просто декларація, спрямована на те, щоб напоумити слухаючих і підтримати легкодухих. Це було свідченням великої Божественної таємниці, про присутність Сина Божого в людській історії. За прикладом Матрони ми можемо відчути і зрозуміти, що є присутність невидимого світу в житті світу видимого, яке пізнається нами тільки через віру та молитву.

Ось чому ніколи не припиниться життя Церкви в історії, — як би Церкву не шельмували, як би не гнали, як би не пов'язували все, що вона робить, з забобонами і безграмотністю. Ці аргументи постійно кидаються на адресу Церкви — і що? Запитайте у тих, хто стоїть у довгій черзі до Матронушки, яке для них значення мають ці слова? Ніякого, тому що їх віра ґрунтується не на словах, а на реальному переживанні Божої присутності, Божого чуда, Яке силою Святого Духа, через людей як мертвих, так і живих, виливається на рід людський.

Спогад про святу праведну Матрону має зміцнити у вірі і благочесті всіх тих, хто прибігає до її цельбоносних мощей, закликаючи до заступництва про нас перед Спасителем і його Святою Матір'ю. Молитвами святої праведної Матрони Московської нехай Господь береже всіх нас, град Москву і цю святу обитель. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

2/5/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті блж. Матрони Московської після Літургії в Покровському ставропігійному монастирі м. Москви

2 травня 2017 року, день пам'яті блаженної Матрони Московської, у 65-ту річницю її смерті і 18-ю річницю канонізації, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в храмі Воскресіння
детальніше...>>

30/4/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю святих Жен-мироносиць після Літургії в Олександро-Невській лаврі

30 квітня 2017 року, у Неділю 3-ю після Великодня, святих Жен-мироносиць, праведних Йосифа Аримафейського і Никодима, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Троїцькому соборі Олександро-Невської лаври
детальніше...>>

18/4/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила у вівторок Світлої седмиці після Літургії у Свято-Троїцькій Сергієвій лаврі

18 квітня 2017 року, у вівторок Світлої седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Свято-Троїцьку Сергієву лавру. В Успенському соборі Предстоятель Руської Православної Церкви звершив Божественну літургію.
детальніше...>>

17/4/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в понеділок Світлої седмиці після Літургії в Патріаршому Успенському соборі

17 квітня 2017 року, в понеділок Світлої седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

16/4/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Великодньої великої вечірні в Храмі Христа Спасителя в Москві

16 квітня 2017 року, в день свята Світлого Христового Воскресіння, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив Великодню велику вечірню в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.