ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Січень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

9/7/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 5-ту після П'ятидесятниці після Літургії в Ніколо-Вяжіщському монастирі

9 липня 2017 року, в Неділю 5-ту після П'ятидесятниці, свято Тихвінської ікони Божої Матері, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у верхньому храмі Нікольського собору Ніколо-Вяжіщського ставропігійного жіночого монастиря. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

П'яту неділю після П'ятидесятниці присвячене дуже важкої теми. Ми чули за Божественною літургією уривок з Євангелія від Матвія, де говорилося про зцілення двох біснуватих (Мт. 8: 28-9: 1). Тема впливу темної сили на людину є однією з центральних в Святому Письмі. Але, напевно, найбільшим досягненням диявола стало те, що йому вдалося переконати людей, що його не існує. У колишні часи люди чітко розуміли, що багато в їхньому житті неможливо пояснити природним, логічним розвитком, і думками своїми простягалися до того, що є якась сила, здатна впливати на свідомість людини, на його розум і на розвиток подій, породжуваних злою людською волею. У святителя Василя Великого є дуже точне формулювання, що диявол не відступає від людини до тих пір, поки не вплине злом на людську свідомість. Дійсно, полем діяльності темної сили є наша свідомість. Іноді ця сила настільки потужна, що порушує людську психіку. Ось і ці двоє біснуватих в землі Гергесінській, про які сьогодні говорить Євангеліє, були страшні своїм гнівом, своєю невмотивованою злістю; вони створювали небезпеку для їхніх околицях людей.

Іноді буває так, що прямий вплив темної сили на людську психіку її обрушує. Людина стає божевільною. Мені доводилося чути від фахівців в області психіатрії, що вони часом стикаються з такими психічними явищами, які не можна пояснити хворобою. Як сказав один з них: «У такому разі я говорю близьким, які привели до мене хворого: зверніться в інше місце, це не наш пацієнт». Наука не може описати і тим більше зрозуміти, що відбувається у свідомості демона, тому що симптоми виходять за межі того, що зазвичай супроводжує природне порушення людської психіки. Саме з таким біснуванням Господь і зіткнувся на іншому березі Геннісаретського моря, коли побачив двох біснуватих і зцілив їх, звелівши духу злоби вийти з них.

Це подія справила таке величезне враження на місцевих жителів, що вони не могли усвідомити до кінця, що сталося, і були скоріше налякані, ніж зраділи тим, що трапилося. Ось чому вони попросили Господа піти. Якби Євангеліє було вигадано, як іноді кажуть люди, в Бога не вірять, що намагаються кинути тінь на автентичність євангельських оповідань, то, напевно, цієї післямови до історії про зцілення біснуватих в Євангелії б не було. Ну, з якого дива говорити, що реакцією жителів на зцілення двох нещасних було прохання піти? Один цей елемент, одна ця фраза свідчить про істинність, автентичності Святого Письма.

Страшна картина біснування, про який оповідає євангеліст Матвій, трапляється і в наш час. Такі люди, не отримавши зцілення або хоча б полегшення через звернення до лікарів, приходять до церкви. З давніх-давен існує чин вигнання бісів - читаються особливі молитви, автором яких є Василь Великий, і багато духовно сильні пастирі допомагають людям позбутися від цього страшного наводження. Ті, хто бував на цих богослужіннях, знають, яка страшна там обстановка, яка моторошна атмосфера, як поводяться люди, про яких священик молиться, щоб біс їх покинув. І дуже часто чудо Боже відбувається, і темна сила відступає.

Але крім буйного біснування, крім крайніх проявів впливу темної сили на свідомість людини, є і більш хитрі способи. Дуже чітко, як я вже сказав, помітив найголовніше Василь Великий: диявол обплутує свідомість людини, впливає на його раціональну суть, на його здатність мислити, засвоювати інформацію і робити відповідні висновки. І ми знаємо, скільки помилок принесли величезний збиток цілим народам, коли, засвоюючи неправдиві ідеології і доктрини, люди змінювали свою свідомість, своє життя, руйнуючи святині, руйнуючи свою національну традицію, руйнуючи моральні закони, які тільки і повинні лежати в основі людських відносин. Адже ніякі зовнішні закони нездатні описати все різноманіття і всю складність людських відносин, а моральний Божественний закон не просто описує ці відносини в усьому їх різноманітті, а й дає основу для влаштування мирної, справедливого життя. І ми знаємо, які страшні біди осягали і наш народ, спокушений ідеями, які, по слову Василя Великого, спотворили розум.

Що ж робити, щоб захистити себе від диявольського впливу, від того, що називається спокусою? Розмірковуючи на цю тему, святитель Іоанн Златоуст говорить: не потрібно подавати привід дияволу, щоб він з мільйона людей вибрав саме вас і на вас направив вістря свого впливу, руйнуючи свідомість, спотворюючи думки таким чином, що замість добра людина починає множити зло. А що є приводом для диявола? Духовна слабкість. Слабкість завжди є приводом для того, щоб ворог напав. Це добре відомо з історії міждержавних відносин. Починається війна тоді, коли одна сторона переконана, що вона сильніша іншої. Коли одна зі сторін є слабкою, тоді ворог наступає рішуче, бажаючи перемогти. Ось точно так же в духовному житті: диявол настає на того, хто духовно слабкий, хто дає привід розслабленим станом своєї душі. А що таке духовна слабкість? Це втрата релігійного почуття, тому що ми сильні духом тільки тоді, коли ми в єдності з Богом, коли ми молимося, коли ми отримуємо від Бога відповідь. Тоді Господь захищає наш розум від диявольських спокус, від тяжіння до зла.

Господь допомагає нам критично ставитися до безлічі сигналів, які обрушуються на нас з навколишнього світу. Нерідко ці сигнали несуть щось, породжене темною силою, спокушаючи нас на ті чи інші погані вчинки або небезпечні думки. Недарма в святоотецькій літературі багато уваги приділяється відображенню диявольських спокус. У святих отців ми часто знаходимо опис того, як подвижники боролись з цими спокусами. І силою, яка дозволяла відобразити спокуси диявольські, завжди була і є молитва, тому що в молитві і через молитву ми стаємо ближче до Бога. У відповідь на це Бог дає нам силу і здатність відрізняти добро від зла і бачити приховану спокусу в самих добромисних і красивих людських ідеях і міркуваннях.

З плином історії нічого не змінюється. Сьогодні, як і десятиліття, століття, тисячоліття тому, як і за часів Господа і Спасителя, людина стає таким же вразливим перед дією потужної темної сили, якщо перестає жити релігійним життям. Напевно, саме такими були жителі того місця, де Господь зцілив двох біснуватих, тому і сказали Йому: «Іди! Чи не знаємо, не розуміємо, Хто Ти і що Ти зробив; краще, щоб Тебе не було, у нас немає ніякого бажання продовжувати спілкуватися з Тобою ». Так могли сказати тільки люди, позбавлені духовного життя і релігійного досвіду.

Ось і сьогодні безліч людей позбавлені такого релігійного досвіду, а значить, представляють собою потенційних жертв впливу темної сили. І тому завдання Церкви полягає в тому, щоб, як би критично не ставилися до теми присутності темної сили в людській історії багато сучасних людей, нагадувати їм, що ця сила реальна і що жертвою її впливу може бути кожен, хто позбавлений досвіду молитви і хто сам себе відокремив від Бога.

Нехай Господь береже народ наш, землю нашу і кожного з нас. Нехай Він допомагає нам зростати у вірі, зміцнюватися в молитві і ставати справді сильними, духовно сильними особистостями, щоб не давати, по Златоуста, приводу дияволу. І віримо, що Господь чує наші молитви і збереже землю нашу і народ наш від всякого зла, в тому числі від того зла, яке належить іншому, невидимому світі.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі
 
Патріарх.ua

Анонси подій

9/7/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 5-ту після П'ятидесятниці після Літургії в Ніколо-Вяжіщському монастирі

9 липня 2017 року, в Неділю 5-ту після П'ятидесятниці, свято Тихвінської ікони Божої Матері, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

8/7/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після вечірнього богослужіння в Софійському соборі Великого Новгорода

8 липня 2017 року, в переддень свята Тихвінської ікони Божої Матері, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив утреню в Софійському кафедральному соборі Великого Новгорода.
детальніше...>>

2/7/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 4-у після П'ятидесятниці після Літургії в храмі преподобної Єфросинії Московської в Котловкі м. Москви

2 липня 2017 року, в Неділю 4-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму преподобної Єфросинії,
детальніше...>>

18/6/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Неділю 2-ю після П'ятидесятниці, після Літургії в Храмі Христа Спасителя в Москві

18 червня 2017 року, у Неділю 2-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, що в землі Руській просіяли, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

11/6/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Троїцькому храмі м. Реутова

11 червня 2017 року, у Неділю 1-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Троїцькому храмі м. Реутова Московської області.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.