ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Липень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

3/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя в Москві

3 березня 2017 року, у п'ятницю першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

В завершення першої седмиці Великого посту, в п'ятницю і в суботу, за усталеним звичаєм більшість православних християн приходять на сповідь, щоб свої покаянні роздуми, що тривали протягом попередніх днів, завершити складенням покаяння перед Господом у храмі, засвідчуючи про своїх гріхах священикові, що приймає сповідь.

Прощення гріхів у християнській громаді, що здійснюється єпископом, а пізніше ієреями, існувало з самих перших днів буття християнської Церкви. Але особливим чином Таїнство сповіді вкоренилося в церковній практиці й традиції в епоху гонінь. Багато хто, не витримавши страждань, відрікалися від Христа, приносили жертву язичницьким богам. Потім, тяжко укоряємі совістю, вони поверталися в християнську громаду, але їх не допускали в громаду, у простір, де відбувалася Божественна Євхаристія, і тоді ці люди молилися в притворі або навіть за стінами будівель, де відбувалася Божественна літургія. Там же стояли і ті, хто готувалися до хрещення — оголошені.

Перебування зовні тих, хто зіпсував свою совість зрадою, малодушієм, тривало іноді багато років. Люди каялися в скоєному гріху за межами того місця, де відбувалася Божественна Євхаристія і де збиралася громада вірних. І лише коли єпископ переконувався, що у свідомості, що каються відбулася реальна зміна, останнім дозволялося увійти в громаду: над ними відбувалося Таїнство сповіді, людина повинна була публічно покаятися у своїх гріхах, і потім єпископ благословив її, возз'єднатися з Церквою.

Якесь нагадування про первинному значенні благословення священнослужителя міститься в нашому чині сповіді, коли священик, звертаючись до Господа, говорить про того, що кається: «примири його (або її) зі Святою Твоєю Церквою в Христі Іісусі, Господі нашім».

Але чому ці слова повторюються сьогодні, коли ніхто з тих, що приходять на сповідь від спілкування з Церквою формально не відлучені? Чому ми зберігаємо в нашому благочестивім Переказі ці слова, що прийшли до нас з глибокої давнини? Це невипадково, тому що всякий нерозкаяний гріх створює середостіння між людиною і Богом. Всемогутній Бог силою Своєю може подолати будь-які середостіння, крім тих, які людина гріхом створює навколо себе. Гріх як броня затуляє нас від дії благодаті Божої, що передається через Святі Таїнства Церкви, у зібранні вірних. Саме тому, прийнявши щире каяття грішника, Церква словами священика просить Господа з'єднати і примирити, що кається з Церквою в Христі Іісусі, Господі нашому, знову відкрити врата людського серця, зняти броню, крізь яку неможливо струменям Божественної благодаті доторкнутися до того що згрішив. Покаяння є неодмінна умова духовного вдосконалення особистості. А сповідь є свідченням перед Богом і священиком про щирість принесеного покаяння.

Нерідко, особливо у новоначальних християн, Таїнство сповіді викликає якесь збентеження. Як сказати священику, незнайомій людині, про найпотаємніше, про своїх гріхах, які і згадувати важко, коли навіть самому в них ніяково зізнаватися? Як переступити природну межу, формовану людською сором'язливістю і навіть совісністю, і розповісти те, що є частиною твого внутрішнього життя? Ці побоювання, збентеження і навіть страх зрозумілі. Напевно, протягом усієї історії Церкви пастирі стикалися з таким станом, хто кається. Тому святитель Іоанн Златоуст навчає, що гріх — це рана, а покаяння — зцілення, додаючи чудові слова: «Соромся гріха, не соромся каяття».

Так от, якщо збентеження відвідує нас, якщо в якийсь момент ми відчуваємо себе неготовими принести щире покаяння, давайте згадаємо чудові слова святителя Іоанна Златоуста, і, віддаючи себе в руки Божі, принесемо щире покаяння. Гріхи прощає не священик, а Бог. Священик же свідчить про щире каяття, подібно до того як у древньої Церкви єпископ разом з усією громадою, вислуховуючи публічну сповідь, свідчив про щирість каяття тих, хто відпав від Церкви, не витримавши переслідувань.

Є і інші спокуси, пов'язані зі сповіддю. Іноді людина перераховує гріхи формально, а у кого-то навіть складається певний порядок перерахування гріхів, з разу в раз одні і ті же. За цим формалізмом ховається неправильне внутрішнє ставлення до сповіді. Не варто перераховувати всі можливі гріхи, більшість з яких навіть не були здійснені. Мені доводилося сповідувати людей, зачитуючи перерахування гріхів требника, і я з подивом спостерігав, що після кожного гріха люди говорили «грішний» або «грішна», причому мова йшла про гріхи, які вони напевно не скоювали. Навряд чи старушка, що кається здійснювала, скажімо, свідоме вбивство, але чомусь вона механічно повторювала: «Грішна, батюшка!» Подібний формалізм у сповіді відображає насправді неготовність людини до справжнього покаяння. Не потрібно перераховувати механічно гріхи, а каятися саме в тому, в чому згрішив. Той же Іоанн Златоуст навчає: «Не кажи "грішний", а згадай про гріхи, які вчинив».

Є, звичайно, й інші обставини, які заважають нам принести щире каяття, — крім ніяковості, сорому, крім формального ставлення до сповіді. Так, багато хто усвідомлюють, що гріх, в якому ти тільки що розкаявся, буде повторений. З цим ми дуже часто стикаємося в житті, і, напевно, більшість людей, які зараз мене чують, можуть віднести ці слова до самого себе. Нам не вдається викорінити гріх за одну сповідь, за один Великий піст. У деяких людей просто гріх вріс всередину життя, поневолив не тільки душу, але і пронизує зовнішні обставини. Зійти з цієї орбіти гріха вже дуже важко, і ми, усвідомлюючи, що грішні, знову і знову повторюємо той самий гріх.

Усвідомивши свою нездатність позбутися гріха, деякі люди і в цьому приносять покаяння. Це правильно — якщо гріх не зупинений, то в ньому потрібно каятися до тих пір, поки совість не заспокоїться, як говорить той же святитель Іоанн Златоуст. А як визначити, прощений гріх або не прощений? Станом совісті. Тому щире каяття в гріху, який не вдалося зупинити, викоренити з повсякденності, необхідно повторювати і повторювати, і просити Господа, щоб Він дав сили вийти з тяжіння цього гріха і прийняв наше покаяння.

У святителя Іоанна Златоуста ми знаходимо чудові слова, що стосуються зв'язку покаяння і милосердя. Святитель говорить, що без милосердя не може бути і покаяння, тому що милосердя — це крила, які піднімають людини. Тому, якщо гріх, в якому ми каємося, не зникає з нашого життя, то необов'язково просити якусь покуту, якесь покарання у священика, як в стародавні часи, коли ті, хто відступили і занепали в результаті страху гонінь відлучалися від причастя. В нинішній час людина, що здійснює гріх, може сама прийняти якусь покуту, покласти на себе певні обов'язки, а найбільш значними перед лицем Божим є ті труди, які ми робимо заради ближнього свого. Тому якщо є нерозкаяний гріх, то потрібно здійснювати справи милосердя в спокуту цього гріха доти, поки совість не скаже, що гріх спокутуваний і залишений.

Все, про що ми зараз розмірковуємо, стосується самої серцевини духовного життя людини. Без цього подвигу покаяння, без подвигу милосердя, без подвигу ретельного спостереження за своїм духовним життям не може бути і порятунку. Дні святого Великого посту і дано нам, щоб ми, осмисливши значення всього, чого навчились, спробували здійснити це у своєму житті, — щоб відкрилися двері Божественної благодаті, яка має силу врятувати розкаяного грішника. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

3/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила в п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя в Москві

3 березня 2017 року, у п'ятницю першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.
детальніше...>>

3/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила напередодні суботи 1-ї седмиці Великого посту після богослужіння в Богородице-Різдвяному монастирі

Увечері 3 березня 2017 року, напередодні суботи 1-ї седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив полієлейну утреню в Богородице-Різдвяному ставропігійному жіночому монастирі в Москві.
детальніше...>>

2/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в четвер першої седмиці Великого посту після ранкового богослужіння в Іоанно-Предтеченському ставропігійному монастирі

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил молився за уставним богослужінням в Іоанно-Предтеченському ставропігійному жіночому монастирі м. Москви.
детальніше...>>

2/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в четвер першої седмиці Великого посту у Високо-Петровському ставропігійному монастирі

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського
детальніше...>>

1/3/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в середу першої седмиці Великого посту в Андріївському ставропігійному монастирі

Увечері 1 березня 2017 року, в середу першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського в Андріївському ставропігійному чоловічому монастирі міста Москви.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.