ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Вересень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

10/4/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Великий Понеділок після Літургії в Донському ставропігійному монастирі

10 квітня 2017 року, в понеділок Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів у Малому соборі Донського ставропігійного монастиря м. Москви. По закінченні Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Ми вступили в терені Страсної Седмиці. Настали особливі дні, присвячені спогадам про останні дні життя Господа і Спасителя. Євангельські читання, які ми чуємо протягом цієї седмиці, не тільки розповідають про те, що сталося напередодні і під час страждань Спасителя, але й допомагають зрозуміти, що Господь хотів нам сказати в ці абсолютно особливі для Нього дні. Адже Він знав, що з Ним станеться, і тому розповідь про слова і діяння Спасителя в дні, що передують Його стражданням, становить, імовірно, серцевину Його послання людям. Перед смертю людина часто хоче сказати щось своїм близьким, залишити якийсь заповіт, вимовити те, що раніше не встиг. Зазвичай близькі родичі з великою увагою сприймають слова людини, що готовиться їх залишити. Ось з такою особливою увагою ми повинні вслухатися в слова Господа, які пропонуються в якості Євангельських читань у ці дні Страсної Седмиці.

А починаються ці читання з оповідань Господа про кінець світу і про загибель Єрусалиму (Мф. 24:3-35). Ці два оповідання сплітаються, так що іноді важко зрозуміти, чи йдеться про кінець світу або про руйнування Єрусалима. Однак багато що свідчить про те, що в словах Спасителя є щось, що виходить за межі життя іудейського народу і має відношення до всього роду людського. Господь звертається до нас з вражаючими словами: «через розріст беззаконня любов багатьох охолоне», після чого і починається розповідь про кінець історії.

Давайте вдумаємося: кінець людського роду пов'язана з двома причинами — з беззаконням і охолодженням любові. Про яке беззаконня йде мова — про порушення державних законів, про порушення певних правил гуртожитку? Звичайно, зовсім не про це! Мова йде про порушення головного закону людського життя ― Божого закону.

Якщо порушуються людські закони, це погано, від цього хтось страждає, але глобальна катастрофа від цього не станеться. Якщо ж порушується Божий закон, то настає глобальна катастрофа, — звичайно, не відразу, але по мірі відступу від Божого закону ця катастрофа наближається.

Що ж є силою, що приводить в рух цей страшний маховик загального руйнування? Охолодження любові. Цілком очевидно: якщо люди порушують Божий закон, який регулює людські відносини, закон, що приводить життя людей у відповідність з Божою волею, то люди позбавляються самого головного ― любові. Щоб не бути голослівним, скажу просто: подивіться навколо себе, подивіться, що відбувається сьогодні в людському гуртожитку. Дуже багато порушують Божий закон, свідомо або через незнання; в деяких країнах порушення цього закону навіть затверджується і захищається на рівні держави.

Так чи може бути щось добре в результаті системного порушення Божественного закону? Якщо один порушує, а інший ні, то якийсь баланс все ж зберігається, як в часи пророка Іони, як у найстрашніші часи Старого Завіту. Якщо баланс мав місце, то Господь щадив людей заради життя праведників. Не пощадив лише двічі: коли навів на землю всесвітній потоп і коли скинув вогонь і сірку на Содом і Гоморру. І ми бачимо, що порушення Божественного закону несумісне з людським життям. Життя може бути повне, щасливе, радісне, безпечне, лише коли ми живемо згідно з Божим законом.

Досить подивитися на те, що відбувається сьогодні в світі. Хіба ми не бачимо охолодження любові? Люди часто втрачають навіть елементарне розуміння того, що є любов, і видають за любов плотську пристрасть, — згадаймо хоча б фільми, які нам показують. А якщо людина втрачає здатність любити, то вона перестає бути людиною.

Виникає ще одне важливе питання: зрозуміло, що таке любов між чоловіком і дружиною, між батьками і дітьми, між близькими родичами і друзями, а як любов проявляється у відносно далеких людей, яких ми не знаємо? Вона проявляється через здатність співчувати і здатність робити добро, — не заради нагороди, а заради жалості, заради самої любові, схованої навіть від нашого розуміння, але реально присутньої в нашому серці.

До тих пір, поки у людей буде жити справжня любов, поки будуть присутні співчуття і доброта, — до тих пір і буде існувати світ. А якщо через розріст беззаконня любов багатьох охолоне, то люди втратять здатність жити разом. Сили, що скріплюють людей, що підтримують суспільне буття, ослабнуть настільки, що ніяка спільнота вже не зможе існувати, — ось тоді й настане кінець.

Все те, про що ми сьогодні говоримо, — це не якісь розумові спекуляції. Ми говоримо тільки про те, про що сказав Сам Господь. Але слова Священного Писання нерідко проходять повз нас, ми не розуміємо і не співвідносимо їх зі своїм життям. Ось чому так важливо вдумуватися в слова Божі, застосовувати їх до самих себе, — це допомагає зрозуміти Божий задум про світ, про людину, про кожного з нас.

Дні Святої Чотиридесятниці завершилися. Ми вступили в дні Страсної седмиці. Чотиридесятниця була дана нам для того, щоб ми подумали про наше внутрішнє духовне життя, в міру своїх сил його переосмислили, постаралися позбутися від вад і гріхів, принесли щире покаяння. Хто не зумів це зробити, у кого-то не вистачило часу і сил. І ось залишаються останні дні перед Святою Пасхою, які починаються з грозного свідоцтва Спасителя про кінець людської історії. Для того щоб Господь визволив нас від співучасті в цьому страшному кінці історії, для того щоб Господь прихилив милість Свою до роду людського, для того щоб Господь допоміг тим, хто втрачає всяку здатність почути Його голос, зрозуміти і змінити своє життя, — і ми повинні пройти через покаяння, молитву і усвідомлення того, що всяке нехтування Божим законом небезпечно для нашого життя, для самого нашого існування. І нехай допоможе нам Господь принести щире покаяння, наблизитися до Нього, нашого Бога і Спасителя, і навчитися розуміти Його великі слова про кожного з нас і про долі всього людського роду. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

10/4/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Великий Понеділок після Літургії в Донському ставропігійному монастирі

10 квітня 2017 року, в понеділок Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів у Малому соборі Донського ставропігійного монастиря м. Москви.
детальніше...>>

10/4/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Великого Вівторка в Олексіївському ставропігійному монастирі

Увечері 10 квітня 2017 року, напередодні у вівторок Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил взяв участь у богослужінні в Олексіївському ставропігійному монастирі м. Москви.
детальніше...>>

7/4/2017

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Благовіщення Пресвятої Богородиці після Літургії в Благовіщенському соборі Московського Кремля

7 квітня 2017 року, у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив вечірню та Божественну літургію святителя Іоанна Златоуста в Благовіщенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

19/3/2017

Патріарше слово у Неділю Хрестопоклонну після Літургії в храмі святителя Іова, Патріарха Московського, в російській столиці

19 березня 2017 року, у Неділю 3-ю Великого посту, Хрестопоклонну, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення новозбудованого московського храму святителя Іова,
детальніше...>>

17/3/2017

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії у день пам'яті св. блгв. кн. Данила Московського в Даниловому ставропігійному монастирі

17 березня 2017 року, у п'ятницю третьої седмиці Великого посту, день пам'яті святого благовірного князя Даниїла Московського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви.
детальніше...>>

© 2010-2017 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.