ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Квітень 2017 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Привітання та звернення Святішого Патріарха Кирила

3/4/2010

Істина і надія

У статті, опублікованій в «Російській газеті» (федеральний випуск № 5148 (69) від 2 квітня 2010 р.), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил розмірковує про сенс головного церковного свята - Пасхи, Світлого Христового Воскресіння.

Розцвітають мови і культури - але минає час, і про них знають лише фахівці. Виникають різні ідеї, різні уявлення про світ, вони опановують розумами людей, приймаються як щось безперечне і само собою зрозуміле, потім втрачають свій вплив і стають цікаві тільки історикам. Чи є у нашої цивілізації те, що залишається незмінним, та вісь, навколо якої невидимо обертається все інше? Чи є хоч щось у хаотичному процесі боротьби різних сил та ідей, що стоїть твердо, як скеля серед бурхливого моря?

Наш спостерігач скоро виявить певну реальність, яка проходить через всі ці століття, залишаючись цілком ідентичною самій собі - Церкву Христову. Це єдиний інститут, який зберігся з часів античності, найстаріша діюча установа Європи, якщо не всього світу. Багато разів - ще з часів античного автора Цельса - Церкві пророкували швидке зникнення; його продовжують передрікати і до цих пір. Безліч разів в історії, особливо в історії ХХ століття, людям здавалося, що вони знайшли, нарешті, якусь нову ідею, що відкриває остаточну правду про світ і людину, і вони обрушувались, як обрушуються зараз, на Церкву з нападками за те, що вона не хоче змінити своє віровчення, щоб пристосуватися до чергової ідеології. Ідеології, яка завжди представляється її послідовникам вічною (або хоча б тисячолітньою), але яка помирає через кілька десятиліть. Багато разів Церкву звинувачували у «відсталості» ті, чиї погляди до сьогоднішнього дня вже безнадійно застаріли. Але Церква стоїть, проголошуючи одне і те ж сповіщення, яке було істинним в античну епоху, істинно сьогодні і буде істинно завжди. Це сповіщення, яким ми вітаємо один одного на Пасхальній утрені - «Христос Воскрес!»

Вперше це сповіщення прозвучало з вуст жон-мироносиць в темряві глибокої смути, якою були охоплені учні після розп'яття Спасителя. Здавалося, всі надії, які учні покладали на Господа, рухнули - Той, в Кому вони бачили Месію, Спасиителя, не тільки не встановив очікуваного народом земного царства, але і зазнав, здавалося, повну поразку, був підданий, як якийсь злочинець, болісній і ганебній страті у всіх на очах. Здавалося безсумнівним, що перемога залишилася за силами ненависті і насильства, що бичі і залізо, смерть і розпач - реальні, а надії на Бога - ні. Страшний досвід, який пережила Церква у ХХ столітті, в Росії і в багатьох інших країнах, коли торжество богоборчих сил здавалося повним, а вірні - приреченими на остаточне винищення, нагадує про цей досвід апостолів.

І зараз зіткнення зі злом і неправдою світу приводить багатьох людей у смуту; але завжди, і в страшні роки тиранії і гонінь, і перед обличчям хаосу і смерті, Церква проголошує радісну звістку - Христос воістину воскрес. Остаточна перемога не за силами гріха і смерті, але за любов'ю Божою. Така віра, що перемагає весь світ, про яку говорить святий апостол: «Хто перемагає світ, як не той, хто вірує, що Іісус є Син Божий? (1 Ін. 5:5)».

Воскресіння Христове - центральна подія світової історії, і воно повертає нас від ілюзій до реальності, воно виводить нас з темного лісу людських помилок до сяйва істини Божої.

Воскресіння відкриває нам істину про світобудову. Апостол Іоанн, споглядаючи Хрест і Воскресіння Спасителя, говорить: «Бог є любов». Ми дізнаємося, що вища реальність, реальність Святої Трійці, повна любові, милості і краси. Ми дізнаємося, що зло і гріх приречені на зникнення, що у світа є майбутнє - і це майбутнє невимовно чудове. Історія - не безглуздий кривавий хаос, але шлях - хоча важкий і трагічний - до виконання Божого задуму, коли «земля буде наповнена веденням Господа, як води наповнюють море» (Іс. 11:9). Всесвіт - не крижана пустеля, з якої ми виникли з волі випадку, але будинок, влаштований для людей небесним Отцем.

Воскресіння відкриває нам істину про людину; ми дізнаємося, що люди дорогоцінні в очах Бога, настільки дорогоцінні, що Він Сам перетворився в плоть, був розіп'ятий і похований за нас, невдячних і злих.

Людське життя може здаватися ефемерним на тлі світобудови, навіть на тлі історії - але Воскресіння переконує нас, що людина важливіше цивілізацій і довговічніше пірамід, що Бог закликає нас до вічного, блаженного життя, в яке кожен може увійти покаянням і вірою. Святий Феофан Затворник, розмірковуючи про слова святого апостола Павла «Христос - первісток серед померлих», говорить про Воскресіння, призначене всім людям: «Христу як Первістку належало пройти весь шлях відновлення, щоб прокласти дорогу тим, хто відновлюється. Для того вмирає, щоб зруйнувати силу смерті, для того воскресає, щоб для всіх покласти підґрунтя воскресіння, для того входить в славу, щоб і всім відкрити двері до вступу в цю славу... За Ним як за Началом звичайно піде все людство». Крізь усі скорботи віку цього ми прозріваємо той великий день, коли «поглинена буде смерть навіки, і витре Господь Бог сльози з усіх облич» (Іс. 25:8).

Церква живе у світлі цього великого дня, який передбачений Воскресінням Христовим і безсумнівно нам обіцяний. Тому життя християнина - це не просто більш моральне життя; це життя, побудоване на фундаменті Воскресіння. Церква закликає всіх людей прийти до Воскреслого, щоб набути нове життя - життя, сповнене сенсу й надії. Як говорить святий Іоанн Златоуст, «всі насолодитеся бенкетом віри, всі сприйміть багатство благості! Ніхто не ридай про своє убозтво, бо для всіх настало Царство! Ніхто не плач про свої гріхи, тому що з гробу засяяло прощення! Ніхто не бійся смерті, бо звільнила нас Спасова смерть!»

Анонси подій

3/4/2010

Істина і надія

У статті, опублікованій в «Російській газеті» (федеральний випуск № 5148 (69) від 2 квітня 2010 р.), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил розмірковує про сенс головного церковного свята - Пасхи, Світлого Христового Воскресіння. Розцвітають мови і культури - але минає час, і про них знають лише фахівці. Виникають різні ідеї, різні уявлення про світ, вони опановують розумами людей, приймаються як щось безперечне і само собою зрозуміле, потім втрачають свій вплив і стають цікаві тільки історикам. Чи є у нашої цивілізації те, що залишається незмінним, та вісь, навколо якої невидимо обертається все інше? Чи є хоч щось у хаотичному процесі боротьби різних сил та ідей, що стоїть твердо, як скеля серед бурхливого моря?
детальніше...>>

1/4/2010

Патріарше співчуття у зв'язку з терористичним актом в Кизлярі

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил висловив співчуття президентові Республіки Дагестан М.М. Магомедову у зв'язку з терористичним актом в Кизлярі. Президенту Республіки Дагестан М.М. Магомедову Шановний Магомедсалам Магомедалієвич!
детальніше...>>

9/10/2002

Патріарше привітання ієродиякону Євлогію з обранням ігуменом Руського Пантелеімонового монастиря на Афоні

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил привітав ієродиякона Євлогія з обранням ігуменом Руського на Афоні Свято-Пантелеімонового монастиря.
детальніше...>>

9/8/2002

Привітання Святішого Патріарха Кирила з нагоди престольного свята Руського Пантелеімонового монастиря на Святій Горі Афон

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил привітав ігумена Руського Пантелеімонового монастиря на Святій Горі Афон архімандрита Єремію і братію обителі з престольним святом.
детальніше...>>

© 2010-2016 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.