ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Вересень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Візити Святішого Патріарха Кирила в Україну

Проповідь Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила за Божественною літургією в Херсонесі

У неділю 2 серпня, в день пам'яті святого пророка Божого Ілії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Божественну літургію в стародавньому Херсонесі Таврійському біля стін собору святого рівноапостольного князя Володимира.

Після читання Євангелія Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з Першосвятительським словом.

В  ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Цей недільний день збігається зі святом святого пророка Божого Ілії. Пророк Ілія був великим і грізним провидцем Божої волі і Божої правди, він метою життя покладав огорожу народу свого від спокуси язичництвом і боровся з язичницькою помилковою рукотворною вірою силою своєї молитви, силою свого слова і силою чудодійною.

Сьогодні в недільний день належить читання уривку з першої глави Першого послання до Коринфянів. Апостол Павел звертається до жителів стародавнього Коринфу і каже: Благаю вас, браття, ім'ям Господа нашого Іісуса Христа, щоб ви всі говорили те саме, і не було між вами розділень (1 Кор. 1, 10). Апостол закликає до того, щоб вони були єдині в думках і єдині в дусі. І слова його не випадкові, тому що юна Коринфська Церква розділилася: багато проповідували в цьому відомому місті - одному з центрів тодішнього грецького і римського світу, і кожен хотів йти за своїм проповідником - одні за Павлом, інші за Петром, треті за Аполлосом. І вигукує апостол Павел: Хіба розділився Христос? (1 Кор. 1, 13), і закликає і благає ім'ям Господа Іісуса Христа бути Коринфській Церкві єдиною.

Звершаючи в цей недільний день і день пам'яті святого пророка Божого Ілії урочисте богослужіння в стародавньому Херсонесі, у місця хрещення святого благовірного князя Володимира, ми, звичайно, згадуємо і цю подію. Великий князь тут, на тій землі, де ми зараз стоїмо, увійшовши в купіль і вийшовши з неї, утряс сліпоту душевну і укупі з нею тілесну. Він став новою людиною - сприйняв істину Христову; і життя своє присвятив тому ж, чому присвятив життя пророк Божий Ілія - боротьбі з язичництвом.

Як дивно, що за збігом обставин ці події співпали в сьогоднішньому урочистому богослужінні: і спогади про пророка Ілію, і спогади про князя Володимира, і чудове апостольське читання про єдність Церкви - всі ці думки з'єднуються воєдино і одна заповнює іншу.

Здавалося б, боротьба з язичництвом перестала бути актуальною. Дві тисячі років існує Церква Христова, дві тисячі років вона закликає людей до вищого Божественного ідеалу життя, який був зазначений Самим Христом. Здавалося б, що простіше: дотримуватись цього ідеалу, втілювати його в життя і отримувати від Бога те, що Він обіцяв кожному, хто любить Його і хто чує Його слово. А Господь обіцяв життя, і життя з надлишком (пор. Йо. 10, 10) - повноту людського буття, яка починається тут, у цій земній людській реальності, і переходить у вічність, у немеркнуче Божественне Царство. Бог обіцяв нам захоплюючу перспективу буття, яка не обмежується сімдесятьма або вісімдесятьма роками людського життя. Які можуть бути інші, помилкові боги, які можуть бути ідоли, яка сила може затулити цю перспективу вічного життя?

Але ми знаємо, що живі ідоли, і вони затуляють таку перспективу. Ще зовсім нещодавно цим ідолом була людська ідея, яка була з'єднана з політичною практикою. Таке з'єднання ідеї з політичною практикою ми називаємо ідеологією. Та ідеологія сформувала свої цінності, створила своїх ідолів. Адже ідол - це рукотворний бог, який фізично робиться людськими руками, і тоді з'являються ідоли, яким поклоняються нещасні засліплені люди. Але ідол може бути результатом іншої людської діяльності - розумової, і тоді на світ з'являються помилкові цінності і помилкові ідеології, які закривають для людини шлях до Бога. Як поклоніння ідолам за часів князя Володимира було пов'язано з кров'ю, бо супроводжувалося кривавими жертвоприношеннями і диявольськими оргіями, так і людські ідеології приносять на вівтар ідолам людські життя - загублені життя, втрачені для життя земного і для Царства Божого.

Може здатися, що все це в минулому, і нині немає жодної небезпеки ідолопоклонства. Це найглибша омана, тому що і сьогодні люди ліплять своїми руками ідолів, рукотворних богів, великих і маленьких: це нова психологія буття і філософія життя, яка пов'язана з неодмінним багатством, успіхом, владою, грошима, це нова філософія буття, яка звертається не до розуму, а до шлунку і гаманця людини, яка саме з цими людськими пристрастями, з їх розкріпаченням і задоволенням пов'язує таке поняття, як повнота життя. У свідомості сучасної людини життя з надлишком - це коли їм по горло і те, що хочу; коли задовольняю всі свої інстинктивні потреби без будь-якого обмеження; коли купую все, що хочу придбати; коли беру влади стільки, скільки можу взяти. І для поклоніння цим ідолам мобілізуються сили не тільки людей, але й товариств та держав.

А що відбувається в людському гуртожитку, коли люди поклоняються не Богу, а ідолам? Ідоли розкріпачують інстинкт, ідоли розкріпачують пристрасті. А люди, що живуть за законом пристрасті, не можуть жити разом. Вони можуть експлуатувати один одного - матеріально, духовно, фізично, вони можуть навіть свої інстинкти експлуатувати і вичавлювати з цього гроші або владу, а от об'єднати людей ідолопоклонство нездатне, тому що в основі об'єднання завжди лежить прагнення людей бути один з одним. Це можна зробити тоді, коли людей об'єднує ідеал, спільні цінності. Церква Христова і проголошує ці спільні для всіх цінності та спільні ідеали.

Ми молимося біля стін храму, який був побудований через 900 років після хрещення князя Володимира і який нещодавно був благоліпно відреставрований. Це наша загальнонаціональна святиня, святиня всього нашого народу. Церква, проголошуючи найвищі ідеали, одночасно закликає людей зберігати святість життя, а також символи, пов'язані з проявом цієї святості.

Навколо цього має об'єднуватися народ. А якщо він намагається об'єднатися, живучи за законом пристрасті і поклоняючись помилковим богам, то в основу об'єднання покладаються небезпечні ідеї, які не стільки об'єднують, скільки поділяють народ.

Ми всі добре знаємо з досвіду життя, з нашого побуту, як іноді, збираючись вдома з друзями, починаємо, що називається, «перемивати кістки» іншим нашим знайомим і відчуваємо якусь солідарність, якщо нам підтакують. Якщо хтось каже: «Ось цей поганий!», а ти з ним погодився, ти вже, начебто, стаєш його близьким. Є навіть таке поняття - дружити проти іншого. Дуже часто намагаються об'єднати людей, протиставляючи їх якомусь ворогові, назвавши ворогом того, хто таким не є. Будь-яке об'єднання людей проти когось - це диявольське об'єднання. Воно не витримує випробування часом, воно руйнує здорову тканину суспільних відносин; як ракова пухлина, воно проростає народне життя, а потім вибухає кривавим протуберанцем. Це страшне об'єднання, і досить звернутися до історії, щоб побачити ціну всім цим об'єднанням, побудованим на брехні і на ненависті, на пошуку ворогів і на вихованні людей у свідомості того, що є спільний ворог, а ми повинні об'єднатися. Це все - ідолопоклонство.

І тут, у святих стін храму, що стоїть на місці хрещення святого князя Володимира, мимоволі згадуєш приклад його життя. Вийшовши з купелі хрещення, він не вогнем і мечем, але словом істини і любов'ю став об'єднувати народ - і створив велике Отцівство від моря і до моря, якому вже тоді не було рівних у Європі. Він, ввібравши в себе основи християнської культури і християнську віру, зумів втілити цей дорогоцінний дар в житті свого народу, заклавши основу великої християнської східної цивілізації, до якої всі ми маємо щастя належати, єдність і цілісність якої особливо відчуваєш тут, на землі древнього Херсонеса.

Благаю вас, браття, Ім'ям Господа нашого Іісуса Христа, - які приголомшливі слова Апостола! Він благав бути єдиними, однодумними, не впадати в ідолопоклонство, не будувати своє життя на основі неправдивих і небезпечних ідей, що призводять до зіткнення, до розділення, до страждань, а нерідко і до пролиття крові. Віримо, що невипадково у день пам'яті святого пророка Божого Ілії, в цей недільний день, в який згадуються ці полум'яні слова апостола Павла, ми зустрілися з вами і об'єдналися в молитві на місці хрещення святого рівноапостольного князя Володимира. Будемо молитися про те, щоб Господь дав сили нашому народу долати спокуси ідолопоклонства, зберігати духовну єдність, яку заповідав нам апостол Павел; зберігати віру православну, насіння якої посіяв святий рівноапостольний князь Володимир; зберігати духовні скарби і цінності, що затверджувалися ним на великій землі нашій.

І віримо, що Господь прихилить до нас милість. Віримо, що у відповідь на віру, на бажання жити по Його закону Він зміцнить всіх нас, допоможе подолати конфлікти і розділення, що були породжені людським гріхом і історичними обставинами, і допоможе нам зберегти велику духовну єдність. Тільки спираючись на цю єдність, ми можемо бути успішними в проходженні по тому шляху, який Сам Бог відкрив перед нами, яким Господь, вказавши його святому рівноапостольному князю Володимиру, дав можливість всім нам слідувати назустріч Його Божественному та немеркнучому Царству. Амінь.

Візити в Україну

Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 1- 2 жовтня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 14 - 15 вересня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 липня по 28 липня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 по 28 липня 2013 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 по 28 липня 2012 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 6 травня по 8 травня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 25 по 27 квітня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 20 по 28 липня 2010 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 22-23 листопада 2010 р.
Участь Патріарха Кирила в інавгурації Президента України В.Ф. Януковича (2010 р.)
Візит Святішого Патріарха Кирила в Україну (27 липня — 5 серпня 2009)

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.