ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Візити Святішого Патріарха Кирила в Україну

Слово Святішого Патріарха за Божественною літургією в новоосвяченому Спасо-Преображенському кафедральному соборі Одеси

21 липня 2010 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив чин освячення великого відродженого Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Одеси

та першу Літургію в новоосвяченому храмі. Після читання Євангелія Святіший Владика звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні, в день свята Казанської ікони Божої Матері, в славному граді Одесі освячується Спасо-Преображенський кафедральний собор - один з найвеличніших соборів Русі.

Майже три чверті століття тому всю цю благоліпність, яка вражає уяву навіть наших сучасників, було зруйновано безжалісною рукою. І коли спостерігаєш на ці знову відновлені стіни, на цю колишню красу, відновлені в дні сьогоднішні, то виникає питання, від відповіді на яке залежить дуже багато чого у нашому сучасному житті і в нашому майбутньому: за що це нам, Господи? Чому все це сталося? Чому праці благочестивих предків, які будували ці стіни з любов'ю, були знехтувані злою людською волею, людською злобою? Чому були підірвані величні храми і дзвіниці? Який прихований сенс таїться в трагічній історії народу нашого?

І відповісти на це питання істинною, правдивою і рятівною для душ наших ми можемо тільки у світлі Божого Слова. Господь словами апостола в книзі Діянь говорить нам: «Бог ... не в рукотворних храмах живе» (Дії 17, 24). А апостол Павло в Посланні до Коринфян, як би продовжуючи цю думку, стверджує: «Хіба ви не знаєте, що ви храм Божий, і Дух Божий живе у вас? Як хто нівечить Божий храм, того знівечить Бог » (1 Кор.3, 16-17).

Вся наша історична трагедія не може бути відлучена від Промислу Божого. То було Боже покарання народові нашому - і підірвані храми, і зламані хрести були видимим знаком цього покарання. Бог як би видимим чином йшов з нашої історії, надаючи нас самим собі, бо в ім'я свободи, в ім'я того, щоб повністю, безмежно і безавторитетно керувати своїм життям, ми і руйнували святині.

Бог не в рукотворних храмах живе, і ніяке зовнішнє благочестя, ніякі величні стіни, ніяка велика кількість позолоти не рятує людину, якщо вона не стає храмом Божим, вмістилищем Духа Святого.

Ось чому, будуючи храми, не можна не жити за Божим законом; краще тоді взагалі храмів не зводити. Коли ми будуємо Божі храми, а живемо як язичники, тоді рано чи пізно гнів Божий проливається на людей. Чи не так було в ті часи, що передували руйнуванню храмів? Багатьом здавалося, що ми живемо у Святій Русі, але хіба за Божим законом будувалося життя людей? Як багато безвір'я, зла і протиріч накопичувалося в нашому народі, який врешті-решт забажав всі ці протиріччя вирішити без Бога, спираючись на розум і свободу людини! Ми знаємо, чим усе закінчилося.

Але, напевно, не тільки життя народу, з якої йшло благочестя, стало причиною нашої історичної трагедії; було ще безбожництво і боговідступництво інтелігенції - того самого прошарку, який гордовито привласнював собі право визначати долю і життя народу, який, заразившись безбожництвом, некритично сприйнявши віяння ззовні, віддали свій розум і серце тим самим вченням, які виключали Бога з людського життя. Хіба мудреці віку цього, які завели народ наш на тонкий лід погибелі, не були покарані силою Божого правосуддя? За боговідступництво Бог відступився від людей подібно до того, як у стародавньому Ізраїлі Бог відступався від Свого вибраного народу щоразу, коли той зраджував Бога. І розбиті Мойсеєм скрижалі Старого Завіту хіба не були прообразом зруйнованих храмів? Мойсей зруйнував ці скрижалі, спускаючись з гори Синай, де йому був вручений заповіт свого Бога і людини, великий моральний закон життя. Що ж побачив великий пророк? Він побачив народ, що поклоняється золотому теляті, ідолу. Варто було вождю і духовному лідеру віддалитися від народу, щоб зустрітися з Богом на горі, як народ відмовився і від свого вождя, і від Бога й надію свою став покладати на золотого боввана.

Ми сьогодні радіємо відродженню цього храму. Але якщо ми забудемо історію Старого Завіту і порівняно недавню історію, через яку пройшов наш народ, котрий впав у боговідступництво, то, за приказкою нашою, ми знову наступимо на ті ж самі граблі, знову повторимо ту ж саму помилку. У нинішніх умовах її наслідки можуть бути куди страшніші, бо сьогодні, коли всі народи прийшли в зіткнення і світ стає єдиною сім'єю, боговідступництво в масштабах всього людського роду означає кінець людської історії. Люди без Бога не здатні жити і виживати, вони здатні лише досягати якихось успіхів, які збуджують уяву, розвивають гординю і ще більш вивільняють дух людини з-під Божої влади. Але наслідки усього цього - історичні та особисті трагедії, моральна деградація і громадське божевілля.

Сьогодні ніхто нас не примушує відмовлятися від Бога, ніхто не пропонує побудувати видимих бовванів, ніхто не пропонує ідеологічних схем, які були б обов'язковими для всього народу. Сьогодні відбувається щось не менш небезпечне - споруджується невидимий золотий бовван, і йому починають поклонятися люди, забуваючи про Бога і про Божу правду. Сила грошей і сила влади так розбурхують свідомість людини, що іноді всі сили віддаються заради набуття багатства і влади, і кудись далеко на периферію йде духовне життя людини з роздумами про Бога, про своє призначення, про мету буття, про моральну відповідальність, про сенс людського життя. А разом з цими роздумами йде і потреба звернутися до Бога з молитвою, покаятися перед Ним у своїх гріхах і попросити у Нього допомоги, щоб повернутися на той шлях, який тільки і є шляхом життя.

Іноді нам важко мислити в категоріях, не пов'язаних з конкретними прикладами. Коли ж є приклади, тоді й думка сприймається свідомістю. Образ і приклад дуже важливі людям. Сьогодні ми здійснюємо святкування Пресвятої Богородиці Володарки, і в посланні до Філліпійців, яке ми тільки що чули, знаходимо такі дивні слова: «У вас повинні бути ті самі думки, що й у Христі Ісусі» (Флп. 2, 5). У нас є живий приклад, який завжди повинен бути перед очима віруючої людини, - Господь наш Ісус Христос. За цим прикладом ми повинні настроювати свій внутрішній камертон, тональність свого духовного життя. Ми повинні знати слово Боже, ми повинні з увагою вчитуватися в Божественні слова, споглядаючи на образ Спасителя в моменти труднощів, випробувань і спокус, і через це сприйняття світу крізь Божественний образ Спасителя ми знайдемо ті самі думки, що у Христі Ісусі.

Ті самі думки були і в Його Пречистої Матері, у святих апостолів, у сонми великих святих і подвижників, які прикладом своїм запалюють наше життя. З вдячністю до Бога за сьогоднішній великий день відродження цієї одеської і загальноцерковної святині будемо просити Господа, щоб Він дав нам сили і міцності залишатися вірними Йому, ніколи не спокушатися чужими думками, ніколи не піддаватися спокусам темної диявольською сили, зберігати вірність Богові, і будувати своє життя за законом Божим, щоб у нас були ті самі думки, що у Христі Ісусі, Господа нашго. Амінь.

Прес-служба Святішого Патріарха/Служба комунікації ВЗЦЗ

Візити в Україну

Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 1- 2 жовтня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 14 - 15 вересня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 липня по 28 липня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 по 28 липня 2013 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 по 28 липня 2012 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 6 травня по 8 травня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 25 по 27 квітня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 20 по 28 липня 2010 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 22-23 листопада 2010 р.
Участь Патріарха Кирила в інавгурації Президента України В.Ф. Януковича (2010 р.)
Візит Святішого Патріарха Кирила в Україну (27 липня — 5 серпня 2009)

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.