ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Серпень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Візити Святішого Патріарха Кирила в Україну

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в Києво-Печерській лаврі у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира

У день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Благовіщу вам, браття, що Євангеліє, яке я благовістив вам, не є людським, я прийняв і навчився не від людей, але через одкровення Іісуса Христа (Гал. 1:11-12). Ми тільки що чули ці чудові слова апостола Павла; він адресував їх древнім Галатам, але через них - всьому світу, стверджуючи велику істину, що Євангеліє не є плід людської мудрості, що Євангеліє є Божественне Одкровення, тобто слово Самого Бога.

Ми святкуємо сьогодні день пам'яті святого Хрестителя Русі рівноапостольного князя Володимира. І невипадково ці апостольські слова Церква пропонує нам у дні пам'яті святих рівноапостольних мужів і жон. Святий князь Володимир життям своїм явив правоту цих слів. Ким був Володимир до прийняття Хрещення? Ласолюбним жорстоким правителем. Він був причиною загибелі багатьох невинних людей. Жадоба до влади, грошей і насолод була головною метою його життя, як вона була метою життя і інших тодішніх правителів. Тому й війни велися, і землі захоплювалися - щоб було більше влади, щоб було більше можливостей керувати іншими.

А що сталося після того, як в хрещальні води занурився князь Володимир? Його життя змінилося. Він не став більш жорстким, злим, ласолюбним правителем - він став правителем, якого народ в розчуленні і радості серцевій називав Красне Сонечко.

Що ж сталося з цією людиною? Чому він ті ясні і зрозумілі цілі і цінності, які сповідував як правитель держави, змінив на інші цілі і життєві цінності? Тому що з Хрещенням він у свій розум і в своє серце прийняв Христа; разом з Хрещенням прийняв нову систему цінностей, що настільки радикально відрізняється від того, чим жив, у що вірив, заради чого боровся до того.

А що ж лежить в основі цієї системи цінностей, якій святий Володимир віддав розум, душу і життя, бо бажав, щоб слідом за ним весь народ долучився до цієї системи цінностей? Це Євангельське слово, а в центрі цього слова - те, що до цих пір людям важко зрозуміти, те, що не перестає дивувати кожне наступне покоління людей своєю новизною і привабливою силою. У центрі Євангельського послання - одне й найголовніше слово: любов. Любов як основа буття, любов як основа особистого та сімейного життя, любов як основа життя суспільного і навіть державного.

Ці слова залишаються незрозумілими для багатьох людей - набагато зрозуміліше влада, гроші і могутність. Під ці цілі можна зверстати будь-яку політичну програму, можна надихнути людей на боротьбу, навіть на війну, тому що в кожному сидить цей біс - прагнення бути багатим, сильним, могутнім.

Що ж таке любов, яку проповідує Христос? Як можна полюбити ближнього, як можна полюбити навіть ворога? Це питання, вже будучи віруючими людьми, ми задаємо собі, усвідомлюючи, що немає любові в серці до іншої людини, а тим більше до ворога. Що ж означають ці слова Господа? Адже це слова не людські, не мудрість поколінь, не мудрість народів або всього людства - це Божественна мудрість. Зрозуміла вона людям чи незрозуміла, здатні люди слідувати цій мудрості або не здатні - від цього слово Боже не перестає залишатися Божим словом і Божественною істиною, вічною і незмінною. І сила віруючої людини в тому, що навіть не усвідомлюючи повною мірою Божественну істину розумом своїм і досвідом життя, він схиляє перед нею коліна розуму і серця свого в послуху слову Божому.

Божественна істина стає зрозумілою через внутрішній, релігійний досвід людини, і цей досвід допомагає нам зрозуміти те, що Бог у Христі, Сині Своєму, зробив заради нашого спасіння. Господь прийшов і постраждав заради того, щоб люди мали життя, і життя з надлишком, як ми чули тільки що в Євангелії від Іоанна (Ін. 10:10), щоб ця повнота людського буття не припинилася зі смертю, але перейшла у вічність. Господь заради цього прийшов і віддав Себе, Своє життя, на наругу людської злості, заздрості, гніву і нечистоти. Він зробив це, спонукуваний любов'ю до людей, до творення Свого, і через цей приклад Самого Господа ми можемо зрозуміти, що є любов - любов є в першу чергу здатність віддати себе іншим. Готовність віддати себе і частину свого життя, часу, турботи, грошей, людського тепла і участі іншому і є прояв любові - не красиві слова, а здатність розділяти з іншим своє життя.

Богу було завгодно, щоб саме ця людська здатність розділяти своє життя з іншими лягла в основу людського буття, в основу самого головного закону, за яким тільки і повинне влаштовуватися особисте, сімейне та громадське життя. Кожен з нас на досвіді знає, що це таке. Коли сім'я міцна? Тоді, коли чоловік віддає себе дружині та сім'ї, а дружина віддає себе чоловікові та дітям. Спробуйте перестати віддавати себе іншому - сім'я відразу відчуває страшний холодний подих вітру. Зникає довіра, з'являється підозрілість: а чому він чи вона вчинили так, що за цим криється? Може бути, він або вона мене більше не любить? Ми знаємо, як розвалюються сім'ї тільки тому, що подружжя перестали віддавати себе один одному, піклуватися один про одного, життя іншого сприймати як своє власне життя. А хіба не в цьому криється проблема батьків і дітей, проблема поколінь? Адже вона виростає з недомовленості, з того, що не виражена була до кінця батьківська любов, з того, що батьки не отримали любові своїх дітей. І розривається спадкоємність, розривається історичний зв'язок поколінь.

А що відбувається у суспільствах, коли зникає закон любові, коли починається боротьба за свої приватні інтереси - політичні, економічні, національні, класові чи соціальні, коли ці інтереси і цінності стають найголовнішими? Йде боротьба не на життя, а на смерть, і руйнується тканина людського спілкування, а там, де повинна була бути взаємна підтримка, любов, солідарність, гармонія, з'являються людський хаос і безлад під гаслами побудови щасливого життя.

Біди і розділення народу завжди виникають від гасел, які закликають нас до щасливого життя. Чи не кров'ю вмився наш народ, коли в страшні роки революції спокусився цими гаслами і повірив, що можна побудувати щасливе, процвітаюче, мирне життя без Бога і без любові? Мільйони людей загинули, а ця мрія не була здійснена. Їй не дано було здійснитися, тому що в основі цього політичного мріяння були злість, протиборство, прагнення досягти своїх цілей, обдурюючи людей закликами до щастя.

Церква покликана бути тим місцем, де люди знаходять досвід любові і досвід єдності. Там, де є розділення, немає любові. І як лицемірно і жахливо, коли в Церкві відбувається розділення в ім'я якихось «вищих» цілей! Це розділення являє найжахливіше, що може бути в житті християнина, - відсутність любові. Яка ж тоді може бути проповідь любові, де ж Христос, якщо заради приватних інтересів, цілей і завдань мирського улаштування, що так чи інакше розуміються, руйнується основа людського буття, руйнується і зневажається людською злобою кохання? Це перекручення християнського послання, це відмова від Євангелія, яке є не людське, але Божественне одкровення. Це відмова від Євангелія з його вічною системою цінностей, далеких від наших суєтних устремлінь.

Церква проголошує і ближнім, і дальнім, і всьому світу: немає іншого шляху для розвитку світу і людської цивілізації, для розвитку будь-якого людського суспільства, крім закону любові і солідарності, що виникає з любові, взаємної підтримки, гармонії та миру.

Всьому цьому ми навчені від Київської купелі, від святого князя Володимира. Тут, на березі Дніпра, в древніх стінах Києво-Печерської Лаври, особливо яскраво і сильно представляється нашій свідомості образ великого князя. Він не тільки тілесну, але й душевну сліпоту скинув, виходячи з купелі хрещення. Він прозрів таємницю людського буття і щастя, він відмовився від жорстокості і владолюбства, від усього того, що ще недавно гріло його душу і надихало його вчинки. Князь Володимир у цей момент переосмислив все життя і дав нам великий заповіт любові та єдності.

Саме в цих стінах ми особливо сильно переживаємо значення цієї заповіді святого князя Володимира, церковної єдності та життя за законом любові.

Ми будемо молитися святому рівноапостольному князю Володимиру про дарування нам сили любити ближнього - чоловіка, дружину, брата, сестру, дітей, колег по роботі. Хай він дасть нам силу любити ворогів і довести досвідом свого життя, що не спотворене злобою обличчя, що проповідує ту чи іншу людську істину, але лагідний лик Київського князя Володимира, що вийшов з купелі Хрещення, є ідеалом Святої Русі. І цей ідеал непереможний і нездоланний, бо він є слово Боже, а не людське. Амінь.

Візити в Україну

Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 1- 2 жовтня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 14 - 15 вересня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 липня по 28 липня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 по 28 липня 2013 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 26 по 28 липня 2012 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 6 травня по 8 травня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 25 по 27 квітня 2011 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну з 20 по 28 липня 2010 р.
Першосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила в Україну 22-23 листопада 2010 р.
Участь Патріарха Кирила в інавгурації Президента України В.Ф. Януковича (2010 р.)
Візит Святішого Патріарха Кирила в Україну (27 липня — 5 серпня 2009)

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.